Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 23:31:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jazda bez wydechów - Shock Sistem  (Przeczytany 13026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asdx21

• Gość
Jazda bez wydechów - Shock Sistem
« dnia: Września 01, 2007, 19:07:30 »

Witam
Wpadłem na pewien pomysł, który przyszedł mi po tym jak miałem spotkanie trzeciego stopnia z leśną zwierzyną. A mianowicie chodzi o skonstruowanie czegoś w rodzaju odstraszacza, któryby polegał na "je¼dzie bez wydechów", a mianowicie jakiś pewien system przesuwu nakładek w wydechach którymi można byłoby w razie potrzeby otworzyć strumieñ mocnych brzmieñ. Można było by porostu to rozwiązać w inny sposób np. zamontować mocniejszy klakson ale myślę że jakością by nie dorównał d¼więkom prosto z silnika (ano właśnie jechał ktoś kiedyś na Jawie 350 bez wydechów – jak było). A czasem mógłby być do "chamski" bajer. Co o tym sądzicie? Dało by się takie coś założyć zbytnio nie ingerując w budowę oryginalnych wydechów. Pozdrawiam ;]

BoNes

• Gość
Odp: Jazda bez wydechów - Shock Sistem
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2007, 19:18:32 »

hmmm.  <blink>
ale ty chcesz cos w rodzaju < naciskam przy kierownicy i dziala > czy cus innego ???
bo sa rozne rodzaje takiego typu "odstraszacza"
a moze wystarczy zamontowac klakson w kawalku rynny czy cos <drool>

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2007, 20:11:47 »

chodzi o coś w rodzaju swoistego odstaszacza no ale nie wim czy brzmienie silnika bez wydechów jest wystarczające mocne od innych "rynn". A pozatym było by to samo wystarczale (nie trzeba ładoać ani nic dokupowywać a poaz tym nie obciążac zbytnio instalacji). Jeśli chodzi o system chwilowgo właczania to nie mam aktualnie na to propozycji (ale myśle że nie będzie z tym zbytniego problemu), ale co o tym sądzicie - opłaca się kombinowanie ???  <unsure>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2007, 20:15:48 »

zawsze można obrócić wydechy do przodu, sporo opó¼nić zapłon i może nawet nie tylko wystraszysz ale i upolujesz :>

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2007, 20:45:52 »

Jak brat naprawiał cześkę to odpalił ją bez tłumików. Efek był taki że musiałem interweniować bo w głowie dudniło i traciłem słuch. Wszyscy domownicy byli nie¼le wkur...... Nie wiem jak byłoby dać rade jechać jawą bez tłumików na dłuższą metę. Moge się założyć że nie tylko zwierzęta z lasu uciekna, ale także leśniczy i kłusownicy  :D .

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 01, 2007, 20:57:36 »

Jawsim <lol>

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2007, 21:15:02 »

to ja powiem tak  :> ja bym nie wykręcał wydechów tylko bym jechał powoli i blisko srodka jezdni jak by co w razie wyskoczenia zwierza uciekać, miałem taką sytuacje i nie polecam  <hammer> <furious>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2007, 23:13:21 »

to ja powiem tak  :> ja bym nie wykręcał wydechów tylko bym jechał powoli i blisko srodka jezdni jak by co w razie wyskoczenia zwierza uciekać, miałem taką sytuacje i nie polecam  <hammer> <furious>

Powiem/napisze  :> tak: raz dane mi było uderzyć naprawde dużego jelenia. Było to podczas mgly jechałem powoli i środkiem więc nie jest to metoda. Z własnego doświadczenia powiem że nigdy nie widziałem zwierza gdzy po górach latałem na wysokich obrotach i wyższymi prędkościami  :P
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Erykos90

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2007, 01:32:00 »

He, a ja zająca ostatnio upolowałem  :>  a tak w ogóle jak jadę w nocy to zawsze wystarczał klakson chociaż kiedyś widziałem na allegro odstraszacze ultrad¼więkowe  :)

http://moto.allegro.pl/item228775702_ultradzwiekowy_odstraszacz_zwierzyny_2_szt_.html
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2007, 01:34:32 wysłana przez Erykos90 »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #9 dnia: Września 02, 2007, 03:13:21 »

