Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:28:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: wahacza do CZ  (Przeczytany 5331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nerlst

• Gość
wahacza do CZ
« dnia: Kwietnia 26, 2007, 22:01:47 »

Witam

Pilnie potrzebuje fotki napinacza od łañcucha do aluminiowego wahacza z CZ 350. Chciałem włożyć aluminiowy wahacz od Breina, ale za cholerę nie mogę dokupić napinaczy (na agmocie jest fotka tylko nie wiem czy to do aluminiowego wahacza) jeśli ktoś mógłby zrobić fotkę wahacza z napinaczami to będę wdzięczny, jeśli ktoś ma takie napinacze to chętnie kupię.

pzdr
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 20:01:00 wysłana przez Piotrex »

wskpan

• Gość
Odp: Panowie poratujcie! (wahacz)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2007, 22:21:04 »

w aluminowym napinają śróby bodajże m8, albo m10 (długie). wkręcane w wachacz w te wypustki bo bokach, same śróby odpychają ośkę. niema jakotakiego napinacza

mmzlot

• Gość

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2007, 19:58:24 »

Dzięki za pomoc. Trochę to dziwne, że nie ma zabezpieczenia, żeby koło do tyłu się nie ruszało. Pewnie na ośkę idzie jeszcze jakaś tulejka, bo u mnie jest spory luz góra, dół jak włożę ośkę do wahacza. Spróbuje z tym aluminiowym wahaczem pokombinować, jak nie to na zlot stary włożę, jeszcze tylko elektrykę od nowa zrobię i mogę moto składać :D

pzdr

natal007

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2007, 20:45:16 »

Piszesz o luzie góra dół - na fotce ukazującej lewą stronę zauważ że śruba napinająca opiera się na tulejce. Z tego co pamiętam ta tuleja ma kołnierz który widać  (nie jest to podkładka) a dalej wchodzi w wachacz - coby nie było luzu o którym piszesz. Jak jutro będę w garażu spróbuję cyknąć foto i podać wymiary. Każdy tokarz Ci to dorobi.

Marcineek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2007, 20:52:06 »

Witam!
Skoro jesteśmy już przy temacie wahacza to mógłby mi ktoś powiedzieć czy na tulejke osi wahacza w Jawie 350 TS idzie jeszcze panewka ? Tak się składa że chciałem skasować luzy na wahaczu ale świeżo kupione tulejki mają okropne luzy w gniazdach, luzy są na tyle poważne że zastanawiam się czy jeszcze tam czegoś w oryginale nie było... Ponadto w agmocie są do kupienia panewki wahacza. Ratunku!

Pozdrawiam ;]

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2007, 22:22:15 »

panewke wkłada sie pod tulejke w wachaczu ale ostrorznie sa z teflonu i łatwo go uszkodzic kupowałem panewki to płacilem ok 4 zl za szt

Marcineek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 30, 2007, 13:41:16 »

Coś mi się nie zgadza, bo oś wahacza wchodzi idealnie w tulejkę i nie ma tam za bardzo luzu, natomiast tulejka w gnie¼dzie sobie "lata" więc tam chyba powinny być panewki... Przynajmniej ja to tak widze ale wolałem się zapytać.
A na pewno jesteś pewny że panewki wkłada się pod (czyli niejako w środek?) tulejki, czy może na tulejkę (aby wykasować luz na pomiędzy nią a gniazdem) ?

Wybaczcie że się tak dopytuje ale jedyne co mi przychodzi do głowy w tej chwili o wypierniczyć te tulejki z agmotu i dotoczyć nowe, albo dotoczyć kolejną bardzo cienką tulejkę i wbić ją w gniazdo, a pó¼niej wbić tulejkę właściwą...

bryllu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 20, 2007, 19:47:23 »

Jest problem. Gdzie dokupić teflonowe tulejki? u mnie one nachodzą na te metalowe, ale nie nadają się do użytku - przetarte na wylot z jednej strony. Zna ktoś jakiś adres?

motomaciey

• Jestem hardcorem
  • Jawer
  • JAWA 634 Scrambler '81
    • moje sprzęty na PJ
Potrzebne wymiary tylnej osi CZ 350 Wahacz aluminiowy
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2011, 19:53:07 »

Czy ktoś mógł by mi zwymiarować tylną ośkę pod aluminiowy wahacz i ten element (nie wiem jak się fachowo nazywa) na którym jest przykręcana zębatka do wahacza ? Poradźcie gdzie szukać tych części.