Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 23:29:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: NARZĘDZIA PRZYRZĄDY - PISZCIE !!  (Przeczytany 66433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
Odp: NARZĘDZIA PRZYRZĄDY - PISZCIE !!
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 04, 2012, 17:19:06 »

Czyli z takiego płaskownika mamy wypychacz i wciagacz.Kwestia odpowiedniego rozmieszczenia otworów,ich średnic oraz dopasowania odpowiednich śrub i nakrętek.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 03, 2013, 10:45:03 »

ten zestaw wystarczy do rozebrania silnika od 638 i wyjęcia wału

free photo hosting

1) Przyrząd do wypchnięcia sworznia tłoka ( jesli tłok osadzony jest na igiełkach używam do tego celu również dłuższej części z zestawu nr 2)
2) Do zakładania tłoka ( jeśli tłok ma być na igiełkach)
3)Ściągacz zębatki wału
4)Śruba do zdjęcia  wirnika
5)Przyrząd do rozpołowienia silnika ( przykręcany na miejsce alternatora)
6) Przyrząd do wypchnięcia wału z lewego karteru (przykręcany od strony sprzęgła)
7) kulka potrzebna do przyrządów  3,5 i 6
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2013, 10:58:40 wysłana przez Piotrex »

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 03, 2013, 14:45:18 »

Można zrobić podbijaki łożysk i simeringów. Mam takie coś do MZ:

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 06, 2013, 07:51:17 »

Ostatnimi dniami wystrugałem sobie przyrząd/uchwyt do wałów korbowych niezbędny przy ich centrowaniu. Rama z potężnego starego dwuramiennego ściągacza z przesuwnymi łapami, stożki,  które w pracy dotoczył mi znajomy, za co jestem mu wdzięczny, uciąłem panewki, przyspawałem je do łap, zamontowałem sprężynę na śrubie, abo można było regulować nacisk stożków na wał, po to, aby stożek cały czas dolegał mocno do wału i nie pojawiał się tam luz promieniowy. Teraz czas zrobić stojak na czujnik zegarowy, wystrugać jakąś prasę hydrauliczną ze starego ruskiego lewarka i zacząć się uczyć na starych wałach sztuki centrowania. Kilka fotek:

« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2013, 07:54:14 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 06, 2013, 08:30:10 »

No,no :)  Pomysłowy Dobromir z Kolegi ;)  Troszeczkę "prymitywne " ,ale dlaczego nie? Kto nie próbuje w przysłowiowym Rawiczu nie siedzi ;D
 A o czymś takim jak współosiowość tych kłów Kolega pomyślał?One muszą stać sztywno i w jednej linii inaczej "cyganka Ci prawdy nie powie"
 No i o tym ,że w iluś tam procentach "fachowcy" niszczą nakiełki  i w takowych kłach robota to przysłowiowa syzyfowa praca >:(
Ja nie chcę zniechęcać Kolegi do eksperymentów ,o nie! Nie obawiam sie o utratę pracy ,wcale nie  ;)
Odnoszę tylko wrażenie ,że nie do końca Kolega przeanalizował sytuację .
Podpowiem zatem troszeczkę ,myślę ,że mogę ;)
Te kły trzeba ustabilizować . Muszą stać wmurowane jak Kozłowy dy..k. ponadto o czym wspominałem muszą(!) być w jednej linii tzn.po zsunięciu do siebie musza się idealnie stykać czubkami .
Proponuję dospawać do tych ramion na dole prowadnice ze śrubami kontrującymi najlepiej z przodu i z tyłu ,żeby kieł sie nie unosił-podskakiwał ,wtedy ta sprężyna będzie niekonieczna chociaż może okazać się pomocna  :o
Co do tych uszkodzonych nakiełków to już bardziej złożona kombinacja. Trzeba mieć zestaw kłów tzw.wewnętrznych  ,ale tego co to są takie kły  to pewnie  tłumaczyć nie muszę ;)
Jeżeli chodzi o czujnik ,to albo specjalny na ramieniu magnetycznym ,albo samemu wykonać stół metalowy przymocowany do centrownika .Czujnik osadzić w klocku  jebonitowym np. 8) z magnesem od spodu . Ustawić to wszystko w osi kłów i dawaj do roboty!!!!Jeżeli moje uwagi okażą sie pomocno ,to dobrze a jeżeli uznasz je za bzdety to napisz ,usunę posta ;)
Miłego konstruowania i kombinowania ;D
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2013, 08:32:24 wysłana przez Markoltent10 »

