Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 07:53:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zapala po czym po 40 sekundach pracy jest zgrzyt i blokuje silnik  (Przeczytany 3885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

liware

• Gość

mam jawę 350 TS z 87 roku kupiłem niedawno był to dla mnie duży awans bo na własność miałem najwięcej wsk 175... kiedy ją kupiłem silnik dostałem w kawałkach po regeneracji wału ... naprawiałem już niejeden motór więc z poskładaniem nie było kłopotów choć popełniłem błąd i zapomniałem o tulejce pod simmering z prawej strony ... długo nie mogłem dojść czemu nie pali na 2 i jeżdziłem trochę czasu na 1 garku wtedy pojawił się problem mianowicie w czasie jazdy silnik szybko zdechnął i moto stanęło... po tym fakcie zrobiłem w koñcu drugi gar do porządku i ustawiłem zapłon... teraz jest tak zapala ładnie płynnie od 1 kopa pochodzi jakieś 30 40 sekund zbiera się na obroty i wszystko po czym nagle jest zgrzyt i silnik staje czuć pod kopnikiem opór ale jush po chwili można znów zapalić i sytuacja się powtarza ........................ tutaj umiera mój honor wioskowego mechanika który jak do tej pory każdemu naprawiał motorki z dobrym skutkiem ... błagam o pomoc!!!  (zdjąłem gary i ten prawy jest lekko przytarty ale wątpie żeby to było od tego)

Jawsim

• Gość
Odp: zapala po czym po 40 sekundach pracy jest zgrzyt i blokuje silnik
« Odpowiedź #1 dnia: Września 05, 2007, 19:53:51 »

tłoki Ci puchną :-/

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2007, 22:33:16 »

Możliwe że jest złe pasowanie pomiędzy tłokiem a cylindrem. Ktoś może chciał zwiększyć sprężanie i spieprzył sprawę  :-/ I tłoki po nagrzaniu zwiększają objętość i trą o gład¼ cylindra.

W takim wydatku czeka cię szlif.

QTR

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2007, 08:24:51 »

A jakie masz tłoki? Polskie czy Czeskie? Może masz za mały luz na zamkach 
pierścieni. Może dałeś za mało oleju do paliwa. Może zbyt uboga mieszanka
paliwa z powietrzem czyli regulacja ga¼nika.

liware

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2007, 17:17:36 »

tłoki ?? hmm nie wiem na początku wszystko było dobrze dopiero od czasu długiej jazdy na jednym dobrym garku .... a co do gażnika to też jest coś dziwnego bo idzie tylko na ssaniu niezależnie od poziomu paliwa i wysokości iglicy..... popatrze jeszcze i napiszę czy coś się udało .... Dzieki bardzo za pomoc  <worship>

sadziu90

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 07, 2007, 02:56:38 »

Też bym stawiał na ga¼nik, a dlaczego? - mam podobny problem... U mnie moto chodziło całkiem nie¼le - pó¼niej przyszedł czas na czyszczenie zbiornika, ga¼nika no i wymiana kranika... A jak wszyscy wiemy, wyczyszczony ga¼nik trzeba poddać regulacji  :P U mnie Jawa stoi już kilka ładnych tygodni  :[ bo nie mam czasu nawet na taki banalne sprawy...

Mogę ją zapalić ale po jakimś czasie dusi się - dostaje za mało paliwa... Czyli ga¼nik...

liware

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 16, 2007, 14:02:39 »

wyjaśniło się ... prawy gar był zatarty i to z mojej winy przy zakładaniu żle odczytałem instrukcje i tłoki żle założyłem znaczy nie prawy na lewy :D tylko o 180 stopni przekręciłem ...... no cóż człowiek uczy się całe życie tylko czemu kosztem pojazdu...