Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:23:49
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Silnik z motoroweru w jawie 350  (Przeczytany 29872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Silnik z motoroweru w jawie 350
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 23, 2014, 09:11:23 »

Chcesz kupić tą pomarańczową Jawkę? Jeśli tak to nie maluj jej, przecież ma dobry lakier. A z taką wiedzą o malowaniu najprawdpodobniej tylko ją oszpecisz.
Wątpię czy dałoby się kupić tego chińczyka za 400zł, gdybym miał go kupić za 2200zł to wolałbym Simsona S51 lub Charta.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

kubulec

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 23, 2014, 09:53:50 »

Czytaliście co ja pisze? Mówiłem że mam 800 zł to już przestańcie pisać o tych chińczykach i mi motorów za 2000 szukać...

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 23, 2014, 10:05:56 »

C
zytaliście co ja pisze? Mówiłem że mam 800 zł to już przestańcie pisać o tych chińczykach i mi motorów za 2000 szukać...
Jak się nie ma pojęcia i pieniędzy to się motocykla nie kupuje... Z tego co widzę to nie masz kompletnie orientacji i rozeznania w motocyklach więc koledzy chcą ci doradzić coś czym pojeździsz bez większych problemów.
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 23, 2014, 10:45:51 »

Była mowa o jawce 50 mustangu i innych motorowerach. Na początku tematu było o motorze ale potem temat zmienił sie na motorowery. Odnośnie że niemam pojecia o motorach .Tak zgadza sie raczej nikt nie urodził sie z wiedzą kompletną na ten temat. Rozumiem ze chcecie bym dobry kupil ale kasy nie dam rady wiecej zebrac i 800 zł to max.

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:30:16 »

Ej chopy, dajcie mu spokój, niech kupuje jawke a jak jest uparty to będzie się uczył z czasem tak jak ja, jaj zarejestrowałem się na forum to praktycznie nic nie umiałem ale że uparty ze mnie człowiek przez ten czas umiem coraz więcej. Oczywiście jest w tym bardzo duza zasluga tego forum gdzie zadawałem pytania idiotyczne dla Was a dla mnie bardzo ważne. Teraz teoretycznie wiem o 50 prawie wszystko, praktyka trochę kuleje ale też poprawie to mam nadzieję w wakacje. Dajmy nawet głupie ustawianie zapłonu, większość z Was zrobi to w 3-7minut, niektórzy z zamkniętymi oczami, mi zajęło to za pierwszym razem około 7 (słowem siedmiu) godzin, teraz zrobię to w 10-15 minut. Dajcie chłopakowi spokój bo pewnie będzie tak samo wkur***jący jak ja (bardziej się juz nie da) ale na dobre mu to wyjdzie, naprawdę.
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:35:41 »

Fajny jest ten 1 ale transport troche wyniesie :/

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:37:09 »

Tak Kubulcu , tylko chodzi o to że Ty jeszcze nie masz w ogóle wiedzy o mechanice i działaniu pojazdów mechanicznych . Jakbyś choć trochę wiedział to wiedziałbyś że idea ciężkiej ramy z malutkim silnikiem jest zła , bo to będzie nie do jazdy wśród innych ludzi - po prostu rozpędzać się będzie strrrrrrasznie powoli i pod każdą górkę będzie jechać 15 km/h a pod większe górki nie wyjedzie w ogóle . Do dojazdu przez pola , po prywatnych drogach , gdzie nie będziesz się rozpędzać ani jechać z innymi pojazdami to okay , można takie coś zbudować , ale po drogach publicznych nie . "Zbyt powolna jazda prowokuje innych kierowców do wyprzedzania" i będą przez to sytuacje niebezpieczne dla Ciebie i innych kierowców . Jak na wąskiej drodze dogoni Cię TIR na przykład - on będzie mieć 75 , a Ty 25 km/h - a on nie wyhamuje jak zobaczy Cię zaraz za zakrętem tylko musi Cię wyprzedzić albo rozjechać - będzie wyprzedzać , nawet na trzeciego - to Ci już mogę powiedzieć .

Inna rzecz - jak taki starszy motor obsługiwać i naprawiać , oraz ile to kosztuje czasu (i w garażu, i przy książkach, manualach) oraz pieniędzy . Jak kupisz takiego motóra to najprawdopodobniej będzie on niejeżdżący po Twojej pierwszej naprawie/remoncie/przeróbce/tuningu czy tym co mu zrobisz , a winić będziesz Nas że nie pomogliśmy i że kupiłeś złoma za Naszą namową . Niestety , nie diagnozujemy i nie naprawiamy zdalnie/telepatycznie/przez_internet pojazdów mechanicznych . Możemy pomóc , poradzić , przekazać swoje doświadczenia z użytkowania, ale wiedzę i praktykę musisz zdobyć sam i musisz chcieć ją zdobyć , wyrwać ją matce naturze swoim rozumem . Śrubkami nikt za Ciebie kręcić nie da rady przez internet . Tak samo nie wszystko da się zdiagnozować trafnie , jak ktoś to opisze na forum . Nawet wrzucenie dobrze zrobionego filmu nie zawsze pomaga znaleźć przyczyny usterek .

