Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:11:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: silnik nie pracuje równo z małym obciążeniem....  (Przeczytany 2800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...
silnik nie pracuje równo z małym obciążeniem....
« dnia: Maja 14, 2013, 21:05:52 »

Witam po zmianie żebatki z 18 na 17z moto troszkę ożyło, podniosły się trochę obroty na poszczególnych biegach i takie tam same plusy. Lecz kiedy na długich przełożeniach jechałem sobie te 70-80 na ostatnim biegu po równym to silnik pracował wzorowo równiutko 2 cylindry pracowały a teraz kiedy przełożenia są krótsze to przy tej prędkości są większe obr sil. o te 200obr/min i już silnik zaczyna mieć jakby "za lekko" i prawy garnek pracjue ciągiem a lewy popierduje np. co 2 raz. przez co szarpie silnikiem a nie ukrywam  że to najbardziej użytkowa moja prędkość.... teraz albo muszę jechać 60 i przy 2500obr pracuje równiutko albo 90 ok 3800 i już ma opory powietrza i ogolne obciążenia wynikające już z dużej prędkości i też pracuje ok. A chce jechać 70 to szarpie... Nie mam pomysłu na to ogólnie. Zapłon mam elektronik na 1 płytce i nie ma jak ustawić każdego cylindra indywidualnie ale czy to zapłon?

PS wiadomo 2 takt w pewnym momencie zaczyna popierdywać jak mu się ujmie gazu albo lekko z górki, ale tu chodzi o to że lewy cyl. pracuje poprawnie z małymi obciążeniami ( prosta równa droga 70 km/h) a prawy psuje cały efekt bo zaczyna przy takim otwarciu przepustnicy przerywać. Może igłę dać bardziej na bogato albo ubogo?
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2013, 21:09:56 wysłana przez Filip Ts 350 »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: silnik nie pracuje równo z małym obciążeniem....
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2013, 21:54:28 »

a już masz dotarty ? jak masz dotarty to spróbuj igłą na bardzo ubogo ? teraz jest na 3 ząbku ? może tłumik masz nieszczelny i to popierdywanie też trochę będzie
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Filip Ts 350

• Młodszy Jawer
  • **
  • Tak brzydkie, że aż piękne...
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2013, 22:03:48 »

Zawsze staram się dopiąć wszystko na ostatni guzik i dla tego tyle wam dupe zawracam za co przepraszam. Tłumiki nowe, szczelne, 100%, igła jest na środku regulcji, przejechane od remontu 700km. Przy tej samej prędkości na większej zdawczej po prostu trzeba dać 1mm więcej gazu na manecie i wszystko wraca do normy. Zmniejszyłem o ząb, obciążenia na układzie korbowo tłokowym mniejsze przy minimalnie szybszej prędkości obr/min i juz silnik przeskakuje a nie ciągnie. Czyli z tego co mogę sie domyślić to jawa ma ciągnąć równo do pewnego momentu na 2 cyl tak? czy juz za dużo wymagam od sprzęta....

Sorki dla pewności byłem przed chwilą w garage i jednak igła na max bogato była. Dałem ząb niżej, bo by się jej od dobrobytu może w głowie poprzewracało, a przy okazji może się praca obu baniaków wyrówna. Jutro zdam ralację z wycieczki do roboty..
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2013, 23:54:07 wysłana przez Filip Ts 350 »

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 15, 2013, 06:47:24 »

70km/h przelotowa na Jawie? Stary zamęczysz ją.
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?