Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:27:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Automat zmiany biegów, sprzęgło i dzwonienie w silniku  (Przeczytany 15842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

QBANIN

• Gość
Odp: Automat zmiany biegów, sprzęgło i dzwonienie w silniku
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 08, 2011, 22:15:59 »

wg mnie to ta kulka musi być między popychaczami i już  <hammer> jeśli jej nie będzie, to popychacze się będą wycierać i regulacja sprzęgła będzie utrudniona...
a nawet jeśli w jakiejś tam instrukcji jej nie ma, to warto ją włożyć.

Dokładnie :)

QBANIN

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 19, 2011, 00:28:44 »

To masz bracie garnki do szlifu :) jak zmienisz tłoki i pierścienie a szlifu nie zrobisz to nic nie da bo pierścienie sie szybko dotrą i znowu będzie dzwonić bo przez wyrobiony cylinder dostaną luzu i będą dzwonić ;) a że jawa ma ich po 3 na tłok to to słychać ;)

Wielki browar dla Ciebie. Po szlifie (z nominału na drugi szlif, taki był próg), z nowymi tłokami, łożyskami tłoka, sworzniami i pierścieniami cisza jak makiem zasiał :D Dodatkowo kupiłem nowe wkłady do wydechów i motor stał się praktycznie bezgłośny :P

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie coś mi "burkocze" nieregularnie z silnika, mam wrażenie że jakby od sprzęgła. Dźwięk jest trochę podobny to wyrybionego łożyska ale stłumiony, nieregularny i występuje tylko na wolnych obrotach na luzie. Wał jest nowy założony ok 2  tys km temu i jak go próbuję poruszyć to ani drgnie, więc to raczej nie on. Zastanawiam się czy to nie coś ze sprzęgłem i czy to nie ma jakiegoś związku z szarpaniem przy ruszeniu na zimnym silniku. Aa.... łańcuszek sprzęgłowy jest nowy :)

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:02:16 »

No widzisz :D mówiłem że to pierścienie i cyle już robią papa :) tamto dzwonienie to jedyne co mi przychodzi na myśl to łańcuszek sprzęgłowy, nawet jeśli kupiłeś nowy to jeśli był chińskiej jakości to się rozciągnął i brzęczy :) nie wiem, odkręc kalpę i popatrz czy łańcuszek nie jest luźny, może kosz sprzęgłowy się poluźnił ;) jeśli jesteś hardcorem to odkręć klape i uruchom silnik na chwilę (tylko uważaj żeby nie dostać olejem po gałach bo coś o tym wiem ) najlepiej postaw wtedy moto gdzieś gdzie niczego nie zachlapie olej bryzgajacy z kosza sprzegłowego  :]

QBANIN

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 19, 2011, 11:09:13 »

No widzisz :D mówiłem że to pierścienie i cyle już robią papa :) tamto dzwonienie to jedyne co mi przychodzi na myśl to łańcuszek sprzęgłowy, nawet jeśli kupiłeś nowy to jeśli był chińskiej jakości to się rozciągnął i brzęczy :) nie wiem, odkręc kalpę i popatrz czy łańcuszek nie jest luźny, może kosz sprzęgłowy się poluźnił ;) jeśli jesteś hardcorem to odkręć klape i uruchom silnik na chwilę (tylko uważaj żeby nie dostać olejem po gałach bo coś o tym wiem ) najlepiej postaw wtedy moto gdzieś gdzie niczego nie zachlapie olej bryzgajacy z kosza sprzegłowego  :]

Ten dźwięk to ciężko nazwać brzęczeniem, raczej stłumione burczenie/gulgotanie, ciężko to opisać. Może uda mi się jakiś filmik na dniach zrobić. Co do odpalania motoru bez sprzęgła to aż takim hardcorem nie jestem :P

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 19, 2011, 13:20:38 »

a dużo zrobiłeś km na tym łańcuszku ?? moze sie poprostu nie zgrał z zębatkami na koszu i na wale :)

QBANIN

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 19, 2011, 17:45:35 »

a dużo zrobiłeś km na tym łańcuszku ?? moze sie poprostu nie zgrał z zębatkami na koszu i na wale :)

Hm... jakieś 1000 km