Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 19:57:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu

Autor Wątek: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana  (Przeczytany 43237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

QTR

• Gość
Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana
« dnia: Maja 21, 2007, 16:12:21 »

Witam. Chciałbym poznać wasze zdanie o tym zapłonie:
http://moto.allegro.pl/item197688251_modul_zaplonowy_ze_zmiennym_punktem_zaplonu_2cy.html
Czy opłaca się go kupić i czy rzeczywiście można odczuć różnice w pracy silnika po jego zastosowaniu. Pozdrawiam

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...

Piotrek350

• Gość
Odp: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2007, 17:42:35 »

http://moto.allegro.pl/item197688251_modul_zaplonowy_ze_zmiennym_punktem_zaplonu_2cy.html  Ja taki kupiłem własnie czekam na paczke  <drool>
A tak wogóle zobacz komentarze one mówia samae za siebie  <thumbup>

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2007, 19:19:32 »

Nie chcę zniechęcać nikogo bo sam nie mam z takimi zapłonami doświadczenia żadnego, ale na konkurencyjnym forum raczej się ludzie niezbyt pochlebnie o tych zapłonach wyrażają: http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=79983#79983
Na ile to jest prawda nie mam pojęcia, ale raczej ludzie tam piszą do rzeczy, tak samo zresztą jak na tym forum.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2007, 19:46:23 »

<lookaround>
Moze poczekajmy na Adriana niech sie wytłumaczy jak jest naprawde  <dontgetit>
Cos mi sie niechce wiezyc tym typom na emzetach  <no>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2007, 20:11:51 »

już nie mam siły do tych typów zgłosiłem całą sprawę do allegro. Jestem super sprzedawcą więc odrazu uzyskałem odpowied¼ allegro zajmie się tymi gościami jeden kolega z allegro ostatnio kupił odemnie modułjak przyjdzie do jego domu to sam się przekona że to co piszę na mojej stronie na allegro to prawda ja robie profesjonalnie te moduły. A te zdjęcia to jakieś wymyślone są ni ewiem co już mam robić. Non stop są do mnie ataki z sieci pochodzace od konkurencji.

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2007, 23:31:50 »

Adrian to może pokazałbyś zdjęcie Twojego modułu (jeśli to nie tajemnica) też się nad nim zastanawiałem, więc mimo że nieznam się na elektronice to chciałbym zobaczyć jak to faktycznie wygląda (mikroprocesor od tranzystora odróżniam :))

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2007, 23:46:25 »

troszkęnie wyra¼ne ale widać www.insport.pl/~jawa50/070521_230405.jpg

kekesz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 22, 2007, 09:29:35 »

http://moto.allegro.pl/item197688251_modul_zaplonowy_ze_zmiennym_punktem_zaplonu_2cy.html  Ja taki kupiłem własnie czekam na paczke  <drool>
A tak wogóle zobacz komentarze one mówia samae za siebie  <thumbup>

ja właśnie też ten moduł kupiłem i też czekam na paczkę  :)
ale kilka godzin po kliknięciu w 'KupTeraz' dostałem 2 maile od jakichś gostków z Allegro podobnych w treści do tych komentarzy z forum MZ no i zaniemówiłem  <eek>
albo to prawda - wtedy bym się <furious>
albo jakiś spisek zazdrośników
tak czy inaczej wojna się toczy
cały w strachu jestem  :'( co dostane i jak to będzie działać
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2007, 09:31:34 wysłana przez kekesz »

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 22, 2007, 10:22:13 »

Ja też sądze że to konkurencja ale jak nie sprawdzisz to się nie przekonasz.

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 22, 2007, 10:52:49 »

W takim razie czekam na opinię Piotrka, napisz coś na ten temat kolego jak dostaniesz paczkę bo mam dylemat niewiem czy kupić czy nie, 160zł to trochę dużo pieniędzy, dlatego chciałbym być pewnym. <scared>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 22, 2007, 15:43:15 »

cześć podeślij mi kopię tych mali na mój adres ucio32@wp.pl razem z nagłówkiem i żeby adres IP pokazywało. Ok dzięki podeślij od oby dwóch gości proszę.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 22, 2007, 16:50:03 »

Napisał Adrian "Mechanik32"

