Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Objawy przegrzewania silnika  (Przeczytany 8536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
Objawy przegrzewania silnika
« dnia: Lipca 16, 2007, 18:08:25 »

Objawy przegrzewania silnika
Właśnie jakie są ?  <furious>
Jade dzis po południu z pracy temperatura powietrza 35 w cieniu, i po ok 10 km jazdy przy predkosci 90~100 silnik zaczyna przerywać, traci moc. Zwolniłem do 70~80 i przeszło.  Więc znowu rozpedzam sie do 100 i po kilometrze to samo. Wiecej nie prubowałem, dowlokołem sie 70 km/h do domu silnik gorący aż pośliniony palec skwierczy  <furious>.
Gdzie szukać przyczyny, wyprzedzając pytania: olej syntetyk w paliwie 1:40, świece NGK B7HS
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2007, 18:09:58 wysłana przez Energizer »
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

mechanik32

• Gość
Odp: Objawy przegrzewania silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2007, 23:10:47 »

może zbyt wczesny zapłon. I dlkatego sie grzeje jak mówisz ze aż skwierczało jak dotknełeś to ostro dostała. Jakie masz tłoki polskie czy czeskie ?

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 17, 2007, 07:32:40 »

Tłoki Czeskie, oryginalne tzn. bez remontu gdyż motocykl ma 7 tyś przebiegu. Załozyłem inne świece Iskry F95PS takie jak do malucha i zobaczę dzisiaj. Zapłon ustawiałem na wiosne wyprzedzenie 2.7 mm.

marcincz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 17, 2007, 08:33:08 »

No przy takiej temperaturze to nie ma się co dziwić że silnik się przegrzewa....
Co za pogoda - jednego dnia deszcz że nie można je¼dzić a drugiego upał że trzeba uważać na silnik...

A tak w ogóle to co się stanie jak silnik przegrzeje się naprawdę mocno? Czy to grozi zatarciem?

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 17, 2007, 09:21:20 »

"A tak w ogóle to co się stanie jak silnik przegrzeje się naprawdę mocno? Czy to grozi zatarciem? " - W£A¦NIE NIE WIEM

Wymieniłem świece i po 15 km jest to samo, silnik przerywa przyczym robi to jeden cylinder !!! - drugi ciągnie. Zastanawiam się czy problem nie leży po stronie mieszanki gdyż ga¼nik równierz rozgrzewa sie, a gdy zaczyna przerywać w czasie jazdy to pomaga odkrecenie manetki gazu na max. ( do czasu  :( ) - może podnieść iglice ?????

Jeszcze nadmienię że gdy sie pojawia przerywanie (przegrzanie ?!), to wolne obroty podnoszą się do 2~2,5 tys. (przy "normalnych" temp. jest 1200 obr)

Wczoraj w nocy robiłem próby predkosci i jest oki. bez problemu rozpedzam sie do 130 km/h  <punk> tylko temp. powietrza wynosiła 19 stopni.

« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2007, 09:38:10 wysłana przez Energizer »

natal007

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2007, 11:06:11 »

W przypadku cwajtaktu takiego jak Jawa objawem mocnego przegrzania silnika jest np. nadmierne spalanie oleju - objawia się to waleniem z rury gęstego białego dymu. Pod wpływem zbyt wysokiej temp. tłoki mogą nadmiernie spuchnąć, a to plus pogorszenie smarowania prowadzi prosto do zatarcia. Nie ma zmiłuj się !
Odnośnie mieszanki - gdyby coś było nie tak z ga¼nikiem to silnik nie przerywał by na jeden gar - no chyba że masz dwa ga¼niki !
Jak dla mnie to jeden garnek zasysa lewe powietrze - jeżeli zapłon masz ok.
I jeszcze jedna uwaga - w skutek przegrzania silnik nie będzie Ci przerywał tylko mulił. Natomiast w skutek wadliwie działającego zapłonu może sie przegrzać więc to raczej taka kolejność.
Sprawdz szczelność (uszczelki, zimmering na wale) i zapłon.
I jeszcze jedno - "skwierczenie palucha" przy rozgrzanym silniku , a na dokładkę przy takim upale to nic nadzwyczajnego.  :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2007, 11:48:26 »

Objawy przegrzania mojej Jawy:
- silnik zaczyna "hałasować' (szczególnie tłoki)
- traci moc
Moja metoda na przegrzanie : zwolnić a najlepiej zatrzymać się na chwilę w cieniu.

