Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:15:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odrdzewianie elektro-chemiczne  (Przeczytany 34127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
Odrdzewianie elektro-chemiczne
« dnia: Stycznia 28, 2013, 22:10:49 »

Cześć.
Jakiś czas temu widziałem jeden odcinek programu cafe racer, zaciekawiło mnie bardzo odrdzewianie baku gość włożył kawałek płaskownika do baku coś tam wlał, podłączyć zasilanie i po 12 godzinach wyciągnął płaskownik cały w rdzy. Niby rdza ze ścianek baku odkleja się i przechodzi na czysty płaskownik, po powtórzeniu miał czysty bak, zero rdzy.

Pewnie to nic nowego, ale pomysł mi się bardzo spodobał, bo coraz częściej coś czyszczę a nie zawsze jest to proste.

Dowiedziałem się, że jest to elektroliza i już pierwsze testy za mną.

Tak na chłopsku rozum potrzebujemy:
- prostownika 12v,
- wody,
- sody do prania niby lepsza niż ta spożywcza minimalnie różni się składem, ma być WĘGLAN SODU NA2CO3, jednak z sodą spożywczą też to działa ale niby słabiej,
- coś zardzewiałego i nie zardzewiałego.

Sodę wsypujemy do wody około 1 łyżka sody na 4 litry wody, tego do końca nie jestem pewien nigdzie dokładnie tego nie przeczytałem.
Pod plus podłączamy czysty kawałek stali albo żelaza(nie wiem do końca), pod minus to co chcemy wyczyścić.
Włączamy prostownik na parę godzin, później można to powtórzyć zmieniając roztwór. Efekt jako taki jest u mnie to trwało z 3-4 godziny.
Następną próbę chce zrobić ze szprychami, bo ciężko ręcznie się je czyści strasznie żmudna robota, a piaskowanie kosztuje i zostawia chropowatą powierzchnie.

Jeżeli macie ochotę popisać na temat to zapraszam do dyskusji z chęcią dowiedziałbym się więcej na ten temat, aby jak najlepiej usprawnić tą metodę.

Po wszystkim interesuje mnie mocno zabezpieczenie czyszczonych rzeczy antykorozyjnie, ale nie w oleju czy je lakierując. Tylko coś w stylu domowego miedziowanie, ocynku a chyba najprościej zrobić coś takiego jak czernienie stali. To wszystko dowiedziałem się z książki  GALWANOTECHNIKA DOMOWA STEFAN SĘKOWSKI.

Oto zdjęcia z moich testów:

--
Pozdrawiam
Deadamf

wiedzmin

• Gość
Odp: Odrdzewianie elektro-chemiczne
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:16:54 »

jaki prad zes przepuscil?

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:19:55 »

Przyda się w 100% . elementy które odrdzewiłeś  szybko rdzewieją?, czy trza czym zabezpieczać ?
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:21:52 »

ale bajer :D wlasnie ciekawe jak szybko z powrotem zardzewieje,moze szybszy efekt bylby uzywajac aku samochodowy
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:28:07 »

Jurto rano lecę po tą książkę bo mnie  strasznie zaciekawiła, coś jeszcze  jest napisane oprócz tego ?   

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:43:46 »

Cieszę się, że temat się podoba, prawdę mówiąc mnie też wciągneło :)

Ale UWAGA dla ostrzeżenia podczas tego odrdzewiania tworzą się szkodliwe dla nas gazy, jak ich dużo i jak szkodliwe to nie wiem.

Książka jest w necie w pdf :)

Prawdopodobnie szybko rdzewieje, jeżeli jest tylko odrdzewione to goły metal chyba jest, tak więc powinno bardzo szybko zardzewieć, sprawdzę zostawiając na dworze.
Metoda ta przyda się bardzo przy odrdzewianiu baku, bo ciężko jest to zrobić jak ktoś próbował to wie ile z tym roboty.

Miałem zwykły prostownik ustawiony na 12V i ładowanie max, wskaźnik ładowania nic nie pokazywał, nie robiłem żadnych pomiarów. Reakcja zaszła od razu po włączeniu prostownika.

