Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:27:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pomiary i sprawność elementów ukł. zapłonowego w instalacji 6 i 12v...  (Przeczytany 3347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

willy

• Gość

Witajcie Panowie !

Ma co nie kto wiedzy ogrom na ten temat to może ktoś by naprowadził willa na dobrą drogę i wytłumaczył mu czym i jak sprawdzić sprawność takich elementów jak Cewka czy kondensator?

Fakt najprostrzym sposobem jest zamontowanie elementów w motocyklu i sprawdzenie czy buja lecz jednak ciekawi mnie jak i czym to zrobić mając te elementy na stole bo kurcze niekiedy jest tak że cewka niby jest sprawna iskra wygląda w miarę ładnie jednak motocykl nie pracuje jak należy po czym wymieniasz cewkę na inną i jest już jak należy.

Moje pytanie to jakiego sprzętu użyć do takiego pomiaru i jak nim się posłużyć... Pomogło by mi to nawet przy sprzedaży bo bym mógł się całkowicie upewnić czy element który sprzedaje komuś jest 100% sprawny...

Matii-x

• Jawer
Odp: Pomiary i sprawność elementów ukł. zapłonowego w instalacji 6 i 12v...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 10, 2012, 13:08:41 »

Może miernikiem raz sprawdzałem moduł do rometa ale wiedziałem jakie powinny być wyniki jak się zgadza to powinno chodzić bez problemu
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

jack63

• Jawer
Odp: Pomiary i sprawność elementów ukł. zapłonowego w instalacji 6 i 12v...
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 10, 2012, 14:44:42 »

Akumulator + przerywacz z kondensatorem (układ mechaniczny) ew. moduł wykonawczy z tranzystorem od zapłonu el. + kable + prosty iskiernik o regulowanym odstępem elektrod (zamiast świecy) + kable (normalne i WN).
Przerywacz mechaniczny trzeba by ułożyskować i napędzić jakimś silnikiem. Można wtedy sprawdzać sam przerywacz i kondensator. Do sprawdzania cewki lepszy i prostszy do wykonania (wydłubania ze szrotu) jest jakiś układ zapłonowy od starszego samochodu. Najlepiej komplet : aparat zapłonowy + moduł. Opisane to było na forum przez Pietras12V.
To sa elementy dość typowe. Natomiast iskiernik trzeba zrobić (choć mozna i kupić - służą do pomiaru bardzo wysokich napięć). Dwa zaostrzone druty włożone w skrzynkę z bardzo dobrego izolatora z możliwością zmiany odstępu między szpicami. Kable jak najgrubsze z porządnymi kabeloczkami lub innymi konektorami w zależności od potrzeb.
Dla samej ceki i kondensatora można wykorzystać miernik RLC. Szczególnie chodzi o L i C. Pomiary rezystancji wiele nie wnosza poza przypadkami krańcowymi - szrot lub do dalszych badań.