Wpadłem na pewien pomysł... A mianowicie chodzi o skonstruowanie czegoś w rodzaju odstraszacza, któryby polegał na "je¼dzie bez wydechów", a mianowicie jakiś pewien system przesuwu nakładek w wydechach którymi można byłoby w razie potrzeby otworzyć strumieñ mocnych brzmieñ.
Chcesz ... to masz :
Wiercisz otwory o odpowiednich średnicach w tłumikach - przed wkładami tłumiącymi.
Najlepiej od spodu (bo nie widać) i montujesz w nie zawory kulowe fi 20 - takie jak do wody (np. przyspawujesz stalowy nagwintowany króciec i na niego nakręcasz zawór, ew. przy pomocy śrubunka) .
Możesz zastosować dodatkowo kolanko aby skierować spaliny np. do przodu lub na boki.
Jeszcze tylko wymyślasz sposób sterowania w/w wymienionymi zaworami np. cięgno Bowdena do d¼wigni na kierownicy albo jakaś wajcha w okolicy silnika.
I możesz do woli "straszyć wydechem"

A po mieście przy posterunku jedziesz cichutko...  <lol> <lol> <lol>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 02, 2007, 08:51:32 »

a najlepiej nie rób nic, bo tylko schamisz motocykl. wygladałby jak jakaś maszyna parowa z tymi zaworami, kolankami,cięgnami i wichajstrami...prawdopodobieñstwo na takie lesne spotkanie jest małe,szkoda zachodu, a nawet gdy trafisz na zwierza, to raczej go tym wkurw.... a nie wystraszysz.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 02, 2007, 10:02:45 »

My Idea :
wywierc dziory w kolankach przed cylkami pozniej wez kawalek blachy
(prostakatny kawalek) przyloz je do kolankek i zacznij zaginac na nich w takie rurki zeby chodzily w gore i w dol otwierajac i zamykajac dziore
pozniej przyspawaj pod dziorami kawalki preta czy drota zeby rorka niespadala i okrywala dziore nastepnie trzeba skolowac jakies 2 linki i 2 sprezyny , 2 prowadnice < czy cos w tym stylu zeby rurka sie nieobracala . No i na koncu troszkie trzeba pokombinowac przy nic zeby sie otrwieraly i zamykaly < wystarczy spawarka i kontowka i troszkie metalu >
tylko ze nieda sie tego zrobic tak sczelnie i bedzie niestety slychac to w normalnej jezdzie
albo mozesz wywiercic dziory i skolowac jakies wielkie sroby czy cos
w razie potrzeby przed lasem mozesz wykrecic < powinno by git jak silnik jest zimny  <drool>

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 02, 2007, 11:07:45 »

Widzę że opinie są podzielone a i znalzały się ciekawe propozycje za co dziękuje. Jeśli chodzi o wygląd "tej sprawy" to jeśli będzie się miało chęci i czas to można to zrobić ładnie i estetycznie i nie będzie "straszyć" wyglądem jak niektóre "cacka" tjuningowców.
 <cheers>  ;]

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 02, 2007, 11:43:45 »

asdx21 teraz już wybór należy do Ciebie temat już został wyczerpany <punk>  <thumbup> :>

<cheers>

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2007, 11:49:39 »

Tak jest!  <thumbup> A teraz moje ulubione - kombinowanie - hehe.
 <cheers>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #15 dnia: Września 02, 2007, 18:29:30 »

No to ja się wtrące...

Po pierwsze jak chcesz to robić na drogach publicznych i temu podobnych to szansa na spotkanie panów w niebieskich mundurkach i białych czapkach wzrasat o.... hmmm w każdym razie dużo bardziej prawdopodobne. Jak chcesz to robić w lesie to należy się liczyć ze spotkaniem panów w zielonych mundurkach i takich samych czapkach a pózniej wizyty tych wcześniej wspomnianych. Efekt to utrata dowodu grzywna i już tylko mniejsze atrakcje.
Dwa. Zawsze jest jakaś dopuszczalna granica hałasu, której trzeba przestrzegać (ciekawostka: pięknie brzmiące chopery i cruizery pomimo wydawać by się mogło glośności spełniają fabrycznie takie normy)
Trzy. Poszukaj na internecie takiego systemu jaki jest stosowany np. w H-D czy Hondzie gdzie na wolnych obortach wydechy są cichsze a wraz z ruchem manetki moto "głośnieje"

