Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 21:58:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: ścierniwo do piaskowania.  (Przeczytany 17571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ogorek350ts

• Jawer
  • JAWA 350 TS 1987r :D
ścierniwo do piaskowania.
« dnia: Listopada 05, 2012, 19:45:21 »

Jakiej grubości ścierniwa używa się do piaskowania takich elementów jak bak,osłony i wszystkie inne rzeczy przy Jawię?

i wiem, że są dwa rodzaje:
krzemowe?
i korund?
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

Wróciłem! tym razem z mocą !

Paweł.M

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS '89r Wsk 125 B3
Odp: ścierniwo do piaskowania.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 05, 2012, 20:25:17 »

Zapewne zależne są od średnicy dyszy piaskarki/pistoletu.   Przebyłem przez etap własnoręcznego piaskowania pistoletem i używałem do tego zwykłego piasku budowlanego przesianego bardzo drobno i dobrze wysuszonego. Zdzierało do gołej blachy i robiło to naprawdę efektownie.   
Nie testowałem z korundem itp.      Za dużo Ci w tym temacie nie powiem niech wypowiedzą się osoby bardziej ogarnięte w tej branży. :P
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2012, 20:42:32 wysłana przez knedliciek »
    Status GG
Jawe mam i sobie zapierdalam :p

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 05, 2012, 20:42:31 »

kupie i spróbuje, a później opisze co i jak leciało bo w sumie chyba na forum niema nikogo doświadczonego w tej branży..

Dzięki!:)
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 05, 2012, 21:27:04 »

Kup sobie worek 25kg piasku kwarcowego w kastoramie czy leroju, u mnie w chińskiej piaskarce pasuje w sam raz, tylko do tego musisz mieć dobry kompresor, bo nawet mój 3jw60 ledwo daje radę i trzeba robić przerwy.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

dr_ED

• Be the Best, or Die Trying !!!
  • Jawer
  • Buciorem w leb! :D
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 05, 2012, 21:31:26 »

NIE używaj piasku budowlanego do piaskowania!!!.

Ryzykujesz swoim zdrowiem. Piasek budowlany podczas paskowania rozbija sie na bardzo bardzo drobne czasteczki i dostaje sie do twoich pluc powodujac silikoze.

"Zetkniecie z pylem krzemu krystalicznego moze wywolac powazna chorobe, a nawet smierc. Pracownicy wdychajacy krzem krystaliczny w postaci pylu sa narazeni na zwiekszone ryzyko zachorowania na silikoze (chorobe pluc), gruzlice i raka pluc. Chociaz wiekszosc przypadków krzemicy wystepuje u starszych robotników i emerytów, zgony na krzemice stwierdzono nawet u pracowników zaledwie 30 letnich." - to tak w ramach ostrzezenia.

Do piaskowania uzywaj tylko produktow do tego celu przeznaczonych albo zlec wykonanie takich prac profesjonaliscie.

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 05, 2012, 23:08:40 »

Ja do piaskowania biorę korund. Wydajny, robi co trzeba.

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 06, 2012, 07:34:27 »

Kup sobie worek 25kg piasku kwarcowego w kastoramie czy leroju, u mnie w chińskiej piaskarce pasuje w sam raz, tylko do tego musisz mieć dobry kompresor, bo nawet mój 3jw60 ledwo daje radę i trzeba robić przerwy.
Kompresor srubowy 1000l i wydajność z 1500;P zasila 12 stanowisk wulkanizacji osobowej i ciezarowej plus 7 mechanik;)
Na mój mały pistolet napewno wystarczy:)
Zamowilem 25kg granulacja 0.2-1.4
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 06, 2012, 10:35:56 »

Cześć
Polecam korund z allegro około 1 zł za 1 kg, kupiłem jakieś 30 kg i mam na jakiś czas.
Z mojego doświadczenia do piaskowania trzeba mieć porządny sprzęt za grubą kasę aby szło to szybko i przyjemnie, jednak po amatorsku też coś idzie kwestia tego co oczekujemy.
Ja miałem pistolet do piaskowania z lidla  z dyszą chyba 2.8 mm mała i dobrze, że mała bo kompresor Einhella też mam mały 24 l, wydajności nie pamiętam. Teoretycznie piaskować się nie da, słyszałem teorie że bez kompresora 400l nawet nie ma co zaczynać.
Ja spróbowałem wypiaskować golenie, wyglądało to tak z odzyskiem korundu:

