Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:26:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Padają świece  (Przeczytany 9973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MAROLE

• Gość
[all] Padają świece
« dnia: Września 08, 2006, 20:31:08 »

witam, juz przed remontem miałem takie problemy ze ciagle padały mi swiece, teraz mam moto po kapitalnym remoncie silnika no i na zapłonie prammetti. swieca F100 poszła po kilku km, najdłuzej chyba jezdziłem na F80 albo F75 był to dystant około 200km, teraz próbuje znowu na 95 i padaja po przejechaniu kilkudziesieciu km:/ czego to moze byc przyczyna? kable z fajek wymieniałem, fajki tez wymieniałem, jedynie cewki mam stare, czy uszkodzona cewka moze byc przyczyna tej dolegliwosci? jesli tak do dlaczego? prosze o pomoc, gdyz na obecnych warunkach eksploatacja mojego sprzeta jest zbyt droga. POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2012, 11:55:16 wysłana przez Bulo »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: OD ZAWSZE PADAJA MI SWIECE :( GDZIE SZUKAC USTERKI ?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2006, 21:17:11 »

Napisz dokładnie jak padają te świece - zaoleja je czy przegrzewa tak że izolator pęka. A tak przy okazji to ¼ródła nazwijmy je w skrócie "niepolskie" podają że do jawy stosuje się świece o ciepłocie F75 lub F80.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2006, 00:05:42 »

po pierwsze swieczki marki iskra sa o kant tej czesci cial ktora kantow nie ma potluc po drugie kolega Semaj juz ten problem przerabial nawet opisal go na swojej stronie

podpowiem tyle :prametti 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2006, 08:22:16 »

ok prametti ale przed remontem kiedy jezdziłem na przerywaczach problem był taki sam. Jade jade jade i nagle buuu w wjednym garze... i juz tylko co jakis czas łapał wykrecam sprawdzam no i niby jakas tam iskra jest ale juz nie taka jaka powinna byc :(

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2006, 09:31:56 »

po pierwsze swieczki marki iskra sa o kant tej czesci cial ktora kantow nie ma potluc

U mnie świece Iskra 75 wytrzymały na silniku ok 4000 km. I zrobił sie na nich biały osad  :> Nie chciało sie mi czyścić to kupiłem nowe I75. Ja Iskry polecam bo to produkt polski a trza wspierać rodzimą gospodarke...

...na początku używania CZ też mi świece padały. Za dużo oleju lałem i zapłon rozregulowany był...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2006, 11:49:00 »

Najpierw dobrze wyreguluj ga¼nik i zapołon(chyba, że masz elektroniczny). Padają obie świece czy jedna? Jak np. lewa to zamieñ cewki i jak padnie prawda tzn. że cewka do wymiany. Też miałem taki problem i teraz wiem, że świeca musi nabrać odpowiedniej temp. zanim można zgasić silnik, czyli poprostu nie gaś silnika jak jest zimny. Ja jeżdżę na NGK, Brisk też dobre, a i na Iskry nie moge narzekać.

pzdr

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2006, 11:54:52 »

MAROLE nadal nie napisałeś jak te świece padają, a to bardzo istotna informacja, która pozwoli ustalić przyczynę.

£ugol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2006, 12:08:00 »

Miałem ten problem w MZ 250, jak wsadzałem nową świecę to było ok, silnik chodził jak zegarek, po 100 km swieca jednak dostawała przebicia i można ją było wyrzucić. Wymieniłem kondensator, przerywacz, kabel WN, fajke, cewke, regulowałem zapłon i nic. Na jakimś forum doradzili mi że problem tkwi w za bogatej czy za ubogiej mieszance, więc zacząłem regulować, podnosić i opuszczać iglice, itd. ¯adne z powyższych nie dało rezultatu, moto jak rozwalał świece tak rozwalał, dodam jeszcze że najdłuzej chodził na Championie, bo Iskra to czasami rozwalała się po przejechaniu 10 m. Wreszcie pozbyłem się tego problemu a mianowice sprzedałem MZ i kupiłem Jawe 350 TS  :>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2006, 16:17:54 »

powiem tak :" malo mnie obczhodzi kto i co produkuje wazne zeby bylo dobre " a co do swiec iskier ja dobrego slowa nie moge powiedziec bo zdazaly sie akcje typu: jakie sa ??iskry .no nie iskry nic innego nie ma ?? niestety... dobra pan daje do jawy - wychodze zakladam zapalam nie wyjezdzam nawet ze stacji bo juz sie zjarala i zakladam stara z przebiciem a iskra laduje gdzies w okolicy

teraz woze z soba 4-6 swiec jak by sie kompletem spalily co zdarzylo mi sie ... nigdy
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2006, 17:13:18 »

NGK z cala pewnoscia polecam !!  <thumbup> <yes> tez kiedys bawilem sie w iskry ale niestety kilka razy sie na nich zawiodlem i kupilem NGK, zrobilem na nich juz jakies 500 Km i jest spoko ( zaznaczam ze mixolu leje duzo bo ok 1:30 )

carlos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 13, 2006, 08:37:28 »

nie chcę się z nikim kłucić ale sam osobiście kupiłem boschki potem NGK aż wylądowałem na Iskrach F100 i jeżdżę do tej pory tzn już trzeci seson, nabite jest na nich około 5 - 6 tyś. km i się dobrze sprawują a tamte padały jak muchy więc moim skromnym zdaniem nie jest prawdą że te albo te są lepsze, zależy to od sztuki jaka ci wpadnie w ręce a żeby było śmieszniej to przykład mercedesa terenowy ML - sąsiad już cztery razy dawał do serwisu - jak nmie głowica to pompa jak nie pompa to skrzynia a samochód ma dopiero 130 000 km przejechane  <scared> natomiast kumpel ma starego poldka i je¼dzi nim bez żadny awarii   :> <thumbup>

