Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:43:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [ 638 ] Wyskakująca jedynka  (Przeczytany 5793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kozak471

• Gość
[ 638 ] Wyskakująca jedynka
« dnia: Kwietnia 26, 2012, 19:09:44 »

Witam, mam problem otóż :  Gdy chcę ruszyć to mi jedynka wyskakuje, nie działo się tak. Po wymianie tarcz sprzęgłowych nastąpił taki problem. Jak juz ruszę to nic się nie dzieje wszystko elegancko śmiga. Czasem też przy redukcji albo zmianie biegu mi wyskakuje. Wiecie co może być przyczyną ?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2012, 20:37:18 wysłana przez Strażak »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Odp: Wyskakująca jedynka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2012, 20:30:54 »

Kosz sprzeglowy ruszales, odkrecales? Czasami walek glowny w karterach ma pewien luz boczny. Trzeba koniecznie dac gruba oryginalna podkladke pod kosz i mocno go dokrecic, zeby "wyciagnac" walek z karteru.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: [ 638 ] Wyskakująca jedynka
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2012, 21:36:08 »

Jak Ci już raz wyskoczył sam to nie dobrze się robi. Najczęściej dzieje się to za sprawą wyrobionego sprzęgła kłowego. Może też być to wina wodzika, prowadnicy lub automatu.
Nie straszę Cię ale z profila raczej nie ocenisz co jest grane. Nie wykluczone że będziesz musiał zajrzeć wgłąb tej czeluści :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

kozak471

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2012, 21:39:32 »

To wina podkładki sądzę, przedtem chodziło normalnie zmieniłem podkładkę i się zaczeło dziać tak, jaka powinna być grubość podkładki pod kosz sprzęgłowy ?

buczyslaw8

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2012, 21:47:11 »

sam musisz ocenic grubosc podkladki na tyle zeby wałek nie mial luzu i wszystko tam ladnie gralo, na tyle musi byc gruba zeby bo odpowiednio wyciagna z karteru

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 26, 2012, 21:57:41 »

Pier*****ie. Tą podkładką dystansową ustalasz osiowość koła łańcuchowego na koszu sprzęgłowym względem koła łańcuchowego na wale. Czy dasz cieńszą czy grubszą wałek zawsze tyle samo się wysunie w stronę sprzęgła.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 26, 2012, 22:09:18 »

Czy dasz cieńszą czy grubszą wałek zawsze tyle samo się wysunie w stronę sprzęgła.

Nie jest tak, bo nakretka kosza dociska tuleje i podkladke do wewnetrznego pierscienia lozyska, a nie sam kosz. Kosz luzno obraca sie na tulei. Wiec czym gubsza podkladka, tym dalej przesuwasz caly uklad, czyli tuleje z walkiem i nakretka w strone sprzegla.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 26, 2012, 22:14:02 »

Czy dasz cieńszą czy grubszą wałek zawsze tyle samo się wysunie w stronę sprzęgła.

Nie jest tak, bo nakretka kosza dociska tuleje i podkladke do wewnetrznego pierscienia lozyska, a nie sam kosz. Kosz luzno obraca sie na tulei. Wiec czym gubsza podkladka, tym dalej przesuwasz caly uklad, czyli tuleje z walkiem i nakretka w strone sprzegla.

Racja. To ja pier****le głupoty.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2012, 22:21:13 »

A ja powiem tyle, silnik bez tej podkładki będzie pracował bez zarzutów. Jeśli kozak myślisz że to jest wina jej to się mylisz. Przy wypadaniu biegu sprzęgło kłowe się zaokrągla, zmieniają się kąty między płaszczyzną czołową koła zębatego a kłem. Co za tym idzie, gdyby nawet ta podkładka pieprzyła to i tak już kły dostały po dupace. Zmienisz podkładkę, pojeździsz tydzień, miesiąc a może nawet i rok a sprzęgiełko się i tak upomni że zostało naruszone w najmniej spodziewanym momencie ;D .
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 27, 2012, 17:26:49 »

Racja. To ja pier****le głupoty.

Cholera jednak mama rację. Zmieniając grubość tej podkładki zmieniasz położenie całego sprzęgła względem koła łańcuchowego na wale. Jaką byś nie dał podkładkę, dokręcając nakrętkę zabieraka sprzęgła wałek wysunie się w stronę sprzęgła zawsze tyle samo.

willy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 27, 2012, 17:32:15 »

Sprzęgła kłowe same o sobie zbytnio nie przypominają do puki koła zębate nie wypracują wodzika na tyle co by sprzęgła kłowe mogły swobodnie sobie przeskakiwać :]

kozak471

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 27, 2012, 19:06:53 »

Zmiana podkładki na grubszą, dokręcenie wszystkiego i zadziwiający efekt :  IDEAŁ, problem rozwiązany.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2012, 20:36:43 »

Zmiana podkładki na grubszą, dokręcenie wszystkiego i zadziwiający efekt :  IDEAŁ, problem rozwiązany.

Dokladnie, tak jak myslalem! Walek poprostu wchodzil za gleboko w karter.

Lopez znowu nakrecil, ale definitywnie jest tak jak pisalem.