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 06, 2013, 10:31:36 »

hehe fajna konstrukcja. Myślałem o takim cudzie ale ja mam w planach inaczej to wykonać. Jeden kieł sztywno przymocowany obrotowy ze stożkiem od tokarki a drugi też obrotowy tylko z całą szkapą(czyt.konikiem) od tokarki by zamontować wał, docisnąć śrubą konia i zahamować tuleje konika ;) . Byłoby to boskie ale muszę takiego konia załatwić :P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 06, 2013, 10:46:31 »

Dziękuję Panie Marku za opinię fachowca. O osiowości pomyślałem, spawając panewki do ramion, zsunąłem ramiona do środka i włożyłem jeden kieł w dwie panewki dopiero przyspawałem, jak miałem możliwość tak ustawiłem. ::)
    Status GG

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 06, 2013, 11:26:39 »

hehe fajna konstrukcja. Myślałem o takim cudzie ale ja mam w planach inaczej to wykonać. Jeden kieł sztywno przymocowany obrotowy ze stożkiem od tokarki a drugi też obrotowy tylko z całą szkapą(czyt.konikiem) od tokarki by zamontować wał, docisnąć śrubą konia i zahamować tuleje konika ;) . Byłoby to boskie ale muszę takiego konia załatwić :P
W tego typu ustrojstwach stosujemy K Ł Y  S T A Ł E ! To taka drobna uwaga a dlaczego, to sie Kolega sam domyśli czy mam to tłumaczyć?

Dziękuję Panie Marku za opinię fachowca. O osiowości pomyślałem, spawając panewki do ramion, zsunąłem ramiona do środka i włożyłem jeden kieł w dwie panewki dopiero przyspawałem, jak miałem możliwość tak ustawiłem. ::)

Niezamaco ;)  To dobrze ,że o tym pomyślałeś ,ale reszta z mojego postu nadal aktualna ;)

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 06, 2013, 11:38:42 »

Prowadnicę jakąś wymyślę, żeby usztywnić dół ramion, a podstawę na czunik zrobię jakoś sam, chodzi przecież tylko o to, żeby było sztywne i nie pływało, czy o coś innego ?
    Status GG

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 06, 2013, 13:06:58 »

Prowadnicę jakąś wymyślę, żeby usztywnić dół ramion, a podstawę na czunik zrobię jakoś sam, chodzi przecież tylko o to, żeby było sztywne i nie pływało, czy o coś innego ?

O czujnik pytasz?  Jeżeli tak to owszem chodzi o to by był stabilny np.w takim urządzeniu [size=78%]http://allegro.pl/statyw-magnetyczny-do-czujnika-e-d-k-a-r-f-vat-i3365610665.html[/size]

Chodzi również o możliwość przystawienia czujnika w dowolnym miejscu ,po to by móc skontrolować bicie na całej szerokości badanego elementu.
Przy uszkodzonym nakiełku czasami "wycentrujesz" wał  niby na "0" a po dokładnym jego sprawdzeniu okazuje sie ,że bije  >:(
Dziwne ,ale prawdziwe ,tak niestety bywa a wynika to z możliwości przegięcia-przestawienia wału tak by pod łożyskami na czopach nie bił a jak założysz magneto-prądnice to tańczy kankana  :D

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 11, 2013, 17:09:06 »

Idąc za ciosem:

Status GG

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 11, 2013, 17:43:36 »

A czy nie dokładniej jest i prościej centrować wał wtedy gdy mamy założone łożyska?  Cały wał z łozyskami kładziemy w przygotowanych pryzmach. Oczywiście czujnik z podstawą magnetyczną. A w przypadku wału z dwoma łożyskami środkowymi to chyba nawet metrologicznie odpowiedni sposób??

