Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:27:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tlumiki 2t do TS  (Przeczytany 9842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szyma350TS

• Gość
Tlumiki 2t do TS
« dnia: Grudnia 12, 2011, 13:14:33 »

Witam. Post do ludzi o mocnych nerwach  :D Chcialbym zmienic tlumiki w Jawie TS 350 oczywiscie wiem ze tlumiki musza byc dobrane do danego silnika typu 2T (dwusuwa) tak wiec chcialbym jesli istnieje mozliwosc zmienic tlumiki jawy na inne od innego motocykla posiadajacego podobna pojemnosc (1tlumik 1cylinder). Jesli ktos wie cos na temat takich przekladek niech podpowie cokolwiek. Jesli ma ktos pisac i krytykowac takie zminany to niech zalozy post o krytykowaniu przerobek i niech tam pisze zamiast tutaj. Nie moglem w okol. Wawy znalesc zadnej firmy ktora by zajmowala sie wykonywaniem tlumikow do 2t tak wiec wchodzi tutaj pyt. czy jest mozliwosc owej przekladki

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
Odp: Tlumiki 2t do TS
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2011, 13:23:17 »

A co chcesz przez to osiągnąć? Zmniejszyć spalanie? poprawić osiągi?
 Widziałem i słyszałem założone tłumiki od ETZ, Widziałem gdzieś w necie tłumiki w jawie z yamahy RD350. Ale jak to chodzi i jakie są tego plusy i minusy to nie wiem.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Szyma350TS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2011, 13:37:23 »

Zmiana na jakies od mz to nie wchodzi w rachube bo wielkoscia czy waga sa takie same wiec wole orginalne. Nie posiadam jak na razie papierkow na swoj jednoslad wiec uzytkuje go na drogach raczej szutrowych i terenowych. Wiem TS'ka jest motocyklem raczej na asfalt ale w takich terenach jak ja jezdze spisuje sie doskonale. Na zmianie zaoszczedzilbym mysle miejsca bo stare tlumiki sa dlugie no i byc moze na wadze. w kazdym razie kolanka na dole poszezaja motocykl przez co juz nie raz ugrzazlem na trasie i glownie dlatego ten post zrobilem by z tymi tlumikami cos wykombinowac. Na pewno da rade jakies przelozyc ale to juz osoba kompetentna w tym temacie musialaby sie wypowiedziec no albo osoba ktora miala juz do czynienia z takimi modyfikacjiami

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2011, 13:46:59 »

Tłumiki te są długie bo na takich najlepiej sprawuje się motocykl chodzi o komory itp. Org można skrócić ale nie dużo. Co do kolanek, nie bardzo jest jak je inaczej poprowadzić. Jest strona w necie gdzie koleś poprowadził kolanko między ramą, i zrobił jeden tłumik z prawej strony motocykla.
Możesz poszukać tłumików 2T od motocykli motocrosowych... np z CZ
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2011, 15:18:46 »

koledze obliczali różne stożki itd do mz etz 150 i zrobili mu spawaka ale na ile tam strojny był to też nie wiem :) ale dużo lepiej przyśpieszała i  wpadała w obroty:)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 12, 2011, 15:58:36 »

jest w warszawie człowiek który robi tłumiki do weteranów - tzn. firma, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy - ale szukaj w ten sposób, kolanek inaczej nie poprowadzisz, a nawet te spawane w jedno co było na youtube w tej zielonej jawie to wtedy w dolnym zakresie obrotów jest słabsza

http://www.motory.hg.pl/new1/index.htm
ale drogo to cię będzie kosztować, strzelam że równowartość drugiej jawy
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2011, 16:00:07 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 12, 2011, 16:36:03 »

Po co to zmieniać? przecież wszystkie tłumiki do 2t są dokładnie wyliczane to nie 4t że wstawisz co popadlo i bedzie jeździć gdzieś byl tu na forum o tlumikach temat...
Jawa TS 350 638-1/639

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 12, 2011, 16:38:39 »

nie prawda wyliczają i to daje dużo  w takim simsonku jak zrobią spawaka i do tego jakiś fajny secik to naprawdę to potrafi zaskoczyć :)

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 12, 2011, 16:57:01 »

toż ja tak napisał że trzeba wyliczać :D
Jawa TS 350 638-1/639

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 12, 2011, 17:11:41 »