więc koñcząc nawet funkel nowe świece mogą być strzelone a sprawdzisz je dopiero jak zamontujesz

ale życzę wam tych nie strzelonych   :>  <thumbup>

pozd

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 13, 2006, 08:54:06 »

nie wiem jak w jawie do jeszcze nie pofisiowałem nią za dużo ale jak mi w motorynie czy wsce padła świeca (map prawie same "iskry" od 75 do 90) to ojciec brał ja kombinerkami i nad kuchenką gazową długo ją "wędził" a pó¼niej zawsze chodziły

carlos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 15, 2006, 09:47:05 »

adaś to nie jest wędzenie  <lol> <lol> <lol>

to się nazywa wypalanie  :>

ale masz plusa za pomysł  <thumbup>

antek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 16, 2006, 11:40:45 »

Mi iskry padały po 200-300km i 3 lata temu kupiłem CHAMPIONY i zrobiłem na nich około 8tys i jest bezproblemowo.Co 1500km je czyszcze i ustawiam przerwe.Pamiętajcie o rozgrzaniu silnika ,a dopiero póżniej można bardziej pogonić ,niech świece się rozgrzeją

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 18, 2006, 20:39:41 »

dzisiaj kupiłem NGK B8HS odpowiedniek iskry F100, chce kupic NGK F6HS bo to jest odpowiednik F 75 anie nie moge u mnei w meisicie takich siwec znalesc:( załozyłem NGK pojedziełem troszke no i tak powiedzmy po 50 km motor dostał zamuła:/ poszedłem do sklepu bo chciałem kupic nowe swiece, ale sklep był zamkniety moto troche ostygło, wykreciłem swiece NGK ale jak sprawdzałem to obie miały super iske i ja tam zadnych przebic nie zauwazyłem:| wsadziłem F75 jedna nówke a druga troche starsza, no i wracam do domu, i co jakis czas szarpało motem bo któras z swiec nawalała, ale potem zaczołem jechac szybciej no i juz było ok dojechałm do domu no i wszystko jest ok... fakt faktem ze swieczki ciagle mi leca:( a raze z nimi kasa:/ nie problem w złych swiecach tylko w tym ze cos ma taki wpły na swiece w mojim motorze:/ co to moze byc? podsuncie jkis pomysł.

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 15, 2006, 16:02:56 »

To ja się podepne pod temat:)¯eby bajzlu na forum nie robic:)
czy przedmuch pod głowicą może powodować "padanie" świec???Tak tylko pytam z ciekawosci ponieważ włąsnie mam taki problem w swojej jawie.I tak musze założyć nową uszczelke pod głowice i wtedy zobacze czy moje przypuszczenia okazały sie trafne:)

carlos

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 16, 2006, 06:59:27 »

kuba3ma przedmuch pod głowicą ma znaczenie ale dla kompresji nie dla świec  <worship>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Października 16, 2006, 08:29:49 »

nie mam czasu czytać wszystkich postów... sprawdzałeś kondensatory? - wymieniałes podczas remontu?

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 16, 2006, 21:16:07 »

kuba3ma przedmuch pod głowicą ma znaczenie ale dla kompresji nie dla świec  <worship>
Tyle też wiem :D chodzi o to że kompresja byla za słaba i mieszanka sie nie zapałała tylko co jakis czas.Mam nadzieje ze rozumiecie:P
Teraz zdjąłem glowice i niby uszczelka jest dobra ale jak wszystko poskręcałem to nie chce palić jest jakby odwrotna kompresja czyli ze wydmuchuje mi paliwo ga¼nikiem:/

carlos

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Października 17, 2006, 06:29:53 »

raczej stawiam na to że ci przelewa (stan paliwa w ga¼niku lub jakość mieszanki), no i jeszcze zapłon sprawd¼, bo gdyby lało paliwem przez ga¼nik (jak opisujesz) to po pierwsze musiałyby być lewe obroty  :-/ , a po drugie to i takby odpalił, ja swoją mogę je¼dzić do tyłu - tak mam zapłon ustawiony  :> , ale wówczas kopci mi przez filtr powietrza, a zasysa je przez róry wydechowe

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 17, 2006, 18:24:30 »

Zdjąłem ga¼nik i z piltra powietrza wylało sie sporo benzyny:/wygląda na to że nie zasysa w ogóle paliwa do cylindrów:(O co jej chodzi???

carlos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 18, 2006, 07:39:07 »

zatkaj ręką kruciec i rusz tłokami, jak poczujesz podciśnienie (ssanie) to znaczy że problem nie tkwi w silniku a prędzej w ga¼niku

a na marginesie czy czujesz opór kompresji gdy próbójesz ją odpalić z kopki?

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Października 18, 2006, 14:18:08 »

Tak czuje opór kompresji...Więc jest tak:wczoraj zdjąlem gażnik żeby go wyczyscic i okazało sie ze jedna z dysz sie wykręciła <blink>sama...Założylem motor faktycznie odpalił troche poplumkał i nagle jak wyj... z obu rur wklady to sąsiedzi mysleli ze ktos strzela.zgasilem poskladałem odpaliłem za pierwszym kopem i znów to samo...Musze najpierw dojsc do tego co jest powodem tego strzelania bo starch ja odpalac...:/dodam że iskra jest na obu swiecach.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2006, 14:21:39 wysłana przez kuba3ma »