Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 22:08:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: cezeta ciagle zalana  (Przeczytany 18223 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: cezeta ciagle zalana
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:37:18 »

Tą po prawej to idzie kanalik na regulację składu mieszanki na wolnych ale ręki nie dam sobie uciąć :D

Jak byś umiał czytać ze zrozumieniem to w kilku twoim bezsensownych wątkach koledzy z okolicy oferowali ci swoja pomoc za free albo za piwo, no ale czytasz wybiórczo i takie ważne informacje przeoczyłeś, to peszek się mówi.
Napisz ładnie, może ktoś się jeszcze odezwie.
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:37:56 »

Napisz mniej więcej gdzie jesteś , jakie województwo ?

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:38:09 »

Cłopie spokojnie,też nie mogłem sobie ze swoją poradzić i miałem sprzedać za 50zł,ale ochłonąłem i podziałałem trochę.Radzę Ci zrobić tak:

1.Gaźnik - kup jakąś starą oryginalną używkę (max.30zł) i ustaw go dobrze
2.Zapłon spróbój ustawić trak jak w linku który wysłałem

Jeśli zrobisz to dobrze,sumiennie i powoli,nie ma ch**a musi palić.

powiedział Ziemniak biorąc bucha Marlboro Red.........
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2012, 17:41:47 wysłana przez Ziemniak471 »
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:39:39 »

mieszkam w wojewodztwie podkarpackim okolice brzozowa a moja miejscowosc izdeki-rudawiec pomaluje komus motor zrobie blacharke przy aucie tylko mi pomozcie z nia prosze

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:42:29 »

sorry bo w nerwach gubie litery izdebki rudawiec.... jak mi ktos ja zrobi to moze dam mu automat do biegow? skrzynie?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:49:55 »

No całkiem nie moje rejony =|

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:51:34 »

to moze ktos z moich rejonow sie odezwie ale watpie kazdego tu jezdze ale od listopada nie moge sobie z nia porazic raz zapali raz zgasnie muli zaplon ustawiam jak napisaliscie sprawdzam simeringi i dalej nic

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 16, 2012, 18:19:29 »

Daj fotki gaźnika. Może to jest jakieś chińskie gówno.
Czym ustawiałeś zapłon?? Jakie szparki na przerywaczach?? Czy styki nie są wypalone?? Dla spokojności możesz wymienić kondensatory. Jeśli będą zepsute, silnik nie wejdzie najprawdopodobniej na obroty. Ewentualnie mogą być zwarte, lecz wtedy silnik by nie odpalił(lub jeden cylinder)

Jak duży luz na korbowodach, łożyskach wału, w jakim stanie cylindry, tłoki i pierścienie??

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 16, 2012, 18:44:15 »

ja wiem jak duzy? z 2 mm moze mniej kondensatory dobre, nie mam czym zdjecia zrobic gaznik jest vicol jak dobrze pamietam na przerywaczach jest jakos 0.35

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 16, 2012, 18:46:34 »

Lopez przecież u kolegi wszystko jest sprawne, świetnie i cacy ustawione. Nie czytasz tematu :D
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 16, 2012, 18:46:47 »

ustawilem zaplon czasem motor zlapie jak postoi kilka dni i wtedy chodzi ale jak sie zgasi juz jest zalany co moze byc przyczyna? jak rozebrac gaznik tak aby wyciagnac gniazdo iglicy ? czy jest wogole rozbieralne i wymienialne?

To jest początek wątku? :o

Napisz co robiłeś z motocyklem zanim zaczęło go zalewać bo samo z siebie się nie stało.
 słyszałem coś o 1mm luzie na korbie - naprawiłeś to? słyszałem tez  że wyprzedanie zapłonu ustawiłeś na oko prawda? i podobno gaźnik masz kombinowany-  wymieniłeś na  niekombinowany? bo jesli nie zrobiłeś tych rzeczy to nie zawracaj gitary!!! >:( (o wyszczerbionym tłoku nie wspomnę)

potraktuj to jako ostrzeżenie, następnym razem będę mniej wyrozumiały!!!

