Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 12:01:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Elektroniczny przerywacz kierunkowskazów  (Przeczytany 19593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KOREK

• Jawer
  • CZ 175 Typ 487,0 - '87 + CZ 350 Typ 472,6 - '86
    • nawigacja GPS
Elektroniczny przerywacz kierunkowskazów
« dnia: Marca 20, 2007, 23:28:10 »

Witam !
Mam pytanie odnosząc się do artykułu o patencie zmiany przerywacza kierunków na elektroniczny autorstwa Demonosa.
Czy taki tam przytoczony przerywacz (od wartburga) będzie działał na 6V ? Albo jaki zastosować, od jakiego samochodu żeby to grało przy 6V ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. ;)

madras30

• Gość
Odp: Elektroniczny przerywacz kierunkowskazów
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2007, 08:04:16 »

Z 6 tka bedzie problem. Albo z simka bo maja na 6 V ale drogi będzie albo moze tarpan prawdopodobnie miał kiedys instalację 6V ale zapewne wtedy nie produkowano elektronicznych przerywaczy. Moze koledzy elektronicy z forum jakos pomogą choc jak sie domyslam  budowa układu przetwarzania napięcia 6/12  i wytrzymujacego dodatkowo duże natężenie tani  nie będzie choć zapewne jest to mozliwe.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 24, 2007, 09:44:47 »

sam bym takie cus zastosowal w mojej

lyyy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 24, 2007, 18:50:46 »

przy okazji tego wątku podepnę się z swoim problemem.rozumiem że do przerywacza idą 3 kable 1-plus ze stacyjki przez bezpiecznik,niebieski;2-kabel z przełącznika kierunków,siwy i 3-przewód z kontrolki, zielony który potrzebuje  minus żeby kontrolka świeciła.otóż ta kontrolka u mnie nie działa i nie bardzo rozumiem skąd na przerywaczu miał by wziąść się ten minus.czy ktoś mógłby wyjaśnić zasadę obiegu prądu przez kontrolkę?
dzięki

pozdr

lyyy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2007, 19:43:20 »

i jeszcze jedno-poradziłem sobie z tym w ten sposób że połączyłem przewód od kontrolki z siwym przy przerywaczu i kontrolka działa odwrotnie niż migacze.teraz dostaje minus w momencie  gdy migacze nie świecą.wydaje mi się że ten minus idzie przez żarówki kierunkowskazów,a jeżeli tak to jest to chyba niepotrzebne obciązenie dla akumulatora.jeszcze raz proszę o wyjaśnienie tego kogoś kto się zna na elektryce.nie chodzi mi wcale o porady typu (podłącz wszystko według schematu-a musi działać a najlepiej to sprawdzaj instalację trzy razy w roku).lubię po prostu wiedzieć co i jak działa.zapraszam do rozmowy

pozdr
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2007, 19:48:58 wysłana przez lyyy »

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2007, 19:52:50 »

Cytat: madras30
Z 6 tka bedzie problem. Albo z simka bo maja na 6 V ale drogi będzie

Ale czy simki miały elektroniczne przerywacze ? Bo ja nigdzie nie znalazłem... Prosze o pomoc. Może jakieś inne motorowerki miały elektroniczne na 6V ?

Pozdrawiam.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2007, 20:07:58 »

12 lat temu jak robiłem kierunki w  swojej jeszcze WSK 175 6v to miałem do wyboru elektronik lub tradycyjny, czy ten elektronik był orginalny to niepamiętam bo  jednak postawiłem na zwykły

Iyyy- mam u siebie z PF 126 P przerywacz ale nie podłączałem kontrolki bo po co jak działa w takim układzie jak przy orginalnym ale spróbuję w przyszłym tyg co z tego wyjdzie jak podłacze na próbę na kontrolkę, w sumie  minus musi byc bo to urządenie elektroniczne, kontrolka bierze sobie minus przez żarnik, poprostu zamyka obwód.. odłącz minus to wogóle nie będzie działał. wiecej nie powiem bo nie jestem elektronikiem i schematu tego przerywacza tez nie posiadam.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2007, 21:57:09 »

Zasada działania jest banalnie prosta. Otóż przerywacz dostaje napięcie przez kontrolkę jednocześnie nagrzewając cewkę wewnątrz przerywacza. Masa łapana jest przez żarówkę kierunkowskazu, ale opór cewki jest na tyle duży, że braknie prądu na rozgrzanie żarówek. Następnie cewka przyciąga blaszkę, która przełącza zasilanie na styk łączący bezpośrednio przerywacz z akumulatorem. Następuje zwiększenie natężenia i żarówki zaczynają świecić, a ponieważ na obwodzie cewki brakuje napięcia blaszka wraca na swoje położenie i cykl się zamyka.

BTW. Ma ktoś schemat przerywacz elektronicznego na 12V?? Schemat multiwibratora astabilnego sterującego ledami znam, ale nie jestem pewien czy pociągnie takie obciążenie, a moja wiedza o elektroonice nie jest aż tak wielka, żebym mógł coś z tym schematem zrobić. Pomoże ktoś?