A może w pryzmach bez łożysk?!
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 12, 2013, 09:57:33 »

Ale wtedy chyba nie wyłapiesz ewentualnych skrzywień na czopach
    Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #63 dnia: Września 07, 2013, 20:47:45 »

Jako że dziś "bieliłem" troszkę elementy samochodu i miałem sprzęt rozłożony to se psiknąłem moje klamoty do rozpoławiania silnika

1. Blokada kosza sprzęgła do żeliwa 350ccm
2. Ściągacz koła zębatego cz175/487 i 477
3. Ściągacz prawego karteru do żeliwniaków 175;350 i do mz ts 150
4. Ściągacz koła zębatego w 350tce jak i wypychacz wału
5. To je wciskacz sprężyn do sprzęgła z żeliwnej 350tki
6. To je wciągacz wału w lewy karter. 6a to przystawka do 175tki a znów 6b jest do 350tki ;D

No i se mam jeszcze wypychacz sworznia tłoka do jawy, mz i takich tam innych pierdziawek w których sworzeń ma średnicę większą jak 10mm i nie więcej jak 17mm :P

Mam jeszcze gdzieś patentowe narzędzia do składania wału takie jak mechanik350 ale musiałbym poszukać. Ogólnie to jeszcze parę klamotów mam po za tymi na zdjęciach które umilają pracę przy moto ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #64 dnia: Września 07, 2013, 22:33:32 »

Takie moje warsztatowe "przydasie" czyli;

.......
4. różne ściągacze do ściągania koła zębatego z lewego czopa wału, rozkładania i składania wału.

No to już teraz poznałem tego "Pomysłowego Dobromira"   :o
Ja mam Kolego do Ciebie taką prośbę. Nie rozpowszechniaj metod naprawczych "kowalstwa artystycznego"  >:(
Sposób demontażu tego wału to przysłowiowy GWAŁT  na żywym organiźmie ! Po takiej "naprawie " to ten wał na 100% jest  w dobry ,ale  w odwrotnym tego słowa znaczeniu.
Prawdopodobnie Takową metodą był rozbierany wał  Pawanda. Wycentrować tego do przysłowiowego zera  się nie da . Dlaczego? Bo czop musi być wyciskany i wciskany idealnie prostopadle do osi wału i to w każdym momencie tej czynności -nie pytaj dlaczego ,bo to oczywiste-a przy tym co Ty proponujesz, to możesz o tym zapomnieć! Prosze więc nie propaguj tego typu projektów.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #65 dnia: Września 10, 2013, 12:25:52 »

Wyobraź sobie ,że widziałem i potrafię sobie wyobrazić. Mało tego wiem co ulega częściowej degradacji podczas ściskania w ten sposób wału w przeciwieństwie do Ciebie. Ale co tam  :(  róbta co chceta  .Wasz-Twój Kolego wał i ewentualny problem  8)
A moje Labirynty przynajmniej szkody karterom nie przynosza a że dzwonią ,no cóż lepsze dzwonienie i skuteczne działanie niz propagowanie cajmerstwa  lub jak kto woli kowalstwa artystycznego -nie obrażając Kowali oczywiście >:(

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #66 dnia: Września 10, 2013, 14:10:34 »

Dobre sobie. Jakoś nie przypominam sobie bym miał problem z wycentrowaniem takiego wału. Wszelkie odchyłki mieszczą się w danych zawartych w serwisówkach. Nie widziałeś nie oceniaj. Przynajmniej wały nie dzwonią jak Twoje labirynty  >:(

Zacznijmy od tego że Marek na swój koszt poprawił uszczelniacze temu kto chciał, ty byś tak zrobił? Pewnie byś olał sprawę...

