Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:43:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Leje się paliwo,lejeee się z wydechu TS 350  (Przeczytany 10561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dodo88

• Gość
Leje się paliwo,lejeee się z wydechu TS 350
« dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:47:58 »

Witam,
problem mam dotyczący mojej jawy...
otóż,dziś odpaliłem,chodziła z 10 minut,zaczęła się nagrzewac,zacząl przerywac prawy garnek... i leje się paliwo ,bardziej się leje z prawego wydechu,ale z lewego też kapie -czym to jest spowodowane ?
Rozumiem ,że jak się nagrzeje to potrzebuje mniejszej dawki paliwa i pewnie dlatego aczyna zanikac prawy garnek...

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
Odp: Leje się paliwo,lejeee się z wydechu TS 350
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:49:30 »

Zapłon do ustawienia.
2.7 mm przed GMP.
ewentualnie zmniejszyć dawkę mieszanki na pół obrotu
Świece jakie czarne?
Jawa TS 350 638-1/639

dodo88

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:55:25 »

Zapłon mam ustawiony raczej dobrze -ale jutro zrobię to jeszcze raz...
Nie sprwdzałem świec jeszcze ale napewno są czarne i mokre.
Paliwa się leje dużo -można powiedziec kałuże...

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:58:42 »

Sorry ale chodziła na postoju 10min? Czy jeździłeś i po 10 minutach zaczęło się tak dziać?
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:59:04 »

Nie podałeś modelu Jawy. Jeśli to 638 to mozesz mieć zbyt duży poziom paliwa w gaźniku. Zobacz filtr powietrza i oczywiście zapłon. Możliwe też,że przesadziłes z olejem w mieszance :D
Wiele  powie wygląd świec, ale te nabiorą właściwej sobie barwy dopiero po minimum 5 km jazdy. Na postoju nie nabiorą właściwego koloru. Silnik musi pracować pod obciązeniem.
Generalnie wszystkie Jawy kapią nieco z wydechu więc jeśli świece będą jasno brązowe to chyba będziesz musial stwierdzić,że ten typ tak ma :D

Jak wszystko zawiedzie to należy sprawdzić dyszę główną. Może jakiś baran czyścił ją pilnikiem iglakiem  :D

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2013, 15:05:09 wysłana przez elkinio »
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

dodo88

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 13, 2013, 22:56:40 »

Jawa stała 10 minut ,nie jeździłem nią :) To model 638.
Ostatnio sprawdzałem poziom paliwa w komorze (znalazlem tutaj temat) i był ok ale zauwżyłem ,że czasem przy skręconym już gaźniku lubi się przyciąc pływak...
Rozumiem,że ten typ może tak miec ale paliwo przelewa się nawet z końca tlumników -już nie mówię o łączeniach z kolankami :) -i to naprawdę sporo...
Ustawię jeszcze raz zapłon jutro i powiem czy to coś zmieni,a co do filtra powietrza to powiem tak...-nie mam podłączonego krucca gaźnik->airbox.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2013, 12:19:50 »

Jawa stała 10 minut ,nie jeździłem nią :)

No to spoko. Chyba zapomniałeś o tym, że silniki w tych motocyklach są chłodzone powietrzem... Przez 10 minut jeśli chodziła na postoju mogła się nawet przytrzeć...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

dodo88

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 14, 2013, 14:49:49 »

Już bez przesady,jak pochodziła sobie 10 minut na wolnych obrotach to jej nic nie będzie...

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2013, 16:56:14 »

Już bez przesady,jak pochodziła sobie 10 minut na wolnych obrotach to jej nic nie będzie...

Nic się jej nie stanie. Od tego ma radiator na cylindrze. Nikt z Was w lecie nie jeździł w korkach?

Co do lania z wydechu to w 638.1 to jest chyba norma. Jak by jej nie ustawiał to będzie lała.
Zmniejszysz poziom paliwa w gaźniku, nie chce jechać albo go ma za mało. Ustawisz gaźnik tak jak w prawidłach pisze, pracuje dobrze a z wydechu leje ::)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

dodo88

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 15, 2013, 12:17:32 »

Miałem w życiu parę sztuk tego sprzętu i jakos nigdy sie nie przytarlo od takiego pyrkania na wolnych jakis czas ,tym bardziej jak stoi w garazu gdzie temp. jest bliska 0 stopni.

