Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:19:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: jaki sprzęt turystyczny używacie/polecacie-namioty, śpiwory itp.  (Przeczytany 7755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -

jaki sprzęt turystyczny używacie, polecacie
czyli jakie namioty używacie, ile osobowe z tropikiem czy bez
śpiwory grubsze,większe czy jakiś mniejsze
jakie kuchenki turystyczne na benzynę czy te na naboje gazowe ?

ogółem jaki sprzęt zabieracie na wyprawy

myślę że taki temat może być pomocny dla tych co dopiero zaczynają myśleć o turystyce a chcą się coś dowiedzieć od tych co już mają sporo za sobą
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
Odp: jaki sprzęt turystyczny używacie/polecacie-namioty, śpiwory itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2011, 13:16:33 »

Śpiwór - z demobilu niemieckiej armii Bundeswehry mumia - dostać można za 50 - 60 zł temp max w ktorej mozna spac to - 10 stopnia. Polecam. Jedyna wada że dosyć spory jest po złożeniu, ale na jawie da rade go upakować bu inne bagaże zabrać.

http://allegro.pl/spiwor-bundeswehry-oryginal-wojskowy-i1830939236.html

http://allegro.pl/wojskowa-kuchenka-turystyczna-skladana-esbit-nowa-i1810837977.html Kuchenka z kostkami napalmowymi stosowana tak samo jak na zdjęciu z menażką Wojska Polskiego oraz niezbędnikiem.
Kostka pali się jakieś 10 - 15 minut i jest bardzo wydajna. Cena kostki - 1 zł Cena menażki - 20 zł niezbędnik 20 zł.

http://allegro.pl/nowy-niezbednik-bundeswehr-sygnowany-4-czesciowy-i1811385325.html

Karimata jakaś lepsza wojskowa - 50 zł.

Pałatka WP zainpregnowana wcześniej co by okryć Jawę przed deszczem - 5 zł.

Te rzeczy zabierałem kilkanaście razy ze sobą na wyprawy militarne i dwa razy na motóra. Nigdy nic nie zawodziło. W końcu produkowane dla wojska. :)
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2011, 13:44:01 wysłana przez Kutron »
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2011, 15:52:02 »

Ja mam kuchenke na benzyne http://allegro.pl/szmel-4-kuchenka-turystyczna-i1822065883.html. Jedyne co w niej zawodzi to uszczelka od pompki, ale daje rade tylko trzeba mieć w niej ponad połowe paliwa. Lepsza od kostek i gazów bo benzyne można spuścić z motocykla (nie testowałem z mieszanką ale powinno przepalić). Jak ktoś ma mało miejsca to są takie kuchenki na gaz tylko z pojemniczkiem do nabijania gazem do zapalniczek, też dobre rozwiązanie bo też gaz praktycznie wszędzie dostępny ;)
Do tego zestaw garczków: http://allegro.pl/zestaw-naczyn-biwakowych-i1815075248.html mam to samo tylko mniejsze tzn. 3 garczki czajnik patelnia(przykrywka) deska.
Za taki zestaw plus garczek z rączką, palnik spirytusowy (za słaby), ruszt na ognisko dałem 80zł ;)
Do spania jeśli jest miejsce to polecam materace z intexa, tanie i dobre a spanie na 22cm powietrza lepsze niż na niejednym łóżku w dodatku nie trzeba się dobrze przykrywać.
Na wypady solo proponuje zestaw: namiot http://allegro.pl/samorozkladajacy-namiot-quechua-i-1-os-i1829661761.html a do tego: http://allegro.pl/y96-materac-samopompujacy-mata-automatyczna-3-gree-i1820976584.html
Dobre bo tanie a jak jedziesz sam to zajmuje mało miejsca a w dodatku na waletowanie po krzakach nie trzeba się męczyć z rozkładaniem i składaniem bajzlu :>
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2011, 20:09:13 »

