Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:30:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 250 / 353 Ga¼nik i Zapłon  (Przeczytany 6508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schiso

• Gość
Jawa 250 / 353 Ga¼nik i Zapłon
« dnia: Września 07, 2007, 00:27:08 »

Witam
1.Mógłby mi ktoś po krótce objaśnić ga¼nik 250tki? I troche jego regulacje

2. Słyszałem że w tych jawach zapłon to przerąbana sprawa... Wie ktoś jak go ustawiać? I ile mm on jest przed górnym punktem?

Za wszelkie info z góry dzięki  <cheers>

aker6

• Gość
Odp: Jawa 250 / 353 Ga¼nik i Zapłon
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2007, 22:39:56 »

żaden problem ino troche wprawy.
1. ustaw na GMP i na przerywaczu ma przejść listek szczelinomierza 0.3 a ma nie przejść 0.4. ustawiasz to śróbą od kowadełka.
2. cofasz tłok o 3,5-4mm i ustawiasz na przerywaczu przerwe zeby przeszedł listek 0.05 a nie przeszedł 0.1. Ustawiasz to śróbkami trzymającymi płytę.
!! ważne żeby płytka nie miała luzów w miejscach gdzie ociera o stojan podczas okręcania.

A co chcesz wiedzieć o ga¼niku?? Jeżeli masz tak jak ja 2924H to śróbę od mieszanki mam wykręconą o ok 1.5 obrotu. Potem nastawiałem do koloru świecy. Przepustnice chyba mam na 3 ząbku od góry. dobrze wyczyść i załóż filtr paliwa na wężyk.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2007, 23:49:03 »

OK dzięki, zobacze to jak poskładam silnik w jedną kupe (teraz jest na pół rozłożony) i widze że jadnak Ty masz chyba najstarszą Jawe (jaką widze na forum) ;).
 Wogóle tak to jak Ci się jeszcze trzymajś blachy? ja rozbierając zauważyłem że błotnik był spawany pod siedzenem kawałek :/ i same te obudówki mają sporo takich małych obić i niewiem co z tym fantem zrobić (jakiś bardzo dobry blacharz?). I mam problem bo mam też 3 takie malutkie wgniecenia na baku na chromach :( . Słyszałem coś że niektórzy zajmują się takimi, wygniatając to elektromagnesami, czy ktoś coś wie o takim czymś? Bo raczej szpachli na chrom to niedam z wiadomoych powodów jak i samego tego że nienawidze artykółów typu szpachla kłaść na mój krążownik ... ;)

aker6

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2007, 22:07:30 »

mam po kompletnym remoncie. miałem mocno zmasakrowany przedni błotnik. Poza tym ktoś kiedyś ją dobrze zakonserwował szarą farbą olejną ;) bak jak dasz do chromiarzy to powinni wyciągnąć wgnioty. u mnie to robili i jest ok. Pod chrom podobno można dawać ołów, ale chyba łatwiej znaleść kogoś kto naleje trochę mosiądzu palnikiem.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2007, 23:56:21 »

Ile Cie wyniosły chromy na bakau?
Odnawialeś może obręcze kół? U mnie troche rdza się naniosła na nie i myśle wyjąć obręcze i do chromowania dać je, tylko słyszałem coś ze po chromowaniu podczas centrowania felgi całej mogą pękać te chromy. Czy to prawda?
Chciałbym odwalić ta Jawe tak naprawdę z szacunkiem (hehe :) ) i żeby to wyglądało naprawde pięknie.

aker6

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2007, 11:06:10 »

Sory wcześniej się pomyliłem (tak to jest jak sie pisze z pamięci) tłok cofamy o 4-4,5 mm <oops>

Chrom na baku 300zł. u lepszych chromiarzy podobno 500. Za obręcze juz nie pamiętam. mi nie popękał od szprychowania ale niestety obdrapał się przy zakładaniu opon (miałem twarde stare Dębice), jak bedziesz zakładać nowe to nie powinno Ci się nic obdrapać.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 10, 2007, 22:34:18 »

Troche kasy trzeba wyłożyć na ładną Jawe...
Pierwszy remontuje silnik, dzisaij wkoñcu udało mi się zdjąc koszyk , za nim półksiężyc i całą skrzynie. ¯eby wyciągnąć koszyk to myślałem że mnie szlak trafi, ale wkoñcu po dłygiej dość walce wyjąłem tarcze wszystkie i wykręciłęm cały kosz... ;)

Potem się zajme usłygami galwanicznymi w między czasie troche poprawić musze tylny błotnik bo widziałem tam spawany był troche i ktoś chyba niemiał zbyt dużego doświadczenia ze spawarka ...
Na allegro widziałęm że ktoś sprzedaje mase części do 250tki (praktycznie całą bez papierów) to przyda mi się jako młodszy (10 lat...) dawca organów ;)

Tomasz 350

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 19, 2007, 15:36:53 »

witam wszystkich wie mooże ktoś ile obrowów powinna mie jawa na postoju

aker6

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 19, 2007, 19:01:51 »

zależy jaka Jawa. teoretycznie 250 kręcą sie do 5tys. w praktyce mało kto to mierzył  ;]

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2007, 00:24:04 »

Można zrobić elektroniczny obrotomierz sobie diodowy albo jak jak ktoś bardziej wymagający to nawet może pod mały wyświetlacz :> diodowy :). Ja tam obrotomierza niepotrzebuje (mam go w uchu  <thumbup>) a i taka elektronika w Jawie 250 głupio by wyglądała  <yes>.
Co do obrotów to ja w Kaczce dawnej mojej ustawilem obroty dosłownie minimalne z tym że takie aby nie zgasł np jak jade i wciskam sprzęgło, albo poprostu po dodaniu gazu i puszczeniu. Nikt takich niemiał jak ja(brzmiało to jak WKSa ;) ) ale zato jak dłużej tak pochodziła to aby weszła na większe obroty trzeba było baaaaaardzo (cholernie!) powoli dodać gazu aby nie zalać, a jak się jechało po takiej wolnej pracy silnika na biegu jałowym to też przez spory czas na powolnych obrotach bo na wyższych wogóle dławiła się, ale jak już wszystko powróciło do normy to było spoko ;)
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2007, 00:25:39 wysłana przez Schiso »