Ktoś tu kiedyś napisał że dużo mocy silnika Jawy schowane jest w tłumiku . Ja myślę tak samo . We wszystkich opracowaniach tłumiki są całkiem inne niż takie fabryczne . Mają inny kształt i objętość , i na pewno to nie jest dla picu , tylko w sporcie to działa . Jeśli ktoś uważa że zmiana tłumika coś pogorszy to jego sprawa . Ale to prawda że tłumikiem można polepszyć pewne parametry , niestety bardzo często jednocześnie pogarszając inne . W fabryce , inżynierowie budujący motocykle to też ludzie . Często taki fabryczny wyrób jest kompromisem jakości i ceny wykonania do swojej , nazwijmy to finezyjności technicznej . Tłumiki fabryczne też muszą zarówno działać falowo na spaliny (wspomagać silnik) , tłumić dźwięki , być atrakcyjne dla klienta i być tanie w produkcji . Sprawa jasna - wydech może być lepszy , bo droższy (wyprodukowanie 2 zwijanych wydechów "racing tuning" a cena 2 fabrycznych po cenie producenta) oraz przeprojektowany . Jak się zabierać za robienie wydechu to on musi być zestrojony na jakieś obroty silnika . A to jaki zakres obrotów wzmacniać (kosztem innego miejsca na krzywych mocy i momentu) , oraz jak bardzo "kulturalny" silnik będzie po zmianie to są pytania na które nie da się odpowiedzieć . Tylko metodą prób i błędów można sprawdzić co będzie się działo . Ale bez hamowni robiącej wykresy trudno to sprawdzić , bo zostaje tylko subiektywne odczucie , ewentualnie "start zpod świateł" czyli próba porównawcza . Niemniej jak ktoś to dobrze przemyśli i obliczy to powinno działać lepiej , tak mi się wydaje . Ja kiedyś też chce mieć taki wydech =) Tylko jeszcze kwestia wyglądu ... takie zwijane , stożkowe rury w peraku z '62 nie wyglądają cudownie zamiast fabrycznych rybek . Zależy też jaki motór się ma . Do 638 , 640 to jak najbardziej . Najnowsze modele , chyba 640 miała chyba fabrycznie właśnie takie tłumiki stożkowe ? Więc inżynierowie też myślą jak nasz kolega , bo lepsze jest wrogiem dobrego =)

marnypilot

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 12, 2011, 17:50:25 »

Ktoś tu wspomniał o tłumikach RD350 w Jawie, oto i one:

Nie wiem z jakiego źródła to pobrałem. Po prostu jak znajdę coś ciekawego o Jawie to kopiuję  ;D
Pewnie nie działają zbyt dobrze, bo RD kręci sie o wiele wyżej niż Jawa.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 12, 2011, 18:08:42 »

Podam przykład z mojego warsztatu - Wsk 125 m06 64 wydech wyliczony w programie który ktoś tam wyżej podał, nie spawany ale niestety lutowany i nitowany. Mimo to, w zakresie niskich obrotów ma muła, ale gdy już minimalnie złapie wyższe, to kręci jak szalona, i to czuć podczas jazdy było.

Szyma350TS

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 13, 2011, 11:08:40 »

a nie myslales by do wsk125 wsadzic cylinder od minska 125?? zawsze to jakas kolejna przerubka a wsk na pewno przeszczep przyjmie wiem bo to koleszka ode mnie teraz dociera owa wsk :]
http://www.youtube.com/watch?v=sVv4EcBk4fc
Dzieki co do tlumikow bede szukal byc moze pomecze sie z obliczeniami albo poszukam zastepczych na probe jakis uzywek od podobnej pojemnosci w kazdym razie zlaczac nie bede na 1 tlumik bo w koncu mam 2 gary ;]
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2011, 11:12:44 wysłana przez Szyma350TS »

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 13, 2011, 14:45:55 »

Co do WSK niema sensu, ten silnik już nie będzie kopał pola bo mi go szkoda po prostu, do tego skrzynie zmieliło.

Szyma350TS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 14, 2011, 12:54:40 »

Masz racjie przerabianie nie ma sensu bo jak ktos chce mocy niech sobie wsk175 kupi to mu styknie. A co do tej 125 to wyzej sie kreci szybciej sie wkreca i ma troche wiecej mocy no i chlodzenie ona sie w porownaniu do poprzedniego org cylindra nie grzeje a jak juz to chlodzi moment wiec to tez duzy +

Panowie trzymać się tematu :P . Chodzi o tłumiki w TS a nie o wieśke z cylindrem mińska
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2011, 14:29:52 wysłana przez pogromca »

Szyma350TS

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 17, 2011, 11:57:12 »

Temat do zamkniecia. Dzieki za pomoc z tlumikami jak cos wykombinuje to z pewnoscia napisze jak to wyszlo poki co styknac musza stare :)