W środku materaca jest specjalna "gąbka" która wraca do swojego kształtu. Resztę trzeba dopompować samemu.
Rewelacyjna sprawa ale cena dobrej maty już nie jest taka rewelacyjna. Kiepską matę zwiniesz w rulon o długości równej szerokości maty czyli około 50 cm i jest ciężka. Lepsze dają się składać na pół i dopiero w rulon czyli szerokość ok 25 cm i są sporo lżejsze. Najlepsze mają tzw dożywotnią gwarancję. Sprawdziłem jedną z Jyska a potem kupiłem Thermarest i ta jest rewelacyjna i waży o połowę mniej niestety jest droga.
Śpiwór mam jakiś wojskowy z francuskiego demobilu kupiony nieużywany - to na cięższe warunki bo gumowany od spodu - niestety swoje waży, i lekki śpiwór z Decathlonu na ciepłe letnie dni.
Namiot - rodzinny na 3 osoby Fjord Nansen  - naprawdę dobry choć kupiłem na wyprzedaży bo modele zmieniali, jak jeżdżę sam to czasem pałatka x2, pokrowiec od moto a czasem stary radziecki namiot dwuosobowy. Nie kupiłem tego samorozkładającego się bo takie kółko nie mieściło mi się do wózka to raz a dwa jak pada i dotkniesz tkaniny od spodu to zwykle cieknie więc wolę namiot z tropikiem.
Menażka - harcerska ze starych czasów.
Maszyna - nie posiadam ale kupiłbym na benzynę - a olejem też idzie choć więcej kopci
Jak ma padać wożę ponczo.
Jak jadę w odludzie biorę dobry nóż i bagnet wojskowy z demobilu czechosłowackiego
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2011, 20:20:58 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Roman

• Jawer
  • Jawa 638-5 HondaAT 750
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2011, 20:16:39 »

Z namiotów to tylko i wyłącznie pałatka wojskowa nie nagrzewa się tak jak tropiki i nie schładza jedyny minus to nie ma podłogi. Poza tym jest tania i naprawdę dobra jako namiot
Szczęście sprzyja śmiałym

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2011, 09:59:54 »

Temat ważny dla tych, którzy jeżdżą lub pragną zacząć.
A Wy? Jaja se robicie- czyżby stateczni motocykliści?  :>

- Namiot Fjord Nansen Sierra 3
- Materac samopomujący- Decatlon- gr. 2,5cm, Fiord Nansen- 5cm.
- Materac dwuosobowy- Intex  + pompka
- Śpiwór Jack Wolfskin do bodajze -6 st. C
- pokrowiec na motocykl
- kuchenka na benzynę MADE IN USSR z lat 80-tych do dostania na allegro za 50PLN
- nóż składany zwykły, do zadań trudnych i specjalnych Recon Tanto firmy Cold Seel oraz maczeta 50-tka.
Strój przeciwdeszczowy- goretex polskiej armii z podpinką.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 14, 2012, 08:17:38 »

No właśnie , jak to jest z tymi materacami samopompującymi, da się na tym spać ??,
chcę zakupić taki   http://allegro.pl/materac-mata-samopompujaca-183-x-55cm-super-cena-i2203814417.html, bo mam nie daleko sklep, ale czy to zda egzamin na zlocie  :) ,

bo taki przykładowo, by na pewno zdał, gruby, szeroki..,  ale dość drogi jak na moja kieszeń, no i gabarytowo dużo miejsca zajmuje, ale pewno śpiąc na nim rano gnaty by nie bolały ;)
http://allegro.pl/y21-materac-samopompujacy-mata-automatyczna-6-gree-i2200844254.html
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 14, 2012, 09:27:02 »

Na zlocik samopompujący można sobie wziąć. Na dłuższe wyprawy/wyjazdy nie polecam. Osobiście nie używałem , choć się zastanawiałem do czasu.... aż trzem znajomym (którzy siebie na wznajem nie znają) strzelił w połowie wyjazdu i spali na ziemi. Nam się najlepiej sprawdzają karimaty składane w harmonijkę, zamiast zwijania.

Kuchenka, jak najbardziej benzynowa. Ja używam Primusa Multifuel , tylko teraz bym kupił tz. model z cichym palnikiem. Ten co ja mam to chodzi jak silnik turbinowy i ciężko jest rozmawiać przy przygotowywaniu posiłków. Kosztuje to ładnych kilka stów, ale ja mam swój od 2006 roku i nie ma najmniejszych problemów. (jedynie musiałem w Gruzji szukać szewca, by wymienić skórzaną uszczekę w pompce)

