Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 07:27:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: opona 3.50 na przednim kole  (Przeczytany 5955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
opona 3.50 na przednim kole
« dnia: Lipca 20, 2012, 20:25:07 »

panowie może ktoś kiedyś z was zakładał opone 3.50 na przód. Mianowice chodzi mi najbardziej o to czy jest różnica w prowadzeniu jak motor zachowuje sie  na zakretach przy hamowaniach przy normalnej jeździ itp
    Status GG

korczi

• Jawer Weteran
Odp: opona 3.50 na przednim kole
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2012, 20:42:22 »

http://www.jawacz.pl/eksploatacja/jakiej-firmy-opony-do-jawy/275/ zajrzyj i poczytaj, jak nie było o tym to zapytaj tam gdzie trzeba a nie od razu nowy temat.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2012, 21:18:02 »

Za wiele nie wniosę do tematu ale słyszałem, że Jawy i Cześki to motocykle które bardzo stabilnie prowadzą się w czasie deszczu. Podejrzewam, że jest to zasługa uniwersalnych (czyli nie przystosowanych do dużych prędkości) opon. Od siebie dodam, że gdy miałem oponę w Jawie na wykończeniu to i tak bez jakichkolwiek problemów na łysej tylnej! ganiałem po śniegu i dało się nie zabić. Współczesnym nejkiedem na śniegu to bym z miejsca nie ruszył a na deszczu to też kawy nie trzeba by ciśnienie krwi oraz poziom adrenaliny kierowcy oscylowało w górnej granicy.

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2012, 22:59:07 »

Albinos jakies bajki opowiadasz. Uniwersalna, czyli do niczego. Mój stary Barum na przodzie potrafił ślizgać się na suchym, starym asfalcie przy mocnym nawrocie z dodaniem gazu jednocześnie. Jak wiadomo jezdnia jest najbardziej śliska przy pierwszych kroplach deszczu. Później, mimo, że jezdnia jast mokra, przyczepnosc troszkę wzrasta. Tylny łysy Barum nie radził sobie w pierwszej fazie. O przodzie już nie wspominam.
Obecnie mam dość świeżego Baruma 3.5` na tyle oraz równie świeżego Metzelera 3.5` dedykowanego na przednią felgę. Oponka mimo, że szersza, nie pogorszyła osiągów motocykla, w deszczu nie łapie tak łatwo uślizgów i poprawiła prowadzenie w zakrętach. Nie telepie kierownicą. Na prostych, nie zauważyłem różnicy. Tył daje radę, ale to pewnie do trzeciego spalenia :D
Japanem ruszysz, ale długo się nie utrzymasz. Mówię cały czas o jeździe, a nie delikatnym spacerowaniu po nitce asfaltu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2012, 23:00:43 wysłana przez Krycha »
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2012, 09:13:17 »

Czyli widzę, że Metzelery mają też zwolenników, bo ostatnio słyszałem wiele opinii, że to są "kamyczki", ale mówili to chyba posiadacze twardszej mieszanki opony o numerze DOT 0101  ;D
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2012, 10:09:01 »

Jawy i Cześki to motocykle które bardzo stabilnie prowadzą się w czasie deszczu.

Tak , to zasługa bardziej centralnego wyważenia motocykla . Rozkład mas na kołach jest bardziej 50/50 . W przeciwieństwie do MZ , która ma większość masy na tylnym kole - co daje słabszą przyczepność przedniego koła , zwłaszcza gdy jest bardziej ślisko .

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2012, 11:09:15 »

A propos MZ to wczoraj zaaplikowałem z bratem Baruma 3,50 do przodu. Wcześniej miała stomila i na tym stomilu strasznie nią rzucało. Na barumie fajnie jedzie ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 22, 2012, 11:16:10 »

powiem szczeze ze pytanie było już po fakcie bo opnke założyłem jeszcze przed założeniem tego tematu ( dla niektórych niecierpliwych temat z linku dotyczył firmy a nie rozmiaru dlatego pewnie nie mogłem tego znalesc ) ale nie zdążyłem sie z tym kapciem przejechac. Poprostu w sklepie nie miało pan akurat 3.25 tylko same 3.5 i powiedział zew razie co to jak będzie coś nie tak to że można zwrócić, wiec kupiłem 2 sztuki 3.5 z tąd moje pytanie no i dziękuje za odpowiedzi :)

dzisiaj sie przejechałem z tą guma na przodzie (zrobiłem z 50 km w trybie mieszanym) i powiem wam panowie ze byłem bardzo pozytywnie zaskoczony ponieważ motocykl zyskał dużo na komforcie a w zakretach nie czuć jakiejś kosmicznej zmiany mam tylko wrażenie jakby trzeba był sie bardziej kłaść w zakrętach ale to tylko moje odczucie dawno też nią nie jeździłem wiec może mi sie tylko wydawac :)

posty scaliłem - v_Mzl
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2012, 20:00:35 wysłana przez von_Majzel »
    Status GG