HISTORIA Moją przygodę z wykonywaniem modułów rozpocząłem ponad rok temu. Zainspirowała mnie myśl na temat polepszenia parametrów silnika od Jawy 350. Po przestudiowaniu wielu książek na temat poprawiania parametrów silników 2-sówowych, nie znalazłem rozwiązania na moją kieszeñ. Została mi jeszcze jedna możliwość nad, którą wcześniej rozmyślałem, a mianowicie elektroniczny zapłon. Pomysł narodził się kiedy naprawiałem koledze instalacje zapłonową w samochodzie. W pewnym momencie zauważyłem niewielką czarną skrzynkę (moduł zapłonowy) i od razu pomyślałem nad zrobieniem takiego czegoś do mojego motocykla. Na samym początku miałem dużo pracy nad wykonaniem schematu ideowego, płytki PCB. Jestem z zawodu technikiem mechatronikiem więc wiele problemu mi to nie sprawiło. Po odpowiednim zlutowaniu elementów modułu i umieszczeniu całej płytki w obudowie, nadszedł moment testowania w prawdziwych realiach. Montaż w motocyklu zajął mi około 5-8 min. Kiedy po raz pierwszy odpaliłem moją jawę nie mogłem uwierzyć, że silnik odpalił z taką łatwością (od pierwszego kopa), następne pozytywne zaskoczenie to kultura pracy silnika na wolnych obrotach oraz dynamiczne "wkręcanie się na obroty". Po prostu oniemiałem. Pierwsza jazda byłą cudowna, Jawa bardzo ładnie przyśpieszała, była dynamiczna. A to dopiero początek pozytywnych rezultatów, po przejechaniu około 120km zauważyłem że nie ubyło dużo paliwa w baku co w przypadku klasycznego modułu jest ogromną różnicą. Jawa miała w baku 7 litrów paliwa a po przejechaniu 120km zostało jeszcze 1,5 litra. Na przerywaczach dawno niebyło by ani kropli. Po kolejne iskra byłą taka mocna, długa i gruba że zwiększyłem przerwę na świecy ,między elektrodami do 1,2mm efekt od razu odczuwalny, jeszcze bardziej dynamiczny silnik ponieważ lepiej jest spalana mieszanka paliwowo-powietrzna dostarczana przez ga¼nik. Mijał miesiąc po miesiącu wzorowej pracy modułu, moja ciekawość nie poprzestała tylko na module postanowiłem wykonać czujnik położenia wału. I się zaczęło, zakupiłem wszystkie potrzebne mi elementy i wziąłem się za pracę. Moduł jest tak skonstruowany że można nim sterować albo za pośrednictwem czujnika albo przerywacza. Nadszedł czas montażu, i tu bardzo byłem zadowolony z jego łatwości :) wystarczy tylko odkręcić przerywacze i zamiast nich zamontować płytki z czujnikami, na krzywkę przykręcamy przesłonę, która ma za zadanie przysłanianie i odsłanianie się na wzajem elementów czujnika. Regulacja jest tak prosta, że nawet dziecko sobie z nią poradzi. W moim przypadku punkt zapłonu musi następować około 2,5mm przed ZZ. Ustawienie polega na tym że tłok ustawiamy na odpowiedni punkt zapłonu. Czujnikami poruszamy tak aby nagle przeskoczyła iskra. Po tych czynnościach mamy prawie że na 100% dobrze wyregulowany zapłon. W koñcu pozbyłem się problemu ustawiania odpowiedniej szczeliny na przerywaczach oraz wyprzedzenia. Efekty :) efekty są oszałamiające silnik chodzi jak żyleta ani razu nie zgasł, wolne obroty idealne, dynamika także. Moduł okazał się idealnym rozwiązaniem do mojego silnika. Po przejechaniu na tych modułach i czujnikach sezon z kawałkiem ani razu się nie zawiodłem, zapłon ustawiałem jeden raz podczas instalacji czyli na samym początku nie przestawił się ani trochę. Po pozytywnych wrażeniach postanowiłem podzielić się tym rozwiązaniem z innymi lud¼mi i tak oto widzicie moją historię z modułami :). Nadchodzi wiekopomna chwila :) Wprowadzam do sprzedaży nową generację modułów zapłonowych. Prace nad tym rozwiązaniem trwały kilka miesięcy, moduł przeszedł pozytywnie testy w praktyce :) nie było z nim żadnych problemów. Oczywiście mowa o module ze zmiennym punktem zapłonu. Moja jawa po zastosowaniu tego modułu zmieniła się w maszynę przeżywającą drugą lepszą młodość :) silnik pracuje z taką mocą że jej nie poznałem.

