Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 04:08:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [472.4 472.5] Zakładanie obrotomierza  (Przeczytany 22989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gooch

• Gość
Odp: obrotomierz
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 01, 2006, 21:15:09 »

hmmm wszystko fajnie ale co bedzie gdy przekroczysz 6 tyś obrotów ? Dobry silnik TS spokojnie przekroczy a CZ raczej też. Niby to nic nie ma do gadania bo i tak jazda na tych predkosciach obrotowych jest raczej bezpodstawna ale mnie by to denerwowało  :>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 01, 2006, 22:12:29 »

Naczelny a predkosciomierz masz moze z licznika rowerowego ??
czy wcale ??
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 01, 2006, 22:24:33 »

hej
ja mam cz 175 6volt i czy da rade zamontowac tu jakis elektroniczny obrotomierz

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 02, 2006, 18:36:41 »

hmmm wszystko fajnie ale co bedzie gdy przekroczysz 6 tyś obrotów ?

Chyba raz zakręciłem przed szlifem cylindrów do 5tys. Huk straszy. Myślałem że silnik zaraz eksploduje  :>

Swoją drogą w obrotomierzu za 6tys nie ma ograniczenia. Czyli sie może kręcić dalej... Aż po 0 z drugiej strony  :)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 02, 2006, 18:39:01 »

Naczelny a predkosciomierz masz moze z licznika rowerowego ??

Tak. Z licznika rowerowego. Oryginalny licznik nigdy mi w Cezecie nie działał  :-/
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 02, 2006, 18:41:46 »

hej
ja mam cz 175 6volt i czy da rade zamontowac tu jakis elektroniczny obrotomierz

No właśnie ten w.w. z PF 126p działa u mnie na 6V... Tylko jak włanczam kierunkowskazy to prądu brakuje i wskazówka pulsuje w rytm kierunków  <lol>
Naczelny Filozof

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 02, 2006, 19:24:22 »

ale ty masz 2 cylindry a ja 1

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 02, 2006, 20:23:33 »

ale ty masz 2 cylindry a ja 1

Acha, no tak to taki obrotomnierz bedzie ¼le pokazywał...
Naczelny Filozof

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 02, 2006, 20:51:45 »

To ja jeszcze się zapytam NaczelnegoFilozofa.
Jaki masz ten licznik rowerowy, chodzi mi o cene i model. Czy pokazuje prędkość ponad 100km/h.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 02, 2006, 21:00:33 »

wydaje mi sie ze bedzie pokazywal dobrze bo impulsy zbiera pewnie z walu a nie z cylindrow  :D trzeba zobaczyc ile ma kabli bo pewnie zbiera impuls z przerywacza i to w dodatku tylko jednego ....
na pociesznie dodam ze wyprzedzenie tlokow w maluchu ma cos kolo 5mm (a dokladniej chyba 2.2mm)
Naczely powiedz cos nam wiecej o tym obrotomierzu ile ma kabli i jaka firma tworzy cos takiego ??
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 02, 2006, 21:12:06 »

To ja jeszcze się zapytam NaczelnegoFilozofa.
Jaki masz ten licznik rowerowy, chodzi mi o cene i model. Czy pokazuje prędkość ponad 100km/h.

Sigma Sport coś tam cośtam.
Ponoć wg instrukcji ma pokazywać do 199 km/h...
Cena? Dostałem za darmo od kumpla  <cheers>
Naczelny Filozof

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 02, 2006, 21:17:41 »

Dzieki za odpowiedz.
A co powiecie na taki obrotomierz?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=105444218

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 02, 2006, 21:19:38 »

wydaje mi sie ze bedzie pokazywal dobrze bo impulsy zbiera pewnie z walu a nie z cylindrow  :D trzeba zobaczyc ile ma kabli bo pewnie zbiera impuls z przerywacza i to w dodatku tylko jednego ....

RACJA! Przecie u mnie zbiera implusly obrotomierz z jednego przerywacza. Czyli nawet na jednocylindrowcu bedzie pokazywał...

na pociesznie dodam ze wyprzedzenie tlokow w maluchu ma cos kolo 5mm (a dokladniej chyba 2.2mm)

Wyprzedzenie zapłonu akurat nic nie ma do pracy obrotomierza. Bo i on tak czy tak tylko zlicza impulsy a nie kiedy występują te impulsy...

Naczely powiedz cos nam wiecej o tym obrotomierzu ile ma kabli i jaka firma tworzy cos takiego ??

Auto Metronic sie nazywa. Kable trzy. Masa. Czerwony plus (zapodałem od świateł pozycyjnych) i niebieski do przerywacza  :)
Naczelny Filozof

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 03, 2006, 13:47:11 »

Ten z allegro to najprostrza konstrukcja na wyswietlaczach- przypuszczam że w środku jest procek który liczy impulsy.

Obrotomierze ze wsklazówka są trochę bardziej skomplikowane bo mają zazwyczaj w środku przetwornik częstotliwość (impulsy)- napięcie, a sam wska¼nik to najzwyklejszy woltomierz magnetoelektryczny. Oczywiście w nowszych konstrukcjach jest tam silnik krokowy, ale to inna bajka :)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 03, 2006, 17:25:38 »

mnie sie ten z alegro nie podoba  <dontgetit> wole tradycyjny ze wskazowka ....

