Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 17:52:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tłumiki z cz  (Przeczytany 13753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
Tłumiki z cz
« dnia: Lipca 03, 2011, 23:07:37 »

Witam, mam w swojej TS skrócone tłumiki i rozwiercone wkłady :] i mam pytanie czy tłumiki z cz nie tłumią silnika jawy?? i czy pasują bez żadnych przeróbek?? A tłumiki z TS do cz?? (mam okazję wymienić się z jednym gościem)

Edit:
Hmmm, dużo trzeba przerabiać zarówno w jednych jak i drugich tłumikach żeby je zamienić miejscami poprostu?? (znaczy z jawy do cz, z cz do jawy)
Wiem że Von Majzel ma w swojej Jawie tłumiki z cz
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2012, 11:02:14 wysłana przez Rozztocz »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Tłumiki z cz
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2011, 23:18:56 »

Jawsim do 634 zakładał tłumiki z 472 i Deejf ma w 634 tłumiki z 472  ;) tyle, że 634 ma tłumiki dołem puszczone
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2011, 23:20:44 wysłana przez Strażak »
    Status GG

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2011, 23:20:15 »

Może i ja będę miał W 638 tłumiki z cazety, nie wiem dokładnie jaki to model, ale wiem że ma 12v i 2 kraniki  :>

Tylko muszę wiedzieć czy jest sens temu gościowi cztery litery zawracać, czoć i tak mam do niego prędzej czy później jechać i ustawić mu jego cześkę bo mu coś nie idzie a mówi że lepiej chodzącej jawy niż moja nie widział i chce żeby jego chodziła choć trochę podobnie :]
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2011, 23:22:59 wysłana przez Motórzysta »

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2011, 23:22:40 »

Ja mam tłumiki z CZ w silniku z... CZ, no ale tu chodzi o ramę ;) A ta jest 634, czyli praktycznie to samo co 638.0 i pewnie, mimo wysokich wydechów, 638.1

Mocowanie widać na tym zdjęciu: http://polskajazda.pl/Motocykle/Jawa/350/Galeria/105741,950897%27%29

Zamiast na 2, tłumik trzyma się na 1 śrubie, chociaż zastosowałem tam taki patent, dzięki któremu wszystko zabezpiecza dodatkowa śruba i jest git. Jeżdżę i tłumików nie zgubiłem jeszcze ;)

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 03, 2011, 23:26:04 »

Czyli poprostu sobie dorobię takie mocowanie i mogę się cieszyć tłumikami z cz :D Myślałem że będzie gorzej ale jak tak to dam radę  ;] dzieki wielkie  WujoWojtas za pokazanie jak to zrobić  <cheers>

Dziewczyny mi się skarżą że mam głośne wyfuki i nie chcą się ze mną zabierać tylko i jedynie z tego powodu  <mur> jeszcze mamuśka mówi żebym bodaj nowe tłumiki kupił bo te za głośne a podobają mi sie te z cz no to jest tylko jedna rada, pojechać do wojtka i brać wyfuki :D
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2011, 23:28:46 wysłana przez Motórzysta »

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 03, 2011, 23:35:57 »

Mocowania u mnie są oryginalne z CZ, tylko dorobiłem z tyłu taką blaszkę, której nie widać, a która dodatkowo zabezpiecza. Będziesz miał w rękach te tłumiki to się domyślisz o co chodzi.

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 03, 2011, 23:36:56 »

no moje ruda zżera już powoli :D zobaczę jak to będzie wyglądać, nie muszę ich przecież brać jak mi sie spodobają to wezmę, jak nie to nie ;)

A, no to wykręcę swoje z ts razem z mocowaniami, on mi da swoje z mocowaniami i będziemy kwita :D

deejf

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 04, 2011, 09:11:20 »

Ja mam u siebie tłumiki z CZ w ramie Jawy 6346.

Tłumiki pasują beżżadnych przeróbek  ;]

Tłumiki z CZ w ramie TS? Tego to jeszcze nie widziałem  <lookaround>

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 04, 2011, 09:34:27 »

Jak to nie? a Ruda Jawsima a teraz PPruscha?Rama 638 a wydechy CZ,Paweł tylko je opuścił niżej.

http://www.youtube.com/user/Jawsim2?blend=1&ob=5#p/u/0/pN2WLcDsmGw

http://www.youtube.com/user/Jawsim2?blend=1&ob=5#p/u/6/jeSnkxMu6oQ

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 04, 2011, 23:56:10 »

Jutro albo pojutrze się wybiorę po te tłumiki :D tylko zadupek pomaluję, bo okazało się ze go chyba ktoś wymieniał z okazji skoszenia całego płotu (zadupek się rozdupczył i porysował gmol a gościu miał gorzej :D) i jak myłem jawę myjką to mi cała farba odlazła (pewno heniek pyndzlem malował bo jeszcze włosy z pędzla są :D ) i mam tleltubisiowato-różową dupe w jawie :D

Jednak zmiana koncepcji, Posłuchałem się Jawsima i tak se popatrzyłem na jawe i jednak to by komicznie wyglądało. Nie ma ktoś na sellnięcie tłumików do TS ???(takich w miarę, nie muszą być nówki) Bo mi się policjant skarżył że nie może ścierpieć warkotu mojej jawy bo słyszy jak wyjeżdżam już u siebie na podwórku. Powiedział ze jak założę ciche wydechy i nie będzie mnie on słyszal ani nikt się skarzył że mnie słyszy to mnie zostawi w spokoju :D.

