Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 22:01:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: cezeta ciagle zalana  (Przeczytany 18221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

buczyslaw8

• Gość
cezeta ciagle zalana
« dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:08:29 »

ustawilem zaplon czasem motor zlapie jak postoi kilka dni i wtedy chodzi ale jak sie zgasi juz jest zalany co moze byc przyczyna? jak rozebrac gaznik tak aby wyciagnac gniazdo iglicy ? czy jest wogole rozbieralne i wymienialne?

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
Odp: cezeta ciagle zalana
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:14:52 »

A pływak działa jak powinien?

przemek_2255

• Jawer
  • JAWA TS350 638-1 91r
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:16:31 »

odkręcasz dwie śrubki z góry gaźnika i wyciągasz całą przepustnice z iglicą. Po czym stwierdzasz ze jest zalana ?

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:18:03 »

dziala zamyka paliwo
ale cezeta ciagle zalana i zalana zaplon ustaiony dobrze naet bardzo dobrze po ustanieiu zaplonu po 4 kopie odpalila ale ja mulilo mniej niz ostatnico alew mulilo nie miala swojej mocy i wogole simeringi nowki labirynt tez lozyska ok zaplon jest na full ustaiony bo tak mu widocznie najlepiej i dalej zaleqwa ciagnie paliwo az za duzo a jak mu sie pusci z gazu strzela z lewego baniaka moze niwa platynki do niego?

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:19:18 »

odkrecajac swiece widze ze jest zalana nie spocona swieca a mokra i to bardzo a jak odpali to strasznie ja muli jakby miala pradu malo czy cos odpalalem po 12v troche cewki grzalo a potem z akumulatora 6 i zalewa strasznie

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:24:24 »

Obie świece tak samo?

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:27:00 »

jedna troszke lepiej moim zdaniem ale niewielka roznica ustawiona przerwa na swiecy 0.7 zalewa i zalewa jak jej zmiejszyc dawke zeby mniej na swiece szlo?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2012, 11:33:38 »

przerwe ustaw 0,5 na świecy -wyreguluj dobrze gaźnik - jak bardzo masz odkręconą śróbę od składu mieszanki ? może pływak dziurawy ? oleju nie lejesz za dużo ? jak strzela w baniak to jest szansa że zapłon źle ustawiony
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2012, 12:14:23 »

z nia to wogole problem ciezko zaplon ustawic na stopie korbowodu luz swiece kalibruje i dalej nic plywak nie jest dziurawy sklad mieszanki ustawiam od 1.5 w dol

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2012, 12:34:26 »

Skombinuj sobie gaźnik z dobrymi dyszami, nie wyruchany
Wymień to dziadostwo, porządnie przestudiuj ustawienie gaźnika
Może ustawiasz za niskie obroty, (sprawdź ładowanie)
U mnie nie mogłem ustawić prawidłowych obrotów tylko musiałem tak 1500 bo gasła (mam 12v)
Okazało się że kabelek w prostowniku odlutował się
Ewidentnie zalewa, czasami pomaga oczyszczenie gaźnika
(u mnie trochę robiło buu, ale przedmuchałem i tego nie ma)

Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Karol CZ

• Świeżak
  • *
  • CZ 350-472.5-1984r.
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2012, 13:48:17 »

Wymieniałeś może linkę gazu? mi nowa nie odbijała do końca i zalewało gdy postała.

przemek_2255

• Jawer
  • JAWA TS350 638-1 91r
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 16, 2012, 14:30:15 »

Wymieniałeś może linkę gazu? mi nowa nie odbijała do końca i zalewało gdy postała.

linka od gazu otwiera przepustnice a nie daje dawke paliwa więc wytłumacz mi bo sam niewiem jakim cudem może ci zalewać ??
Chyba że masz plywak jeb*ięty

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 16, 2012, 15:04:17 »

Kolego Buczysław ty umiesz czytać i pisać po Polskiemu innymi słowy czytaty, pisaty ?
Ja wiem, że w dobie XXI wieku, napisanie jednego zdania logicznie i bez błędów kwalifikuje gościa na filologię, ale na tym forum piszemy jak ludzie, a przeglądarki nam w tym pomagają, przecinków same co prawda i kropek nie stawiają ale podkreślają błędy ortograficzne co już jest dużym ułatwieniem jak ktoś w szkole nie uważał.

Po drugie widzę, że nie masz zielonego pojęcia o budowie silnika i gaźnika knedlowskiego.

przytoczę cytat:
sklad mieszanki ustawiam od 1.5 w dol

Jeszcze inni utrwalają Cię w tej niewiedzy, bo doszukują się jakichś śrubek w gaźniku od żeliwniaka co to niby przepustnicę domykają.

Tak więc wejdź w bazę wiedzy, poczytaj o regulacji zapłonu, gaźnika, jego budowie, a potem pisz jak czegoś nie będziesz wiedział.