W przypadku cwajtaktu takiego jak Jawa objawem mocnego przegrzania silnika jest np. nadmierne spalanie oleju - objawia się to waleniem z rury gęstego białego dymu.
A to ciekawe skąd się bierze to "nadmierne spalanie oleju" przecież stosunek mieszanki  (paliwo/olej) cały czas jest taki sam.
Rozumiem, że w czterosuwach przy wysokiej temperaturze olej staje się rzadszy i silnik (szczególnie starszy) "bierze" go więcej. Tak też mam w swoim aucie.
Ale dwusuw to chyba tylko przez nieszczelne simmeringi mógłby pociągnąć ten dodatkowy olej?
Moje spostrzeżenia w tym temacie są zgoła inne - przy wysokich temperaturach moja Jawa mniej "kopci"
Ale może każda Jawa ma inaczej.  <scared>

olej syntetyk w paliwie 1:40
Nie wiem dlaczego, ale zauważyłem, że przy oleju syntetycznym silnik się szybciej przegrzewa (szczególnie docierany lub świeżo dotarty) <eek>
Sprawdzałem to doświadczalnie kilka razy i to na różnych motocyklach i motorowerach ( nie na japonii) i byłem  tym bardzo zdziwiony.  <scared>
I do dziś nie wiem co jest tego powodem.
Ma ktoś podobne "doświadczenia"?

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2007, 11:57:59 »

Uszczelki na głowicy i pod cylindrami są OK. Porawiłem montaż uszczelki pomiedzy gaznikiem, a kolektorem ssacym.
Nie wiem jak sprawdzić simeringi na wale ???
Jesli lewy by pusczał to chyba bym mial zasyfioną lewą rurę - obie są "czyste". Nie wiem jak sprawdzić prawy simering ( od alternatora).
Ale coś w tym musi być gdyż wrażenie jest takie jak by silnik dostawał po nagrzaniu "lewe" powietrze lub zuborzałą mieszanke.

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 17, 2007, 12:21:38 »

Jesli chodzi o olej syntetyczny to cos wtym musi byc gdyż po nalaniu mieszanki z syntetykiem do pustego zbiornika i odpaleniu silnika musiałem przeregulować obroty biegu jałowego, gdyż były za wysokie. Wcziśniej była mieszanka na Mixolu.

natal007

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 17, 2007, 16:12:00 »

"A to ciekawe skąd się bierze to "nadmierne spalanie oleju" przecież stosunek mieszanki  (paliwo/olej) cały czas jest taki sam."

Ano stąd że olej który Jawa ma w zwyczaju wypluwać, pod wpływem przegrzania spala się :)

Zimmering najlepiej wymienić, ale najpierw sprawd¼ czy pod alternatorem jest czysto (i sucho).
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2007, 16:20:50 wysłana przez natal007 »

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2007, 19:54:48 »

Sprawdziłem, czysto i sucho.   <eek>
Ale ZNALAZ£EM PRZYCZYNE  <cheers>
Zwalony był jeden z kondensatorów  od przerywacza, nagrzewał się od kartera i i skra zanikała. "Dorwałem" się do niego na trasie i wymieniłem.  <thumbup>.
I już po chwili pomknąłem 110 km/h do domciu z Krakowa na Olkusz  <punk>
Pozdrawiam

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 17, 2007, 20:49:20 »

czasami problemy tkwią w szczegółacha :) Tam gdzie sie ich nie spodziewamy he