EDIT:
Jednak zmiana koncepcji, Posłuchałem się Jawsima i tak se popatrzyłem na jawe i jednak to by komicznie wyglądało. Nie ma ktoś na sellnięcie tłumików do TS ???(takich w miarę, nie muszą być nówki) Bo mi się policjant skarżył że nie może ścierpieć warkotu mojej jawy bo słyszy jak wyjeżdżam już u siebie na podwórku. Powiedział ze jak założę ciche wydechy i nie będzie mnie on słyszal ani nikt się skarzył że mnie słyszy to mnie zostawi w spokoju .

A może mi ktoś podpowie od czego można dopasowac jeszcze tłumik do ts, wiem że pasuje ten od etz z allegro za 200zł "tjuninkofy"
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2012, 11:03:46 wysłana przez Rozztocz »

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 09, 2011, 14:06:09 »

A Ty kombinujesz jak koń pod górkę. Jak złapiesz kapcia to też wymieniasz całe koło?
[/quote]

Oj tam kombinuje :P
mówił że "ruda" się juz za nie bierze i jeszcze ma kombinowane coś z wkładami, także chciał by inne kupić..

Ahh Te Czeszki;D

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 09, 2011, 14:33:41 »

Z czego można by dorobić takie wkłady, te pierścienie. Moje były chyba z tektury i już się posypały. Wracając do tematu, jak w tłumikach nie masz dziur to je zostaw, kupisz ładne a one i tak się zniszczą chyba, że Twoja jawa ma tak dobrze jak jawa Holgera? ;)
PS
Laszlo wracając znad morza złapałem kapcia i wymieniłem całe koło  <lol>
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 09, 2011, 14:46:20 »

Ma ktoś wymiary tych uszczelek? Bo musiał bym dorobić bo w moich wydechach ich brak.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 09, 2011, 15:32:39 »

Jak złapię kapcia to wymieniam całe koło bo mam drugie zawsze całe w zapasie (leży sobie w piwnicy i czeka na rozkazy) bo tak jest łatwiej i szybciej, a tłumiki mam skrócone (patrz obcięte o długość najwiekszej przegródki wkładu) i wkłady mam ponawiercane (patrz po 10 dziur 10 mm nawiercone na wkład) i chce nowe wyfuki bo przy okazji moje żre ruda i chyba kupię takie http://allegro.pl/mz-etz-250-tlumik-sportowy-czarny-koncowka-chrom-i1708552228.html Wiem że są przeznaczone do mz, ale przynajmniej są ciche (wiem bo mam taki w wsk z tym ze od etz 150, średnice kolanek się zgadzają :) a w wsk mi dodał mocy w jawie tego dodatku mocy się nie spodziewam aale kto to wie)

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 09, 2011, 16:02:38 »

na tych tłumikach z etz będzie jeszcze głośniej chodziła niż na seryjnych

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 09, 2011, 16:06:41 »

zależy ile masz waty szklanej w tych końcówkach napchasz wiecej (końcówki są rozkręcalne) i będzie cichsza a ja nie mam oryginalnych tłumików także i tak będzie na pewno duuużo cichsza bo teraz mała różnica czy z wkładami czy bez :D

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 09, 2011, 19:01:00 »

zależy ile masz waty szklanej w tych końcówkach napchasz wiecej (końcówki są rozkręcalne) i będzie cichsza a ja nie mam oryginalnych tłumików także i tak będzie na pewno duuużo cichsza bo teraz mała różnica czy z wkładami czy bez :D

Chyba nie wiesz kolego o tym, jak ważną rzeczą są tłumiki w 2T...
Każdy silnik ma specjalnie obliczany wydech i zmiana tłumików "od tak" nie odbije się bez echa.

Poczytaj sobie trochę o wydechu w 2T...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 09, 2011, 19:06:04 »

Lisek opowiadał w Kani jak koleś jeździł bez wkładów czy jakoś tak to silnik zatarł.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 10, 2011, 01:18:58 »