A wracajac zaplon ustawiony jest dobrze,dzis jezdzilem, rusza i zbiera się dobrze jak na jawe przystalo a z rury leje ostro wacha ,co mnie prawy garnek niepokoi bardziej ,sprawdzę moze czy nie s ą wydechy przypchane...

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 15, 2013, 12:23:28 »

u mnie nie lało się nigdy tzn po zimowym postoju zawsze mocniej kopciła i dekielki wydechów były czarne ale po przejechaniu 40km wydeszki są czyściutkie tzn nie leje się maja taka barwę delikatnie złote ;)

kapitan zbik

• Świeżak
  • *
    • Moje dwusuwy
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2013, 12:33:29 »

zaplon ustawiony jest dobrze,dzis jezdzilem, rusza i zbiera się dobrze jak na jawe przystalo a z rury leje ostro wacha ,co mnie prawy garnek niepokoi bardziej ,sprawdzę moze czy nie s ą wydechy przypchane...

Ale sprawdziłeś czujnikiem że jest dobrze czy po prostu stwierdzasz że jest dobrze bo się przejechałeś i wydaje Ci się że jest dobrze?

U mnie też się lało z wydechów, przy kupnie właściciel twierdził że od nowości nigdy nie dotykał zapłonu bo "jest dobrze".
Więc jak zmierzyłem wyprzedzenie to na jednym garnku było 1mm a na drugim nawet mniej. Po ustawieniu jak należy przestało się lać, motor nie do poznania na wysokich obrotach, niestety na niskich również (przy 1mm na dole idzie jak tur).
FSM Syrena 105L 1976r.
PZL WSK M21W2 Kobuz 1983r.
ROMET Ogar 200 1986r.
ROMET Pony 50-M-2 1987r.
była JAWA 638-0 1988r.

gitara42

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2013, 13:25:32 »

radze wyczyścić wydechy, bo u mnie też się lało jak ... z tego, Gdy odkręciłem te wydechy i wyjąłem wkłady to między tymi wkładami tyle było syfu że ja nie mogę :O wyczyściłem to wszystko (myjką ciśnieniową hehe). Chwile było spokoju ale później też się wylewa ale tylko troszkę i wycieram wydechy po każdym jeżdżeniu żeby być na bieżąco :)

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 15, 2013, 14:38:27 »

Nie rozumiem tematu. Autor pisal, ze leje mu sie z wydechu i zawiesza plywak. Oczywiste- leje sie paliwo wiec wycieka tylko nie wiem czy sie chwali czy zali. Pewnie jak zlikwiduje usterke to i znikna objawy.
To co sie dzieje pozniej jest jeszcze dziwniejsze. Autor juz napisal, ze zacina sie plywak, moze ma tez uszkodzony zaworek iglicowy a reszta kaze mu ustawiac zaplon i czyscic tlumiki. I tutaj uwaga!- on sie za ten zaplon zabiera zamiast zrobic gaznik :o

Tak jakbym napisal jestem glodny nic nie jadlem a ktos by mi napisal zmierz cisnienie i zrob sobie gastroskopie...
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 15, 2013, 14:56:35 »

Nie rozumiem tematu. Autor pisal, ze leje mu sie z wydechu i zawiesza plywak. Oczywiste- leje sie paliwo wiec wycieka tylko nie wiem czy sie chwali czy zali. Pewnie jak zlikwiduje usterke to i znikna objawy.
To co sie dzieje pozniej jest jeszcze dziwniejsze. Autor juz napisal, ze zacina sie plywak, moze ma tez uszkodzony zaworek iglicowy a reszta kaze mu ustawiac zaplon i czyscic tlumiki. I tutaj uwaga!- on sie za ten zaplon zabiera zamiast zrobic gaznik :o

Tak jakbym napisal jestem glodny nic nie jadlem a ktos by mi napisal zmierz cisnienie i zrob sobie gastroskopie...

a wszystko przez to że w tylnym kole jest mało powietrza :D

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 15, 2013, 16:13:14 »

a wszystko przez to że w tylnym kole jest mało powietrza :D
LUBIE TO  :P
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

dodo88

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2013, 11:38:04 »

Dziękuję za wszystkie sugestie i pomoc ale dam sobie radę.
Nie potrzebuję wyczytywac mądrości o radiatorach czy innych.
Założyłem temat bo poprostu chciałem iśc na łatwiznę.
Jawa nie jest aż tak skomplikowanym wynalazkiem,że sobie nikt z nią rady nie da.
p.s.zapłon ustawiam zawsze przy pomocy suwmiarki,szczelinomierza i lampki kontrolnej.
pzdr.