Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:43:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 634 nie odpala /czasem załapie i gaśnie po chwili  (Przeczytany 6357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Postrach Powiatu

• Gość
Jawa 634 nie odpala /czasem załapie i gaśnie po chwili
« dnia: Września 12, 2012, 01:34:17 »

Witam, całe 2 dni temu stałem się /nie?/szczęśliwym posiadaczem pięknej jawy 634. Problem w tym że po przywiezieniu na pace odpaliła od razu, miotało nią jak szatan po kościele, ale następnego dnia nie chciała już ruszyć. Nakopałem trochę, potem poszedłem po rozum i miernik i zobaczyłem że napięcie na aku to ok 4V. Po zmianie świec odpaliła jednak gasnęła na wolnych przy włączonych światłach. Zdiagnozowałem urwany styk w regulatorze mechanicznym. Dziś zmieniłem na elektronika po czym mordowałem się żeby moja bejbe odpaliła, z reguły wyglądało to tak że obróciła raz może dwa jeśli poczekało się chwilkę  ;) Po zmianie świec poszła na strzał, rwała jak szalona przez ok. 3 minuty /regulator okazał się ok/ by następnie powtórzyć scenkę w postaci dwukrotnego obracania. Czasem zdarzyło się że weszła na ok 3k obrotów i robiła buuuu. Co jakiś czas po zrobieniu buuuu prychała z wydechu wyrzucając spory ładny obłoczek niebieskiego dymu. Wnioskuję zalewanie, jednak zostawiłem ją dziś na ok 4h przy wykręconych świecach i sytuacja się nie zmienia. Poprzedni właściciel lał do niej mieszankę standardowo 1:25, jego bajura nadal jest w baku.
Myślę świece mogą się klajstrować czy coś? Zapłonu nie ruszałem, jak byłem na oględzinach paliła na strzała i naprawdę jej pracy nie mogłem nic zarzucić. Przyjechała do mnie i zaraz takie cyrki. Iskry na świecach pozazdrościłby niejeden wrozamet, nie wiem już co robić? Kompresja jak dla mnie jest ok. Nie mam doświadczenia w dwugarowcach, ogólnie w większych pojemnościach knedli, po przeczytaniu paru tematów proszę mnie na razie nie straszyć czołami wału, labiryntami i tak dalej bo bedę płakał.  :( Pozdrawiam i prosze o pomoc!

kozak471

• Gość
Odp: Jawa 634 nie odpala /czasem załapie i gaśnie po chwili
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2012, 06:43:32 »

Według mnie problem polega na braku niedoborze mieszanki. Wkręca się powoli i gaśnie ? Ewentualnie problem z prądem.

A tak poza tematem co to jest wrozamet ?

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2012, 07:40:55 »

Jak jesteś z Wrocławia to podjadę tylko powiedz kiedy i gdzie na pw.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2012, 07:52:09 »

Jak zmierzyłeś to napięcie na zaciskach aku to ładowałeś go? Czy tylko zmieniłeś świece i próbowałeś odpalać?
Tak w ogóle to nowe świece powinno się wygrzewać, nie wiem czy o tym wiesz...
To paliwo w baku stare jest?
Przyczyn może być wiele. Ale skoro to 634 i masz tam 6V instalację to najpierw próbowałbym podładować dobrze akumulator...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #4 dnia: Września 12, 2012, 09:47:29 »

Ja na twoim miejscu bym wylał te breje z baku.
Poprzedni właściciel lał do niej mieszankę standardowo 1:25
A nie powinno być czasem 1:40? :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Postrach Powiatu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2012, 10:45:49 »

Ja na twoim miejscu bym wylał te breje z baku.
Poprzedni właściciel lał do niej mieszankę standardowo 1:25
A nie powinno być czasem 1:40? :P

Zdaję sobie sprawę że jest to mieszanka straszna, ale tak jak mówię bestia jeździła na niej. Zdziwiło mnie to, bo przez chwilę miałem cz 487 i w życiu takiej mieszanki bym tam nie wlał.  Z tym wrozametem to aluzja do kuchenek, że ma piękną tykającą iskrę /przynajmniej jak dla mnie/. Dzięki bardzo za ofertę z podjechaniem do mnie, jeszcze dziś spróbuję powalczyć samemu, wymyję gaźnik i wężyk dam pod butelkę z mieszanką 1:40, zobaczymy co się będzie działo. Dzisiejszą noc stoi motór bez świec także mam nadzieję że będzie w nim choć trochę bardziej sucho.