Po czymś takim właśnie dobrze by było jakoś zabezpieczyć przed korozją i tego trzeba się dowiedzieć jak :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:45:51 »

juz sie sciaga  ;D zainteresowalo mnie to,moze sobie bak odrdzewie tak profilaktycznie  :P
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:50:11 »

Podczas tego procesu z gazów to wytwarza się jedynie tlen i wodór, tak więc nic szkodliwego.
Tylko jak dosypiecie soli do wody to będzie wydzielał się chlor - a ten już jest bardziej szkodliwy, ale chlor śmierdzi więc będzie go czuć.

Kiedyś próbowałem tak cynlować. Cynk można zdobyć ze zużytych baterii (zwykłych paluszków nie alkalicznych). Ale mało co się ten cynk trzymał.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2013, 22:53:59 »

Galwanotechnika domowa to naprawdę niezła książka.
Ale jak zwykle jest jedno "ale"...
Niektóre, niezbędne odczynniki chemiczne są bardzo trudno osiągalne.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2013, 23:00:48 »

Galwanotechnika domowa to naprawdę niezła książka.
Ale jak zwykle jest jedno "ale"...
Niektóre, niezbędne odczynniki chemiczne są bardzo trudno osiągalne.

Racja, ale sporo też można znaleźć na allegro, a reszte to nie wiem, dopiero liznąłem lekko tematu i chce zobaczyć ile jestem w stanie zrobić sam w garażu.
Z ciekawych tematów:
- chemiczne i elektrochemiczne czyszczenie aluminium,
- elektrochemiczne i chemiczne polerowanie aluminium, a to pierwsza na lustro bez szczotek i filców :)
- anodowanie aluminium.

Wystarczyło jak bym się nauczył jak wyczyścić w ten sposób bęben aluminiowy, bez szczotek, itp.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 28, 2013, 23:01:48 »

jestem pewny w 80% że można to zabezpieczyć podkładem reaktywnym lub epoksydowym  ;D

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 28, 2013, 23:18:13 »

Laszlo jaki tylko tlen i wodór? wydziela sie najwiecej dwutlenku wegla a że dysocjacja wody jest znikoma to wodoru i tlenu jest bardzo mało nawet tego wodoru nie wyczujesz. Jakby wydzielalo sie wiecej wodoru i tlenu to byloby bum. Niepisz ze nieszkodliwe. Mało Ci sie cynk trzymał bo nie wytrawiłeś elementu. Czernić można specjalnym płynem do broni i wiatrówek dobrą oksydę to daje.

poza tym ja bym tu użył soli mocnego kwasu. Węglan sodu Na2CO3 albo inaczej wodorowęglan sodu NaHCO3 to sól słabego kwasu H2CO3. Siła jonowa w takim roztworze jest słaba. Dlatego bo kwas ten ma wysoko współczynniki dysocjacji i do elektrolizy nie za bardzo sie nadaje. Ja dalbym KNO3 azotan potasu jest to sól mocnego kwasu HNO3. Podejrzewam ze autor ksiazki dał go aby produkty reakcji nie byly dla nas bardzo szkodliwe (dwutlenek wegla). w jaki sposób to dziala? Zauważcie ze na powierzchni roztworu powstaje brązowa breja jest to rdza inaczej tlenek żelaza trójwartosciowego Fe2O3. Jest on nierozpuszczalny w wodzie i w wyniku użycia niedestylowanej wody spienia się na powierzchni. Caly proces dziala w ten sposob ze roztwor penetrując warstwe rdzy dociera do nieskorodowanej stali i nastepuje elektroliza. Jony Fe wędrują do drugiej elektrody i odrywają przy tym rdze. Cala filozofia.

Posty scaliłem - v_Mzl
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2013, 07:56:01 wysłana przez von_Majzel »

grzesiek

• Świeżak
  • *
  • CZ 175, jawa 50, HONDA CB 750 oraz HONDA CB 1300
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 28, 2013, 23:45:35 »

A można link do ściągnięcia prosić ???:)

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 28, 2013, 23:59:39 »

ważne jest podłączenie katody i anody ( - na bak + do elementu "zjadanego")

Ogólnie jest to doś powszechny proces przy czyszczeniu wszelkiego rozdaju militariów.

wklejam link do maszynki, do czyszczenia monet. Proces niczym sie nie różni od tego z linku tylko potrzebne jest mocniejsze źródło prądu (amperaż) http://www.zbieraniemonet.za.pl/elektroliza.php

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 29, 2013, 00:13:36 »

Cytat: wiedzmin link=topic=19596.msg163821#msg1

Caly proces dziala w ten sposob ze roztwor penetrując warstwe rdzy dociera do nieskorodowanej stali i nastepuje elektroliza. Jony Fe wędrują do drugiej elektrody i odrywają przy tym rdze. Cala filozofia.
:o  I po takim procesie zostaje Ci kupka rdzy a żelazo z baku ,,przelazło,, na drugą elektrodę... :o

wiedzmin 

Proponuję poczytać trochę chemii a potem pisać...

