Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:20:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu

Autor Wątek: Inny gaznik w CZ  (Przeczytany 49072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dr_ED

• Be the Best, or Die Trying !!!
  • Jawer
  • Buciorem w leb! :D
Inny gaznik w CZ
« dnia: Czerwca 11, 2012, 13:10:16 »

Jak zapewne wielu z was i mnie dopadly problemy z oryginalnym gaznikiem Jikov zamontowanym w mojej CZ.
Moim problemem bylo zalewanie silnika paliwem. Poniewaz sprawdzenie dysz i przeczyszczenie gaznika nierozwiazalo problemu postanowilem rozejzec sie za nowym gaznikiem.
Jako ze konstrukcyjnie gaznik w mojej CZ siega lat 50tych postanowilem po eksperymentowac i zainstalowac nowoczesniejszy gaznik.
Zaczalem od zwymiarowania gaznika. Co przez to rozumiem to:
- Srednica kanalu powietrzno/paliwowego gaznika - 23mm
- Srednica suwaka
- Rozstaw srub mocowania gaznika - 50mm
- Srednica kanalu wlotowego do silnika - 26mm (dotyczy silnikow typ 471, 472, 634)
Na podstawie tych wymiarow zaczalem rozgladac sie za odpowiednim gaznikiem czyli gaznikiem minimum 26mm.
Po krotkich poszukiwaniach znalazlem gaznik OKO 30mm ktory jest bardzo dobrej jakosci kopia gaznika Keihin PWK.

Gaznik ten ma jednak inny sposob mocowania (niema otworow na sruby) i musi byc mocowany przy uzyciu przejciowki i kawalka gumowej rury z opaska zaciskowa.

a tutaj juz po zainstalowaniu:

po ustawieniu wolnych obrotow silnik zachowuje sie tak:

http://youtu.be/Ha9gR8TcM6c

Pozostaly jeszcze proby drogowe i mozliwe ze dalsze ustawianie
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2012, 16:35:18 wysłana przez dr_ED »
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Odp: Inny gaznik w CZ
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2012, 14:08:15 »

Pracuje całkiem przyzwoicie, napisz, jak testy drogowe i jak ze spalaniem.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2012, 14:43:38 »

Ciekawy pomysł,ssanie na linkę? Jak byś mógł nakręcić pracę silnika na tym gaźniku na zewnątrz,w garażu robi się pogłos.Jakie koszty i czekamy na wrażenia z jazdy( elastyczność,przyspieszenie,spalanie i prędkość-to ostatnie w granicach rozsądku).

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2012, 14:51:33 »

Skąd wziąć ten gaźnik i ile kosztuje ?

Pozdro !

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2012, 15:15:39 »

Ciekawy pomysł,ssanie na linkę? Jak byś mógł nakręcić pracę silnika na tym gaźniku na zewnątrz,w garażu robi się pogłos.Jakie koszty i czekamy na wrażenia z jazdy( elastyczność,przyspieszenie,spalanie i prędkość-to ostatnie w granicach rozsądku).

moj gaznik ma ssanie na linke ale mozna do niego dokupic wyciagane ssanie (niewiem jak to inaczej opisac jest poprostu bez linki z takim plasitkowym wyciaganym dzyndzlem ;) ) ale juz moge powiedziec ze ssanie niebedzie raczej potrzebne. Po pierwszym zamontowaniu i podlaczeniu odkrecilem oba kraniki, paliwo wypelnilo komore plywakowa i od pierwszego kopa zapalila. Bylem bardzo zaskoczony jako ze zawsze na oryginalnym gazniku potrzebowalem ze 3 kopow aby zapalic.
Proby odpalania wykonywalem kilkukrotnie i za kazdym razem moto zapalalo od pierwszego kopa.

Pewnie ze nagram prace silnika na zewnatrz. Ten filmik byl nagrany na szybko zaraz po pierwszym uruchomieniu.

Co do elastycznosci, oczywiscie najlepij bedzie to sprawdzic podczas jazdy ale juz teraz moge powiedziec ze silnik zwawiej wkreca sie na obroty i szybciej/lepiej reaguje na otwarcie przepustnicy niz to mialo miejsce z oryginalnym Jikovem

Skąd wziąć ten gaźnik i ile kosztuje ?

Pozdro !

Gaznik dokladnie ten kosztowal mnie £35 funtow jako ze jest to uzywany gaznik. Nowe kosztuja w okolicach £60 za model 30mm. Widzialem tez mniejszy model 28mm na allegro.pl i kosztowal okolo 200 zlotych. Przejsciowka to koszt okolo 50 pln max (ja dostalem swoja za darmo od sasiada), kawalek rury gumowej i opaska napewno sie walaja w niejednym garazu wiec mozna liczyc jako free.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2012, 15:18:39 wysłana przez dr_ED »
    Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2012, 15:31:31 »

A nie za duży ten gazior?? 4mm więcej. Pasuje rozwiercić kanały ssące.

