Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 08:09:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Niskie napięcie ładowania 472.5  (Przeczytany 14531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
Odp: Niskie napięcie ładowania 472.5
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 26, 2011, 15:04:31 »

Laszlo ma rację. Powinieneś zrobić według jego instrukcji. Może będzie działało ; ) Jak coś to mogę Ci odsprzedać wirnik 6V. Nie wiem dokładnie czy dobry, ale powinien być ok. ;) Nie mam go gdzie sprawdzić.
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 26, 2011, 15:20:15 »

Czyszczenie styków i nastawienie przerw wykonałem już dawno i nie pomogło. Zauważyłem, że w jednym i drugim regulatorze jeden styk w ogóle się nie rusza. Po niedzieli może ściągnę do tego jakiegoś elektryka bo po prostu się na tym nie znam. Chyba że coś jeszcze doradzicie ale na odległość to ciężko znaleźć usterkę.

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 26, 2011, 16:09:19 »

Lewy, ten, który reguluje napięcie. Prawy przy wyższych obrotach styka i kontrolka gaśnie. Ale styka przy wyższych obrotach niż zwykle.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2011, 21:54:20 wysłana przez szkodnik »

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 27, 2011, 10:12:46 »

Wczoraj przeczytałem Twój post kilka razy (marne pojęcie o elektryce :P) i zacząłem mniej więcej rozumieć jak to działa. Dziś wziąłem się za regulację prawego styku sprężynką u góry. Teraz kontrolka gaśnie już przy niższych obrotach, wyższych niż jak było wszystko ok ale już jest lepiej. Czasami na wolnych obrotach zdarza się, że cewka nie puści styku i prąd z akumulatora ucieka wtedy pewnie do prądnicy ale myślę, że uda się to wyregulować. Robiłem też próby z odłączaniem akumulatora i silnik po dodaniu gazu pracuje bez akumulatora więc ładowanie jest. Nie rozumiem tylko tego, że wszystko wskazuje na to, że ładowanie jest ale napięcie na akumulatorze podczas dodawania gazu ani drgnie. Czy może być tak że trochę rozładowany przez moje testy akumulator przyjmuje prąd z prądnicy i stąd napięcie na jego zaciskach pozostaje prawie bez zmian mimo zwiększania obrotów? Jeśli można to tak wytłumaczyć to miał bym już dość jasną sytuację.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 27, 2011, 10:26:56 »

Podepnij aku na 12h. Ładuj przez 12h prądem o wartości 1/10 pojemności akumy. Jak naprzykład masz aku 6Ah to ładuj prądem 0.6A przez te 12 h. Aku Ci się nie wygotuje a napewno naładuje ;) Pozdro!
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 27, 2011, 13:50:01 »

Ale ja nie napisałem, że nie wiem jak naładować akumulator. Odpowiedziałeś trochę nie na temat.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 27, 2011, 14:46:06 »

Wiesz . Chciałem pomóc, żebyś sobie aku nie wygotował xd Przepraszam za  <offtopic> <oops> <oops>
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 28, 2011, 16:40:15 »

Próbowałem włączać kierunkowskazy i na wysokich obrotach migają szybciej i mocniej świecą, tak jak zawsze

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:00:31 »

Odświeżam, proszę o pomoc bo nie wiem już co robić.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:02:35 »

Najpierw zmień aku. Spróbuj na chwilkę podłączyć samochodowy ;)
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:05:57 »

Podejrzewam, że jakbym ślepo posłuchał tej rady to popsuł bym instalacje jeszcze gorzej. Podpinanie akumulatora 12V do instalacji 6V chyba nie jest dobrym pomysłem. W ciągniku mam dwa akumulatory 6V podłączone szeregowo więc mógłbym wyciągnąć ale po co jeżeli mój akumulator jest ok? Nie rozumiem w ogóle Twojej rady, mam problem z ładowaniem a Ty mówisz mi żebym podpiął inny akumulator, i to jeszcze 12V

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:15:27 »

<oops> nie popatrzylem ze chodzi o 472.5 sorki  <oops>
Poza tym gdzieś tu chyba czytałem, że szybko Ci aku pada. Więc pomyślałem, że zmiana aku może cos poprawi  <offtopic>
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 12:17:54 wysłana przez Wróbel »
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:30:16 »

Długo się z tym bawiłem więc akumulator w końcu musiał paść, po naładowaniu starcza na dość długo.

