Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:37:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Prostownik sieciowy do akumulatora, własnej roboty.  (Przeczytany 15482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

William

• Gość
Prostownik sieciowy do akumulatora, własnej roboty.
« dnia: Grudnia 24, 2006, 00:02:35 »

Pochwalę się wam jednym z moich ciekawszych "wynalazków", jakim jest prostownik do akumulatora. Samoróbka. Nie jest to ani podłączanie akumulatora bezpośrednio do mostka prostowniczego "ładowanie na hama <eek> :D", a przydatne urządzonko w garażu, którym nie popsujemy nowo kupionego akumulatora.

Bzyk polega na tym, że zmontować go może każdy. No prawie każdy...  ;) a koszta wahają się w przedziałach 25...30 zł:

http://william150.w.interia.pl/patenty/prostownik.html

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: Prostownik sieciowy do akumulatora, własnej roboty.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 24, 2006, 09:25:57 »

Hmmm ciekawe........

Układ niestety na tylko regulację napięcia - regulacja prąu jest tylko pośrednia, właśnie poprzez regulację tegoż napięcia. Akumulatory zazwyczaj ładuje się ze ¼ródła stałego prądu, a napięcie samo ustala się na odpowiedniej do stanu naładowania wartości.

Po drugie - w praktyce prąd ładowania dobiera się jako 0,1 pojemności. Zatem prądem 0,6A można ładować tylko małe akumulatory motocyklowe. Oczywiście można aku ładować prądem niższym niż 0,1 pojemności ale wydłuża to znacząco czas łądowania. Należałoby zastosować większy transformator i wspomniany powyżej układ ogrnicznika prądowego lub najzwyklejsze regulowane ¼ródło prądowe.

Najbardziej praktyczna na dzieñ dzisiejszy jest budowa ładowarki z tzw. automatyką - dobieraniem prądu łądowania w zależności od fazy ładowania akumulatora. Opisy takich rozwiązañ można znaleść chociażby w starcch polskich gazetach elektroniczych, a stopieñ skomplikowania w porównaniu z funkcjami nie jest duży.

Nie piszę tego wszytskiego żeby się czepiać, ale wskazuję możliwe problemy i ewentulane sposoby ich rozwiązania. Chwalebne jestto że ktoś coś zrobił i co ważniejsze to opisał.

PS Teraz się już czepiam - doczytaj co to są elementy monolityczne ;)

William

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 24, 2006, 11:45:41 »

Teraz się już czepiam - doczytaj co to są elementy monolityczne ;)
Ups... wdarł się mały błąd... już poprawiony :)

Regulacja prądu, mimo tego, że za sprawą regulacji napięcia - ale jest. Właśnie po to zamontowałem oba wska¼niki, aby wszystko było jasne.

Prąd ładowania owszem - jest mały. Może z czasem uda mi się go zwiększyć, jednak do ładowania akumulatorów naszych motocykli wystarcza.

Idea polegała na stworzeniu czegoś z niczego, a nie przetworzeniu innego urządzenia (czy w ogóle kupienia nowego). Jeszcze nie jestem z zawodu elektronikiem (aczkolwiek już bliżej niż dalej  :) ), więc wszelkie poprawki są jak naj bardziej pożądane i akceptowane. Cel osiągnąłem - zbudowałem, pomierzyłem, sprawdziłem i działa - korzystam z niego cały czas i to dla mnie jest ważne.

Odys

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 24, 2006, 12:31:24 »

Tego watku wlasnie brakowalo na tym forum. Dobrze ze ktos to poruszyl. Apeluje do osob majacych wlasnie tego typu informacje/materialy o udostepnianie. Przydalby sie schemat z opisem prostownika z mozliwoscia regulacji amperarzu, bo wiadomo akumulator (do moto) jeden ma 7Ah, a inny 12Ah i tak jak napisaliscie prawidlowy prad powinien wynosic 0,1 tejze wartosci. Wiec jak ktos ma tego typu materialy, moglby sie podzielic. Pozdrawiam.

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2007, 22:17:39 »

Do bezpiecznego i wygodnego ładowania akumulatorów przez zimę (i nie tylko) polecam zasilacz, który można wykonać wg tego projektu:
http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
Opis po polsku i komentarze można znale¼ć tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html.
Konstrukcja ta pozwala na płynną regulację napięcia w zakresie 0-30V oraz prądu w zakresie 0,002-3A. Zasilacz składa się z tanich i ogólnie dostępnych elementów. Jeżeli posiadamy transformator "z odzysku" to z resztą części powinniśmy zmieścić się w 20-30zł (nie wliczając obudowy i urządzeñ pomiarowych (amperomierz i woltomierz)).
Zrobiłem już kilka takich zasilaczy i sprawują się w różnych sytuacjach bez problemu.

