Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:23:38
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dziwna sprawa  (Przeczytany 6266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pa_ul

• Gość
dziwna sprawa
« dnia: Września 10, 2006, 18:41:08 »

Jade sobie dzisiaj w trasie i nagle jawa gasnie  <mur>. patrze na kontrolki biegu jałowego i 2 czerwona  <mur> a ne zamiast sie palic tylko sie cmiły bardzo słabo czy to winna akumulatora ??? od pewnego  czasu wogóle mi sie nie swieci kotrolka od ładowania ;/ prosze o pomoc  <blink>

Faza

• Gość
Odp: dziwna sprawa
« Odpowiedź #1 dnia: Września 10, 2006, 18:52:15 »

Bo kontrolka ładowania musi się świecić.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 10, 2006, 18:53:54 »

£adowanie nie masz pewnie, albo raczej jakieś kable nie mają styku i raz masz ładowanie, a raz nie masz. Musisz wszytkie kable od ładowanie przejrzeć i zobaczyć w jakim stanie masz szczotki od ładowanie może się koñczą. FAZA jak się kontrolka od ładowania świeci gdy jest silnik włączony to nie ma ładowania, na wyłączonym silniku kontrolka powinna się świecić.

pzdr

emzet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 10, 2006, 19:35:42 »

możliwe też jest zwarcie w instalacji.

pa_ul

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 10, 2006, 20:11:12 »

możliwe też jest zwarcie w instalacji.
[/qostnio miałem dziwny dzwiek jakby szorowanie z pradnicy  <evil>czy to szczotki . po zatym nie znam sie na jawie i niechce jej rozkrecac jak to mozn asprawdzic bez rozbierania ??

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2006, 20:37:08 »

Kupiłeś moto za 200zł i chcesz je¼dzić... bez rozkręcanie podejżewam, że nie poje¼dzisz i nie dowiesz się co trzeba zrobić żeby je¼dzić. Za 200zł mogłeś sobie kupić WSK 125 to nie miał byś problemów z ładowanie. Kontrolka od ładowania się świeci?

pzdr

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 10, 2006, 21:24:55 »

Ja moja kupilem kilka lat temu za 230 zl ale naprawde nie wygladala tak jak teraz  <thumbup> <thumbup> pracowalem nad nia 4 lata i wpakowalem troszke kasy, jedno co musze przyznac to silniczek jak za to kase jest iglaaaa, nigdy nie mialem z nim wiekszych problemow ( pomijajac elektryke bo znia zawsze problem - zwlaszcza 6 v)
Dzis zrobilem kilka fotek i filmow, Oto jedno z nich ;)

pa_ul

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 11, 2006, 09:21:15 »

:) z kad mozecie sadzic ze kupiłem motor za 200 zł ;) za sam motor zapłaciłem 600 zł  <mur>i nic nie miałem z nim robic ale im dluzej im jezdze tym wiecej kasy wkładam . ale nie o to tutaj chodzi .                  Wiec Jawa sie dziwnie zachowuje jakby nie ma ładowaniua do 3000 tys. obrotów powyzej pracuje dobrze akumulator naładowałem i dlel to samo co to moze byc ???

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 11, 2006, 09:39:17 »

Paweł wielkie SORRY pomyliły mi się wątki!!  <oops> Jak już pisałem sprawd¼ czy czasem szczotki od ładowania Ci się nie koñczą.

pzdr

moto77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 13, 2006, 11:57:29 »

szczotki jak sie koñczą to w czasie jazdy może zaswiecic sie kontrolka od ładowania...albo migac , ale na niższych obrotach raczej ładowac powinno...... ja miałem zdarzenie takie kiedyś żepodczas jazdy moto zaczęło przerywać pó¼niej okresowo tylko jeden cylinder pracował. pomysłałemże to zapłon to dawaj sprawdzać( na trasie jekieś 70 km do domu jeszcze miałem), po tych oględzinach i wyczyszceniu przerywaczy moto zagadał  bez zająknięcia, po przejechaniu 200 m to samo i tak sie turlałem jeszce ze dwa km, aż w koñcu dość powiedziałem....macam, sprawdzam i jak nie chciał chodzić tak nie chce, nawet zapalac przestała i tak mnie coś tknęło chciałem zatrabić żeby sprawdzić czy aku  jeszce zipie - już bardzo ,bardzo ledwo zipał-aha sobie myslę więc niema ładowania(kontrolka ani razu sie nie zaswieciła podczas jazdy -odpalasz i gasła od razu czyli normalnie było)zacząłem sprawdzać instalację no i .... okazało sie że jedeno z połączeñ lutowanych przy prostowniku się rozlutowało i nie było styku i w rezultacie brak ładowania...żadnych oznak , aż nie wystapiło przerywanie ( zbraku prądu) a jeśli nie ma ładowania do jakichs tam obrotów?? ja zacząłbym sprawdzac od regulatora napięcia i przekaxnika....najlepiej podmienic jakieś sprawne i metoda eliminacji dojść przyczyny, chociaz moge sie mylić bo elektrykiem nie jestem :)
Pozdrawiam

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 14, 2006, 01:04:12 »

cóz w jawie o dziwo jeszcze problemu z ładowaniem nie miałem ( a mam już 3 jawe ) wiec chyba mam farta :)) ale miałem podobnie w maluchu ze ładowwanie było dopiero na wyższych obrotach i okazało sie ze wystarczyło tylko szczotki wyczyscic ale troszke tam wiem o elektryce i moze to oznaczac uszkodzenie jednej z faz stojana czyli prosciej zwarcie miedzy zwojami