Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:29:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak i czym uszczelnić bak ?  (Przeczytany 14603 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomek_J

• Gość
Jak i czym uszczelnić bak ?
« dnia: Lipca 19, 2013, 06:30:31 »

Pytanie jak w temacie: jak i czym uszczelnić bak ? Minimalnie cieknie i muszę coś z tym zrobić. W normalnych warunkach pewnie wymieniłbym go, ale na Allegro są tylko starocie, a mój od zewnątrz jest nadzwyczaj elegancko odmalowany i po prostu mi go szkoda...

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: Jak i czym uszczelnić bak ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 19, 2013, 06:40:44 »

zaspawać
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 19, 2013, 07:10:12 »

Cześć
Można jeszcze zlutować tą mocniejszą cyna co się używa do łączenia rurek centralnego ogrzewania w domu.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2013, 07:20:33 »

Deadamf, mam jakieś wewnętrzne opory przed operowaniem gorącą lutownicą przy baku, nawet pustym...

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2013, 07:31:49 »

Deadamf, mam jakieś wewnętrzne opory przed operowaniem gorącą lutownicą przy baku, nawet pustym...

Lepsze to niż spawanie :D a chyba nic innego ci nie pozostaje, kleje itp. to chyba kiepski pomysł, chyba że żywica ale to więcej babrania i może wyjść gorzej.
Koledzy przy Ruskich motocyklach baki lutują, jest to szczelne.

Musisz wylać benzyna przepłukać parę razy wodą i tej wody tam trochę zostawić, a wcześniej chyba dobrze jak by najpierw resztki benzyny odparowały.

Domyślam się, że cieknie od spodu gdzieś to wizualnie będzie ok, zamalujesz tylko czymś żeby nie rdzewiało. Jak cieknie w widocznym miejscu to i tak trzeba będzie lakierować.

A w sumie baki do jawy drogie nie są, możesz kupić inny pod kolor i wymienić, albo po prostu polakierować bez babrania się w spawanie czy lutowanie.
--
Pozdrawiam
Deadamf

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2013, 07:33:33 »

cieknie jak w każdej ts na mocowaniu do ramy, wypłukać fosolem a potem denaturatem a na końcu wodą
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2013, 07:34:31 »

Ostatnio kupiłem klej CX80 Auto Weld "Spawanie na Zimno". Musze że tak powiem dokleić mocowanie półautomatu sprzęgła gdyż jest połamane w tym wypadku został dorobiony słupek i karter przewiercony. Będzie dokręcone od środka, czyli skrzyni biegów i zaklejone. Wiem ze klej wytrzyma, pytałem o niego pare osób i także polecali :)
Może takie coś załatwi sprawę u Ciebie ?

http://www.cx80.pl/index.php/nasze-produkty/auto-weld-spawanie-na-zimno/cx-80-auto-weld-spawanie-na-zimno
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2013, 09:14:15 »

Ja polecałbym spawanie - ważne gdzie jest przeciek - jak przy uchwytach.
Co do spawania zbiorników to już chyba było  - bez paliwa, zbiornik wypłukany kilkakrotnie wodą, przed tą czynnością napełniamy i tak go obracamy że zostaje mała poduszka powietrza w miejscu spawu.

Forest...

Miejsce i okolice klejenia CX80 musi być DOKŁADNIE ODTŁUSZCZONE.
Klej ten ma ciekawe właściwości - mimo nierównego rozprowadzenia sam elegancko się wyrównuje - tak dobrano jego lepkość i pełzanie.
Po zmieszaniu jego składników masz około 30 min na wysmarowanie i złączenie klejonych powierzchni.
Potem nie ruszasz tego najlepiej przez 24 h.
Kleiłem już nim i jestem zadowolony z jego właściwości przy składaniu spoiny i po jego związaniu.
Powodzenia w klejeniu...

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 19, 2013, 09:19:07 »

Swój wyciek kleiłem klejem z Castoramy. Nazywał się jakoś"płynny metal" czy jakoś tak. Już zbliża się rok od kiedy go skleiłem, wszystko jest z nim OK.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 19, 2013, 09:26:51 »

Lepsze to niż spawanie :D a chyba nic innego ci nie pozostaje, kleje itp. to chyba kiepski pomysł, chyba że żywica ale to więcej babrania i może wyjść gorzej.
Koledzy przy Ruskich motocyklach baki lutują, jest to szczelne.

Musisz wylać benzyna przepłukać parę razy wodą i tej wody tam trochę zostawić, a wcześniej chyba dobrze jak by najpierw resztki benzyny odparowały.

Domyślam się, że cieknie od spodu gdzieś to wizualnie będzie ok, zamalujesz tylko czymś żeby nie rdzewiało. Jak cieknie w widocznym miejscu to i tak trzeba będzie lakierować.

A w sumie baki do jawy drogie nie są, możesz kupić inny pod kolor i wymienić, albo po prostu polakierować bez babrania się w spawanie czy lutowanie.

No to już widzę spawacza ochoczo biorącego się za spawanie...
Sorry za złośliwostkę ale pomyśl jak coś napiszesz bo ktoś może poważnie potraktować poradę i co dalej to uruchom wyobraźnię...