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 25, 2007, 00:56:43 »

http://www.wartburg.cba.pl/blink.htm
Coś takiego znalazłem. Z tego co widzę to układzik ten powinien też działać przy 6V.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 25, 2007, 22:10:50 »

Jak miałem kierunki (teraz jest bez- koncepcja minimalistyczna) to zamiast przerywacza mechanicznego założyłem coś o nazwie "Bezpieczny stroboskop"  prawdopodobnie firmy Jabel albo Nord Elektronik. Proponuje sie wybrac do sklepu elektronicznego i tak poszykać wśród "kitów" odpowiedniego układu a jest ich naprawde dużo i co najważniejsze cześc bedzie dzialac na 6v
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2007, 23:15:49 »

Cytat: mmzlot
http://www.wartburg.cba.pl/blink.htm
Coś takiego znalazłem. Z tego co widzę to układzik ten powinien też działać przy 6V.

Na schemacie widac że jest to pod 12V. Ale być może to przy 6V zadziala...  Czy jest ktoś w stanie powiedzieć na 100% ??

Cytat: Pawel
Jak miałem kierunki (teraz jest bez- koncepcja minimalistyczna) to zamiast przerywacza mechanicznego założyłem coś o nazwie "Bezpieczny stroboskop"  prawdopodobnie firmy Jabel albo Nord Elektronik.

\Znalazłem takie coś - http://jabel.com.pl/?2c9415a30a7d7e141d8e5bd8afb6b2d4,se,,,
Nada się ? może jeszcze inne kity można zastosować, jakie ?

madras30

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 28, 2007, 22:16:29 »

hej koledzy elektronicy  :)

może połączycie siły czy każdy z osobna zaproponuje swoje rozwiązanie  -schemat a jeszcze lepiej wykaz elementów czy nawet gotowca-przerywacz  elektroniczny na 6V. Nie wszyscy mają TS.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 28, 2007, 22:30:42 »

no wlasnie.... ja tez prosilbym bardzo o taki schemacik ;/ ulatwilo by mi to sprawe bardzoo bardzoo mocno :D  Johny pewnie by cos wymyslil fajnego ale dawno go na forum nie widzialem

mam nawet drugiego pomysla;
czy by nie mozna od razu tego przerywacza zrobic tak zeby dzialal na diody led ( chcialbym takie diody zastosowac aby zmniejszyc zuzycie pradu w jawie)
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2007, 22:33:36 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 28, 2007, 22:55:48 »

Witam !  <punk>
O jak dobrze, że nie jestem sam... Aż się cieszę. <thumbup>

£ukasz - ten Twój pomysł o diodach w mej głowie zaświtał juz dawno dawno, lecz narazie go nie zrealizowałem <sadwalk>
Ale już tyle nad tym wszystkim myślałem, dowiadywałem się, porównywałem itd. że dla mnie to teraz tylko kwestia wykonania, lecz czasu brak...

Przerywacz to przerywacz nie musi być specjalny do diod. dla mnie największy problem to żarówki diodowe - wykonanie własne może być kłopotliwe, kupno gotowych --> zbyt drogo, a poza tym wszysko prawie na 12V :-/ ciężko na 6 dostać.

W poście wyżej podałem linka (który chyba niedziała, więc podaje drugiego - http://jabel.com.pl/?,ww,128,,) do proponowanego, prostego układu, który moim zdaniem mógłby posłużyć za przerywacz - ale na 100% nie jestem pewien, i niech ktoś mądrzejszy się wypowie... <yes>

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2007, 23:03:30 wysłana przez KOREK »

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 29, 2007, 13:40:45 »

tzn z tym przystosowaniem do diod chodzilo mi o to zeby go zrobic na mniejsza moc niz standardowy jest zeby za szybko nie mrugaly

wydaje mi sie ze ten twoj by byl dobry tylko trzeba by bylo 1 na jedna i 2 na druga strone, potem osobne zasilanie z akusia pociagnac

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 29, 2007, 22:59:36 »

A więc przed tym układem trzeba dać stabilizator i będzie ok. A sam układ ma wbudowany potencjometr do ustawienia częstotliwości... więc żaden problem. Problem z szybkim mruganiem w elektronicznym przerywaczu nie występuje. ;)

Jeśli układ ten mógłby być tak podpięty, że stale było by na nim napięcie, lecz nie było by odbiornika (kierunki wyłączone) i nie uszkodziłby się to wystarczyłby jeden ---> Ale niech tu się jakiś elektronik wypowie !
Ale jeśli nie... to faktycznie potrzebne są dwa układy.
Ale to jest tylko taka propozycja, może będzie coś lepszego...

