Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:21:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Uszkodzona zębatka na wale Jawa 638  (Przeczytany 17523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
Odp: Uszkodzona zębatka na wale Jawa 638
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 13, 2011, 13:46:13 »

No za 50 zł to nie wierze że kupisz dobry ściągacz, ja miałem już jeden za takie pieniądze to się łapa urwała jak próbowałem zdjąć tą zębatkę. Kolega ma mi dzisiaj podrzucić drugą taką, jak będzie w porządku to będę kombinował żeby te zniszczyć, nie wiem może by ją skruszyć...
ps. korczi ja jestem z pod Annopola na wiosnę zrobimy jakiegoś zlota

Szyma350TS

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 13, 2011, 13:58:15 »

Zgodze sie bo nie jeden sciagacz juz rozwalilem przez ta zebatke ale niby dobry mechanik ktory mi zdejmowal taka zebatke kiedys w CZ tak zdjal ze czop wbil i on korbowod zablokowal. To nawet jesli nie znajdziesz odp sciagacza w tej cenie warto go kupic bo jeszcze nie jeden raz rozbierzesz jawe badz bedziesz posiadal inny motor w ktorym takze bedziesz dlubal. Widzisz jaki sciagacz kupujesz tego jest w pyte a jesli juz niechcesz kupic moze do mechanika jakiegos podjedz oni beda miec sciagacze wiec za pare groszy zdejma tylko patrz jak robi bo im sie nie wierzy ;p

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 13, 2011, 14:01:30 »

A skąd dokładnie jesteś? Miałem dziewczynę z tamtych rejonów a dokładnie z Księżomierza. Co do zlotu jasne bardzo chętnie. Jak coś mam bardzo fajny ściągacz- przeszedł wiele a dalej wiernie służy. I kosztował wiele więcej niż 50zł ::)
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 13, 2011, 14:03:23 »

U mnie był już jeden mechanior z takim na prawdę dobrym ściągaczem, podgrzewaliśmy te zębatke stukaliśmy w ściągacz ale nawet nie drgnęła, aż się obrypał kawałek tego kołnierza, wczoraj był kolega co sie zna na jawach i mówi że u niego zawsze te zębatki schodziły no a w moim przypadku to jest naprawdę mocna zapieczone.
ps. korczi pw

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 13, 2011, 14:21:57 »

Naciagnac sciagaczem i grzac zebatke. Tylko acetylenem a nie propan butan. I zbijac malym mlotkiem, zeby tego czopa nie wbic.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

golot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 13, 2011, 20:47:45 »

hej
taka mała podpowiedź,
 jak zawiedzie grzanie i ściągacze
trzeba ustawić silnik tak by zębatka podpierała się na jakimś kowadle (zębami)
i z góry poprzez jakiś tępy pobijak dużym płotem przyłożyć.

chodzi o to by uderzenie niejako ścisnęło zębatkę na stożku, oczywiście zębatka nie nadaje się do ponownego użycia.

pozdro golot

Pozdrawiam
Golot

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 14, 2011, 17:35:32 »

hej
taka mała podpowiedź,
 jak zawiedzie grzanie i ściągacze
trzeba ustawić silnik tak by zębatka podpierała się na jakimś kowadle (zębami)
i z góry poprzez jakiś tępy pobijak dużym płotem przyłożyć.

chodzi o to by uderzenie niejako ścisnęło zębatkę na stożku, oczywiście zębatka nie nadaje się do ponownego użycia.

pozdro golot

Cos jak zbijanie koncowki drazka. Moze byc skuteczne, zakladajac, ze tak sie uda ulozyc kolo na podporze i tak uderzyc, zeby nie uszkodzic walu. Z tego co wiem to osiowosc walu latwo zepsuc.
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 14, 2011, 17:39:02 »

Myślę, że jak będzie podparty, a nie cały ciężar silnika będzie spoczywał na podpórce to nie powinno stać się nic złego, ale sprawa, żeby trafić w zębatkę, bo jak uderzy w karter to po ptakach.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 14, 2011, 18:32:14 »

Myślę, że jak będzie podparty, a nie cały ciężar silnika będzie spoczywał na podpórce to nie powinno stać się nic złego, ale sprawa, żeby trafić w zębatkę, bo jak uderzy w karter to po ptakach.