Namiotu tego co mam to nie polecam. Chyba, że ktoś ma też taką sytuacje jak moja.
To znaczy mamy Jack'a Wolfskina. http://www.ukcampsite.co.uk/tents/p/Jack-Wolfskin-Lighthouse-1-RT/781  W czym rzecz. Dzięki odpowienio podgiętym prętach jest w środku więcej miejsca. Sam mało waży, przestrzeni mnóstwo... w samym namiocie i zamykanym przedsionku. Jak poznałem Olę, to do tamtej pory, ani razu nie była pod namiotem (nigdy). Wszelkie moje działania miały na celu skojarzenie spania pod namiotem jako coś mega wygodnego, komfortowego i się udało  ;D . W sumie pierwszy dłuższy wyjazd pod namiot poza zlotem to nasza wyprawa na 2 miesiące. Mi samemu to oczywiście wystarczy pałatka plus zestaw linek do podwieszenia :P Co do namiotu, to się sprawdził, ale na podmokłych terenach podłoga jednak zaczyna przeciekać (i nie chodzi o dziury, tylko taki materiał)
Na dzień dzisiejszy już mam wyrobioną konkretną opinie. Na dłuższe wyjazdy dla 2 osób, namiot 3 osobowy, z zamykanym przedsionkiem. Ciuchy itp. nocują z nami w namiocie, a resztę rzeczy jakby w drugiej komorze namiotu. Sporo to daje jak całe dnie leje deszcz... albo nocujesz w "szemranej okolicy". http://www.sportolino.de/Jack_Wolfskin_Nordlandtunnelzelt_LIGHTHOUSE_2.htm Taki kształt, to mój faworyt, ale innej firmy ze względu na cęnę. Z przedziału cenowego Fjord Nansen itp.

Ktoś pisał o nożach. To nadal faworytem dla mnie pozostaje Spyderco Military. Tylko do niego trzeba kupić diamentową ostrzałkę, bo na kamieniu można pół dnia ostrzyć i do tego mała siekiera Fiskars 500 http://allegro.pl/siekiera-turystyczna-fiskars-500-z-ochraniaczem-i2190264012.html . Mi to się lepiej sprawdza niż wielki nóż którym ani dobrze nie pokroisz, ani dobrze nie porąbiesz.

Najtańszym i super rozwiązaniem jest właśnie taka siekiera + scyzoryk
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 09:30:14 wysłana przez n3stor.mariusz »

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 14, 2012, 09:33:22 »

Ze mnie jest raczej bidny podróżnik, bo nic nie mam z tego co wymieniłeś  :) , bo i mało jeżdżę na 2 kółkach, przeważnie autem i zawsze jakieś lokum pod dachem się wynajmuje ;) ,
ale teraz na ten zlot w Kamieńska muszę coś kupić, bo przecież nie będę leżał na gołej podłodze  ;D

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 14, 2012, 09:34:46 »

to masz raptem 20 zł różnicy między tymi materacami
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 09:38:03 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2012, 09:36:49 »

zaraz... coś tu jest nie tak. Myśmy brali namiot, bo nie mieliśmy na spanie po hotelach :P Poza tym co to za frajda... zawsze wolałem namiot. Chyba, że sytuacja zmuszała.

a na poważnie. To przecież pytanie było o sprzęt turystyczny. Zakładam, że ktoś już będzie jeździł na tyle, żeby się opłacało zainwestować. Na zlocie to można przekimać pod chmurką i tyle, albo wziąć pokój na jedną noc. Zależy jaka pogoda
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 09:47:50 wysłana przez n3stor.mariusz »

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2012, 09:53:53 »

a kto mówi o hotelu  :) , jak na zlot samochodowy, to zawsze w jakimś tanim ośrodku, zależy gdzie organizator wynajmie, a z rodziną wakacje, to kwatera prywatna, na inne wycieczki raczej się nie wypuszczam, bo i niema kiedy i niema za co ;) ,

mostasz,  nie 20 a ponad 30  :) , ale to nie o to biega do końca, po pierwsze ten droższy dużo miejsca zajmuje, jak na motocykl, a po drugie, nie lubię takich rzeczy z allegro kupować, wolę to najpierw dotknąć, obejrzeć.., a ten tańszy mam w sklepie kilometr od domu  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 09:57:13 wysłana przez andree »

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 06, 2012, 16:07:00 »

"Leże" na Kamieńsk zakupione :)   http://allegro.pl/show_item.php?item=2254087439

test przyspieszony przeszedł pozytywnie :)                                                                                      na pewno wygodniej , jak na zwykłej karimacie ;)

po zwinięciu  też nie dużo miejsca zajmuje 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2012, 17:05:07 wysłana przez andree »

wykręt

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 1983r
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 06, 2012, 16:38:17 »

namiot samorozkładalny z dekatlonu. spałem pod nim 2 tygodnie gdy zwiedzałem Chorwację i nie zamieniłbym go na inny. 30s rozłożenie i 45s na poskładanie go, w deszczowy dzień bezcenne ;) kuchenka mała na naboje gazowe, litr wody w garnuszku gotuje w minute, a nabój wystarcza na długo i są tanie i lekkie.