Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 12, 2025, 04:45:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [634] Dziwne odglosy po zmianie labiryntu i lozysk  (Przeczytany 22892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
[634] Dziwne odglosy po zmianie labiryntu i lozysk
« dnia: Maja 03, 2012, 22:03:37 »

Witam Panowie!
Zlozylem silnik do 634 ze zregenerowanym walem (tajwanskie korbowody z agmotu za 55 zl/sztuka) i nowymi lozyskami (wszystkie 3). Na wale zostal wymieniony tez labirynt z tuleja (od Ruszczyka). Labirynt byl tak mocno spasowany, ze na poczatku w ogole sie nie chcial obracac na tulei, ale potem panowie w warsztacie, gdzie byla robiona regeneracja, jakos go ruszyli i w miare sie krecil.
Teraz mam taki problem, ze na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach (tylko), silnik wydaje odglosy, jakby ktos przylozyl srubokret do przeciwwagi, albo tloka i ten srobokret szorowalby o te ruszajace sie elementy i zgrzytal. Zgrzyty te sa dosyc glosne i pojawiaja sie na 2-3 sekundy, po czym znikaja znowu na kilka sekund. Na zimnym silniku silnik chodzi cicho i ladnie. Od zalozenia silnika zrobilem ok 200 km, na razie zadnej zmiany.
Nie oczekuje rozwiazania problemu na odleglosc, ale moze ktos z Was tez wymienial labirynt i mial podobny problem? Niestety mam obawy, ze moze byc to tez cos innego, bo niby dlaczego labirynt mialby ocierac 2 sekundy, a potem znowu nie... Ale z drugiej strony pare silnikow od 634 i CZ skladalem i nigdy takich objawow nie mialem. Tym razem po raz pierwszy wymienialem labirynt, wiec sam juz nie wiem.

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
Odp: [634] Dziwne odglosy po zmianie labiryntu i lozysk
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2012, 13:50:27 »

Miałem coś podobnego po remoncie. Wał tez był po kompletnej regeneracji [638]. Dźwięki zmalały po przejechaniu 1000 km. Wszystko musi się spasować. miałem poważne obawy czy nic się nie zatrze nie połamie, ale to były tylko obawy.
Na zlocie w Kamieńsku dowiedziałem się że mój silnik chodzi bardzo przyzwoicie, choć miałem wrażenie że dzwoni jak oszalały.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2012, 13:56:39 »

Miałem coś podobnego po remoncie. Wał tez był po kompletnej regeneracji [638]. Dźwięki zmalały po przejechaniu 1000 km. Wszystko musi się spasować. miałem poważne obawy czy nic się nie zatrze nie połamie, ale to były tylko obawy.
Na zlocie w Kamieńsku dowiedziałem się że mój silnik chodzi bardzo przyzwoicie, choć miałem wrażenie że dzwoni jak oszalały.

Czesc Malina!

Dzieki za odpowiedz! A bylo to u Ciebie tez tylko na rozgrzanym silniku i wolnych obrotach? I tez tak, ze kilka sekund tarcia, potem kilka sekund spokoj?

Glupie uczucie jak na nowych czesciach takie jaja sie robia, pierwszy raz cos takiego mam. Cholera bierze, bnajchetniej bym wszystko rozkrecil, tylko obawiam sie, ze niczego w tym silniku nie wypatrze...

Maliniasty

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2012, 15:44:21 »

Też rozbierałem i nic nie znalazłem :) widocznie tak musi być :) Ale jeśli masz obawy wyjmij piec i zobacz o co 5, ściągnij górę silnika, jak jest ok, to zobacz dół. Wtedy będziesz miał pewność.
Miałem tak że czy zimny, czy ciepły, chodził z dzwonieniem tarciem, szumami.

Aaaaaa zapomniał bym, ja jako chyba jedyny z forum dostałem od szlifierni, źle pokołkowane tłoki, zamki pierścieni wypadały na oknach wydechu, to potęgowało stukot i dziwne dźwięki.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 04, 2012, 15:53:05 »

Zobacze, moze sciagne mu baniaki na weekend i zobacze chociaz, czy z cylindrami i tlokami wszystko w porzadku.

Aaaaaa zapomniał bym, ja jako chyba jedyny z forum dostałem od szlifierni, źle pokołkowane tłoki, zamki pierścieni wypadały na oknach wydechu, to potęgowało stukot i dziwne dźwięki.

A to dziwne, u mnie zamki byly juz w kupionych tlokach  ;) Kupiles tloki bez zamkow?