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 16, 2012, 19:10:02 »

Nie stresujcie tak kolegi :).
Ustaw ten zapłon jak należy kolego. A ta śrubka z dziurką to właśnie dysza jak strażak mówił, regulujesz nią mieszankę na wolnych obrotach (chyba)... Ściągnij sobie instrukcje do motóra. Tam wszystko wyjaśnione co do czego i nie ma "chyba" :)

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 16, 2012, 19:19:25 »

dyszą sie nie reguuje dawki paliwa na wolnych obrotach tylko srubką ze spreżynką ta pod  dyszą dysza wkrecona ma byc na maksa a srubka od pełnego wkrecenia,  wykrecamy od 0.5 obrotu do 1.5 obrotu w zależnosci od potrzeby iglica tez w zależnosci albo na pierwszy albo drugi rowek od góry iglicy oczywiscie gdy motor jest dotarty
    Status GG

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 16, 2012, 19:32:39 »

powiem moze od poczatku.... kupilem ja w wrzesniu 2011 odpalala ciezko przy kupnie ale palila czasem ja lubialo zmulic, na prostowniku odpalila na pych z akumulatora i kupilem dalem 400zl wrocilem nia do domu 20 km bez prawka tablic papierow jechala zwawo 130 spokojnie leciala, potem zaczalem ja malowac tlumniki zrobilem bo glosno chodzila, zrobilem instalacje bo ja spalilo. potem kupilem opony. zaczela tracic moc wypluwala paliwo nie wiem czemu..... rozebralem.... luz na stopie korbowodu ok 2 mm luz na lozyskach simeringi podle labirynt ok........ na poczatku nie chciala ssac rozebralem 2 raz i to samo potem 3 4 5 6 7 na 11 skonczylem okazalo sie ze tloki odwrotnie zalozone lozyska dalem nowe simeringi tez tlok z uszczerbionym oknem zalozylem nowe pierscienie nowy akumulator liczniki z jawy i do palenia..... zaplon ustawilem tak ze ona ma odpalic z wasza pomoca z instrukcjami i co? swiece cos podle moim zdaniem czerwona iskra cos skacza za duzo czasem fioletowa tylko. platynka gorna w dobrym stanie dolna cos slabo sie otwiera a ustawiona dalej co? gaznik z ta dziurka.... ustawiana mieszanka od 0.5 do 1.5 obrotu bieg jawowy na 0 od poczatku ciezko palila jak postoi i paliwo wywietrzeje to odpali od 3 5 10 kopa ale zapali nie trzyma wolnych obrotow jak podgazuje sie slychac buuuuuuuuu...... luz na korbie miala jak kupilem i jechala wiec nie robilem walu uszczelnilem dobrze czerwonym sylikonem kupilem uszczelki i takie tam pierdoly wiem ze nigdy sie nie wroci ,,,,,,,..........ale coz kocham ten motor penwie jak kazdy z was swoj......  na dzien dzisiejszy kto poratuje tlokami nominalnymi z pelnym okne? gaznikiem z niewywiercona dziura? jakimis platynkami? i jakis walem bez luzu na korbie albo pomoze zregenerowac moj stary 30 letni? motor od nowosci ma 9tys i sie rozlazl a jestem jego 3 wlasicielem wkladam w nia duzo pracy...... platynka jak sie palcem ja otwiera raz daje iskre raz nie zaplon po ustawieniu niby ok a za chwile juz hujowy cos sie rusza zdeczka tak jakby wal na prawej stronie. zalewa ja niesamowicie nie ma mocy dlawi czasem strzela pray baniak jak zaplon przestawie kto pomoze? moze komus trzeba skrzynie? automat do biegow? jakies czesci walek startera? chetnie zamienie na tloki albo jak ktos doradzi zapraszam i czekam na wasze racje w tej sprawie

heaven and hell

• Jawer
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:04:57 »

Rzeczywiście pomyliło mi się... No ale w każdym razie dużo do kręcenia tam nie ma

