Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:29:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Sprzęgło+zapłon  (Przeczytany 4247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arektrix

• Gość
Sprzęgło+zapłon
« dnia: Września 01, 2007, 20:30:18 »

Witam,mam duzy problem i szlag mnie trafia,mianowicie wymieniłem tłoki,pierscienie,uszczelki,elektryk zrobił mi instalację,jest także ładowanie,wszystko gra,pali od kopa.
1-problem ze sprzęgłem,jak go trochę dokręcę to wchodzą biegi ale sprzegło mi ślizga a jak trochę popuszczę to jest na odwrót,biegi nie wchodzą a sprzęgło nie ślizga,gdy ustawiłem tak zeby dało sie choć trochę je¼dzić to było w porzadku dopóki nie dałem do pieca,choć sprzegło trochę mi ciągło,od razu przestawia mi się zapłon na platynkach i od nowa musze go ustawiać,myslę  ze moze byc to też wina cewki poniewaz jedna mi sie grzeje dlatego motor przerywa po dłuższej je¼dzie,,jak ustawić to pieprzone sprzęgło i zapłon i czy jest wina akurat tego bo nie jestem do koñca pewien pomóżcie bo chyba ja rozj........ę. <evil> :[

Jawsim

• Gość
Odp: Sprzęgło+zapłon
« Odpowiedź #1 dnia: Września 01, 2007, 20:37:55 »

jeśli przestawia Ci sie zapłon na przerywaczach a nie tylko platynkach ;) to może masz bicie na wirniku a dalej ,na krzywce? no może też być tak, że masz zuzytą płytkę zapłonową i od wibracji luzują się śrubeczki, bo otwory są wyrobione? a co do sprzęgła to co to za motocykl? jawa ts? cz?

Arektrix

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 01, 2007, 20:50:37 »

Jawa TS-KA,
Sprawdzę
Dlaczego grzeje mi się jedna cewka jak iskra na swiecy cały czas jest dobra a druga jest zimna i też jest dobra,
Ale z tym sprzegłem to juz naprawdę nie wiem co jest

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 01, 2007, 21:36:39 »

zamieñ cewki miejscami, ta od prawego na miejsce tej od lewego cylindra i odwrotnie. jeśli po tej zmianie bedzie sie grzała ta sama cewka to znaczy,ze może byc uszkodzona, zgnieciona albo cośtam. jeśli bedzie sie grzała ta cewka,ktora wczesniej była ok to problemu szukaj w kabelkologii.
 aco do sprzęgła to głowa do góry!! widzisz młotek? jeśli nie to znowu głowa do góry, w prawo, lewo.... gdzies musi być. najlepiej minimum 3 kg. postaw kolo jawy na noc i rano bedzie git. ja  tak zawsze robie . perswazja musi byc.

Arektrix

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 01, 2007, 21:59:01 »

Dobra,spróbuje z tą perzfazją heheh :D,
Jeszcze jedno pytanko,tarcze moze nie są najnowsze ale gdybym dołozył jeszcze jedną cierną to mogłoby zadziałac??
Kumpel próbowal i mówi ze działa ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 01, 2007, 22:03:01 »

tzn w ksiązce o kolorze słoneczka na d czeskim niebem jest napisane, a w zasadzie narysowane jak ma byc zmontowane sprzęgło- ale lepiej jest to zrobic w ten sposób- przy sprzegle 5-palcowym najpierw ten nieszczęsny oring, musi być gruby i niewyjechany,bo inaczej szarpie sprzęgło. potem nie jak w książce tarcza cierna tylko METALOWA przekładka,potem cierna potem przekładka (...) cierna nr 5 i docisk.

Arektrix

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2007, 22:07:12 »

ja sie pytałem gościa w sklepie,gada l mi o tym ze na koncu własnie niema blachy ylko cos innego i nie wiem co bo chyba tego nie mam tylko same blachy to moze byc ten docisk?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2007, 22:20:27 »

poszukaj tu gdzieś jest schemat. docisk to taka aluminiowa tarcza z pięcioma otworami. od jego wewnętrznej strony jest popychacz-ten taki sporawy gwó¼d¼ :), a z wierzchu wkładasz sprężynki i srubeczki i luzio ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2007, 22:27:56 »

http://www.bednarczykpolska.forall.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=26

masz tu linka do budowy silnika, sprzegło jest gdzies  w połowie

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Września 01, 2007, 22:53:05 »

Co do grzejącej sie cewki to może na odwrót ją podłączyłeś.

Ze sprzegłem to może wina oleju. Jaki masz??

JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2007, 23:01:22 »

nie zdziwie się jeśli to hipol, z ta cewką to racja- przez to,ze sa do siebie zwrócone to zawsze muszę się zastanawiac jak podpiąć kabelki, mozna łatwo walnąć byka. impuls pod 1 a masa pod 15? jakoś to tak było, albo odwrotnie. kurde nie pamietam,bo na szczescie juz minely te czasy

Arektrix

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 03, 2007, 18:50:23 »

siemka wlasnie co do oleju mam chyba zbyt gesty bo dzisiaj odkręcilem dekiel i zauwarzyłem ze tarcze mi sie rozkleic nie chca
2 dolozyłem jeszcze jedną tarcze po środku i powiem ze na sucho odpychaja sie lepiej ale powstal jeden jeszcze problem otoz jedna sprezyna jest za miękka i tylko z jednej strony wypycha mi docisk to pewnie tego wina bo z jednej strony tarcze sie nie odrywaja stary ma mi taka w robocie zalatwic bo w garazu nie znalazłem :> :]

Arektrix

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 03, 2007, 18:58:28 »

jaki mi olej proponujecie?

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2007, 23:25:24 »

Hipol F15  ew. Hipol GL-5

£opian

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2007, 22:03:22 »

sprzęgło podstawa !! zobacz czy masz kulke w automacie sprzęgła od strony wałka zdawczego !! a jesli nie to zobacz jak wyglądają przekładki w sprzęgle oraz tarcze !! z tym przerywaniem to zobacz jakie masz swiece bo mogą niewytrzymywac ciepła silnika !! Jawa ma wysoką temperature !! a zapłon masz opisany jak ustawic na forum !! pozdrawiam :)