Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 00:21:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Niskie napięcie ładowania 472.5  (Przeczytany 14535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szkodnik

• Jawer
Niskie napięcie ładowania 472.5
« dnia: Sierpnia 23, 2011, 18:09:09 »

Witam, po pewnym czasie bezproblemowej jazdy w końcu przyszło mi tutaj napisać. Otóż przedwczoraj podczas jazdy prawdopodobnie przyłapało mi któryś tłok, nacisnąłem sprzęgło i tak toczyłem się aż wytracę prędkość. Gdy się zatrzymałem silnik bezproblemowo pracował ale zniknęło ładowanie  <scared>. Rozkręciłem wszystko na drodze i wszystko wydaje się być w porządku. W garażu założyłem drugi regulator napięcia ale to też nie pomogło. Naładowałem akumulator i dzisiaj wziąłem się za sprawdzanie miernikiem. Podłączyłem miernik do zacisku D na prądnicy i do masy. Na wolnych obrotach wskazuje on poniżej 1V, przy zwiększaniu obrotów napięcie rośnie do jakichś 6,10V. Po podłączeniu miernika do akumulatora wskazuje on na wyłączonym zapłonie około 6,30V. Po uruchomieniu silnika napięcie spada do około 5,90 - 6V. Przy zwiększeniu obrotów napięcie rośnie do około 6,10V, tak samo jak na prądnicy. Kontrolka ładowania gaśnie przy większych obrotach niż zwykle, przy czym zanim zgaśnie przez chwilę świeci mocniej. Przejrzałem wszystkie kable przy prądnicy i regulatorze napięcia, poprawiłem co nieco ale to nic nie zmieniło. Szczotki w prądnicy wyglądają tak jak wtedy kiedy ładowanie było dobre, kable w nich siedzą nieruchomo. Niestety nie mam drugich na podmianę. Proszę o pomoc bo elektryk ze mnie słaby i skończyły mi się już pomysły.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
Odp: Niskie napięcie ładowania 472.5
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2011, 19:30:21 »

Ja bym sprawdził najpierw: czy szczotki dobrze dolegają do wirnika ? Może masz skąd załatwić sobie wirnik na chwilę, wypróbuj. Kable mogą masować gdzieś, regulator napięcia jaki masz ? Mechaniczny ? Elektroniczny ? Jeśli mechaniczny to spróbuj wyregulować ;) Temat o regulacji regulatora gdzieś tu chyba był. Pozdrawiam ;)
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2011, 19:37:56 »

Szczotki chodzą w tym motocyklu od dawna, są dotarte do wirnika. Sam wirnik niedawno był wymieniany na nowy. Mam dwa regulatory napięcia nowy i stary, obydwa czeskie mechaniczne. Miernik pokazuje zbyt niskie napięcie nawet po podłączeniu bezpośrednio do prądnicy więc przyczyna tkwi zapewne tam. Nie mam możliwości wzięcia od kogoś części na podmianę, muszę walczyć z tym co mam.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2011, 19:48:48 »

Spróbuj wyregulować regulator. A jeśli nie, to albo kable albo wirnik. ;)
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2011, 19:59:32 »

Nie rozumiem tylko dlaczego ładowanie zniknęło po zablokowaniu silnika. Jeśli chodzi o prądnicę to mogę powiedzieć tylko tyle, że wszystko wygląda tak jak zawsze, nic nie śmierdzi ani nie jest przypalone. Jeśli chodzi o podmianę szczotek to mam jakieś szczotki z jakichś rozruszników albo diabli wiedzą czego, spróbuję je dopasować do "szczotkotrzymacza" i wtedy czegoś się dowiem. Pytanie tylko czy takie szczotki można zastosować w tej prądnicy? Czy to może być jakiś inny materiał który nie powinien współpracować z tym wirnikiem?