Ja nie widzę przeszkód abyś kupował motor jaki chcesz , tylko najpierw kup lub pożycz , przeczytaj i zrozum jakikolwiek poradnik/podręcznik mechanika samochodowego lub motocyklowego . Artykuły pana inż. Sałka przeczytaj (ale nie stosuj od razu) . Instrukcje do Jawki i Rometa ściągnij z netu i poczytaj , tak samo magiczną żółtą księgę do Jawy 350 . Wtedy będziesz wiedzieć o czym mówimy i co chcesz kupować . To zdecydowanie pomoże Tobie samemu znaleźć odpowiedzi na pytania które tutaj Nam zadajesz . Najpierw skieruj się tutaj .

Bardzo mnie cieszy że masz tyle entuzjazmu i chęci , ale nastaw się najpierw na wiedzę techniczną , a potem na decyzje o kupnie , nie odwrotnie .

Anusiak dobrze napisał - jak jesteś uparty to się nauczysz , jeśli się nie zniechęcisz . Tylko wiedz że nie od razu i potrzeba na to czasu .

Ja doradziłbym kupić Jawkę 50 jak chcesz znać moje zdanie . Albo Rometa Ogara 200 z tym samym silnikiem . To dobre silniki , dobrze jeżdżą niedużo palą i części są i są niedrogie , a silnik jest łatwy w naprawie . 350km Bulo Mustangiem przejechał na nasz zlot w Kamieńsku (i wrócił !) .

Ej chopy, dajcie mu spokój

Ja już się nie odzywam , chyba wszystko powiedziałem , teraz mam czyste sumienie =)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2014, 14:54:50 wysłana przez von_Majzel »

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:46:16 »

Dobra rozumiem ze napalilem sie na jawe 350 ale mniejsza juz z nia. Naprawić ma mi kto wiec nie sadze ze beda z tym problemy a najwyzej to wtedy internety. Jade jutro zobaczyc jawe odpale przejade sie ( jak dam rade :D ) i zdecyduje. Ewentualnie pojade zobaczyć ogara 200 i wtedy zobaczymy.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 23, 2014, 11:53:50 »

Fajny jest ten 1 ale transport troche wyniesie :/
No chciałem wstawić tylko odnośniki do ogłoszeń z chartami w przystępnych cenach,nie patrzyłem na region...
Cóż,nie ma co mieszać w głowie nikomu,każdy dojdzie do jakiejś praktyki kosztem prób i błędów (oby było jak najmniej). Jak najbardziej forum pomaga.
Nikt się nie urodził z jakąś wiedzą,nie chcę nikogo demoralizować ale ja pierwszą TSkę kupiłem z wieku 15lat,okropny paździerz... Pierwszy raz wymieniałem pierścienie tłokowe i to właśnie przy niej,dwa kupiłem na zapas w obawie o nieudolne ich założenie na tłok ale nie ważne...
Popieram całkowicie przesłanie kolegi vonMajzel.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 23, 2014, 14:33:25 »

Już sam wygląd tego Charta za 800zł świadczy o tym że daleko to to nie zajedzie. Wystarczy popatrzeć na śruby od pokrywy magneta :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
  • Były:Komar 1, Jawka, WSK 175, WSK 125 Jest CZ 175.
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 25, 2014, 17:28:27 »

Popieram von_Majzla może trochę poczekaj dozbieraj siana obierz se jakiś cel i kup coś porządniejszego albo nowego bo jawka 50... to nie jest wdzięczny materiał na naukę zresztą jak każde zajeżdżone moto. Półtorej roku temu kupiłem se CZ 175 rzekomo po remoncie ale się okazało ze skrzynia pierd.... i co no cza było rozbierać oczywiście nieoceniona okazała się pomoc forum ale bez umiejętności i przede wszystkim siana byłoby krucho. Dlatego wstrzymaj się może chwilkę zbierz kasę i kup coś konkretniejszego i jeździj.
A jak się już napaliłeś to kup może coś prostego za grosze może rometa nawet bez kwitów i jeździj se po polach ucz się go zawsze coś tam se pogrzebiesz porobisz a w razie czego lekki żeby pchać do domu albo pierdzielnąć w rów. Pozdro
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 25, 2014, 19:58:32 »

