Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 22:08:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Lakierowanie  (Przeczytany 36031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Malolat

• Gość
Lakierowanie
« dnia: Lutego 22, 2006, 19:48:14 »

jakiej farby uzyc do malowania motoru chodzi mi o to co sie daje jako podklad pozniej jakiej farby uzyc i czy poznij daje sie ta farbe akrylowa bezbarna do uzyskania metalicznego połysku ??
bede musial chyba sam malowac bo wizyta u lakiernika przekracza <chyba> moje mozliwosci finansowe :o
wogole zna ktos orientacyjne ceny malowania u lakiernika chodzi mi o bak i blotniki  :>
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2010, 19:06:22 wysłana przez mechanik350 »

morda

• Gość
Odp: malowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2006, 21:49:26 »

:) pomaluj sam lakiernik zedrze z ciebie kase  :> <cheers>

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2006, 23:34:19 »

:) pomaluj sam lakiernik zedrze z ciebie kase  :> <cheers>

Tak ale zna sie na rzeczy wie czego urzyć i ma sprzęt nie narobi zacieków i bajzlu

p.s. morda mógłbys zmienić avatar nic do ciebie niemam ale jakoś mnie on mierzi i sadze że nie jestem sam.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2006, 00:36:58 »

Mi lakiernik malował przedni błotnik i boczne dekle. Farba była moja. Natomiast powierzchnia została przeze mnie zmatowiona- poprzedni właściciel artysta amataor narobiła takiego syfu że patrzeć się nie dało, jednymy wyjściem było zmatowienie tego i pomalowanie jeszcze raz. U lakiernika zapłaciłem za to 30 zł. Chciałem to malować sam ale po pierwsze farby zostało mi trochę na dnie (dostałem ją w spadku od poprzedniego właściciela- na ewentualne poprawki by nie wystarczyło), po drugie do akrylu trzeba nalać utwardzacza a to inwestycja ok 30 zł za puszczkę, więc po co się męczyć samemu jak lakiernik może to zrobić za takie same pieniądze. Obecnie praktycznie PRAWIE wszystko maluje się akrylem, tylko tu znów małe ale... trzeba stosować specjalne podkłady, specjalne rozpuszczalniki, specjalne utwardzacze wogóle wszytsko specjalne:D Trzeba mieć oczywiście pistolet, odpowiednio wydajny kompresor i co ważniejsze odpwiednie pomieszczenie :) Dlatego jeżeli nie mamy zaplecza warsztatowego i nie możemy zapewnić sobie pomocy "profesjonalisty", który doradzi, odsprzeda tylko trochę rozpuszczalnika, utwardzacza itd chyba lepiej zainwestować w lakiernika. Oczywiście przy odrobinie doświadczenia i zaplecza można to z dobrym skutkiem zrobić samemu:D
Powyżej omówiłem malowanie w miarę profesjonalne, zawsze pozostaje spray ale uważam że jak robić to robić porządnie :)

A i sorry za trochę łopatologii- wyszedłem z założenia że na forum są również osoby mniej doświadczone i chciałem wyczerpująco przedstawić problem żeby ułatwić im podjęcie odpowiedniej decyzji :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2006, 00:44:50 wysłana przez Johnny »

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2006, 00:45:50 »

Nie wiedzieć czemu w  tym miejscu pojawił się cytat mojej powyższej wypowiedzi, który postanowiłem po prostu usunąć- stąd ta wiadomość :D
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2006, 23:28:17 wysłana przez Johnny »

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2006, 13:34:26 »

p.s. morda mógłbys zmienić avatar nic do ciebie niemam ale jakoś mnie on mierzi i sadze że nie jestem sam.