EDIT:

Miales racje Malina, u mnie tez zaczyna robic sie ciszej. Jak jest zimny w ogole chodzi bajka, tylko wydechy slychac. Rozgrzany troche glosniej, ale to "skrobanie" ewidentnie jest cichsze i rzadziej sie zdarza.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2012, 22:44:23 wysłana przez Rozztocz »

Maliniasty

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 12, 2012, 23:48:43 »

Wszystko się dotrze i wyciszy :) oby jak najdłużej chodziło :)

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 06, 2012, 16:23:26 »

czesc chłopaki ... w sumie to i ja do tematu przystane z Wami tylko u mnie  nie ma tarcia tylko takie walenie po garach jakby w młockarni pracował ;)  rozebrałem gary spalanie do bani wszystko okopcone .. ale tak po sprawdzeniu wydaje sie ze jest oki  odpaliłem ponownie i co chwila ciszy i znowu walenie ale wydaje mi sie ze dochodzi to od wału .. no nic  bede musiał piecyk rozkrecic ;) ech....
    Status GG
cz 472.5,jawa 634, jawa 638 velorex,jawka kaczka
kivaka 250 61r, mz etz 250, mz jaskolka,

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 06, 2012, 18:01:27 »

Siema Kris!
Ale nagle Ci sie tak zrobilo? Przciez na zlocie bylo chyba wszystko w porzadku?
Ja tez mam malego update'a odnosnie tego tematu. Zlozylem dwa piecyki na tak samo zregenerowanych walach, czyli kompletne korbowody (jedne z Agmotu, drugie Duellsa z Allegro) i przy obu dalem zalozyc nowe labirynty i tuleje labiryntow od Ruszczyka. Poniewaz te dziwne odglosy nie zniknely, wymienilem w sobote silnik na ten drugi i dokladnie to samo - identyczne tarcie! Teraz pier....le, bede tak jezdzil i zobaczymy za kilkaset czy tam kilka tysiecy kilometrow co sie z tym stanie. W tym wyjetym silniku rozebralem gore do inspekcji i wszystko cacy, przeciwwagi nigdzie nie ocieraja, opilkow nie widac, mysle ze to ten bardzo ciasno spasowany labirynt. Innego wytlumaczenia nie mam, bo przy wczesniej skladanych silnikach, gdzie labirynt nie byl wymieniany, nigdy takiego czegos nie mialem.

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2012, 19:05:11 »

siema siema Kichau ;) kope lat haha słuchaj ... ja mam korbowody lux malina na dodatek z epoki czeskie .. i góra jest wsjio oki ale własnie po podpowiedzi serdecznego tez kolegi Adama wydaje sie ze to włąsnie labirynt , tuleja tak wali wiec musze to rozebrac az mnie szlag.. jasny trafia ale co  tak masz racje na zlocie było oki choc i tak spalanie było fatalne .. ale jechałą .. i pozniej gdzies tydzien po zlocie zaczeły sie dziac jajcory 
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 06, 2012, 20:31:48 »

No dobra, ale co planujesz zrobic z tym labiryntem? Ja u siebie musialbym rozbierac wal i toczyc tulejke na mniejsza srednice. To juz wole na razie tak jezdzic z nadzieja, ze sie samo wyszlifuje  ;)

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2012, 21:40:04 »

Kichau dokłądnie  na to  wychodzi ze trza bedzie wałek rozbierac .. jak wyjme to bede widział jak to wyglada... ale co do jazdy z tymi moimi stukami .. co ja gadam napier..... .. w garki  nie da sie jezdzic masakra wiec jawa stoi a fajnie by było posmigac gdzies z Wami bo przeciez sa zapisy na nastepny zlocik ;) 
 W nastepnym tygodniu wyjmuje piec i napisze co i jak to wyglada pozniej zastanowie sie jak to naprawic  i ile bedzie kosztowało ;) wykonczy mnie ta jawa haha ..;)  a w kolejce jeszcze czekaja inne maszyny ech.....
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2012, 21:45:25 »

To koniecznie daj znac co bylo, zeby sie czlowiek czegos nauczyl! Pozdro i powodzonka!

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 07, 2012, 13:49:27 »

czesc Kichau ! .. przy dzisiejszym Swiecie  !  ja tez mam swieto ..zajeb.. z ciekawosci polazłem odburzyc maszyne by przekonac sie czy znowu wali w garach ........ i tak odpaliła  na poczatku chodziła ładnie ale za około 3 min zaczeło sie napierd... przygazowałem lekko z 2 razy . i .. zgadnij kolego co sie stało ...!  silnik stanał jak zamurowany !!!!!!!!!!!!!!!!!!! zajebiscie co ?  no i na szybko pozdejmowałem garki tam wszystko lux pierscienie gładzie tłoki malinowo .. a wałeczek sie nie obraca pieknie co .. jutro wyjmuje piec... i nawet mi sie nie chce myslec  co bedzie w srodku za przyczyna macie jakies pomysły .. ?
to by było na tyle z dzisiejszego dzionka
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 07, 2012, 15:05:46 »

No to piekne Boze Cialo! Nie mam pojecia co to moze byc, ale mysle, ze raczej nie labirynt. Mysle, ze nie bylby w stanie zablokowac kompletnie walu. Mimo wszystko nie przejmuj sie, dasz sobie z tym rade! Dobrze, ze na postoju Ci ten wal zablokowalo, a nie podczas jazdy!