Jesli zrobił to do SWOJEJ Jawy to chyba chciał zeby lepiej chodziła a nie wciskac ludzią kit

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2007, 22:23:04 »

Koledzy nie zrozumcie mnie ¼le (Adrian) ale za te pieniądze to chciałbym miec pewność że kupię to czego oczekiwałem. Niewiem dlaczego rozpętała się wojna w sprawie tych modułów <unsure> Ale jeśli to nie problem to proszę Piotrek opisz swoje odczucia po instalacji tego modułu, bo mam już tak namieszane w głowie że niewiem komu wierzyć  <mur> chociaż jesli zdecyduję się na moduł to kupię ten który polecony zostanie na forum JAWY mz-owcom nie wierzę.

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2007, 22:52:27 »

zgadzam sie z przedmowcami...tez mam zamiar kupic zaplon od Adriana i w zasadzie to wierze e jego modul oraz dobre checi aby poprawic nam nastroje na naszych jawach ale.....tez chcialbym poczytac najpierw opinie o tych modulach wziete z doswiadczenia...

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 22, 2007, 23:40:58 »

Ja również mam zamiar kupić moduł od Adriana i chciałbym poznać opinie na jego temat...
Jedną już poznałem zobaczymy jak inni....
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 23, 2007, 00:10:26 »

to moze i ja glos zabiore.  Pogadalem sobie troche z Adrianem kiedys na gg i wyglada na to ze swoj czlowiek ale......  (zakladajac ze nie rozmialem z nim na gg)  KUPIL BYM MODUL U KONKURENCJI A NIE U ADRIANA R.    dlaczego? bo nie zwykłem kupowac kota w worku, a takie moduly sprzedaje Adrian.  Dlaczego nie dajesz zdjec swoich modulow (jak i plytki z transpooptorami) tylko fotki te wychodza z przeciekow?   a ten ostatni link to juz pojechales po bandzie.

"Adrian to może pokazałbyś zdjęcie Twojego modułu (jeśli to nie tajemnica) też się nad nim zastanawiałem, więc mimo że nieznam się na elektronice to chciałbym zobaczyć jak to faktycznie wygląda (mikroprocesor od tranzystora odróżniam )"

w odpowiedzi mamy to
"Umieść cytat
troszkęnie wyra¼ne ale widać www.insport.pl/~jawa50/070521_230405.jpg"

zdjecie totalnie niewyrazne, ciezko  w ogole zobaczyc co to za czesc.. ale ma kilka nozek wychodzacych z jednej obudowy. i co myslicie forumowicze? 
wyglada na to ze to twierdzaca odpowiedz odnosnie mikroprocesora, ale
ADRIAN R PRZECIEZ DOBRZE WIESZ (TAK PISALES) ZE NIE STOSUJESZ PROCKA DO ZAPLONU ZE ZMIENNA CHARAKTERYSTYKA. U ADRIANA NIE MA procka, ale nie ma w tym przeciez nic zlego. przeciez to nie musi sie opierac na procesorze.

cale te moduly adriana owiane sa wielka tajemnica. nie mowie zeby udostepnial schematy itp. ale fotki ukladu maja byc.. i nie ma ze aparatu nie masz w poblizu .. bo jakos z zewnatrz obudowe to pstryknales.

dla mnie handel Adriana R to jest kpina. totalnie zero informacji o produkcie oprocz bujnej historyjki w opisie aukcji. Ale zaraz, jesli te moduly rzeczywiscie nie sa skladane w pajaku i zalane termoklejem to czemu nie zobaczymy ich fotek. I wcale nie twierdze, ze sa zle i spartansko wykonane ( bo przeciez moga byc niezawodne) ale chce (chcemy) konkretnie wiedziec co sprzedajesz.