Pozdrawiam.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 04, 2007, 08:42:44 »

i temat umarł, koledzy? elaktronicy   :-/ nawet słówkiem sie nie odezwą i nie pomogą  w tak banalnej sprawie i słusznie! lepiej budować skomplikowane ukłasy elektroniczne czy nawet zapłony za kasę niż pomóc za darmo kolegom z forum prostym układem przerywacza bo skomplikowany to raczej nie jest. ot przyja¼ñ... :>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 04, 2007, 08:56:56 »

koledzy mam te układ w domu bo robiłem go na ocenę ...
jest bardzo fajny i można sobie ustawić częstotliwość świecenia jednak ja go podłączałem pod zasilacz a nie wiem jak to będzie z aku . mi brakuje tylko potęcjometru
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 07, 2007, 13:44:09 »

¯eby nikt nie mówił, że temat umarł i koledzy nie pomogą  ;).
Postanowiłem posiedziedzieć troche nad tym tematem i na podstawie projektu:
http://www.tom5555.republika.pl/pliki/projekty/przerywa/index.htm
przerobiłem układ tak, aby działał w instalacji zasilanej napięciem 6V.
Schemat ideowy przerywacza po wprowadzeniu zmian:

Dodam jeszcze, że nie jest to tylko teoretyczne rozważanie.
Układ złożyłem testowo i dobrałem elementy tak aby wszystko ładnie migało tak jak trzeba. Przetstowałem z powodzeniem w zakresie 4,5V-8V (w zasadzie ograniczone jedynie cewką przeka¼nika).
Do układu należy dobrać przeka¼nik z cewką 5V i stykach wytrzymujących prąd przepływający przez żarówki kierunkowskazów.
Opis działania układu podany na powyższej stronce, więc się nie będę rozpisywał.
Mam nadzieję, że układzik spełni oczekiwania  :).

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2007, 21:52:08 wysłana przez mmzlot »

madras30

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 07, 2007, 21:26:32 »

co prawda  nie dotyczy mnie ten problem ale wielu kolegów ma jeszcze 6V instalację stąd i pomóc im tez trzeba

no kolego :-) Mmzlot -piątka z plusem  <thumbup>, i opis i schematy, wykaz części i druk płytek. Co prawda napewno inni koledzy elektronicy skonsultują Twoja propozycję ale z tego co piszesz ma być ok.  Dzięki zatem wielkie  :)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 07, 2007, 23:22:43 »

no ja tez dziekuje bo sam jestem szescio - woltowcem  :D  hahaha
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2007, 23:24:19 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 14, 2007, 21:12:51 »

tu daje schemat nastepnego przerywacza dla 6 voltowców;]

www.kuba.trz.pl/przerywacz_6V.jpg

leon000

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Października 09, 2007, 21:34:27 »

No to odgrzewanie tematu

Dziś gadałem z kumplami na temat instalki 6V i elektronicznych przerywaczy kierunków. Wiedziałem, że gdzieś jest taki temat na forum, w koñcu kiedyś czytałem... - nie interesowało mnie to za bardzo 
Opcja szukaj i oto efekt
Jest - idealnie na temat
No ale to nie rozwiązuje moich kłopotów Podesłałem linka kolesiowi  i śmiech
Nasza znajomość elektroniki koñczy się na umiejętności wciśnięcia play/ stop na odtwarzaczu mp3  <lol> <lol> <lol> Obaj jesteśmy tzw. humanistami
Niby rozwiązanie jest ale co nam z tego. Ktoś to robi? Można kupić gdzieś gotowy zestaw Oczywiście chodzi o 6V
Coś kiedyś słyszałem o takim przerywaczu od trabanta ale mi się wierzyć nie chce. Dodam, że na lokalnym rynku motoryzacyjnym - sklepy w naszym mieście - nikt nic nie wie
Będę wdzięczny za jakieś info

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 03, 2010, 00:57:57 »

Bez przesady mosfety nie są aż takie drogie, tutaj dobrym wyjściem będzie użycie BUZ11, jednak trzeba pamiętać o tym, że tranzystory unipolarne sterowane są napięciowo i dobrym wyjściem byłoby użycie przetwornicy step-up aby chciało to dobrze działać wszystko.
Wykonuję różną elektronikę pojazdową.
Układy zapłonowe, regulatory, instalacje itd.
Masz pytania? Pisz!

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097
MZ ES 250/2 '72
Jawa 356 '58
http://www.youtube.com/user/sofchjanek

GROM

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 03, 2010, 08:03:15 »

Ja użyłem irf4905 cena około 5 -6 zł. Parametry aż nadto wystarczające. Do tego układ ne 555 w wersji cyfrowej całość dopełnia lm7805. Jak to działa i czy to jeszcze działa, to już może właściciel tego przerywacza się wypowie, ponoć na lekko rozładowanym akumulatorze kierunki nadal ochoczo migają.
 <offtopic>
Jak jesteśmy w temacie tranzystorów to jest ciekawa alternatywa w temacie modułów zapłonowych irgs14c40l
cena 7 zł ale patrząc na jego strukturę to chyba warto, narazie go nie sprawdzałem ale może niedługo.
http://zefiryn.tme.pl/dok/a03/irgs14c40l.pdf
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2010, 08:21:57 wysłana przez GROM »