Dało rade zajeło mi to strasznie dużo czasu, trzeba czekać na dobicie ciśnienia, miałem filtr a i tak wodę miałem aż w pistolecie, co chwile czyszczenie, spuszczanie wody z baniaka i filtra, a i tak nie zawsze leciało jak trzeba.
Drugi raz bym się nie podjął straszna męczarnia, a sprężarka mi prawie umarła i czeka mnie zakup lepszej, a to tylko golenie aluminiowe gdzie farba się słabo trzymała. Do wypiaskowania ramy na prawdę musi to być lepszy sprzęt.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 06, 2012, 10:43:37 »

Powietrza tak jak już napisałem mam bądź ile.. Zastanawiam się tylko czy jak zacznę piaskowac na hali to ten korund będzie później do usunięcia?
Boję się że bałagan będZie nie do opanpwania, ale w sumie zaraz obok hali mamy takie miejsce gdzie mógł bym to zrobić!

Ps. A jak szybko ucieka materiał? Zaraz pokaże pistolet..
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 06, 2012, 10:47:26 »

Taki pistolet mam
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638,
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 06, 2012, 11:08:55 »

Kompresor o wyd. 1000l/min. wystarczy Ci, jeśli średnica dyszy nie przekracza 5-6mm. Śrubówka może pracować na okrągło i jej to nie zaszkodzi. Co do piaskowania gdzieś w kącie to nie polecam. Sam zobaczysz jaki bałagan. Piaskowanie na otwartym powietrzu jest zabronione. Nie bez znaczenia jest też kwestia zdrowia, nie powinno się piaskować bez odpowiednich zabezpieczeń. Jak sąsiedzi zobaczą chmurę kurzu i zadzwonią po straż miejską to Ty lub szef możecie mieć spore kłopoty.
Nie straszę tylko namawiam do zdrowego rozsądku. Koszty piaskowania ramy czy kilku elementów w profesjonalnym zakładzie to kilkadziesiąt złotych. Ostatnio płaciłem za błotnik, zbiornik i boczne puszki 70zł.
Jak się okażę, że pistolet jest rozkalibrowany ( dysza się zużywa) i sprężarka nie daje rady  to będziesz miał takie wspomnienia jak Deadamf.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 06, 2012, 11:16:01 »

Pistolet na pewno masz milion razy lepszy i pewnie z dużą większą dyszą, dodatkowo bardzo wydajny kompresor tak, że czyściwo będzie szło ostro i ładnie będzie zrywał starą powłokę.
Pył będzie wszędzie ja to robiłem w garażu w szafce jak widać na zdjęciach a cały garaż miałem w pyle, dużo sprzątania później. Lepiej to jednak zrobić na jakiejś hali nie wymagającej czystości lub na dworze. Porządnie też się ubierz, coś co okrywa najlepiej całą twarz. Ja miałem takie gogle na oczy i maseczkę, a i tak smarkałem korundem, cały brudny jak górnik i dostałem czymś koło oka, nie wiem jak bo gogle niby szczelne.
Dokładnie to dysze w pistolecie się zużywają, nie wiadomo w jakim masz stanie.