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2012, 16:36:44 »

A nie za duży ten gazior?? 4mm więcej. Pasuje rozwiercić kanały ssące.
Dokladnie mowiac to ten gaznik jest 7 mm wiekszy niz oryginalny Jikow i 4 mm wiekszy niz kanal ssacy.
Czy za duzy? zobaczymy po testach drogowych jak narazie widze duza poprawe w stosunku do tego co bylo. Zanim zdecyduje sie rozwiercac kanal ssacy mam jeszcze mozliwosc rozwiercenia na stozek przelotki aluminiowej ktora jest pomiedzy silnikiem a gaznikiem. Ta przelotka ma teraz rowno 26mm srednicy wewnetrznej i 34mm zewnetrznej wiec mozna ja ladnie przetoczyc na stozek.

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 11, 2012, 20:47:29 »

Popatrzyłem na ebay.co.uk i 30tka z przesyłką wychodzi jakieś 370zł - i powiem sporo.
Jako że tajwan który kupiłem zaczyna lać jak dziki to chyba wezmę się za restaurację oryginalnego Jikova ;)

To samo ze stanów z przesyłką wyjdzie jakieś 310zł ;)

Z niemiec: http://www.ebay.pl/itm/30MM-OKO-PWK-VERGASER-GILERA-RUNNER-DNA-STALKER-TPH-/260949629463?pt=Motorrad_Kraftradteile&hash=item3cc1cf5a17
jeszcze taniej, jakieś 280zł z przesyłką DHL'em więc w 2 dni powinno u nas być :)

Pozdro !
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2012, 10:17:31 wysłana przez cdsoftware »

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 13, 2012, 16:44:02 »

Dzisiaj zrobilem proby drogowe i jestem zadowolony z rezultatow. Moto wkreca sie lepiej na obroty i lepiej ciagnie do przodu, zwawiej przyspiesza.

Ciekawie jest tez jak zwalniam i zamkne przepustnice. Normalnie dwusow robi wtedy taki wolny "dum, dum" z dluzsza przerwa pomiedzy "dum, dum". W moim przypadku jest to bardzo dluga przerwa pomiedzy "dum, dum" ale silnik niegasnie niedlawi sie po dodaniu gazu normalnie pracuje. Wiec to bede musial jeszcze dokladniej poobserwowac i rozkminic.

Zrobilem nowy filmik dla wszystkich chciacych posluchac pracy silnika. Tym razem filmik jest na dworze i moto jest palone na zimnym silniku.

http://youtu.be/Xt1B9FX5om8

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2012, 16:49:58 »

Gumy do airboxa nie zakładasz?

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 13, 2012, 17:12:19 »

Zaloze jak odpowiednia znajde. Dzisiejsza przejazdzka byla troszke nie zaplanowana poprostu slonce sie pokazalo wiec niezdazylem zalozyc.
Docelowo bedzie guma laczaca gazior z Airboxem.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 13, 2012, 18:47:46 »

Guma pewnie trochę zmieni charakterystykę pracy :) A jazda bez niej troszkę niebezpieczna :P

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 13, 2012, 21:51:47 »

Nie zapomnę jak w dziewięćdziesiątym którymś roku na zlot do Giżycka przyjechał Kolo z Bań Mazurskich na CZ 350 najnormalniejszej w świecie. Była ładnie wymuskana i zajebiście wkręcała się na obroty. Jak szalona aż w szoku byłem. Nawet przejechałem się po trawie i zrywa zrobiłem :-) Gaźnik miała od kiego japońca. Jakiś taki kwadratowy, z obrotową przepustnicą. Potem okazało się, że to znajomy kolegi z klasy, gdy zapytałem co słychać u cezeciarza, odpowiedział, że zatarł silnik i już nie będzie więcej ładował w to kasy. Coś czuję, że to był gaźnik od 4 sówa. Pewnie smarowanie było nędzne na zamkniętej przepustnicy...