.... a i jeszcze zeby mial chromowana obwodke  :D
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

brokacik

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 03, 2006, 22:33:48 »

ja specjalnie kompinowalem z zalorzeniem obrotomierza bo lubie miec wiecej zegarkow sprzet wyglada bardziej profesjonalnie no i liczniki analogowe rules (znaczy sie ze wskazowkami bo naped elektroniczny jest lepszy ) mysle nad zainstalowaniem pradniczki  zamiast linki predkosciomierza no i elektronicznego szybkosciomierza niby nie problem ale to wszystko  wykalibrowac (w autosanie jest takie rozwiazanie :P:P )

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 04, 2006, 01:00:10 »

W tym momencie Brokacik mowisz o "pradnicy tachometrycznej" wez tylko pod uwage ze masz w instalacji 12v a w gorszej wersji 6v a w autosanie voltow jest 24  :D

ja tam podejmuje trudad aptacji obrotomierza z fiata 125 na instalacje 6v tylko najpierwmusze znalezc na zlomie sam obrotomierz a pozniej zaingerowac w jego wnetrznosci 

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 04, 2006, 11:12:03 »

ja tam podejmuje trudad aptacji obrotomierza z fiata 125 na instalacje 6v tylko najpierwmusze znalezc na zlomie sam obrotomierz a pozniej zaingerowac w jego wnetrznosci 

Ingerencja? Znaczy sie przeskalować? Bo 125 ma 4 cylindry?

Jak już zrobisz to zapodaj foto chromowanej obwódki  <lol>
Naczelny Filozof

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 04, 2006, 16:52:14 »

no to co ze ma 4 cylindry ?? ale w cylindrach pracuja tloki ktore napedzaja jeden wal  wiec znowu pewnie jak znam zycie ilosc obrotow walu nie jest zalezna od ilosci cylindrow (patrz watek z cz 175 ) masz w silniku jeden wal

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 04, 2006, 22:00:34 »

no to co ze ma 4 cylindry ??
 masz w silniku jeden wal

Wał jak wał. Ale obrotomierze zliczają liczbe "cyknięć" przerywacza. Przerywacz PF126p zapodaje jeden sygnał na jeden obrót wału. Silnik czterocylindrowy zapodaje już dwa (albo mnie poprawcie jeżeli sie myle). I tak np obrotomierze z SC Sportinga czterocylindrowego w Fiacie 126p podają obroty dwa razy mniejsze.
Wszystko zależy od lioczby cylindrów  <punk>
Naczelny Filozof

brokacik

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 04, 2006, 22:47:34 »

W tym momencie Brokacik mowisz o "pradnicy tachometrycznej" wez tylko pod uwage ze masz w instalacji 12v a w gorszej wersji 6v a w autosanie voltow jest 24  :D

chodzi mi tylko o pomysl bo pradnica w autosanie to troche spora jest :P:P ile bym mocy silnika stracil aby poruszyc ta pradnica :P :P

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 05, 2006, 11:03:00 »

ok Naczelny nie bede sie spieral tylko kolega zalozyl do mz 250etz wlasnie fiatowski i dziala i wskazuje dobrze (pomiar obrotommierzem zewnetrznym takim przystawianym do walu silnika )

jak sie uda pochwale sie jak sie  nie uda napisze co  mi przeszkodzilo
a tak wogole to chyba ktos ma zalozony a w necie na 110% jest na to patent ....

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 05, 2006, 11:30:14 »

Patent na obrotomierz jest tutaj: http://www.gumpal.republika.pl/

Ilość  cylindrów jest istotna, ponieważ w 4T jeden zapłon przypada na dwa obroty wału. Zatem w maluchu mamy dwa gary i jeden przerywacz, zatem jeden obrót wału jeden impuls z przerywacza. W 125 o ile się nei myle też jest jeden przerywacz ale 4 gary więc 2 impulsy z przerywacza na jeden obrót wału. Reasumując jeśli mamy obrotomierz z 126p to spoko, ale co zrobić jeśli mamy cudo z 4-cylindrowca. Wyjścia są dwa: albo przekalibrować obrotomierz albo sumować impulsy z obu przerywaczy jawy, żeby suma sumarum wyszło 2 imp/obr. Z tym sumowaniem to nie jest taka prosta sprawa niesety, można to co prawda robić na dwóch diodach prostowniczych ale osobiście testowałem ten patent i nie działał zbyt dobrze.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 05, 2006, 18:29:47 »

no wlasnie i jest to do zrobienia jak poakzuje to na podeslanym linku kolega Johnny - tym samym moj trud okazuje sie daremny .....
chociaz moze da sie to ustrojstow dostosowac do napiecia 6v bo jak znam zycie jest gdzies pewnie dzielnik napiecia w srodku  ;) ale i tam poczekam jak zrobi sie ceplej - przynajmniej u mnie  <drool>

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 18, 2006, 21:56:36 »

Podłączyłem nawet :D

Tylko VAPE na zupełnie inny kształt impulsów z czujnika niz klasyczny przerywacz i to wydaje sie probleme.

Obrotomierz co prawda chodzi dobrze ale bardzo wolno reaguje jak motor wchodzi na obroty, wydaje mi sie że trzeba by było przeprojektować stopieñ wejściowy obrotomierza albo zastosować jakiś nowszy. Jedym słowem muszę sie tematem zainteresować. Jak coś ustalę to się na pewno pochwale <cherrs>

i co kombinowałeś może coś z tym vape i obrotomierzem??
a co sądzisz o obrotomierzu ze skody rapid sport czy coś tam-bo wyglądaa ciekawie:)

pozdrawiam
dzięki