EDIT: Pawand także mam wał robiony u Marka i tez został poprawiony, bez żadnych problemów jak robi sporo warsztatów a i do tego uzyskałem ogromną pomoc w pewnej sprawie związanej z moim karterem. Takich ludzi powinno być więcej...
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2013, 14:28:37 wysłana przez ForesT »
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638,
« Odpowiedź #67 dnia: Września 10, 2013, 14:16:12 »

Uprzedziłeś mnie ForesT o minutę.
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Jeżeli jedynym argumentem mechanika350 na zwrócenie uwagi jest "cios poniżej pasa", że Marka uszczelniacz dzwoni, to wywołany do tablicy posiadacz takowego uszczelnienia odpowiadam, że po poprawkach Markoltenta ( wykonanych w ramach reklamacji gratis :) ), przejechałem już ponad 3000km, Czeron już prawie  2000km i żadnemu z nas nic nie dzwoni.
Więc pudło "kolego" mechanik350

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #68 dnia: Września 10, 2013, 16:19:30 »

ForesT ,Pawand -Dzięki Wielkie za obronę  :)  Miło wiedzieć ,że nie wszystkim dzwoni  ;)  labirynt oczywiście . A tak swoją drogą miło słyszeć ,że po poprawkach jest wszystko oki  ;D  Pozdrawiam  gorąco.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #69 dnia: Września 10, 2013, 17:57:06 »

Na labiryncie tak pięknie mi nie chodziła CZ. I potwierdzam, że uszczelniacz nie dzwoni i nawet z tym wynalazkiem lepiej z dołu się zbiera.

Przynajmniej mam teraz pewny wał i jeszcze moja ukochana długo będzie się do mnie odzywać ;)
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #70 dnia: Września 10, 2013, 22:52:59 »

No to teraz dowalę do pieca :D

:P :P :P :P :P

TOMMI

• Starszy Jawer
  • Czym jest człowiek bez pasji ?!
« Odpowiedź #71 dnia: Września 10, 2013, 23:00:08 »

teraz wiem kto mi zrobi wał  :P
JAWA 634.7 81r  MZ TS 250 77r .JAWA 353.04 57r. JAWA 6

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #72 dnia: Września 10, 2013, 23:03:43 »

Ciekawy patent, twojej konstrukcji i co na to Markoltent10?

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638,
« Odpowiedź #73 dnia: Września 10, 2013, 23:08:40 »

No,toś się rozszalał :P .  Myśmy z Czeronem całą prasę kupowali :o , a Ty dwie blaszki, imbus i jazda. Fajny patent na "szybki remoncik" i wymianę łożysk w drodze na zlot ;D ;D .

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #74 dnia: Września 10, 2013, 23:09:16 »

Ciekawy patent, twojej konstrukcji i co na to Markoltent10?
:D  akurat Twój przyrząd Piotrex,to logiczne urządzenie które pozwala na równomierne (prawie ;) ) wyciskanie i wciskanie czopów  ;)  Porównaj tamto cuś  i Twoje oprzyrządowanie ,nie trudno zauważyć różnicę.
 Jedyny problem stanowić może kontrola nad tym by nie zadrzeć otworów w segmentach przy wciskaniu środka i czopów ,ale to ,to pewnie masz opanowane.
Twój przyrząd to prasa ręczna wykorzystująca to co można zrobić używając śrub. Żeby było łatwiej proponuję pomyśleć o gwintach trapezowych . Będzie łatwiej wycisnąć  upierdliwe czopy.
Moje wątpliwości budzą jedynie te łożyska ,ale..co tam tak też można  ;)  No i co zrobisz jak wał będzie przestawiony na środku  i takie kreski można sobie..no właśnie ;)  Ja wiem a Ty ? :P :P :P ;)
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2013, 23:26:37 wysłana przez Markoltent10 »