CHCESZ REKLAMY TO NA NIA ZAPRACUJ!!! bo narazie to sie tymi modulami podniecaja głownie ludzie dla ktorych praca jawy przy zalozeniu zwyklego klucza tranzystorowego w szereg to szok i "teraz to moja jawa 800 obr trzyma.. niemozliwe stalo sie mozliwe"

pokaz jak wyglada wykonanie modulu wewnatrz. (bez schematow)

UDOWODNIJ NAM ZE TO GOWNO ZE ZDJEC (tych z forum MZ club) TO NIE TWOJA ROBOTA I POKAZ SWOJA A NIE CIAGLE ZASLANIASZ SIE ZLA GRA KONKURENCJI Z ALLEGRO A NIE WYCIAGASZ ZADNYCH ARGUMENTOW!!!!!!!
TEN "ZLY" KONKURENT CHOCIAZ UMIE SIE SPRZEDAC :P

taka moja opinia.

pozdrawiam forumowiczow wlacznie z Adrianem

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 23, 2007, 00:42:57 »

Ot, i do dobrze chłopak prawi. Adrian - pamiętaj, ze to nie zażalenia na allegro przyprowadzą Ci klientów, ale dobrze zorganizowana reklama! A jeżeli ktoś rzuca Ci oszczerstwami to najlepszą obroną w takiej sytuacji będzie pokazanie dowodu na to, że się myli. Przy okazji to on straci na reputacji...

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 24, 2007, 00:54:53 »

chłopaki oto zdjęcia które zrobilem mam nadzieje że sięwam spodobają.  m4riush jużrobię na mikroprocku tahometr poszedł w odstawkę :) www.insport.pl/~jawa50/070523_180537.jpg

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 24, 2007, 00:55:44 »

chłopaki oto zdjęcia które zrobilem mam nadzieje że sięwam spodobają.  m4riush jużrobię na mikroprocku tahometr poszedł w odstawkę :) www.insport.pl/~jawa50/070523_180537.jpg
www.insport.pl/~jawa50/070523_180514.jpg

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 24, 2007, 09:55:57 »

A ja się znowu przyczepie...
A jakbyś zrobił zdjęcie płytki nie zalanej klejem???
Będziesz mógł??? Wtedy będzie widać na bank... Chociaż ja jestem Technikiem elektrykiem z wykształcenia to podstawy elektroniki mam i widzę że jest tam (chyba procek) ale jakbyś mógł to wiesz będziemy pewni na stówę...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 24, 2007, 14:08:32 »

Dostałem zapłon  :) i.... mam problem bo jawa nie chce za nic zapalic na module i czujniku nasze kolegi adriana (czyzby sciema?) jesli ktos moze wie co moze zle podłączyłem to niech pisze,wszystko jest zgodnie z instrukcja podłaczone iskra jest na prawej swiecy , na lewej jest jak kopie np przez 10s to przez 5s jest a przez 5s jej nie ma co jest???

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 24, 2007, 14:41:54 »

Naczelny miał problem z zapaleniem swojej cezety tez na tym zapłonie co trzeba było zobic???

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 24, 2007, 16:56:45 »

Naczelny miał problem z zapaleniem swojej cezety tez na tym zapłonie co trzeba było zobic???

U mnie problemem były chyba niepodociskane kable. Bo ja skrzyneczke od optyki dałem koło aku. Więc dopiąłem do optyki kupe kabli przedłużających...

Co do modułu z optyką. £atwo wszystko sprawdzić. Bo skrzynka ma diody. Czyli powiedzmy że moduł nie daje iskry.

1. Diody sie nie żażą/swiecą. Moduł nie ma prądu + lub -.
2. Diody sie palą, ale nie migają przy kopaniu. Czyli brak sygnału z optyki. Można sprawdzić przykładając kabel sygnałowy modułu (co ma isc do optyki/przerywacza) do masy. Wtedy dotykając masy robimy iskre/migamy diodą. Znaczy ze moduł Ok a sygnału nie podaje optyka.
3. Ta optyka jest wrażliwa na swiatło. Czyli jak zapłon bez dekla jest na słoncu to iskry może nie być. Ja optyke sprawdzałem miernikiem. Na zamkniecie obwodu do masy, miernik bzyczy jak tarczą ruszamy...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 24, 2007, 17:25:32 »

cze naczelny. On ma inny moduł. ma pojedyñczy czujnik w module mikroprocek przelicza inaczej obroty. Problem jest już prwie rozwiazany. Piotrek kombinuje teraz z przesłoną.
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry