Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:06:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 12   Do dołu

Autor Wątek: Jakiej firmy opony do Jawy??  (Przeczytany 109781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Demonos

• Gość
Odp: Jakiej firmy opony do Jawy??
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 24, 2006, 22:49:32 »

:)
właśnie taką mam z tyłu  jak się pytasz 130/80
nie odczułem spadku osiągów opona

Na pewno nie kładzie się w zakręty tak, jak powinna. I to na bank.

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 24, 2006, 22:58:12 »

być może :) że się niekładzie ale nie pisałem że polecam  :) tylko że taką mam i że jest wszystko oki

chociaz masz rację na zakrętach mam wrazenie ze ona chce się prastować do pionu. :D

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 25, 2006, 07:14:56 »

Szerokie kapcie może i fajnie wyglądają, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, o których już w tym wątku było:
1. Szersza opona może pogorszyć osiągi - spadnie przyspieszenie i v-max, może wzrosnąć spalanie
2. gorzej motocykl składa się w zakręty
3. Felgi są przystosowane do węższych opon i szersza opona może nie trzymać się odpowiednio pewnie na obręczy koła
4. Jak już kupujemy szerszy kapeć, to trzeba się upewnić, ze jest przystosowany do dętek.
NIE WOLNO , NIGDY zakładać dętki do opony bezdętkowej. Opony bezdętkowe mają wewnątrz karby, które przecierają dętkę, poza tym opony bezdętkowe mają inny rant, który z reguły ślizga się na obręczy przewidzianej dla opon dętkowych, co sprawia, że opona obraca się na obręczy i dodatkowo przeciera dętkę.

Są opony przeznaczone zarówno do korzystania z dętkami jak i bez nich.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 25, 2006, 08:54:33 »

Hmmmmmm to mnei terz wystraszyłes  :-/ to ze sie inaczej jezdzi na zakretach na laciu to wiem, ale z drugiej strony pamietam ze jak naciskalem hamulec na zakrecie to mi dupa nie zarzucało, a jak zmienilem na wazsza opone to jak nacisnolem tylni jak mi zaciepło tyłem to o mało co bym wypieprzył ( prosze mnie teraz nie pouczac ze sie nie hamuje na zakretach:PP) a co do opon bezdetkowych to nie wiem czy to tak jest, byłem w wulkanizacji i nic mi nie gadali o tym ( moze nei zwrocili uwagi, nie wiem) wiem ze jest problem z ułozeniem opony zeby nie rzucała, bo jest troszke inaczej wykonana, z tym obracaniem opony i wycieraniem detki nie jestem taki pewny czy tak jest bo jezdzilem 2 lata na oponie bezdetkowej z detka i nic sie nie działo  <sadwalk> no ale moge sie mylic, skoro bezdetkowe nie moga byc to skad brac dobre opony detkowe ?? typu 130/80

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 25, 2006, 09:11:38 »

hej napewno niesą one zalecane te bez dentkowe do felg dentkowych ale ja terz już gdzieś dwa latka jeżdżę na tej oponce i powietrzę nie schodzi,oczywiście mam dentkę :D
przy zakładaniu tej opony pompowałem ją na kilka razy i odbijałem kolem o beton kręcąc koło w reku i w ten sposób opona i dentka układały sie równo , nabijalem więcej i mniej powietrza na zmianę,a ukladała się najszybciej jak wpakowałm ze trzy atmoswery i poodbijałem trochę i kiedy spóściłem do 1,2 atmoswery to była juz równo. <thumbup>hej

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 25, 2006, 09:15:38 »

stary i sprawdzony sposob, probowalem tak robic, ale gdzies zawinol sie kolnierz opony i za ch..... nie szło tego wyciagnac, smarowalem ja smarem, olejem, cuda niewidy, pompowalem na maksa kompresorem  <scared> w jednej wulkanizacji nie umieli tego zrobic, pojechalem do takiej malej, skromnej wulkanizacji i mi to zrobili

bryllu

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 25, 2006, 15:10:28 »

Z tego co wiem przy zakładaniu oponki nie wolno stosowac zadnych smarów tylko mydło bąd¼ talk ;)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 25, 2006, 15:21:59 »

no w sumie to by milo sens, bo mydło wysycha i nie bedzie sie nic slizgac ale w wulkanizacji mi tak polecili

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 26, 2006, 09:01:48 »

WSKPAN założyłeś 130???? nie jest krzywa???? <eek> <eek> <eek> ja mam metzelera o takim rozmiarze i nikt nie mógł go prosto założyć,dało się jezdzić ale przy 80 to jechało się tropem weża, więc założyłem metzelera 110/90 ( w poprzednim poscie napisałem ze dunlopa przez pomyłke),
http://mienki1987.blogspot.com/

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 26, 2006, 11:02:35 »

Mienki, masz to samo z ta 130 co ja mialem musisz troszke powalczyc z ta opona albo pojechac do wulkanizacji

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 26, 2006, 13:17:19 »

hej ano założyłem Michelin 130 na tył i jezdzę już z dwa latka wcześniej była orginalna opona  powiem że jest różnica jakaś ale nie jest gożej tylko całkiem fajnie się jeżdzi.
jak pisalem wcześniej ona ma tak ukształtowany profil że do podłoża dolega zaledwie 5cm z czałej swojej serokości:)

a i jeszcze poprawka do do wcześniejszej mojej wypowied¼i
to jest profil 130/70 a nie jak pisałem wcześniej na 130/80
dziś rano specjalnie sprawdziłem <punk>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 26, 2006, 13:38:37 »

a mozesz podac jej dokladna nazwe i ile taka oponka uzywan moze kosztowac??