p.s

Jeżdziłem planowo i nieplanowo z tłumikami i bez (to samo tyczy się wkładów) i powiem jedno: Strasznie mózgo-jebliwy to dzwięk

p.s1
raz w wielki piątek zgubiłem wkład, rzuciłem za płot i niezrażony pojechałem, jak wróciłem pod bramą już stali smutni panowie w nie zielonych mundurkach  :( 
...no i ku...a jak tu powiedzieć, że donosicielstwo umarło...         
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2007, 00:08:33 »

ja tam nie mam wkladow, mam tylko koncowe zatyczki, ma to swoje zalety, bo wlasnie nie musze uzywac klaksonu, wszyscy mnie widza  :> psy uciekaja  <yes>

ale i tak mam cichszy wydech niz kumpla dniepr
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 06, 2016, 12:10:43 »

trochę odkopie wątek ale ja znalazłem optymalne ułożenie wydechów tak by odstraszały wszystko i moją jawe było słychać z ok 1km. https://youtu.be/jB1Ed_IIDSk
hałas był nie do zniesienia i przy wyższych prędkościach traciła moc ale te uderzenia spalin na twarzy były tego warte.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 06, 2016, 13:37:09 »

Taki "wydech" silnika 2T, a raczej jego zupełny brak, moim zdaniem jest najprostszą drogą do rozmyślnego zdemolowania co najmniej góry silnika - brak fali powrotnej ...

To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:12:57 »

wątpię aby to obniżyło trwałość silnika... bez fali powrotnej zwyczajnie część mieszanki będzie szła do atmosfery razem ze spalinami. Zmniejszy się moc i teoretycznie wzrośnie zużycie paliwa.  Nie wiem jak mogłoby to wpłynąć na trwałość silnika. Ale przy wyższych prędkościach spaliny i mieszanka z kolanka wracały do cylindra i teoretycznie dawałoby to coś jak upośledzone "zjawiska falowe"  ;D

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:25:50 »

Nie wiem jak mogłoby to wpłynąć na trwałość silnika.
Mniej mieszanki chłodzi silnik, mniej mieszanki smaruje górę cylindra.
Jak to może wpłynąć ? Nie wiem, ale po coś wydechy zamontowali w fabryce i raczej to nie było za zasadzie że jak "orzeł" to montujemy a jak "reszka" to nie.

Po za tym, czym się kierowałeś montują tak kolanka ?
Mogłeś chociaż tą deskę bejcą pomalować ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:36:41 »

Z chłodzenie to niekoniecznie tak... Część mieszanki która przelatuje razem ze spalinami ogrzewa się i wraca do cylindra cieplejsza. Na chłopski rozum to temperatura spalonej mieszanki może być większa...
Ale w sumie to nie wiem  :) [size=78%]

Na obydwu tłumikach odpadły mocowania więc postanowiłem pojechać "w las" bez tłumienia. A decha by kolanka nie ocierały o glebę :P . Ostatnio dospawałem te mocowania tylko że tym razem wkłady wystrzeliło 8) [/size]

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:40:54 »

Raz wyciągnąłem wkłady z końcówek wydechów żeby sprawdzić jak to będzie brzmiało. Brzmiało okropnie, by nie powiedzieć... , emm, wieśniacko. Wsadziłem po przejechaniu kilometra. Nie ma co się oszukiwać, pojemność i cykle pracy nie te, by dorównać chociażby GS500 w brzmieniu na dobrym wydechu.
Pojemność robi swoje (Nuda900), pomimo tego samego układu cylindrów :D

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:43:26 »

Część mieszanki która przelatuje razem ze spalinami ogrzewa się i wraca do cylindra cieplejsza.
Tak ogrzewa się tylko ciągle jest to mieszanka chłodniejsza od tłoka czy tym bardziej głowicy ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 06, 2016, 14:55:11 »

Przy "normalnej" pracy z tłumikiem wraca cieplejsza mieszanka i następnie minimalnie ogrzewa się od cylindra głowicy i tłoka ale bez tłumika ciepłą mieszanka nie wraca i nowa porcja mieszanki nagrzewa się tylko od głowicy cylka i tłoka więc teoretycznie temperatura będzie mniejsza ale w tak minimalnym stopniu że chyba jest to pomijalne  ;)