Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:38:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [638] Regulacja poziomu paliwa w gaźniku  (Przeczytany 33698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
Odp: [638] Regulacja poziomu paliwa w gaźniku
« Odpowiedź #50 dnia: Września 04, 2012, 19:18:58 »

to że 638-1 jest bardziej zamulona na niskich obrotach jest to wina wałka pośredniego który ma 13z a w jawie 638-0 jest wałek pośredni 12z i tu jest ta różnica;) zresztą było już o tym :]

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Września 04, 2012, 20:26:06 »

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo nie chcę syfić, więc wetnę się tutaj. Mam taki problem, że, gdy Jawa jest już rozgrzana i ją zgaszę i nie będę odpalać przez dłuższy czas (np godzina), to wtedy muszę zawsze włączać dźwigienkę ssania do góry, żeby odpaliła. To jest normalne? Ktoś na spocie u KanterX'a powiedział mi, że mam zły poziom ustawiony. Wychodzi, że trzeba go pomniejszyć, czy powiększyć?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #52 dnia: Września 05, 2012, 09:41:55 »

chyba delikatnie zwiekszyć, ale z moich obserwacji to odpalanie zależne jest od zapłonu i regulacji śrubą składu mieszanki - jak słabo pali to wkręc 1/4 obrotu i zobacz jak będzie wtedy
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Września 05, 2012, 10:12:50 »

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #55 dnia: Września 06, 2012, 10:31:43 »

http://www.jawaold.su/main.php?sec=__gar&page=engine-carb638

oo kurde ja uczył się rosyjskiego, ale wszystko zapomniał

Holger tłumacz bedzie ładny artykuł :-)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #56 dnia: Września 06, 2012, 10:48:52 »

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo nie chcę syfić, więc wetnę się tutaj. Mam taki problem, że, gdy Jawa jest już rozgrzana i ją zgaszę i nie będę odpalać przez dłuższy czas (np godzina), to wtedy muszę zawsze włączać dźwigienkę ssania do góry, żeby odpaliła. To jest normalne? Ktoś na spocie u KanterX'a powiedział mi, że mam zły poziom ustawiony. Wychodzi, że trzeba go pomniejszyć, czy powiększyć?

??

Nie.. jak Ci odpala okej, to nic nie rób.

Paliwo odparowuje z tłoków, i musisz zapodawać ssanie.
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Września 06, 2012, 10:58:36 »

Trochę to wkurzające jest, bo jakoś inne Jawy palą normalnie.

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #58 dnia: Września 06, 2012, 11:35:56 »

Zmień świece z inną ciepłotą ;) ja mam NGK BP6HS i w upalne dni po nocy co jawa stoi tylko pod dachem odpala na raz bez prze kopki  na ssaniu i od razu muszę wyłączać, a jak jest chłodno np 10 stopni to odpalam jak w serwisówce pisze 3 kopy bez zapłonu i zapłon i odpala ale oczywiście na ssaniu ;)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Września 06, 2012, 12:20:36 »

Zmień świece z inną ciepłotą ;) ja mam NGK BP6HS i w upalne dni po nocy co jawa stoi tylko pod dachem odpala na raz bez prze kopki  na ssaniu i od razu muszę wyłączać, a jak jest chłodno np 10 stopni to odpalam jak w serwisówce pisze 3 kopy bez zapłonu i zapłon i odpala ale oczywiście na ssaniu ;)
Możesz rozwinąć co ma wartość cieplna do uruchamiania silnika?

Bocian

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Września 06, 2012, 14:14:44 »

Też niezbyt to rozumiem, jaka to różnica, skoro czy jest mniejsza, czy więsza ciepłota, to iskra jest i tak? Nawiasem mówiąc, mam identyczne świece u siebie.

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #61 dnia: Września 06, 2012, 14:23:53 »

no widocznie ma coś ponieważ w zimie jawe odpalić to w życiu na tych NGK nie zapaliła mi jawa po 3 kopach na ssaniu ;) a zmieniłem świece na inną wartość cieplną od razu tak jak w lecie;) coś mają bo nawet na forum gdzieś o tym wątek był

GROM

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Września 06, 2012, 16:14:38 »

Wartość cieplna nie ma tu nic do gadania! Zastanawia mnie fakt, czy przed wkręceniem nowych świec ktokolwiek z was ustawia sobie przerwę na elektrodach z zastosowaniem np szczelinomierza? W tym małym parametrze doszukiwałbym się dlaczego na jednych świecach zapala na innych nie. Ale wartość cieplna nie ma nic do rzeczy!

