Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:38:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nasze małe wycieczki;]  (Przeczytany 4379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
Nasze małe wycieczki;]
« dnia: Listopada 29, 2006, 18:55:30 »

UJAZD
Z opowieści mojego starszego brata dowiedziałem sie że był on w Uje¼dzie na zamku Krzyż topór swoim  sprzętem mz  ES 250/2 która wyglądała niegdyś tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9b8b3f81e83af52.html
Mówił mi że kiedyś jak je¼dził tam to było bardzo dużo motocykli(około 8 lat temu).
Więc postanowiłem się wybrać właśnie tam z kolegami. Zestaw był taki: ja jawą 350 TS , kosa86 jawą 350 , kolega mz etz 251 i yamaha 400. po długim przygotowaniu swojej maskotki tzn.czyszczeniu itd.....  nalaniu benzyny, zebraliśmy się 10 km przed Opatowem aby razem rozpocząć mini podróż . wyjechaliśmy w obstawie samochodu ;] , po kilku km "kolega" mz zaczął nam bardzo uciekać a za nim yamaha jazda 100km/h miejscami 120km/h bardzo mi i kosie przeszkadzała ponieważ jawa nie lubi dostawać po kołach...  tuż za Opatowem Kosa poczuł jak klinuje mu sie sprzęgło i jazda z jego strony była bardzo wolna co zmusiło kierowce mz do zawrócenia za nami (bał się że jawy zamarły) jednak tak sie nie stało  po krótkim postoju gdzie luz na klamce został zlikwidowany regulacja linki. Jedziemy tak jeszcze z 5 km patrze do przodu ucieszony jak dziecko pierwsze motocykle w trasie ( bodajże IFA z wózkiem i coś jeszcze może junak???) . Powitanie motocyklistów , pomału dojeżdżamy , patrze policja trochę przestraszony bo prawka  i OC nie miałem ale nic.....   zwolniliśmy tępo do jakichś 30km/h powoli mijamy ,koledzy niebiescy patrzą jak by nas chcieli zjeść...., mijamy kolejny radiowóz i kolejny .W koñcu postanowiliśmy zaparkować , stajemy ...., miły gest na polu namiotowym rodzaju" fajne jawy i mz" miłe podziękowanie.;]
W między czasie podjeżdża radiowóz (myślałem że się doczepią ale...)  miły pan w niebieskiej czapce ostrzega nas że w tym miejscu nie wolno parkować, mała ulga z mojej strony i podziękowania za informacje .Wbijamy się do starej babki na parking
, pytanko z naszej strony ile parking , a ta że 5zł my oczy takie  <eek> i mówimy że za 5 to dwa moto stawiamy , ok zgodziła się . Super stawiamy moto i ruszamy zwiedzać atrakcje, wychodzimy za bramę miłej pani a tu z nieba kap....kap.. ja już   <furious>    bo moto czyściutkie od polerki .. ehhh  no cóż kawałek szmatki na stacyjke i heya idziemy zwiedzać .Padało może z 3 h ,zaraz po deszczu  szybka
decyzja z kosą spadamy na chate i zostawiamy resztę, zachodzimy po jawy a tam  obraz nędzy i rozpaczy....  całe mokre, zegary zaparowane ,siedzenie przemoknięte, szmatki już nie było na stacyjce bo wiatr zwiał... wsadzam kluczyk ..
jest prąd będę jechał;];]    kopnąłem bez zapłonu , włączam zapłon jest z pierwszego
kosa ma mały problem z odpaleniem ,zgasiłem on w tym momencie odpalił , zapaliłem jedziemy policjanci siedzą w busie bo po deszczu zimno , my pomalutku przemieszczamy się za nich na swoich maszynach - mijamy i  przyśpieszamy do 70km/h -taka jazda nam zdecydowanie pasuje po mokrej jezdni ....... jedziemy jesteśmy przed Opatowem zjazd w dół kosa hamuje zaczyna nim rzucać lecz udaje mu się wykierować , pomalutku przez miasto i już prawie w domq . Jest zajeżdżamy do miejsca startu jesteśmy szczęśliwi ,jawy upier........ od mokrego asfaltu , ja zsiadam, szmatka i czyszczę -śmiech ze strony kolegi że jeszcze mam 3 km do domu i się ubrudzi jednak ja wiem swoje czyszczę chusteczkami :> . Po chwili jawa w całkiem przyzwoitym wyglądem wraca do domq . Jestem szczęśliwy pierwszy wyjazd 70km w dwie strony ,jawa się nie rozkraczyła, zwiększyłem zaufanie do zaprzęgu ,pół godziny odpoczynku i jazda jawą na dyskotekę tam się spotykamy wszyscy i debatujemy nad wyprawą.
   Powiem tyle-może się śmiać każdy ale dla mnie te 70km było super - mimo że blisko ale kto nie ryzykuje wogóle ten nic nie ma;];] . 

P.S. jeśli możecie opisujcie swoje wyprawy nawet krótkie jak ta bo czytać każdy lubi;] pozdro  <punk>
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Kosa86

• Gość
Odp: Nasze małe wycieczki;]
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 29, 2006, 20:40:07 »

no no gustaw swietnie opisales nasza wyprawe (ze szczegolami), ale spoko bylo i mam nadzieje ze na tym sie nie zakonczy! pozdro dla ziomka i jej jawy, szykuj jawe na nowy sezon bo zaczynamy juz od samego poczatku:D:D:D

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 29, 2006, 21:16:24 »

Ta wycieczka zapamietam do konca zycia   <furious>  <hammer>

pewnego  popoludnia mialem niezwykla przygoda wybralem sie na wycieczke z kolega ja cz 175 a on simsonem no i tak sobie jedziemy 60-70 km/h widze wzniesienie no to redukcja i po gorke 2 bieg 60 km/h pozniej 3 i 4 i przy predkosci 90 km/h nagle slysze syczenie z cylindra zgasilem szybko moto i okazalo sie ze wydmuchalo mi uszczelke z pod glowicy   <furious> chcialem robic w trasie ale  eek patrze nie ma sztorcowej 17 ktora moge odkrecic uchwyt ktory mocuje glowice do ramy no i po 30 min postoju   <mur> zostalem za cholowany przez mojego kolege simsonem do domu dzisiaj wlasnie robie  punk dziurka byla moze na 1 mm a juz nie moglem jechac ale dzisiaj nastepna traska   <punk>

yaarooo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 29, 2006, 21:30:11 »

dziurka 1mm i zonk :D

trzeba sobie bylo 2garowca kupic to bys bardzo tej dziurki nie poczul nawet :D

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2006, 22:31:54 »

jak bym nie poczul a wiesz co sie dzieje z tlokiem jak jest nie szczelnosc w uszczelce pod glowica tlok sie przysmarzy i zonk  <furious>

yaarooo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2006, 14:58:41 »

luzik :) czytalem o tym...

ale do domu by moto o wlasnych silach wrocil :D