Na marginesie - tu nie będzie wydzielania żadnego tlenku węgla IV - kłania się elektroliza wodnych roztworów soli kwasów tlenowych.
I jeszcze ważna rzecz - w przypadku zardzewiałego baku on  będzie jedną z elektrod, więc trzeba uważać aby nie zetknąć drugiej elektrody z nim  bo będzie zwarcie - albo szlag trafi aku jako źródło prądu lub prostownik z którego ten proces jest zasilany.

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 29, 2013, 00:35:28 »

prostownika szlag nie trafi bo mam bezpieczniki które chronią go przed zwarciem 
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2013, 00:37:37 wysłana przez Matii-x »

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 29, 2013, 07:36:09 »

Cześć.
Z chemii jestem słaby, tak że nie mam pojęcia co tam się wytwarza. Pisałem o węglanie sodu, bo na wszystkich filmach odnośnie tego procesu pisali/mówili żeby użyć właśnie węglanu sodu, w w/w książce nic nie piszą o odrdzewianiu akurat.Nic nie szkodzi, żeby wypróbować azotan potasu, tylko go nie mam.

Może wiecie czy w ten sposób lub nawet bez prądu pozbyć się starej powłoki lakierniczej ?

Czy zwiększanie napięcia lub natężenia coś zmieni w reakcji ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 29, 2013, 08:56:09 »

@Wiedzmin - pierdoły piszesz.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 29, 2013, 09:03:16 »

Jak metoda się sprawdzi to będzie pewnie wiele chętnych i pewnie ja się do nich zaliczę :)

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 29, 2013, 14:36:52 »

napięcia nie potrzeba  zwiększać 12v wystarczy. Zwiększenie amperażu przyspieszy wytrawianie.

Można przyspieszyć reakcje podnosząc temperaturę roztworu jak i również jego stężenie.

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 29, 2013, 15:17:10 »

fakt pomylilo mi sie ze stopionymi solami a to dlatego ze przewaznie widywalem taki proces przy obecnosci wody redukuje sie woda. Zeby rdza sie oderwala wystarczy ze oderwie sie wierzchnia warstwa nieskorodowanej stali doslownie kilka warstw atomowych pod warstwa rdzy. Sam tlenek żelaza nie uczestniczy tu w reakcji dlatego bo nie jest rozpuszczalny w wodzie. Dokladnie. Im wieksze natężenie prądu tym proces jest szybszy nie potrzeba do tego dużego napięcia wystarczy 3- 6V. Czernienie jest jak najbardziej wskazane mam butelkę oksydatora do broni wiec moge sprobowac pooksydować. Można to też zrobić jakimś starym zasilaczem do telefonu komórkowego też bedzie dzialac. Metoda jest dobra na sprezyny sruby bak od wewnątrz nawet na lagi. Azotan potasu mozna kupić w ogrodniczym.

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 29, 2013, 15:59:59 »

Dlaczego ten temat nie jest jeszcze w dziale - Baza wiedzy ? :)
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 29, 2013, 16:04:04 »

Ciekawy temat. Mam pytanie. Przecież + i - jak się połączy tworzy zwarcie..Nie rozwali mi to prostownika?

ps. Przypomina mi sie chemia :p. A co wyjdzie jak polaczymy KNO + siarka i wegiel :) (nie robcie tego w domu) sry za off
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 29, 2013, 16:54:57 »

a dlaczego miałoby Ci rozwalić prostownik? KNO3 z siarka i weglem to proch. tylko ze w odpowiednich proporcjach musi być.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 29, 2013, 18:38:32 »

zwykła woda z sola lub soda oczyszczona daje rade. Nie potrzeba jakiś wymyślnych roztworów.

Trzeba co jakiś czas przepłukać woda lub zmienić roztwór co by wylać ten syf który tworzy się podczas reakcji.

Kilkakrotne (około 3 krotne) powtórzenie procesu powinno dać nam bardzo dobry efekt. Za jednym podejściem nie uda sie nam wszystkiego wytrawić.