Ja też się przyłączę do prośby. Generalnie nie narzucam nikomu, co i jak, ale to zdjęcie troszkę razi...

grzehoo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2006, 16:57:53 »

i ja także się dołącze do prośby  :-/

Brein

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2006, 17:12:07 »

Również się dołączam. Taki Avatar nie dość, że irytuje to również ¼le świadczy o "właścicielu"

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2006, 23:25:53 »

Również przyłączam się do prośby- jak sygnalizowałem koledze zmianę zdjęcia w jednym z wcześniejszych wątków zostałem "olany" może teraz podziała "presja" otoczenia :) Pozdro

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 01, 2006, 14:58:44 »

a ja odpowiem na pytanie Miśka, ja malowałem CZ sprayami MOTIP, kosztują ok 30zl ładnie sie kladzie i sa dostepne kolory metaliczne, ogólnie polecam te farbki
http://mienki1987.blogspot.com/

semaj

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2006, 00:15:20 »

na mój gust spraye mają jedną podstawową wadę - nie masz jak do nich dodać utwardzacza  <furious>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 03, 2006, 00:26:36 »

mi jak malowalem rower to sprzedawca dal utwardzacz w oddzielnym sprayu  :D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 03, 2006, 17:06:07 »

Utwardza się bezbarwnym, w moim przypadku lakiernik zgarnął by tylę że CZ musiałbym sprzedać a dzięki spray`om mam super kolor i Motocykl się prezentuje

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 03, 2006, 17:10:07 »

z jakich sprayow korzystales  ??
dawales jakis podklad pozniej zwykly apozniej akryl ???

czy moze sama farba ??
ile sprayow ci poszlo na cala ceśke ??

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 03, 2006, 19:48:12 »

Ej ludzie spokojnie ... w ubieglym roku malowalem swoja zjawe. Lakier akrylowy niebieski z palety kolorow standardowych (moj to chyba niebieski toyoty albo opla-niepamietam) koszt cos kolo 35-40 zl za "ćwiartke" z utwardzaczem w cenie calosci. Pomalowalem: zbiornik z janka, blotnik ktorego jest dosc duzo-samorobka, dwa szperacze ktore obecnie leza w szafce i jeszcze zostalo... Kolega chcial mi to pomalowac za cos kolo 50zl ale nie mial czasu i podrzucil mi sprezarke z pistoletem(musialem sam sie w lakiernika bawic-troche doswiadczenia jest wiec zacieki czy falbanki nie wyszly) w planie mam pomalowac jeszcze boczki i chce zeby zostalo mi jeszcze farby na drobne zaprawki. Poprostu trzeba pojsc do mieszalni i pogadac jak facet z facetem i na 100% znajdzie sie jakis kompromis miedzy cena a jakoscia 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 03, 2006, 20:51:30 »

Uzywałem spray`ów Motip,bardzo dobre, na podkłed dałem hameritte (mam do niej zaufanie), sprayi poszło chyba z 4 podstawowe 2 na wstawki jaśniejsze i jeden na szparunki + 3 bezbarwne dla połysku, poszło mi ich tyle bo w pewnym momencie dałem ciała ze szparunkami  <furious>(nie kupowac tanich sprayi za 11 zeta), motip kosztuje ok. 30 za puszkę ale można dostać dobre koñcówki serii które kosztuja tylko 10zł...

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 03, 2006, 23:11:36 »

Utwardza się bezbarwnym,

Chyba mylicie pojęcia...
Utwardzacz dodaje się zarowno do lakieru bazowego jak i do klaru, czyli lakieru bezbarwnego.
O ile mi wiadomo do sprajów nie nabija się utwardzaczy. Bo to szybko wiąże. Trzeba by spraj w kilka minut zużyć.
Ja jak malowałem pistoletem swoją Cezete to utwardzacze, lakiery, rozpuszczalniki sam mieszałem. Farba z utwardzaczem chyba kilka godzin wiązała. Bezbarwny klar kilkanaśmie minut...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 03, 2006, 23:35:50 »

............Farba z utwardzaczem chyba kilka godzin wiązała...........

to czym ty malowales ?? mnie akryl "pod pistoletem" wysychal a moze mowisz o calkowitym utwardzeniu ??Bo z tym jestem sie w stanie zgodzic...  no chyba ze utwardzacza za malo wlales (jakwlejsesz wiecej to powloka robi se bardziej elastyczna-wiem to od lakiernikow ktorzy mnie w walanie robili) 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 04, 2006, 09:24:33 »

to czym ty malowales ?? mnie akryl "pod pistoletem" wysychal a moze mowisz o calkowitym utwardzeniu ??

Chodziło mi o schnięcie farby z utwardzaczem w słoiczku jak mi resztki zostały z pistoletu  <cheers>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 10, 2006, 07:29:39 »

Jeśli powerzchnia jest dobrze przygotowana to w moim odczuciu sprey wystarczy... ja malowałem Hammeraitem czarnym połyskiem i efekt był super.... nie było widać różnicy ( no dobra, ja nie widziałem) Efekt zepsuły tylko drobiny kurzu które w garażu latały. Do tego póxniej doszedł lakier bezbarwny i efekt jest naprawdę zadawalający. Na Bak kładłem 5 warstw farby....

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 16, 2006, 22:55:57 »

Na jednym z forów wyczytałem o malowaniu ramy farba OLEJN¡! Praktykował to ktoś, bo wydaje mi sie że to już pod WT podchodzi  <lol>

PS. A tak wogóle to czym oprócz hammeraida można malowac rame, bo wcześniej malowałem akrylem, ale szybko z ramy odpadał....

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2006, 13:28:28 »

Na jednym z forów wyczytałem o malowaniu ramy farba OLEJN¡! Praktykował to ktoś, bo wydaje mi sie że to już pod WT podchodzi  <lol>

Ja teraz eksperymentuje olejną jakąś chlorokauczokowe czy jakieś takie udziwnione. Ale na samochodzie. Tylko doły drzwi i jakieś zaprawki. Bo mi rdza zabiera za auto się. Atyrdzator/podkład/kit/farba. Nie wiem jeszcze jak to wyjdzie ale lepsze to niż kilo pruchli i korozji  :>
Naczelny Filozof

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2006, 16:28:29 »

hmmmmm .... chlorokauczuk ??
Niesadze zeby to byl dobry pomysl, kolega mial pomalowana rame chloro kauczukiem (ze niby lepsza ochrona przed rdza i nie odpryskuje) a prawda jest taka ze farba znikala z ramy. No moze nie znikala doslownie ale jej jakos ubywalo az do podkladu. Pytalem lakiernikow o chloro kauczuk i mowili ze jest to zbyt miekka farba zeby jej np niczym nie zabezpieczac np poprzez lakierowanie ale nitro rozpuszcza chlorokauczuk   

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 17, 2006, 18:38:30 »

hmmmmm .... chlorokauczuk ??
Niesadze zeby to byl dobry pomysl,

Ja eksperymantuje. Całe szczęście że w Cezecie nie ma podłogi, drzwi, nadkoli, czyli miejsc gdzie rdza lubi wcinać  <thumbup>
Naczelny Filozof

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 17, 2006, 19:09:13 »

Naczelny tylko zbiornika nie maluj chlorokauczukiem:).
Jeśli chodzi o malowanie ramy i nie tylko stosuje takie cos:

1.Piaskowanie elementów.
2.Dobre odtłuszczenie elementów bezyna ekstracyjna lub rozpuszczalnikiem nitro
3.Podkład akrylowy (3 lub 4 warstwy)
4.Matowienie papierkiem wodnym (gradacja około 1000 jak pod metalik to nawet drobniejszy).
5.Ponownie odtłuszczamy
6.Lakier akrylowy oczywiscie z utwardzaczem ( 2 warstwy).

Jeżeli powierzchnie były dobrze przygotowane i odtłuszczone to dzieci po dzieciach .
Aha no i trzeba mieć w miare dobry pistolet i spręzarkę.Mała sprezareczka przy dość dlugim malowaniu bedzie sie grzała tym samym powietrze doprowadzone do pisteletu bedzie ciepłe co spowoduje schniecie lakieru juz w pistolecie.