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 13, 2012, 22:13:15 »

Coz powodow zatarcia silnika dwusowego jest kilka jedna z nich jest mozliwosc ze mial zle dobrane dysze :) inna ze mial kiepskiej jakosci tloki, jeszcze inna ze katowal moto kolejna ze nielal oleju do paliwa albo lal go w zlych proporcjach.....mozna wymieniac bez liku :)

Ten akurat Gaznik pracowal przez dlugi czas w dwusowowej Lambrettcie z silnikiem 200 cc

po przeanalizowaniu dzisiejszej jazdy widze ze bede musial zmienic jedna dysze

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 13, 2012, 23:04:43 »

Fajnie mruczy na nim, ale jeszcze jakby trochę przymula z dołu może przez brak airboxa.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 14, 2012, 09:25:50 »

Wg mnie ma za bogato.

maciek251

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 18, 2012, 23:30:45 »

a mi sie wydaje że zatarł bo hamował silnikiem i tyle upalał ją upalał tylko schodziła z obrotow na biegu i end  ...

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 19, 2012, 10:28:33 »

U mnie na wsi są takie trajki ciulagi trójkołowce pieron wie jak to nazywać. Wszystkie mają silniki 2T. hamowanie biegiem to podstawa a jakoś jeszcze ani jedna się nie zatarła. Teoria z zacieraniem silnika przy hamowaniu biegami się nie zawsze sprawdza. Faktem jest to że w czeskich maszynach tłok i pierścienie pławią się po prostu w mieszance. Wszystko jest dobrze dopóki dwa gary równo zasysają mieszanke, bo gdy jeden z nich zacznie kuleć to może być buba. Co do innego gaźnika w cz 350 to pomysł dobry. Te oryginalne z bocznie umiejscowioną komorą pływakową są bee. Łatwo na nich moto zalać, nie zawsze dostają taką samą dawkę paliwa. Sam zbieram się do tego by do mojej 487 założyć gaźnik od etz. Wszystko leży w garażu ale gdzieś chęci do roboty przy tym brak :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 10, 2012, 10:13:52 »

No i nabyłem i będę CZ uzbrajał w PWK 28mm :) zobaczymy co to jej da.

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 10, 2012, 10:15:38 »

Podziel sie spostrzezeniami jak zainstalujesz i przetestujesz :)

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 10, 2012, 11:16:22 »

Jasne :)

Wczoraj kupiłem, zapłaciłem dzisiaj dostałem.
Informacja dla zainteresowanych kupnem tego gaźnika - jeśli macie kogoś znajomego z warsztatem kto bierze graty z HART PHP. to możecie go sobie od nich wziąć, ze zniżką na warsztat pewnie wyjdzie to sporo taniej niż 150zł na Allegro ;)

Nie wiem czy dzisiaj będę montował, ale jak zamontuję podzielę się spostrzeżeniami.

Pozdro !
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2012, 15:16:18 wysłana przez cdsoftware »

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 11, 2012, 19:43:26 »

Teraz to Ty mi podpowiedz, jak dorobiłeś flanszę, ja nijak nie mogę dojść z czego ją wydziergać ?? urżnąć kawałek starego gaźnika ??

Małe wieści - PWK 28mm w HART kosztuje 109zł :) (ze zniżką na warsztat, i za tyle mógłbym ja go mieć) - cóż 40zł przepłaciłem ;)

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 11, 2012, 20:00:37 »

Ta flansza ktora widzisz na zdjeciach to jest flansza jaka dostalem od mojego sasiada. Niestety bedziesz musial taka kupic lub znalesc kogos kto ci ja wytoczy i wyfrezuje. Moge Ci ja zwymiarowac i  przeslac w formie rysunku technicznego.

Ziemniak471

• Aka Borewicz
  • Jawer
  • Profesor Jebi* W Denko
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 11, 2012, 20:08:51 »

Teraz to Ty mi podpowiedz, jak dorobiłeś flanszę, ja nijak nie mogę dojść z czego ją wydziergać ?? urżnąć kawałek starego gaźnika ??

Małe wieści - PWK 28mm w HART kosztuje 109zł :) (ze zniżką na warsztat, i za tyle mógłbym ja go mieć) - cóż 40zł przepłaciłem ;)

Odrysuj uszczelkę ori gaźnika na blasze 3,5mm,kawałek rury o fi wewnętrznym równym gardzieli nowego gaźnika,zespawaj i voila.
    Status GG
Loud pipes save lives ! ;)

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 11, 2012, 22:11:16 »

Ta flansza ktora widzisz na zdjeciach to jest flansza jaka dostalem od mojego sasiada. Niestety bedziesz musial taka kupic lub znalesc kogos kto ci ja wytoczy i wyfrezuje. Moge Ci ja zwymiarowac i  przeslac w formie rysunku technicznego.

A ja oderżnąłem po świńsku kawałek tajwańskiego gaźnika (brzeszczotem). Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie to blacha, spawarkę mam, tigiem sobie sam pocheftuję :D

Pozdro !
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry