Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:04:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czyszczenie blach  (Przeczytany 22502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sikor

• Gość
Czyszczenie blach
« dnia: Lutego 02, 2006, 18:32:05 »

Moja jawa przechodzi mały remoncik wizualny dostaje jej sie nowy lakier więc musze zedrzeć stary żeby wyszpachlować wgnioty itp. więc kożystając z feri zakupiłem papiery ścierne, paint removery, druciane szczotki itp oczyściłem prawie cały bak za pomoca szlifierki oscylacyjnej jednak kiedy zobaczyłem ile to zajmuje i zauważyłem te wszystkie zakamarki niedooczyszczenia podłamałem sie i zaczynam szukać zakładu który wypiaskuje mi blachy no chyba że macie jakieś lepsze sposoby na czyszczenie blach ??

Możej

• Gość
Odp: Czyszczenie blach
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2006, 15:50:35 »

jak ja czyściłem swoje blachy to poszedłem do garażu kumpla, kupiłem piwo i machałem papierem ściernym :P troszke to trwa...aaaale :)

Janek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2006, 20:47:13 »

Prawda jest smutna ale niestety MOżej ma racje. Najlepszy sposób to piwo i kumple. I robota ra¼niej idzie (no i szybciej oczywiście) i z kumplami sie nagadasz:) ¯ycze powodzenia
Janek

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2006, 23:28:00 »

wyczyściłeś jawice samym papierem ściernym ?? do gołej blachy  <worship> <worship>

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2006, 00:20:35 »

No ja tak wypucowałem całą blacharkę w WSK (papierem) i częściowo w Jawie:)

W papierze siła !!!!

Ale cierpliowści to trzeba mieć duuuuuuuuuuuuużżżżżżżżżżżoooooooo ;)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2006, 07:12:45 »

:) Mnie sie udało załatwić wszystko w dobę. W dzieñ szlifowanie i szpachlowanie a całą noc malowanie. Pośpiech spowodowany był szykowaniem jawy na zlot, gdzie w koñcu nie dotarła bo siadło ładowanie, ale hardcore było - nie polecam nikomu :) ale podpisuję się pod hasłem: "W papierze siła!" :)

Pozdrawiam!

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2006, 19:46:58 »

Ok wziołem sie ostro za szlifowanie wspomagam sie obrotową przystawką do wiertarki i jakoś idze gożej będzie z wewnętrzną stroną np błotników i boczków ale chciałem zapytać o coś innego czy można szpachlować w niskiej temperaturze otoczenia lub w temperaturze ujemnej ??

I jeszcze pytanie natury estetycznej moja Jawica orzyma lakier koloru czarnego   ;D i sporo polerki i chromów (taka jest koncepcja) jednak mam dylemat co z goleniami ?? malować ?? czy może polerować niewiem co będzie lepiej wyglądac

Możej

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2006, 20:11:53 »

ja jeszcze pół ramy poleciałem papierem ściernym :D aż przedarłem sie przez lakier do pięknego, matowego, srebrnego koloru surowej ramy :P

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2006, 20:20:58 »

Znacie może orintacyją cene pomalowania ramy i wachacza proszkowo ??

morda

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2006, 16:03:10 »

Najlepiej jechac wiertarka wraz z koncowa a potem resztki papierem lepszego sposobu raczej niezrobisz ;D

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 10, 2006, 16:44:24 »

najlepszy sposob na zdarcie starego lakieru do blachy to opalarka.Ja tak wlasnie zdarlem caly lakier.Jedyne co trzeba zrobic to zalac bak woda przed opalaniem no chyba ze wywietrzy sie go z miesiac wczesniej i zostawi bez korka zeby pozbyc sie oparow.Na upierdliwe farby np na chropowatych powierzchniach(o fakturze np takej jak na okolo logo jawy na pokrywie alternatora) stosowalem plyn do pomp hamulcowych i zostawialem na na dni(wystarczy lekko polac i zostawic) i nawet dobrze schodzi:P Jedyne co zostaje to upierdliwe tluste slady kture trzeba dobrze odtluscic przed malowaniem.Widzialem tez przystawki druciane do szlifierki katowej i to tez podobno dobrze zbiera lakier.Ale i tak polecam zmatowic stary lakier i nie drzec do blachy bo to kupa roboty.

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 10, 2006, 17:42:46 »

a jak doczyścić wnętrze schowka narzędziowego ?? mam tam sporo rdzy a nic tam nie wejdzie

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 10, 2006, 17:47:48 »

do schowka polecam wlasna reke i papier scierny:P a pozniej odrdzewiacz.

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2006, 18:05:21 »

a właśnie czy trzeba coś stosować na rdze której niedało rady zetrzeć ??

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 13, 2006, 11:43:31 »

I jeszcze pytanie natury estetycznej moja Jawica orzyma lakier koloru czarnego   ;D i sporo polerki i chromów (taka jest koncepcja) jednak mam dylemat co z goleniami ?? malować ?? czy może polerować niewiem co będzie lepiej wyglądac
Mi tam bardziej podobają się polerowane golenie. Ale to też kuuuupa roboty ręcznej, choć efekt u mnie całkowicie wynagrodził ciężką robotę :]

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 13, 2006, 15:02:00 »

Sa jakies lakiery bezbarwne kture sie stosuje na taka polerke?? bo aluminium szybko sniedzieje chociaz wypolerowane napewno wolniej.Wiem ze zwykly lakier bezbarwny nie przynosi efektu bo cala wypolerowana powierzchnia matowieje(lekko bialawa faktura)

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 13, 2006, 15:48:38 »

Mam jeszcze jedno pytanko apropo tych goleni bo moje są fabrycznie (chyba) pomalowane zdjołem warstwe lakieru ale pod nia jest warstwa czarnego twardego nieco gumowego lakieru o grubości prawie 1mm papier scierny niechce tego ruszyć to świñstwo do usówania lakieru też nie i tu rodzi sie moje pytanie czy można opalać bez obaw elementy aluminiowe ?? nie będzie na nich przebarwieñ ani nic im sie nie stanie ??

semaj

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 13, 2006, 18:47:38 »

a papier ścierny na wiertarce też tego nie ruszył??  :o to zosaje Ci wziąć jakiegoś noża i robić "skrobankę" :) W goleniach ETZ nie ma nawet podkładu :)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 13, 2006, 21:42:57 »

Może być szczota druciana najlepiej na wiertarke. Należy tylko uważać aby nie przegiąć bo potem aluminium jest "ścierane" przez szczotke. Ja w ten sposób pozbawiłem dekielek u mojej cz wszystkich kantów i nadlewów (oczywiście to było zamierzone) :)

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 13, 2006, 22:32:16 »

Ok a panowie czego używacie do polerowania chodzi mi tutaj o pasty jakie i gdzie je można dostać oraz czy pasta auto max lekko ścierna da lustrzany połysk aluminium ??

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 13, 2006, 22:41:46 »

W początkowej fazie do polerki zamiast papieru ściernego można użyć pasty do docierania zaworów :) . A do koñcowego efektu używam właśnie AutoMaxa takiego jak piszesz. Jednak tu z pomocą znowu maże przyjść wiertarka.  Należy wyciąć z grubego flicu  kilka krążków z dziurą w środku i skręcić je śruba na tyle długą by można ją było złapać wiertarką. Kolejny sprawdzony sposób :)

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 14, 2006, 08:54:40 »

Ja polerkę robiłem tak:
najpierw na wiertarce papierem ściernym o ziarnistości 200 usuwałem wszystekie rysy (czywiście tam gdzie wiertarka nie sięgnie to ręczna robota). I to jest najżmudniejsza część - pozbyć się wszelkich nierówności. Potem już ręcznie papierem wodnym o gradacji kolejno: 400, 800, 1500 i 2500 a na koniec filc polerski na wiertarkę i pasta Autosol.
Dużo roboty, ale efekt murowany
Np. daje to taki efekt:
http://www.demonos.vipserv.org/Misc/uchwyt.html

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 14, 2006, 15:10:26 »

te mocowania nie są z aluminium nie boisz się że bedą rdzewieć ??

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 14, 2006, 15:21:54 »

I rdzewieją... zwłaszcza teraz jak sól im dopieka. Latem jest OK. ale myślę o tym, żeby jakoś je zabezpieczyć  :)

semaj

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 14, 2006, 16:26:38 »

ja tak się załatwiłem polerując uchwyty kierunków - niedługo trzeba będzie to zrobić na nowo i pomalować jakimś lakierem bezbarwnym, a jak nie da to spodziewanego efektu, to wtedy pomaluję na czarno i  będzie spokój :)

też myślałem o polerce szklanek, bo to fajnie wyglda.....

jak ktoś będzie miał dobrego pomysła, jak to zabezpieczyć,żeby się utrzymał efekt, niech pisze   :P