Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 12:01:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: pomocy  (Przeczytany 5720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawa 1234

• Gość
pomocy
« dnia: Października 07, 2007, 19:05:15 »

chłopaki szlak mnie trafia z ta moją maszyną a mianowicie jawą 350 ts
kiedys pisałem że jedynka mi nie chce wchodzić po przejechaniu ok. 300 m. Mechanik stwierdził że to ten automacik na krórym jest regulacja poruszał i było wszystko ok. przez 3 dni. Następnie kłopoty ze sprzęgłem takie że puszczm klamkę a moto stoi w miejscu a nagle szarpie na forum mówiliście że to gumowy oring w koszu ale on jest ok. Miałem nowy łañcyszek sprzęgłowy i go zmieniłem i dokręciłem kosz sprzęgłowy. Motor rwał aswalt. dzisiaj wyjeżdzam i  to samo sprzęgło jest ok a jedynki jak nie było tak nie ma. no i dotadcie cos bo juz sie wkurzam a jedszcze troche to wypieprze jawe na złom
 <mur>

« Ostatnia zmiana: Października 08, 2007, 16:50:49 wysłana przez jawa 1234 »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2007, 19:22:03 »

nie wyrzucaj na zlom.. wiem co mowie... tez to przechodzilem...
http://mienki1987.blogspot.com/

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2007, 21:13:02 »

A jaki masz olej?? To może być wina oleju. Jak już silnik i sprzęgło (olej) rozgrzejesz to nadal tak jest?

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2007, 21:43:37 »

a inne biegi sa??? mozesz ruszyc z dwojki i wszystko jest ok?
http://mienki1987.blogspot.com/

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 08, 2007, 08:14:48 »

NAWET JAK SI SILNIK ROZGRZEJE JEST TAK SAMO
A INNE BIEGI SA NORMALNIE A JAK JEST ZGASZONY MOTO TO JEDYNKA JEST NORMALNIE

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Października 08, 2007, 10:04:39 »

Nie wiem czy to to bedzie przyczyną ale kiedyś miałem podobnie a okazało sie że kopkę założyłem w ten sposób że jak na 1 chciałem daćto sie opierała o podnóżek.  Wystarczyło podnieść o jeden ząbek na wielowypuście i ok było  <lol>
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 08, 2007, 16:53:17 »

raczej nie bo już przóbowałem na wielowypuście podnieść w góre

ale najbardziej zastanawia mnie dlaczego jak pcham motor zgaszony to jedynka jest a jak zapale i porzejade 300 m jedynka przestaje istnieć

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 08, 2007, 17:40:01 »

Wygląda na to że masz skrzywiony automat zmiany biegów lub skrzywiony któryś z wodzików lub ten pręt po którym one się przesuwają albo wyrobione zęby pierwszego biegu. W wyniku tego na wyłączonym silniku tryby zaskakują na siebie ale przy odpalonym silniku, obrotach i drganiach kły w zębatkach nie zaskakują.

Wrzucasz 1 na postoju, kły trzymają, odpalasz, ruszasz i od wibracji zębatki się rozłączają.....

Te przesunięcia mogą być spowodowane tym że mocniej dokręciłeś kosz sprzęgłowy co przesunęło cały wałek główny. Ogólnie czeka cię połowienie silnika i weryfikacja skrzyni. Tylko pamiętaj że automatu zmiany biegów (jeśli on jest  winny) nie da się ocenić na oko że jest ¼le. Ja połowiłem swój silnik 3 razy zanim doszedłem że to on powoduje wypadanie biegów.....

