No to podczepiam sie do watku.
Sam moduł to: "moduł "właściwy"; kwadratowo/prostakatne "opakowanie" o wymiarach ok 10x8x2 cm z dwoma diodami Led-czerwonymi w srodku jak wiadomo elektronika na zewnatrz wychodza; dwa przewody do cewek, dwa do zasilania i dwa do kolejnego "opakowania" które jak dominemam jest wzmaniaczem sygnału zbieranego z diod umieszczonych na płytce przerywaczy.
Wrażenia ogólne sa w moim odczuciu pozytywne (jestem elektronikem z wykształcenia -mam o tym pojecie lecz nic ostatnimi czasy nie tworze "wierzacy nie praktykujacy"
...jak to zamocowac i co dalej czyli o instalacji
Przerywacze i wszystko co z nimi zwizane ma wysokosci od podstawy przerywaczy do izolacji przerywacza tego blizej automatu sprzegla ok13-14mm (jeden przerywacz jest wyzej niz drugi) sruba mocujaca krzywke i wirnik wystaje dodatkowo jakieś 4-5mm (zaleznie od typu łba ja mam imbusa o łbie ok 6mm i sie miesci plus podkładka pod srube to ok 1mm) czyli w sumie jest pod deklem nieco wiecej "luzu" niz 21-23mm. W "teesce jest prawdopodobnie wiecej miejsca niz w silnikach cezety i jawy lux. Do montażu przydaje sie: lutownica, odsysarka cyny, cyna, kalafonia, penseta, cążki(nie obcegi czy cegi) troche cierpliwosci. Niezbedne w nie tylko moim przypadku było ztoczenie krzywki (w moim przypadku) o 3,4 mm (krzywka jest utwardzana co praktycznie uniemożliwia przeprowadzenia tej operacji pilnikiem -no chyba ze ktoś jest bardziej cierpilwy niz ja :] ) Reszta przeróbek (nie jest ich dużo raptownie 4 użycia lutownicy) dla czlowieka posiadajacego jawe i potrafiacego ustawic zapłon jest banalna.
Naczelny mnie ten "mniejszy klocek" idealnie mieścisie pomiedzy pradnice a scianke karteru.
...zamontowane jest -rzecz o wrażeniach z pierwszego odpalenia...
Pierwsze odpalenie zdziwiło mnie i to bardzo bo jawa zarechotała na jeden cylinder ( wczesniej jawa po zime zapalała na jden gar po przebieżkach po okolicy-jak była ciepła to łatwiej zapalała na ten jeden w moim przypadku lewy -od strony sprzegła) a tutaj z trzeciego (dwa żeby sie zassał paliwem na wyłączonym zapłonie, jeden na zapłonie i ma grać) na jeden i w dodatku bardzo rowno- zdecydowanie lepiej niz na klasycznym zapłonie. Dlaczego na jeden nikt nie wie, an ja ani Adrian - raz odesłałem Adrianowi do "serwisowania" całośc bo było podejrzenie uszkodzenia elektroniki, a po zamontowaniu okazało sie że cewka od prawego gara ma około 1oma <eek> oporu (nówka ma około 4) jest założona nowa cewa moto ładnie chodzi na dwa cylindry i ogólnie jestem zadowolony stosunek cena/jakośc mysle że jest dobry...
...co do spalania nie przykładam aż tak dużej wagi do tego bojak trzeba zalać to trzeba ale uważam że lepiej teraz przepala mieszanke- nigdy na module nie zalalem swiec (być może a raczej na bank zalałem bo robiłem to kilka razy celowo i swiadomie żeby zobaczyć rezultat i jak sobie moduł poradzi) i musze przyznać że radził sobie zupełnie dobrze -zawsze zapalał
Podobnie jak Naczelny wrażeñ z jazdy nie opisze bo ostatnio (pochwale sie a coooo..) brykam gold wingiem z koszem, ale jak znajde troche czasu to zechce zobaczyć co jest lepiej a co gorzej. z obserwacji statycznych zauważyłem że lepiej niz na platynkach wykręca wyższe obroty
Duży plus dla Adriana za szybkie i bezproblemowe załatwienie sprawy z serwisem