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:01:40 »

ja mam w moim szczotkotrzymaczu w jawie 350 ts zrobione szczotki z alternatora. Działają miód. Możesz spróbować :) zblokowało napewno tłoka ? Być może wpadło coś między prądnice a wirnik i zblokowalo ? Mogło narobić szkód w uzwojeniach. Warto sprawdzić ;)
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:05:56 »

Stojan zdejmowałem, oglądałem wirnik i wzrokowo nic złego nie stwierdziłem. Co do tłoka to są to na razie podejrzenia bo jeszcze nie zdejmowałem głowic.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:10:24 »

musisz sprawdzić wszystko ;) Pokolei. A napewno się jakaś przyczyna znajdzie. Może w prądnicy się kabelek odlutował? Mi dziś w prostowniku się kabel odlutował i pół godziny grzebałem przy tym. Kontrolka gasła a aku coraz to słabsze. ;) Sprawdź może się aż tak nagrzało, że kabelek się odlutował. Różnie bywa ;)
    Status GG

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:17:58 »

ja mam w moim szczotkotrzymaczu w jawie 350 ts zrobione szczotki z alternatora.
możesz mi to wyjaśnić bo nie potrafię sobie wobrazić co ty zrobiłeś ?
    Status GG

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 23, 2011, 20:20:37 »

Dorwałem jakiś alternator z malucha. Miałem pękniętą szczotkę. Wylutowałem z alternatora z malucha. Podszlifowałem, żeby pasownie siedziała w szczotkotrzymaczu jawy i voila  ;D szczotka jak nowa ;)
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 23, 2011, 21:07:28 »

Oglądałem szczotki które mam i zauważyłem że szczotki z rozrusznika są twardsze niż szczotki z prądnicy/alternatora. Tych pierwszych mam od cholery a takich jak potrzebuję ani jednej. Podejrzewam że te twardsze się nie nadają bo pewnie uszkodzą wirnik.

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2011, 21:11:18 »

wydaje mi się, że te szczotki różnią się jedynie oporem ;) Poprawcie mnie jeśli się mylę. ;) A jeszcze jedno co mi przyszło do głowy, to może szczotki nie mają styku z kabelkami ? Sprawdź i to. Nie wiem dokladnie jak to tam jest w 6V ale wszystko trzeba sprawdzić ;)
    Status GG

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2011, 23:18:09 »

Kolego Wróbel jak masz zerowe pojęcie to się lepiej nie wypowiadaj. Nie porównuj alternatora z prądnicą. Twardsze szczotki wytrą szybciej komutator. Sprawdź prądnicę z pominięciem regulatora, podaj prąd na uzwojenie stojana przez żarówkę), zmierz napięcie, jeżeli będzie większe niż przed odpaleniem silnika to wina leży w regulatorze. 

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 24, 2011, 08:45:25 »

Nie wiem dokladnie jak to tam jest w 6V ale wszystko trzeba sprawdzić ;)

Zauważyłeś ten kawałek ? ;]
    Status GG

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 24, 2011, 11:32:45 »

Dzisiaj znów walczyłem z ładowaniem i przez przypadek dowiedziałem się że prądnica jest ok. Otóż przy podmianie regulatora napięcia ktoś mnie zagadał i zapomniałem podłączyć kable idące do zacisku D regulatora. Odpaliłem silnik i zacząłem mierzyć napięcie na prądnicy. Miernik podłączony do zacisku D i do masy przez chwilę pokazał ponad 20V. Trzymając silnik na obrotach miernik pokazuje powyżej 15V więc prądnica jest w porządku. Po podłączeniu kabli do zacisku D regulatora prądnica znowu nie chce przekroczyć 6,20V. Czyżby jakieś zwarcie? Idę dalej kombinować i czekam na Waszą pomoc :)

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 24, 2011, 14:10:19 »

Podłączyłem prądnicę do regulatora omijając instalację żeby wykluczyć jakieś zwarcie na kablach D i M i nic się nie zmieniło. Po odpięciu D prądnica ładuje dobrze, po podpięciu nie może przekroczyć 6V. Teraz już całkiem zgłupiałem, gdyby był walnięty regulator napięcia to problem pojawiałby się za regulatorem a nie na prądnicy. Z drugiej strony jeżeli byłaby uszkodzona prądnica to podejrzewam że z podpiętym i odpiętym D ładowała by tak samo słabo.

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2011, 17:47:31 »

Zmień regulator napięcia. gdzie jest powiedziane ze jak dałeś drugi on też jest dobry? Ewidentnie wina regulatora.

Jak miałem silnik 6v ładowanie miałem coś lekko ponad 7V. ( na mechanicznym) Szukaj innego regulatora.