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #63 dnia: Września 06, 2012, 21:16:34 »

no musi mieć najwidoczniej zawsze ustawiam przerwę 0.6mm ;) na każdej świecy niby taka sama iskra a tak jakby jedna szybciej ciepłotę łapała niż druga;)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Września 07, 2012, 07:10:07 »

no musi mieć najwidoczniej zawsze ustawiam przerwę 0.6mm ;) na każdej świecy niby taka sama iskra a tak jakby jedna szybciej ciepłotę łapała niż druga;)

Cóż, nie przekonam Cię ale jesteś w błędzie wartość cieplna nie ma nic do rzeczy, jak świeca może "ciepłotę" złapać po dwu obrotach wału? Szukaj innych różnic miedzy świecami, których używasz a tę bajkę dorzuć do bajki o formatowaniu świec!
Lub przekonaj nas tu wszystkich konkretnymi dowodami, bo można także stwierdzić że np świece mają większe oznaczenie i to one powodują że lepiej zapala, a skąd to wiem, no bo takie świece wkręciłem miały większe napisy i motocykl od razu lepiej zapala. To na pewno przez większe napisy.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2012, 07:15:55 wysłana przez GROM »

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #65 dnia: Września 07, 2012, 09:21:33 »

może się mylę ale czemu jak zakładam właśnie świece NGK BP6HS i jest temperatura zerowa to muszę przekopać z 6 razy bez zapłonu na ssaniu i wtedy odpala ? przecież to nie przez to chyba że paliwo jest zimniejsze  ?  chyba że przez mniejsza dawkę co mam ustawiona? ale gdy jest ciepło np.18 stopni to przychodzę włączam ssanie i nie przekopuje tylko od razu odpalam i chodzi,  a wcześniej miałem świece boscha nie pamietam wartości cieplnej i nie przeszkadzało jaka temperatura. Może faktycznie się mylę i ktoś mnie  uświadomi czemu tak jest.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Września 07, 2012, 12:12:47 »

Musisz mi uwierzyć na słowo, wartość cieplna nie ma tu nic do gadania. Możesz przeanalizować kształt np elektrod w obu typach świec, mogą one produkować zupełnie inne "iskry" nawet teoretycznie jeśli w obu przypadkach ustawisz takie same przerwy to samo wyładowanie będzie inne. Jeśli nadal posiadasz poprzednie bosche to spróbuj zmniejszyć jeszcze bardziej na nich przerwę, powinieneś zauważyć różnice.
Jeśli możesz wklej zdjęcia obu świec a się wspólnie zastanowimy czym się różnią.
Zmniejszenie dawki paliwa pewnie że wpływa na rozruch, silnik zimny tym bardziej temperatura otoczenia niższa i do uruchomienia mieszanka musi być bogatsza.
Sam w CZ-tce jakiś czas temu miałem iglicę na 2 ząbku od góry ileż się czasami okopałem by zapaliła zimna, po podniesieni iglicy zapala szybciej ale znów na ciepłym silniku łatwo ją zalać.
Mocno już odbiegamy od tematu głównego :D
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2012, 12:18:59 wysłana przez GROM »

Don1993

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #67 dnia: Września 07, 2012, 12:28:53 »

może warto założyć osobny temat, a ja  postaram przeanalizować świece i zdjęcia porobić;)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #68 dnia: Września 07, 2012, 14:03:13 »

Coś prawdy w tym jest że na jednej świecy pali łatwo na zimnym silniku i w ujemnych temperaturach a na drugich gorzej. Fakt że ustawienie dawki paliwa tez na to wpływa ale nie raz moto pracowało dobrze, równo, świeca była kawa z mlekiem a odpalało nie za dobrze. Bez żadnych regulacji wymieniałem tylko świece i od strzałeczki palił :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: Września 07, 2012, 14:50:50 »

Identycznie mam. Z tą różnicą, że ja ssanie muszę włączyć nawet po 10 min. od zgaszenia silnika. Tyle dobrze, że jest ono potrzebne tylko do odpalenia, potem je wyłączam i chodzi normalnie. Świece - kawa z mlekiem, zapłon 2,8 mm.
Kombinowałem z poziomem paliwa, ale było to działanie bezcelowe, bo i tak wróciłem do pierwotnych ustawień. Za jakiś czas spróbuję jeszcze go trochę podnieść, chociaż teraz według mnie "trafiłem" w dobry punkt - nie brakuje paliwa na wysokich obrotach i gaźnik jest w miarę suchy.

Na tą chwilę dałem sobie z tym spokój, bo nie ma żadnych niepokojących objawów  :)  aczkolwiek po tak krótkim czasie moto powinno odpalać bez ssania.