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
  • To była moja maszyna:)
« Odpowiedź #38 dnia: Września 15, 2011, 21:52:52 »

Piszesz że po odpięciu D+ skacze do 20V no i niestety tak jest jak prądnica czy alternator pracuje bez obciążenia mnie w 126p spadła klema z akumulatora i popaliło wszystkie żarówki  łącznie z prostownikiem i regulatorem w alternatorze. Ostały mi się jeno długie światła. Jedyne co mi pozostaje zaproponować to spróbować podmianki wirnika na inny sprawdzony, bo to co piszesz o przychwyceniu jednego garnuszka mogło być chwilowym zwarciem w prądnicy - wirniku, opór magnetyczny zwartej prądnicy czy alternatora spalił już niejeden pasek i zatrzymał niejeden silnik. Jeśli masz czas, ochotę trochę odwagi i umiejętności to zdejmij wirnik weź go do domu czy też do warsztatu. Przygotuj oprawkę z żarówką  25W - 230V. Wirnik na stół jeden kabel z oprawki do gniazdka  drugim dotykasz do działek komutatora, w drugiej łapce drugi kabelek z gniazdka i również do komutatora. Szukasz par - dwie przeciwległe działki to początek i koniec jednej cewki wirnika i tak po kolei wszystkie działki - być może któraś cewka jest upalona bądź ma zwarcie. Te które sprawdziłeś możesz znaczyć markerem. Drugi test to kabelek do blach wirnika drugim objechać wszystkie działki komutatora dookoła  jeśli zaświeci to wirnik ma zwarcie do masy. Wirnikowi nic się nie stanie , tobie też jak będziesz uważał. Powodzenia
Była Jawa 50, będzie 350:)
Poprawka już jest i to śliczna Tereska:)

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #39 dnia: Września 25, 2011, 21:04:06 »

Dzięki za fachową odpowiedź, myślałem że nikt tutaj już nie zagląda i dopiero teraz to przeczytałem. Dzisiaj udało mi się dorwać oryginalny wirnik, stojan i regulator napięcia. W przyszły weekend będę podmieniał bo dziś niedziela a w domu jestem tylko w weekendy. Jeśli chodzi o teorię z oporem magnetycznym prądnicy (swoją drogą nie mam pojęcia jak to działa :D) to mogę powiedzieć że zanim silnik się zatrzymał przez pewien czas był wyraźnie słabszy, tak jakbym jechał z lekko wciśniętym hamulcem. Czy mogło ten efekt spowodować zwarcie w prądnicy? Miałem kiedyś sytuację gdzie faktycznie przyłapało tłok i objawiło się to nagłym zatrzymaniem silnika bez wcześniejszego spadku mocy. Dodam że wirnik mam nieoryginalny, niższą jakość wykonania widać na pierwszy rzut oka więc jest większe prawdopodobieństwo, że mógł ulec awarii. Co do wirnika, który dziś wpadł w moje ręce mam pytanie. Czy mogę przetoczyć jego komutator? Nie zepsuję w ten sposób wirnika?

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #40 dnia: Września 27, 2011, 17:15:08 »

Tak się złożyło że jestem dziś w domu, a że miałem części na podmianę i nie dawało mi spokoju co się z ta czesławą stało postanowiłem się za to zabrać. Winowajcą okazał się nieoryginalny wirnik, założyłem drugi, oryginalny i ładowanie wróciło. Na razie jest dość słabe bo tylko 6,8-6,9V ale myślę że jak szczotki dopasują się do komutatora to będzie lepiej. Jednocześnie teoria z zatrzymaniem silnika przez prądnicę stała się bardziej prawdopodobna, gdyż wirnik faktycznie był uszkodzony. Jak będę miał czas to zdejmę cylindry i wtedy wszystko będzie jasne. Ponawiam pytanie: Czy mogę przetoczyć komutator wirnika? Wirnik jest stary i komutator nie jest już idealny, na tokarce można by było to wyrównać ale nie wiem czy go w ten sposób nie zepsuję.

deejf

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 27, 2011, 17:25:26 »

Hmm, na dobrą sprawę szczotki powinny ułożyć się po jakimś tam przebiegu..

Przetaczanie w mechanice nie jest raczej wskazane - jak już to kup używany i testuj  <punk>

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #42 dnia: Września 27, 2011, 17:32:05 »

Te szczotki były ukruszone, później szlifowane w celu wyrównania i nie pasowały idealnie kształtem do wirnika. Stwierdziłem że się dotrze no i już są prawie dopasowane ale idealnie jeszcze nie jest. Teraz chodzą po starym wirniku, którego komutator nie jest już taki równy jak tego po którym chodziły wcześniej więc dodatkowo muszą się docierać do tych wszystkich nierówności. A na tym wirniku, który teraz założyłem przejechałem jakieś 10km więc na pewno nie są jeszcze dobrze dotarte.

Czyli z tym toczeniem to niezbyt dobry pomysł?