Co to znaczy ze po odpięciu D jest dobrze? zaraz zaraz, możesz pokazać jak masz wszystko podłączone? na na elektroniczny regulator z mz np trzeba zamieniać kable przy prądnicy. (miałem tak jak kupiłem jawe i nie miałem ładowania okazało się ze kable zamienione.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2011, 17:49:23 wysłana przez Mofeix »
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2011, 17:50:01 »

Mam dwa regulatory i na każdym jest to samo. Nie mierzę napięcia na akumulatorze tylko na zacisku D prądnicy więc regulator nie ma tu chyba nic do rzeczy, co innego gdyby za regulatorem był problem.

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:06:48 »

Według mnie kupić jakiś porządny regulator elektroniczny i będzie git. Jak nie jest sfajczony wirnik i stojan, szczotki ok, to powinien ładnie dawać w granicach 7,2V na aku. Mechaniczne rozwiązania to przeszłość, jak by nie było.

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 24, 2011, 20:41:48 »

Już jeden cudowny elektroniczny regulator mi strzelił i jakoś większe zaufanie mam do elektromechanicznego przeżytku, choćby dlatego że jest on w normalnych warunkach "nie do zajechania". I sam regulator chyba można wykluczyć bo dzieje się to samo na starym i nowym regulatorze. Teraz już całkiem zgłupiałem ale może to jednak coś z prądnicą jeżeli daje normalne napięcie tylko po odpięciu zacisku D?

agmus1

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 24, 2011, 23:26:55 »

Z zacisku d ale gdzie przy regulatorze czy prądnicy?

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 25, 2011, 12:43:23 »

Wystarczy, że rozłączę przewód łączący zacisk D prądnicy z zaciskiem D regulatora i prądnica na zacisku D ma ponad 20V. Jeżeli podepnę przewód tak jak powinien być i mierzę napięcie w tym samym miejscu prądnica nie chce przekroczyć 6V. Mierząc napięcie na akumulatorze przy normalnie podłączonych przewodach na wolnych obrotach spada ono do 5.9 a na wysokich nieznacznie się zwiększa. Kontrolka ładowania zachowuje się jakoś dziwnie - gaśnie przy wyższych obrotach niż zwykle i kiedy zwiększam obroty kontrolka świeci cały czas tak samo a nagle zaświeci mocniej i zgaśnie. Myślę, że teraz wytłumaczyłem to jasno :)

Wróbel

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638-1 '89r
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 25, 2011, 12:48:10 »

Jak dla mnie proste. Regulator sprawdź. Może jednak padł. Bo co innego ? Cudów nie ma  :>
    Status GG

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 26, 2011, 02:07:18 »

No jesli pradnica laduje po odlaczeniu regulatora a po podlaczeniu nie laduje to w/g mnie regulator. Czy jest jakis haczyk??? :)
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 26, 2011, 13:18:31 »

Po pierwsze nie ustawiam silnika żeby na biegu jałowym chodził jak najniżej. Po drugie jeżeli silnik na wysokich obrotach po odłączeniu akumulatora gaśnie i akumulator się rozładowuje to chyba jednak coś z tym ładowaniem jest nie w porządku. Z tego co mi wiadomo to na wysokich obrotach napięcie na akumulatorze powinno się zwiększać bo przecież tak działa ładowanie. Doskonale wiem o tym że na wolnych obrotach ładowania nie ma i jest to normalne.

Co do podejrzeń kolegów o usterkę regulatora napięcia powtórzę jeszcze raz: mam dwa regulatory napięcia i na każdym jest ta sama sytuacja, czyżby nagle obydwa regulatory zepsuły mi się i to dokładnie w taki sam sposób? Nie sądzę. Po odłączeniu regulatora prądnica ładuje ale po podłączeniu jakoś nie bardzo, regulator byłby przyczyną gdybym mierzył napięcie na akumulatorze czyli za regulatorem ale ja mierzę napięcie na prądnicy czyli PRZED regulatorem. Chyba że uszkodzony regulator może wpływać na napięcie mierzone na prądnicy, w takim wypadku zwracam honor, ale sytuacja dzieje się na jednym i drugim regulatorze. Czyżby regulator pracujący w motocyklu zmówił się z regulatorem leżącym w szafie? Wydaje mi się to mało realne.