Teraz kilka zasad jakich przestrzegam przy obsłudze akumulatorów:
1. Znając napięcie na zaciskach akumulatora jesteśmy w stanie określić stan jego naładowania.
2. Rozładowanie akumulatora do napięcia 1,3V na ogniwo oznacza, że bateria jest całkowicie rozładowana. Dalsze rozładowywanie jest szkodliwe i powoduje nieodwracalną utratę pojemności. Zaleca się ładowanie gdy napięcie na ogniwie wynosi <1,7V.
3. Akumulator jest naładowany, gdy napięcie na ogniwie wynosi 2,4V.
Więc dla naładowanego akumulatora 6V napięcie na zaciskach będzie wynosiło 7,2V (3 ogniwa), a dla 12V  -  14,4V (6 ogniw).
4. Akumulatory kwasowo-ołowiowe śmiało można ładować prądem w zakresie 0,1-0,3 wartości pojemności znamionowej.
Np. akumulator 6V ma pojemność 11A*h więc można go ładować prądem o natężeniu nie większym niż 3,3A .
5. £adowanie powinno odbywać sie za pomocą prądu stałego.

Jak ładować akumulatory za pomocą powyższego zasilacza:
(na przykładzie akumulatora 12V 5A*h)
1. Za pomocą woltomierza ustawiam napięcie na wyjściu zasilacza tak, aby wynosiło ono 14,4V.
2. Ustawiam ogranicznik prądowy na minimum. Poprzez amperomierz zwieram styki zasilacza i reguluję ogranicznikiem tak, aby prąd zwarcia wynosił 0,75A (0,15 pojemności akumulatora).
3. Podłączam akumulator do zasilacza (także woltomierz i amperomierz żeby widzieć co się dzieje) i rozpoczyna się ładowanie.
4. Proces ładowania trwa aż do momentu pełnego naładowania akumulatora. Początkowo napięcie na zasilaczu ustala się do wartości takiej, aby przepływał prąd 0,75A. Po jakimś czasie napięcie urośnie do wartości 14,4V i zatrzyma się na tym poziomie. Następnie zacznie opadać natężenie prądu aż do znikomych wartości. Wtedy akumulator można uznać za naładowany.

Pozostawiając tak podłączony akumulator będzie automatycznie utrzymywany przez zasilacz w stanie naładowania.
£adowanie tą metodą eliminuje możliwość przeładowania jak to ma często miejsce przy zwykłych ładowarkach.

To chyba byłoby wszystko. Mam nadzieję, że się komuś to przyda.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2007, 21:23:28 »

Można dać żarówkę 12 V 10 W(szeregowo, do każdego prostownika) aby obniżyć prąd na początku ładowania.

Trzeba pamiętać ze akumulator ładuje się 10 razy szybciej niż aku samochodu.

Proponował bym coś takiego:

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=samochod/podladowarka_l200.zip

ma prąd ok 0,45 A i stabilizacje napięcia ładowania dlatego nie zagotuje aku nawet po tygodniu ładowania. Na tej samej zasadzie działają ładowarki w UPSach.

Co wy na to?

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 04, 2010, 11:04:50 »

Prostownik automatyczny z regulacja pradu i napiecia. Jest znacznie lepszy niz ten opisany wyzej bo ni eprzeladuje nam akumulatora i wylaczy go jak sie naladuje.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 04, 2010, 11:45:56 »

Prostownik automatyczny z regulacja pradu i napiecia. Jest znacznie lepszy niz ten opisany wyzej bo ni eprzeladuje nam akumulatora i wylaczy go jak sie naladuje.

kolego to zbuduj ten układ . To już historia elektroniki i to radzieckiej tych elementów już nie produkują zwłaszcza tranzystorów. Jest dużo tañszych i lepszych rozwiązañ no i dostępnych częsci.
Przepraszam za  <offtopic>

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 10, 2010, 00:06:52 »

Kolego nie znasz czegos takiego jak zamiennik?? uwazam ze stare rosyjskie sprzet typu prostownik sa nie do zajechania.moj sasiad mial kiedys taki...20 lat chodzi az komus go porzyczyl i przepadl.
Chodzi o tanio i prosto...plytke do tego zrobilem w 5 minut...jednak nie mam czasu kiedy skonczyc

GROM

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 10, 2010, 07:29:39 »

Kolego nie znasz czegos takiego jak zamiennik?? uwazam ze stare rosyjskie sprzet typu prostownik sa nie do zajechania.moj sasiad mial kiedys taki...20 lat chodzi az komus go porzyczyl i przepadl.
Chodzi o tanio i prosto...plytke do tego zrobilem w 5 minut...jednak nie mam czasu kiedy skonczyc
Ja znam Ty znasz a reszta jak myślisz? Wiem jestem upierdliwy ale zauważ jakich mamy tu mechaników i elektryków.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2010, 07:32:35 wysłana przez GROM »

motorzysta86

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 10, 2010, 22:15:09 »

GROM masz racje ;]
Wiec jezeli ktos by chcial by cos wiecej wiedziec o tym prostowniku pisac na PW.

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 24, 2012, 13:00:58 »

ja mam zrobiony na takim starym zasilaczu z regulacją napięcia taką wbudowaną w zasilacz niewiem od czego ale zbieram zasilacze i gdzieś go znalazłem kiedyś taki suwak jest polaryzacje tez mozna ustawiac ale niewiem po co to jest akumulatory motocyklowe ładuje wyśmienicie