Nie bralem pod uwage az tak ekstrenalnych czynnikow. Chodzi o to, ze mocno uderzone kolo zebate moze lekko uciec na bok lub oddac- po prostu sie odbic stal ma swoja sprezystosc. Silnik ma swoja mase- bezwladnosc wiec nie podskoczy. Wal to delikatny przedmiot. Mimo wszystko sklanialbym sie zeby zalozyc sciagacz, mocno naciagnac, nagrzac szybko acetylenem nawet tylko jeden bok, jak zmieni kolor to wiadomo, ze sie rozprezyla, pare stukniec nie za mocnych i powinna zejsc. Zebatka musi pojsc druga i nowy simmering. Taniej niz uszkodzic wal.
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

kuchar

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638-0
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 14, 2011, 18:42:36 »

tak uderzyc, zeby nie uszkodzic walu. Z tego co wiem to osiowosc walu latwo zepsuc.
No właśnie święte słowa, po uderzaniu młotkiem w ściągacz skrzywiłem wał tzn. przeciwwagi, kurcze wcale nie było tak mocno bite bo zdawałem sobie z tego sprawę że mogę wał zniszczyć, no i wczoraj patrze a tu nie można nim kręcić, popukałem z drugiej strony (bardzo lekko) no i zaczął sie obracać ale cholernie ciężko, jeszcze nie mam pewności że przeciwwagi są krzywe, może sie łożysko zepsuło albo coś, w piątek zdejmuje cylindy i zobacze jak to tam wygląda. A tej zębatki nie dało rady zdjąć a użyłem dużego ściągaza, i jeszcze podważałem łyżkami po bokach tą zębatke ale nawet nie drgnęła, ona musi być zaklejona na jakiś kwas albo cyne.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 14, 2011, 19:52:48 »

tak uderzyc, zeby nie uszkodzic walu. Z tego co wiem to osiowosc walu latwo zepsuc.
No właśnie święte słowa, po uderzaniu młotkiem w ściągacz skrzywiłem wał tzn. przeciwwagi, kurcze wcale nie było tak mocno bite bo zdawałem sobie z tego sprawę że mogę wał zniszczyć, no i wczoraj patrze a tu nie można nim kręcić, popukałem z drugiej strony (bardzo lekko) no i zaczął sie obracać ale cholernie ciężko, jeszcze nie mam pewności że przeciwwagi są krzywe, może sie łożysko zepsuło albo coś, w piątek zdejmuje cylindy i zobacze jak to tam wygląda. A tej zębatki nie dało rady zdjąć a użyłem dużego ściągaza, i jeszcze podważałem łyżkami po bokach tą zębatke ale nawet nie drgnęła, ona musi być zaklejona na jakiś kwas albo cyne.

Zrob jak napisalem to pojdzie. Zawiez do kogos kto ma acetylen, naciagnij tak mocno jak sie da, zagrzej palnikiem do czerwonosci i kilka delikatnych stukniec( tak zeby potrzasnac, odkleic a nie zbic). Zebatka jest malym, cienkim elementem powinno latwo pojsc. Wazne jest, zeby cala operacje przeprowadzic szybko. Zagrzac zebatke i zbic zanim czop sie zagrzeje.
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 14, 2011, 19:54:22 »

a nie lepiej szlifierka i ponacinać a potem połamać? przecież i tak masz już ją uszkodzoną więc po co tyle hałasu ?
3.5 (38) TS

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 14, 2011, 21:54:59 »

a nie lepiej szlifierka i ponacinać a potem połamać? przecież i tak masz już ją uszkodzoną więc po co tyle hałasu ?

W sumie najmniejsze ryzyko uszkodzenia walu. Jak scianka bedzie cienka bo nacieta to powinna zejsc bez problemu. Jednak stukanie mlotkiem nawet w sciagacz stanowi jakies ryzyko.
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!