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 07, 2012, 15:08:17 »

Najprawdopodobniej, łożysko środkowe, stanęło.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 07, 2012, 15:38:32 »

Mofeix znawca od zatrzymywania silników :D Też myślę, że to któreś łożysko wału, pewnie obejdzie się bez szkód ;) wychodzi na to, że tylko moje korby są nieśmiertelne :D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 07, 2012, 16:52:49 »

tak chłopaki ale powiedzcie dlaczego łozyska oryg wszystkie od Ruszczyka wiec co  jest grane .. troszke sie podłamałem tym faktem bo wpierd...w silniczek sporo pieniedzy ............  ciekawe co było przyczyną ... ktos cos podpowie ?  a oczywiscie jak rozbiore to porobie foty co i jak ..
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 07, 2012, 20:54:29 »

Moze kanaliki smarujace byly przypchane? Moze za duzo silikonu dales pod cylindry,splynal i przypchal te wlasnie kanaliki? Przede wszystkim moze lepiej najpierw sprawdz co jest grane, to wtedy bedziemy snuc domysly, tak mi sie wlasnie pomyslalo  ;)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 08, 2012, 10:09:16 »

Albo labirynt był za ciasno spasowany, były tarcia pomiędzy nim a tuleją i powstałe opiłki zajechały łożysko
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:00:53 »

Albo labirynt był za ciasno spasowany, były tarcia pomiędzy nim a tuleją i powstałe opiłki zajechały łożysko

No wlasnie tez sie juz nad tym zastanawialem, te opilki chyba nie maja gdzie zostac "wydalone". Wkurza mnie to troche, bo ja u siebie kupilem za spora kase oryginalne labirynty z tulejami, kupa roboty i kupa forsy wydana na regeneracje itd., a teraz sie okazuje, ze tuleje labiryntu dotaczane przez Pana Zdzisia na radzieckiej tokarce sa lepsze niz oryginal.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 08, 2012, 11:07:24 »

Bo Zdzisław stary tokarz zrobił to dokładniej dlatego że miał produkcje jednostkową i się przyłożył. Gdyby dostał zlecenie na produkcje seryjną to by to robił szybciej i mniej dokładniej ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 08, 2012, 17:42:10 »

No chłopaki ... ! nie zgadniecie STOI PRAWY KORBOWÓD !!!!!!!!!!!!!k ... jego mac !! no trudno oryginalne z epoki .... ciekawe dlaczego moze teraz jakies gdybanie przeprowadzimy ? ciekawe jak igiełki  sie tam maja czy sa wszystkie  i te zajebiste stuki  chyba były od korby  no nie wiem ... jak wyjety bedzie wał to obaczymy   ale znowku koszta .. ech.. szkoda gadac
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 08, 2012, 20:41:51 »

O kurde to wspolczuje, musisz rozbierac wal. Nie mam pojecia jaka moze byc przyczyna zatarcia nowych korbowodow, moze ktos cos jeszcze doradzi.

Odnosnie mojego problemu gadalem dzis z Hawrylukiem z jawaczesci.pl. Mowil, ze labiryntu sie nie dopasowuje, ma byc tak zalozony, jak go sprzedaja, czyli u mnie tez teraz problem nie wydaje sie miec pozytywnego rozwoju. Na razie sie wkurzylem i poprostu jezdze, niech sie dzieje co chce. Motor dobrze chodzi, na razie...

kris

• Młodszy Jawer
  • **
  • motory i pasja ....
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 08, 2012, 20:53:14 »

Dokładnie i tak zrób i tak nic teraz nie poradzisz... zobaczysz jak bedzie przebiegała dalsza praca silnika  i trzymam kciuki za Twój silniczek niech chodzi dobrze latami ! a moj przejdzie reanimacje za jakis czas dopiero mysle ze z miech potrwa i dopiero bede mogł smigac z Wami na zloty
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 08, 2012, 20:59:03 »

Dokładnie i tak zrób i tak nic teraz nie poradzisz... zobaczysz jak bedzie przebiegała dalsza praca silnika  i trzymam kciuki za Twój silniczek niech chodzi dobrze latami ! a moj przejdzie reanimacje za jakis czas dopiero mysle ze z miech potrwa i dopiero bede mogł smigac z Wami na zloty

Na Allegro koles sprzedaje dobre regenerowane waly za 300 zeta, nie wyskrobiesz?