Przecież do 800zł można kupić w miare ładny,jeżdżący motorower z dokumentami,typu jawka,ogar.I juz tak nie narzekajcie że te motorowery tak sie psują,rzechy mieliście i nieodpowiednio naprawiane to potem sie pierdzieliło.A jak będzie się psuł to się chłopak nauczy naprawiać.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2014, 20:03:40 wysłana przez marian »
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 25, 2014, 20:45:47 »

Z Jawkami jest chyba tak, że trzeba mieć do nich szczęście. Ja swoją zrobiłem może 20km, mój brat jeździł i jeździł dopóki nie wyskoczył mu zamek z Almotowskiego tłoka. Teraz czeka na remont. Jedyna zmiana to gaźnik z kosiarki. Łatwiej się ją odpalało i spalanie spadło. 
Moim zdaniem to całkiem fajny motorower, ale raczej nie dla zielonego w tym temacie. Chyba że chcesz się uczyć i nie boisz się ubrudzić. Jeśli tak, to fajny wstęp do innych starych motocykli. Sam zaczynałem od Motorynki 9 lat temu i wiele jej zawdzięczam.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 25, 2014, 22:46:15 »

psują jak się wkłada liche części, a orginałów za dużo nie ma
powiadam wam mała jawka była bardzo mało awaryjna, tylko że te sprzęty miały duże przebiegi bez remontu albo były zarzynane przez małolatów i potem że się psuje
w jawce nie daje się zamków z drutu tylko segery bo tłok leży i tak jest bezpieczniej przy leżącym tłoku
Koledzy życzliwie chcą ci dać do zrozumienia że przy takim budżecie jedyne sensowne rozwiązanie to kupno rometa ogara 200 albo jawki mustang i tyle, pomijam brak prawa jazdy itp.
Ty chyba nie wiesz na co się porywasz - opona do jawy 350 z dętką kosztuje 200 zł + przesyłka i to taka tania.
Rozumiejąc twoją frustrację - to jest forum ludzi którzy użytkują jawy na dystansach większych niż 10 km od domu i znaczna część z nich wie co pisze, a ludzi którzy się napalili a potem przeklinali jawę bo0 się psuje bo kupili truchło i nie starczyło im samozaparcia było wielu.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2014, 23:30:00 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 28, 2014, 19:08:41 »

Byłem u gościa obejrzeć jawke i ... .
Szkoda gadać . Z kopnika nie odpala cieknie paliwo brak filtra ,gosć bawił się gaznikiem, Ledwie jezdzi. Do tego problem z biegami. Warto kupić do remontu? Rama koła i siedzenie jest w bardzo dobrym stanie.

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 28, 2014, 19:36:05 »

Nie warto. Jeśli nadal masz 800 zł to może się okazać że koszty znacznie to przerosną. Kup coś co jeździ bez grzebania.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 28, 2014, 20:21:53 »

Za 800 zł to powinieneś naprawdę ładną Jawkę wyrwać . Taką która jest w 100% sprawna (ostatecznie może być 95%) , odpala ładnie i dobrze jeździ . Podpisuję się pod słowami kolegi powyżej - Nie kupuj truchła do remontu .

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 28, 2014, 20:42:02 »

Za 800zł jeśli ma się szczęście, można kupić sprawnego Simsona. Piękny to on nie będzie, ale lakier zawsze można poprawić. Byle silnik był zdrowy.

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:14:26 »

Kupiłem ogara 200 z papierami. Silnik ladnie chodzi ucze sie biegi zmieniac :D.

Tylko mam problem gdy daje gazu trzymam sprzeglo i chce na 1 wrzocic to strasznie characze. Niewiem czy o 2 mi skacze ale patrzylem nawet reka to przestawialem i dupa

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:17:21 »

polecam zmiane biegów bez gazu . niszczysz skrzynie i sporzeglo w taki sposób . wcisnij sprzeglo wbij bieg i przy powolnym puszczaniu sprzegla rownoczenie dodawaj gazu. powinno byc troche lepieij i słychać mniejszy zgrzyt

kubulec

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:32:58 »

teraz posluchalem i popatrzylem i cos jest nie tak. Jak daje 1 bieg strasznie characze.

TOMMI

• Starszy Jawer
  • Czym jest człowiek bez pasji ?!
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:43:26 »

PODCIĄGNIJ LEKKO SPRZĘGŁO

JAWA 634.7 81r  MZ TS 250 77r .JAWA 353.04 57r. JAWA 6

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 29, 2014, 10:59:58 »

I nie sprawdziłeś tego jak kupywales ?
-podciagnij sprzęgło
-sprawdź stan popychaczy i zobacz czy jest kulka miedzy nimi
-zmniejsz obroty silnika przy wrzucaniu biegów, puść całkowicie gaz przy wrzucaniu
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Balcar

• Świeżak
  • *
  • Kývačka
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 29, 2014, 11:15:05 »

Odepchnij się przed wrzuceniem jedynki. :) Będzie bez zgrzytu.