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 26, 2006, 14:17:04 »

moj metzeler ten krzywy miał 130/90 i dlatego nie dało rady na nim jezdzić, opona kosztuje tak 30-40 zł na alegro (używana ale całkiem dobra)
http://mienki1987.blogspot.com/

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 26, 2006, 15:02:20 »

MICHELIN 130/70-18 MACADAM 50

kupiłem ją na giełdzie saomochodowej w słomczynie pod warszawą  jakieś trzy latka temu za 80zł miała jeszcze gdzieniegdzie wąsy a teraz ma jeszcze po brzegach.jest bardzo twarda tak że prawie bez powietrza morzna by jechać ,ale czym guma twardsza tym przyczepność gorsza:( i dlatego pewnie tak mało się ściera

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 26, 2006, 15:07:42 »

:D

ooo jest na allegro identiko jak moja :D

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=105307477

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 26, 2006, 15:36:22 »

aha dzieki, ta z allegro jest nieco sciachana :PP  <scared> ale poszukam czegos podbnego, ja mam 110/80 michelin tez macadam ale wydaje mi sie ze bedzie troszke za waska :/

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 28, 2006, 21:17:51 »

ktos tam pytal wczesniej o opony Heidenau, to jest dawny Pneumant  i ja mam takie w jawie
obie szersze niz powinny
czasami mam wrazenie przy malych predkosciach i na zakrecie ze moto jakos chce walic sie na bok 

a BTW czego wzrosnie spalanie przeciez opona i tak przylega tylko malym kawalkiem do asfaltu bo jest polokragla
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 28, 2006, 21:49:27 »

" BTW czego wzrosnie spalanie przeciez opona i tak przylega tylko malym kawalkiem do asfaltu bo jest polokragla " hmmmm to juz zalezy od opony, wczesniej mialem taka plaska opone, szerokosc 120 to był zauwazalny spadek mocy (tym bardziej we dwoch, jawcia nie umiala sie juz tak zbierac jak na waskiej) co za tym idzie spalanie rowniez nieco wzrosło

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 03, 2006, 17:13:41 »

Dziś kupiłem.  <punk>
Założone....

Szkoda że deszcz pada bo bym potestował  :-/

Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

LOOKass

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 06, 2006, 21:03:36 »

Ja mam METZELER ME 77 (4.0) z tylu,

http://www.netcar.pl/Opony+motocyklowe+METZELER+Perfect+ME+77,115527695,6,i2.html

swietnie sie jezdzi i pewnie zbiera zakrety z pochyleniem. Kiedys mialem pozyczone kolo z wiekszym kapciem z tylu ale to nie bylo to samo. Na tej czuje sie bardzo pewnie, raz tylko moto stal i zapomnialem dopompowac powietrza i zobaczylem smierc w oczach na zakrecie, strasznie ucieka tyl i stawia opor przy wchodzeniu w zakrety z wiekszymi predkosciami kiedy nie jest dostatecznie napompowana.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 07, 2006, 08:45:45 »

ona ma chyba taki sam bieznik jak moj pneumant :)

no cena ze tak powiem juz mniej atrakcyjna cos kolo 380 zl
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

maziTS

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 13, 2006, 15:10:42 »

Gdy kupiłem moją jawkę w zeszłym roku miała seryjne opony. Kiedy mi sie na zakrecie podwinelo koło odstawiłem moto do garażu i zamówiłem na allegro oponki metzeler 18/3,25 na przód i 18/4,00 na tył z bieżnikiem typowo asfaltowych. Po drodze jezdzi sie bardzo fajnie a na szuterku nie¼le sie ślizga

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 23, 2006, 13:21:47 »

Witam, nie zakładam nowego watku, podepne sie tutaj :P jak myslicie dalo by sie wrzucic taka oponke do jawy?? mi sie wydaje ze nie ale moze jest jakis czarodziej ktory by cos wymyslil fajnego http://motoaukcja.interia.pl/show_item.php?item=109454653
Nie wysmiejcie mnie prosze panowie :D:D:D

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 23, 2006, 17:32:49 »

napewno nieda rady :D  braknie miejsca w wachaczu :D

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 23, 2006, 20:27:21 »

tak tez myslalem, a nie wie ktos ile mozna upchac najwiecej?? 140 wejdzie??
Strony: 1 [2] 3 4 ... 12   Do góry