Jak masz dużo do piaskowania to się dobrze przygotuj od miejsca piaskowania po ubiór, bo tak jak kolega Pawand pisze chmura kurzu może komuś przeszkadzać itp. itd.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2012, 11:27:10 »

Kurde to chyba skończy się tylko na planach bo nie chce na robić syfu...
Chciał bym wypiaskowac bak, osłony,blotniki i. Kilka drobnych rzeczy..
Pistolet to nowka więc zużycie jest minimalne..
Spróbuje z racji że zamowilem już 25 kg scierniwa.
Zobaczę czym to się je i pokaże efekty;)
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 06, 2012, 12:38:35 »

Pistolet na pewno masz milion razy lepszy i pewnie z dużą większą dyszą, dodatkowo bardzo wydajny kompresor tak, że czyściwo będzie szło ostro i ładnie będzie zrywał starą powłokę.
Pył będzie wszędzie ja to robiłem w garażu w szafce jak widać na zdjęciach a cały garaż miałem w pyle, dużo sprzątania później. Lepiej to jednak zrobić na jakiejś hali nie wymagającej czystości lub na dworze. Porządnie też się ubierz, coś co okrywa najlepiej całą twarz. Ja miałem takie gogle na oczy i maseczkę, a i tak smarkałem korundem, cały brudny jak górnik i dostałem czymś koło oka, nie wiem jak bo gogle niby szczelne.
Dokładnie to dysze w pistolecie się zużywają, nie wiadomo w jakim masz stanie.

Jak masz dużo do piaskowania to się dobrze przygotuj od miejsca piaskowania po ubiór, bo tak jak kolega Pawand pisze chmura kurzu może komuś przeszkadzać itp. itd.

Ja jak się chwilę bawiłem to założyłem maskę p=gaz na czachę i było spoko. ale korund poza tym miałem wszędzie :)

Pozdro !

PS:
Ale i tak twierdzę, że to gra nie warta świeczki, połowa "piachu" idzie w diabły a i tak żeby to dobrze zrobić trzeba się namęczyć. Lepiej oddać do zakładu gdzie to zrobią szybko i przyjamnie dla Ciebie człowiecze ;)

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 06, 2012, 13:30:12 »

Tak to się pewnie skończy że zrobi mi to wyspecjalizowany zakład ale lubię robić coś samemu i fajnie będzie spróbować i zobaczyć jak to wszystko wygląda:)
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 06, 2012, 13:39:58 »

Tak to się pewnie skończy że zrobi mi to wyspecjalizowany zakład ale lubię robić coś samemu i fajnie będzie spróbować i zobaczyć jak to wszystko wygląda:)

Dokładnie jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział, ja spróbowałem i chociaż wiem z czym to się je i jak będę miał drobnice do wypiaskowania to już mam gotowe stanowisko :) a tak to tylko naczytałem sie na internecie, że się nie da itp. da się:) w pewnym sensie
--
Pozdrawiam
Deadamf

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 06, 2012, 16:29:53 »

Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 11, 2012, 14:30:37 »

Noo więc..
próbowałem, piaskowałem i powiem  tak, że faktycznie nie warto się męczyć samemu :)
 próbowałem piaskować zbiornik paliwa i efekt fakt faktem był by super ale musiał bym kupić tonę ścierniwa i robić to wiele godzin, poza tym piaskowałem może dziesięć minut a ścierniwo miałem dosłownie wszędzie!

Zostało mi sporo ścierniwa z tych 25Kg więc pewnie jak będę miał coś małego, coś co sam będę mógł zrobić małym nakładem prac to sobie zrobię a resztę moich gratów do piaskowania oddam specjalistom:) w końcu oni też muszą zarobić.

Tak więc nie odradzam sobie spróbować piaskowania bo fajna poniekąd zabawa i doświadczenie ale trzeba mieć sprzęt i warunki bo efekty nie są warte wykonanej pracy i tego przez co trzeba przejść :P

Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang

pires

• Świeżak
  • *
    • Bemoto Motocykle
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 11, 2012, 14:41:47 »

Podstawa to porządna sprężarka o dużej wydajności oraz kabina w której umieszcza się przedmiot do piaskowania. Wtedy można powtórnie wykorzystać materiał ścierny. Też kiedyś robiłem próby i szkoda czasu nie mając porządnego sprzętu.
    Status GG

Ogorek350ts

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 11, 2012, 14:55:40 »

wiatru to mi nie brakuje.. bo nawet przy stałym psikaniu ciśnienie nie spada mi poniżej 10 bar:)
Stajnia;
Jawa 350 TS 1987
Jawka 50 mustang