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 19, 2013, 09:27:47 »

Krzysiek dlatego piszę że CX80 powinien załatwić sprawę. Skoro uszczelni miskę olejową czy blok, to małego wycieku przy baku nie opanuje ? :)

EDIT: Krzysiek, cóż, mój błąd :P

« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2013, 09:45:48 wysłana przez ForesT »
    Status GG

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 19, 2013, 09:40:52 »

Wlewa się i to prawie cały - mi w ,,teresce,, poszło mocowanie baku do ramy - to na ,,dole,,
Objeździłem kilku spawaczy ale żaden nie chciał wziąć się za ,,robotę,,.
Dopiero któryś z kolei podjął się spawania ale SAM SOBIE WYPŁUKAŁ ZBIORNIK I NAPEŁNIŁ WODĄ bo mnie nie wierzył że to kilkakrotnie zrobiłem.
Taka oto ostrożność zawodowa ale w sumie mu się nie dziwię.
Są fachowcy od spawania pracujących rurociągów z ,,idącym paliwem,, ale nigdy nie ma 100% pewności że nie ,,rąbnie,,...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 19, 2013, 09:53:03 »

Taka jedna sprawa, paliwo się nie pali, tylko jego opary.

kiedyś w pogromcach mitów o tym było,
chcieli wysadzić zbiornik robiąc w nim dziurę, wtedy benzyna będzie kapać na ulicę , to na ulicy się podpala, płomień dochodzi do zbiornika i teoretycznie bum, lecz próbowali przez cały dzień i ani razu nie było bum, tylko paliło się to co wyciekało ze zbiornika.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2013, 06:12:00 »

Sorry za złośliwostkę ale pomyśl jak coś napiszesz bo ktoś może poważnie potraktować poradę i co dalej to uruchom wyobraźnię...
Jakieś 20 lat temu miałem sąsiada, kierowcę zawodowego, który opróżniwszy bak swego Kamaza zaczął tenże bak spawać. Powtórzę: MIAŁEM sąsiada.

Postawiłem na klej, podobny do ForesTowego, może po zaschnięciu dodatkowo nałożę po wierzchu warstewkę silikonu na zasadzie: "strzeżonego Pan Bóg strzeże", bo jednak nie ma kleju idealnego...

EDIT:

Klej nie zdał egzaminu, silikon też. Benzyna klej zmiękcza, a silikon pięknie rozpuszcza. Nie ma jednak tego złego: miejsca rozpuszczającego się silikonu pozwoliły na bardzo dokładne zlokalizowanie uszkodzenia.

EDIT2:

Rozmaite utwardzacze i uszczelniacze, wg opisów na opakowaniu mające uszczelniać także m.in. zbiorniki na paliwo, nie zdały egzaminu. Najlepszy zaczął przepuszczać po ok. tygodniu. Odwiedziłem kilkanaście okolicznych warsztatów, z czego tylko dwa zajmowały się niegdyś spawaniem baków, ale już tego nie robią z uwagi na to, że w obu mimo podejmowanych środków bezpieczeństwa zdarzyły się wybuchy oparów. Pozostaje mi tylko kupno nowego zbiornika - z pomysłu kupna używanego zrezygnowałem, bo znów mogłoby się okazać, że za tydzień, czy miesiąc zacząłby przepuszczać. Na Allegro trafiają się jeszcze baki "nówki", więc nie jest źle, tylko kieszeń trochę boli...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2013, 03:13:06 wysłana przez Tomek_J »

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 12, 2013, 10:06:14 »

Założyłem nówkę - został mi stary do remontu, ogólnie w dobrymn stanie poza tym mikropęknięciem przy mocowaniu. Jak ktoś mieszka w okolicach Katowic, Będzina czy Tarnowskich gór i ma chęć sobie go podreperować, to oddam za friko. Wysyłka komuś z dalszych regionów nie wchodzi w grę z uwagi na upierdliwość procesu pakowania i wysyłki ;) Jak nie będzie chętnych, to trafi na szrot.

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 12, 2013, 11:34:38 »

Pokaż miejsce/fota gdzie jest przeciek...

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 12, 2013, 12:04:17 »

Po focie nic, bo przeciek jest mały i w tej chwili "zapaćkany" uszczelniaczem. Praktycznie trzeba by oczyścić, a potem porządnie obspawać dookoła miejsce połączenia samego baku z tym kawałkiem do jego mocowania, bo tam gdzieś to się kryje.

bartek10

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175 typ 356, Simson s51
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 12, 2013, 12:33:16 »

Poxipol do zbiorników paliwa. Kolega kleił tym bak w WSK, a drugi zbiornik w maluchu.
    Status GG

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 12, 2013, 12:46:58 »

Poxipol po pewnym czasie zaczął też przeciekać.

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 12, 2013, 12:55:58 »

Próbowałeś środkiem podobnym do mojego czy tym samym ?
    Status GG

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 12, 2013, 13:05:24 »

Próbowałeś środkiem podobnym do mojego czy tym samym ?

Tym samym. I jeszcze powiem, że w życiu niczego nie kleiłem tak pieczołowicie i z taką dbałością o postępowanie wg procedur (odtłuszczenie, odpylenie, osuszenie itd.), jak tego baku. Ale to już nieistotne, moja jawa zmieniła barwy z totalnie czarnej na czarną z bakiem bordo. Nawet do twarzy jej wtym kolorze ! :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2013, 13:07:16 wysłana przez Tomek_J »

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 12, 2013, 13:07:02 »

No, to kiedy kawa ? ;)
    Status GG

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 12, 2013, 13:08:57 »

Cytat: ForesT
No, to kiedy kawa ? ;)
Może gdzieś koło 20-go, jak będę "słomianym wdowcem" ;) No i jak zrobię ten cholerny przedni hamulec, bo teraz to jest taki "na słowo honoru".

ForesT

• Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 12, 2013, 13:19:48 »

Przyjedź, co trzeba - poprawimy :)
    Status GG