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:08:48 »

nie rozumie cie heaven rozwin swoja wypowiedz co dalej z cezeta?

heaven and hell

• Jawer
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:17:08 »

Nic nic :).
Ale jak pisał na sb mario bez regeneracji wału raczej nic nie będzie. Chyba że masz może krzywą płytkę przerywaczy i tak też możesz mieć wielkiee problemy z zapłonem, i co chwilę będzie inny.

woodlot

• Sebastian
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 TS 638
    • Strona o moim parku maszyn
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:46:42 »

Ja mam niekompletny gaźnik do CZ 472 byś sobie podłożył brakujące elementy. Korpus ma cały, oryginalny, czeski. Ogólnie chcę za niego 20+wysyłka ale myślę że się dogadamy. Jak umiesz przezbroić gaźnik to git a jak nie to mi podeślesz swój a ja odeślę jak zrobię. Jak coś pisz na PW.
BMW R1150GS "Buma"
BMW K75 "Cegła"
Jawa 350 TS t.638 "Biała Śmierć"
Jawa 350 TS t.638 "CKM"
SHL M11 "B&W"

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:38:01 »

Jak dla mnie to nie masz pojęcia o działaniu silnik spalinowego a ten Twój jest do kapitalnego remontu. Tłoki musiałeś Ty źle założyć, bo jeśli przy kupnie były źle założone to nie jechała by 130 km/h. Teraz też to wygląda na źle założone tłoki bądź wydupczony labirynt. Jeśli przerywacz nie daje za każdym razem iskry no to wybacz, ale jak Ty sobie wyobrażasz pracę silnika z co drugim wypadającym zapłonem?? Przerywacz się nie otwiera?? Szrot. Z góry bym wymienił przerywacze kondensatory, przewody WN, fajki i świece.

Kochasz motocykl?? To coś z tobą nie tak. Kochać można dziewczyne(tak mówią) ewentualnie chłopaka ale to też nie halo by było(z Twojej strony).
Inaczej. Lubisz motocykle, ale nie masz ani kasy ani wiedzy na ich temat więc lepiej sprzedaj i zajmij się może wędkarstwem, w między czasie czytając książki, a jak już przeczytasz i będziesz miał stałe dochody kup sobie motocykl.
Tyle. Pozdro.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:39:59 »

Lopez,  słusznie prawisz  ;D
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:43:41 »

zajmij się może wędkarstwem, w między czasie czytając książki, a jak już przeczytasz i będziesz miał stałe dochody kup sobie motocykl.
Tyle. Pozdro.

Ty myślisz, że wędkarstwo to tanie Hobby ? Dobry kij i kołowrotek swoje kosztują :D
    Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:44:38 »

Dodam jeszcze z własnych obserwacji, że jak by nie był ustawiony zapłon tzn. do słownie na oko przerywacze i wyprzedzenie to silnik i tak by pracował. Jako tako, oczywiście.

zajmij się może wędkarstwem, w między czasie czytając książki, a jak już przeczytasz i będziesz miał stałe dochody kup sobie motocykl.
Tyle. Pozdro.

Ty myślisz, że wędkarstwo to tanie Hobby ? Dobry kij i kołowrotek swoje kosztują :D

No to zbieranie znaczków pocztowych, ale nie tych starych tylko teraźniejszych.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 16, 2012, 21:49:32 »

jak może pracować z takim luzem na korbie? Toż to normalnie powinno klepać głowice. Nie ma tam na tyle pojemności szkodliwej żeby z luzem 2 mm nie biło w głowice :o
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 16, 2012, 22:22:18 »

Podejrzewam, że 2 mm to korbowód kiwa się na boki.

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 16, 2012, 22:30:32 »

A ja tam myśle żeby młody sprzedał CZ komuś kto ją ogarnie i kupił sobie Malucha  :)  Ja miałem trzy maluchy i teraz mam jednego,Sprzęt pod względem serwisowym dużo prostszy niż knedel,co w tym przypadku ma duże znaczenie,a i części dużo tańsze i lepiej dostępne  ;) 

A no i ni ma labiryntu  ;D
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)