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2012, 11:02:30 »

Kurde a co z tym akumulatorem? Bo to może być kluczowe.

Postrach Powiatu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2012, 12:39:26 »

Kurde a co z tym akumulatorem? Bo to może być kluczowe.
Przed próbą odpalania sprawdzałem, napięcie 6,2V i jeśli za bardzo go zmęczyłem to podładowywałem znowu.

a jak ja przelejesz to swiece masz mokre czy suche?
Mokre.

Postrach Powiatu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2012, 16:13:33 »

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i support, winna jak zawsze opieszałość. Dla Rozzttocza piwo za akumulator, wczoraj jak skończyłem sobie pucować aku podładowany miałem do 6,2V, dziś rano było już 4,11V a był całkowicie odłączony od instalacji, trzeba go wymienić. Po powtórnym naładowaniu baterii, ustawieniu przerw na elektrodach 0,7mm odpaliła od razu wyrzucając kupę dymu i syfu. Iglicę dałem o rowek wyżej czyli na najwyższą pozycję. Pykała sobie przez ok 6 min i znowu zdechła, bateria pokazuje 4.11V. Ładowanie zaczyna mi się odrobinkę wyżej niż ustawione są wolne obroty, i po lekkim odkręceniu gazu pokazuje bodaj 7,15V jak pamiętam czyli wydaje mi się że okej. Gdy po tej pierwszej sześciominutowej pracy znowu podładowałem baterię zagadała znowu od razu. Dzięki jeszcze raz!

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #9 dnia: Września 12, 2012, 16:19:52 »

Ładowanie masz w porządku... Cieszę się, że mogłem pomóc...
Sprzedający naładował aku tak, żeby moto paliło jak trzeba, ale po chwili postoju sam widzisz...
Można by próbować regenerować ten aku ale jak nie wiesz ile ma już wiosen to szkoda zachodu... Cele mogły się już posypać...

Postrach Powiatu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 12, 2012, 16:31:01 »

Nie wygląda na najnowszy a wiadomo, trzęsie na tym motorze to cele mogą być już mocno w proszku. Może przy okazji polecibłbyś jakąś markę, kiedyś w cezecie miałem Exide i chyba nie narzekałem.

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #11 dnia: Września 12, 2012, 17:22:59 »

W dzisiejszych czasach trudno znaleźć aku który będzie działał więcej niż 3 sezony... Taki to kapitalizmu urok...
Poczytaj tu:
http://www.jawacz.pl/elektryka/poradzcie-jaki-kupic-akumulator/msg131561/#msg131561

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 13, 2012, 07:41:04 »

W dzisiejszych czasach trudno znaleźć aku który będzie działał więcej niż 3 sezony... Taki to kapitalizmu urok...
Poczytaj tu:
http://www.jawacz.pl/elektryka/poradzcie-jaki-kupic-akumulator/msg131561/#msg131561

Potwierdzam :(
W samochodzie miałem Centrę Plus, padła pierdzielona 1 miesiąc po gwarancji - dostała zwarcia na celach po 2 tygodniowym postoju samochodu ...
Akurat grata sprzedawałem, sprzedałem ze starym oplowskim jakimś wynalazkiem który stał w garażu wyciągnięty z Vectry przed zimą i nie podładowywany, odpalał Golfa TDI z oporami ale odpalał, nawet nie podładowywałem go - wsadziłem do samochodu i uruchomiłem ;)

Pozdro !!