Rozztocz, wiem duużo o roli tłumika w 2t, przeczytałem o przeróbkach silników 2t kilka już książek (kilka online bo nie mogłem ich nabyć) ale, te tłumiki i tak są pewnie liczone z jakimś tam marginesem błędu bo i jedna Mz drugiej nie równa. (o ile te tłumiki są w ogóle liczone) Chyba lepiej założyć te z jakimkolwiek dyfuzorem niż jakieś przelotowe od ursusa czy poloneza (lub bóg wie jakiego 4t). Nie spodziewam się przyrostu mocy, a wręcz odwrotnie może nastąpić spadek ale mi chodzi o ciche tłumiki i tylko o ten cichy dźwięk mi chodzi. mam taki tłumik w wsk 125. Wsk zyskała na mocy i była cichutka, a głośność można regulować przez ilość waty szklanej w końcówce co ja uważam za bardzo wygodne. Nie wiem czy jawa straci na mocy czy zyska i jak to wpłynie na inne parametry. Jak nie wypróbuję na własnej skórze to nie zobaczę, a gdybać nie ma co bo to nikomu nic nie da. Wybrałem te a nie inne tłumiki bo mają tą samą średnicę otworu na kolanko jak te Jawoskie, a także są ciche i tak źle nie wyglądają. Nie jest też napisane że są tylko do mz etz 250 ale i 251 (a wysokości okien były zmienione), na niektórych aukcjach pisze także że "jest to tłumik zamienny także do innych motocykli 2t o tym samym wymiarze kolanka" Czyli tłumik jest poprostu zamiennikiem pod 2 suwowe motocykle i nie jest liczony pod żaden silnik tylko jest wyliczony, że tak powiem w miarę uniwersalnie. Jak zamontuję i przetestuję zdam wszystkim od razu relację na temat osiągów i spalania na tych tłumikach. Na razie jestem w stanie powiedzieć o nich nic co przyda sie przy jawie bo testowałem takowe w WSK o czym już wspominałem kilka razy. Lewa w górę i dobranoc.

Edit:
Kupiłbym chętnie nowe tłumiki do jawy ale fundusz mi na to nie pozwala, a te są dużo tańsze :)

EDIT:

No właśnie, one nie były liczone wcale ;) więc straty mocy nie powinienem uzyskać, może być tylko lepiej  :]
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2012, 11:31:41 wysłana przez Rozztocz »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 11, 2011, 08:38:51 »

... nasze jawoskie oryginały były w ogóle liczone??? <lol>

No właśnie, one nie były liczone wcale...

Tak, tak... wcale liczone nie były. Ech...  :-/
Tak z "czeskiej głupiej pały" sobie wymyślili i zrobili. Bo tak jak im pasowało  :-/

Jeśli nie macie zielonego pojęcia jak funkcjonowały fabryki motoryzacyjne ze swoimi OBR-ami w czasach PRLu i CSSRu to nie piszczie głupot.
Przeczyta ktoś te głupoty i będzie je rozpowszechniał.... bo na poważnym knedlowskim forum przecież wyczytał  <furious>

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 11, 2011, 17:40:46 »

Wracając z krótkiej trasy, sześcdziesięcio kilometrowej, bez prawego wkładu, zatarłem prawy tłok.Pierścienie po prostu wtopiły się w rowki tworząc z tłokiem jedna całość. Dlatego Panowie nie radze kombinowac za dużo z wydechami. <hammer>
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 17, 2011, 00:43:14 »

I chyba jednak oryginały nie były liczone, założyłem te tłumiki i nie dość że są trochę podobne do tych z jaw 640 to jeszcze właściwości jezdne mojej jawy sie polepszyły, jest cichsza niż oryginał choć może być jeszcze cichsza bo można sobie poprostu napchać więcej waty szklanej w końcówkę, Jawa lepiej się zbiera i nie leje z tłumików, końcówki nawet po długiej jeździe i lekkim przypierdzieleniu po garach są suchutkie ;) Jednym słowem polecam, niedługo nagram filmik i wstawię foty tylko się muszę przybrać :D

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 17, 2011, 00:49:33 »

Ok czekam na relację po przejechaniu 5kkm.
Najlepiej jakbyś zdjął po tym czasie cylindry i opisał, porobił zdjęcia tłoków, pierścieni, gładzi...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2011, 00:51:10 wysłana przez Rozztocz »
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Motórzysta

• Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 17, 2011, 01:20:50 »

Nigdy nie odkręcałem jeszcze w niej głowic ani cylindrów i sam nie wiem w jakim stanie owe podzespoły są ;] Poprostu nie mam potrzeby zdejmowania cylindrów ani głowic bo ma dobrą kompresje poprzedni właściciel mówił że zmieniał pierścienie a narazie nie brzęczy i nie woła o pomstę do nieba, a po założeniu tych tłumików nie tyle ucichł ryk silnika wydobywający sie z tłumików co dużo ciszej chodzi sam silnik, oraz poprawiła się kultura pracy :) Jak do tej pory same pozytywy ;]

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
« Odpowiedź #24 dnia: Października 05, 2012, 10:40:46 »

Odkopie trochę temat. Mam 634 i chciałem założyć tlumiki z CZ ale nie wchodzą one tak głęboko na kolanka jak oryginalne wydechy... Czy to normalne ?
Wiem jak ważną rolę odgrywa odpowiednio obliczony układ wydechowy w 2T ale pomyślałem że może można by było tak skrócić kolanka aby mocowanie tlumika przykrecone było przed podnozkiem. Czy ktoś z was próbował takiego rozwiązania i mógłby się wypowiedzieć jak wpłynęło to na pracę silnika ?