Po ostatnie, jeżeli jeszcze raz zobaczę coś tu napisane tak chaotycznie, że nadaje się to na polski, na lekcję pt, co autor miał na myśli, cały wątek leci do kubła, kapiszi ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2012, 15:05:55 wysłana przez Strażak »
    Status GG

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:16:28 »

to juz wywal do kibla,prosze bardzo;)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:33:08 »

weź Ty powiedz jakie ten gaźnik ma dysze? Może je kto wiercił wiertłem fi2,5? nie możliwe jest żeby ona cały czas była zalana. Moją 175 jeździłem bez iglicy i potrafiła bez niestrawności sobie zjeść a Twoja ma wszystko i dalej ją brzuch boli :o
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:38:39 »

boli niestety boli glowna dysza nowa ,rozwiercone jest owszem jedna dziurka od strony filtra ale wiertlem nie duzo wiekszym jak powinna byc.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:48:41 »

Buczysław, Ty to jednak niemądry jesteś ;) Tak czytam te Twoje wypociny i śmiać mi się chce. Nie wiedzieć jak wyjąć przepustnicę? Jak kobitkę bolcowac też nie wiesz?Trzeba Ci wszystko pokazywać i opisywać? Rusz głową i pomyśl. To jest proste jak cep! Sam ustawiałeś ten zapłon? Mam nadzieję, że nie.
W cezecie się odkręca nakrętkę kolego Przemku_2255 aby wyjąć przepustnicę.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2012, 16:51:49 »

nie jestem takim cepem jak wie wydaje przepustnice wiem jak sie wyciaga i zaplon tez wiem jak sie ustawia. pytalem sie na poczatku watku czy da sie wyciagnac gniazdo w ktore wchodzi iglica a nie jak sie przepustnice wyciaga. Jak nie masz nic do powiedzenia to sie nie odzywaj a bolcowac to sobie mozesz...... sfore przy wozie

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:07:23 »

Uuu kolego, bo się pogniewamy. Skoro taki mądrala jesteś i wszystko wiesz, jak twierdzisz równiez cepem nie jesteś (ja Cię tak nie nazwałem przecież) to dlaczego nie możesz poradzić sobie z motocyklem i obierasz postawę desperata wystawiając Cezete na sprzedaż?W tym gaźniku, jak pewnie wiesz, masz dwie iglicę. Sprecyzuj o którą chodzi to wtedy pogadamy.
A odzywac się będę, bo czasem potrzebny jest kop w tyłek, aby ruszyć do działania. Nie kminie tego zdania o bolcowaniu. Przecież ja zapytałem czy wiesz jak to się robi a nie kto i co ma dmuchać. Inteligencja to Ty nie grzeszysz.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:21:17 »

Buczysławie . Twój problem polega na tym , że ciągle piszesz "wszystko mam super zrobione , zapłon świetnie wyregulowany , gaźnik perfekt ustawiony , silnik po remoncie , w ogóle wszystko cacy , ale  nie chodzi" .

No stary , jak Ci to nie chodzi , to nie wszystko jest dobrze , coś jest źle . To jest proste i logiczne . Koledzy dają wskazówki gdzie szukać tego co nie działa , ale jeśli Ty sam tego nie znajdziesz i nie zrobisz to motór nie pojedzie . Ja obstawiam zapłon do kitu ustawiony , 90% problemów z tymi motocyklami to wina źle ustawionego zapłonu . Na tym już nie jeden "mądry" wymiękł . Poza tym jakby Ci zależało na motórze to poprosił byś kogoś doświadczonego , kto ma blisko , żeby w miarę możliwości przyjechał i pomógł , ale ciskając się i robiąc zamieszanie raczej trudno będzie kogoś namówić .

Gniazda iglicy się nie wyjmuje . Za przepływ paliwa na bardzo otwartej przepustnicy odpowiada dysza główna . Od spodu gaźnika , pod srebrną nakrętką . Trzeba wyjąć gaźnik żeby się tam dostać . Ale podobny efekt jest jak zapłon jest nie tak , iskra nie zapali mieszanki i mieszanka leci na świece , dając taki sam efekt . Jakby Ci zalewało silnik to on by gasł . Zalewnie to raczej tylko na niskich obrotach się zdarza , to jest dwusuw , tak jak koledzy pisali , nawet jak się dysza wykręci , to zdrowy silnik przepali taką ekstremalnie bogatą mieszankę , jeśli zapłon jest dobrze . Jak wypadają zapłony to wtedy zalewa świece .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2012, 17:26:16 wysłana przez von_Majzel »

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:25:56 »

Tak spróbój ustawić zapłon,jak dla mnie wszystko jasno i logicznie opisane

http://images45.fotosik.pl/91/aa5d7584cf12cd01.jpg
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

radzisz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:30:17 »

A mi się wydaje że pan Bolek nie potrafi nic sam dobrze zrobić,zakłada wiele tematów a nie słucha innych co mu radzą.
Jesteś zarozumiałe dzieckoi tyle w temacie.
I przykro mi to mówić ale nie znasz się na tym silniku bo byś sam go zrobił bez zbędnych pytań.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:32:34 »

Piszesz że masz zrobiony odwiert w korpusie gaźnika ;D
Nie wygląda on czasem tak?
http://sklep.erbo.pl/p/pl/090100006_0/gaznik.html
Pływak sprawdzałeś czy nie dziurawy?
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:33:17 »

ustawiam kombinuje i dalej to samo nie chce jej sprzedawac ale nie mam kasy zeby juz do niej dolozyc a szpecow w okolicy nie mam a ci co byli mowili dostownie i sorry za slownictwo jakas kurwa zaczarowanan chcialbym kogos kto by powiedzial to i to zle i do wymiany a tak stoi i sie marnujem oze ktos pomoze? przyjedzie zagladnie....? watpie bo nie pracuje nie mam nawet za co szpeca najac ale moge komus ladnie pomalowac motor wyszpachlowac polerowac spawac wszystko co z blacharka ale z moja cezeta nie dam rady

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:34:56 »

gaznik identyko jak wyslal kolega marcin przeqwiercona mam dziurke nie ta co idzie prosto na iglice tylko ta lekko z boku z prawego