Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:29:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: olej do skrzyni  (Przeczytany 7180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kosa86

• Gość
olej do skrzyni
« dnia: Października 19, 2006, 19:18:20 »

witam ponownie po dlugiiej przerwie. mam taki problem z moja jawa!! dodam ze to jest jawa ts tylko z silnikiem od cz 350 12V. otoz nie wiem jaki juz olej wlac do skrzyni bo wlalem kiedys nowy hipol i sprzeglo sie slizga a zalozylem nowe tarcze, chcialem sie doradzic was jaki wlac zeby bylo dobrze, bo moze za gesty ostatnio wlalem. poradzcie!!! licze na pomoc z waszej strony. juz nie mam sily do tego sprzegla!!! a mowia ze najlepsze jest wlasnie cz-towskie :[ chodzi mmi konkretnie o nazwe oleju. pozdrawiam i czekam na odp

cezet175

• Gość
Odp: olej do skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: Października 19, 2006, 19:36:07 »

ja jezdze na LOTOS diesel kosztuje okolo 15 zl za litr sprzegło chodzi wysmienicie  <punk>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 19, 2006, 20:02:36 »

Używaj opcji szukaj!! Już tyle razy było o olejach!! Hipol jest dobry, to że sprzęgło Ci się ślizga to nie koniecznie znaczy, że zły olej może ¼le sprzęgło wyregulowałeś. Albo ja jestem ¼le doinformowany, albo nie wiem, ale od kiedy w Jawach są silniki Diesla skoro lejesz do Jawy olej do Diesla?

pzdr

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 19, 2006, 20:16:26 »

ten problem mam juz dlugo. a sprzeglo regulowalem i rozbieralem juz kilkanascie razy!!  gdybym nie umial wyregulowac sprzegla nie pisal bym o oleju tylko pytal bym jak to sie robi... dzieki. mi chodzi o konkretny olej po ktorym spprzego nie ma prawa sie uslizgnac.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 19, 2006, 20:37:00 »

Jednym z dobrych olejów do Jaw jak już pisałem i było to już pisane nie raz na forum jest Hipol 85W90 (BTW oleje do Diesla mają np. 0W15). Ja stosuje taki olej od zawsze i dobrze wyregulowane sprzęgło nie ma prawa się ślizgać. Napisz jak regulujesz sprzęgło, może popełniasz jakiś błąd.

pzdr

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #5 dnia: Października 19, 2006, 23:45:14 »

Jeżeli nie lejesz oleju z dodatkami poślizgowymi (typowy olej silnikowy dobrej klasy zawiera dodatki molibdenu, które powodują poslizg mokrego sprzęgła) to sprzęgło nie ma prawa ślizgać. Ewentualnie może ciągnąć po nagrzaniu ale to "inksza inkszość". Polecam dokładne sprawdzenie sprzęgła - czy wymieniane były spręzyny. Przyłączam się do głosu kolegów - czy aby dobrze regulujesz. Aha jeszcze jedno - czy automat wysprzęglający działa poprawnie.

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 20, 2006, 14:41:54 »

teraz jezdze na hipolu 85W90. a sprezynki to wlasnie mialem wymienic tylko w sklepie brakowalo jednej wiec nie wymienilem. a co do regulacji to dobrze reguluje!! nie od miesiaca mam stycznosc z motycyklami!  a tym hipolu to wlasnie mowia ze on ma te skladniki co powstaje uslizg sprzegla. tzn u mnie jest to odczuwalne w malym stopniu ale jest. byc moze wystarczy wymienic sprezynki i bedzie wszystko ok!! ale wydaje mi sie ze to te tarcze sa nie dobre ''tajwanskie''!! zastanawia mnie to czy ten hipol 85W90 nie jest za gesty i przez to tarcze sprzeglowe trudniej sie zaciskaja!!

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 20, 2006, 14:51:14 »

A mnie zastanawia czemu szukasz winy w oleju skoro inni którzy jeżdżą na Hipolu nie mają takich problemów... też mam tajwañskie tarcze i nic mi sie nie ślizga. Może rzeczywiście masz już zużyte sprężynki.

Pzdr

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 20, 2006, 20:49:58 »

Ja mam Titans 80W/90 (przekładniowy) z Rafinerii Gdañskiej i jest ok.
Pozdrawiam.