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 08, 2007, 19:35:11 »

ale problem z biegami pojawił się wcześniej niz przykręcałem kosz

ale wielkie dzięki za rady

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2007, 18:36:00 »

a co myślicie o oleju który zalałem HIPOL MF GL - 3 80W/90
bo Renegade pisł że to moze być wina oleju

PS dzisiaj jak jeżdziłem to nawet moto łapał mi jedynka i jawa szła jak burza

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 10, 2007, 18:49:02 »

To olej niby ujdzie. Choć są leprze  ;)

JA MAM DZI¦ WIęKSZY PROBLEM NIż SPRZęGłO  :-/ <crybaby>

Pękł mi pierścieñ w prawym cylindrze i już po tłoku. Jedyne szczęście że nic gładzi cylindra nie zrobił. Trochę to dziwne bo nawet nie mam dobrze dotartej Jawy  <dontgetit>

Teraz mnie czeka kolejny wydatek bo potrzebuje nowego prawego oryginalnego tłoka na 4 szlif i pierścieni do niego. A co najgorsze nie mam teraz kasy  <crybaby> 
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2007, 19:15:22 wysłana przez Renegade »

tomecki83

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2007, 19:02:15 »

Moim zdaniem w tego typu motocyklach jak Jawa,Wsk,MZ jaki olej wlejemy do skrzyni ma drugorzędne znaczenie, te motocykle pojadą na każdym oleju byleby nie było w nim zanieczyszczeñ , opiłków itp.Nie ma co szaleć z drogimi olejami.Wystarczy Hipol albo jakis olej do aut.A co do Twoich objawów to lepiej rozbierz silnik jak radzono Ci wyżej i wtedy wszystko sie wyjaśni.W mojej Jawie TS po przejechaniu kilkunastu km nie mogłem zadnego biegu wrzucic, okazało sie ze ścinało jeden w wodzików na skutek wyjechanego wałka zdawczego.Tak ze lepiej samemu obejrzec wszystko naocznie , bo domysłów mozna snuć wiele.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2007, 19:10:26 »

Co do oleju to się nie zgodzę że każdy może być.  Bo sprzęgła nie korkowe takie jak np. w Jawie TS albo ETZ 150 potrzebują odpowiedniego oleju bo nie będą działać prawidłowo.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2007, 19:16:14 wysłana przez Renegade »

jawa 1234

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2007, 19:25:07 »

Renegade a jaki olej Ty polecasz????????????????????

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2007, 19:47:16 »

Jeżeli nie palisz gotówką w piecu  <lol> to Hipol w zupełności wystarczy jeżeli masz zmiar trochę więcej kasy wydać to masz większy wybór. Miałem jakiś czas Mobil ale nie pamiętam teraz oznaczeñ. Jak znajdę opakowanie to napisze. I on bardzo dobrze mi się sprawował. I ładnie skrzynie wyczyścił bo jak rozpołowiłem silnik to aż miło było popatrzeć  :D

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 10, 2007, 20:05:41 »

Jedyne co musi być brane pod uwagę to odpowiednia lepkość oleju. W jawach dobór ograniczony jest przez sprzęgło. Ja polecam hipol bez żadnych zastrzeżeñ. 

Jak ktoś chce się bawić w lepszy olej to niech zwraca uwagę czy producent przewidział je do skrzyni ze sprzęgłem w kąpieli olejowej.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 10, 2007, 20:37:53 »

dokładnie Bracie Moto M.grunt to zajrzeć na rewers butelki i obczaić czy do wet clutch się nadaje. motocykle czterosuwowe mają z reguły (
japanese) wspólny olej dla silnika i sprzęgła i skrzynie biegów. ma to swoje ZADY i WALETY. przy defekcie napędu silnik dostaje opiłkami  :-/ i w ogóle dziwie im się,że dobrali złoty środek. zaleta to to m.in,że olej jest szybko ciepły i sprzęgło i skrzynka se lepiej hulają. w jawie skrzynka i sprzęgło są dosyć, eee, obciążone , a przynajmniej tak brzmią ( to wycie wilka z czkawką na 2 i 3) ale na hipciu MF śmigałem tym do małolitrażowych klamocików i nie przypominam sobie o jakichkolwiek problemach ze zmianą biegów. jeśli mechanizm jest rześki to oliwa jest drugoplanowa. sprzęgło też jest dosyć wyrozumiałe.