Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:45:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: akumulator traci prąd na postoju  (Przeczytany 4808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pedro95

• Świeżak
  • *
akumulator traci prąd na postoju
« dnia: Czerwca 29, 2014, 20:44:35 »

Witam! Mam problem w mojej jawie 638.1 ,a więc śmigałem nią jakiś miesiąc i nabiłem ok 600 km bez żadnych problemów z prądem. Ostatnio zamówiłem Jankowy zapłon - montuje , ustawiam zapłon , trach - chodzi dobrze. Po zamontowaniu elektronika , jawa traci prąd w akumulatorze (tak jakby coś sobie prąd pobierało bez mojej wiedzy) - pojeżdżę i odstawiam moto do garażu , po nocy przychodzę nie ma siły trąbić , kontrolki się żarzą . Ładowałem akumulator i po nocy to samo. Czyściłem klemy na akumulatorze i mase - nie pomogło. Akumulator nie ma nawet pół roku , wcześniej było wszystko dobrze. Uważam że sam zapłon w sobie jest ok - albo ja źle podpiąłem albo coś w jawie jest nie tak. Ładowanie mam ok (nie mierzyłem miernikiem). Czekam na Wasze przypuszczenia i wskazówki.
BOŻE jak ja uwielbiam te reakcje ludzi - oni myślą że to motopompa strażacka.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Odp: akumulator traci prąd na postoju
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 29, 2014, 20:51:38 »

Zmierzyć miernikiem pobór prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach i będziesz widział, czy coś bierze prąd, czy aku zdechło. Jak będzie pobór prądu, to odłącz zasialnie zapłonu i sprawdź ponownie.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 29, 2014, 22:05:09 »

Najprostsza metoda to odłączenie jednego z przewodów zasilających instalację od akumulatora. Jeśli po np. nocy podłaczysz aku i kontrolki będa się ledwo paliły znaczy to,ze aku mimo młodego wieku dokonał żywota, Jeśli będzie ok znaczy to że coś pobiera prad
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2014, 01:19:56 »

Prościej, bo jawa nie ma alarmów ani immobilizera. Wepnij w szereg amperomierz(tylko dobry, żeby był zabezpieczony) i zobaczysz czy bez kluczyka płynie prąd. Jeśli płynie to możesz szukać.

W jawie przy wyciągniętym kluczyku prąd ma być równy 0.

Może i odkręcić klemę i zobaczyć rano co będzie, przynajmniej się prześpi. Albo wyciągnąć sprzęt i zdiagnozować to w minutę.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

pedro95

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2014, 15:14:36 »

zmierze miernikiem jak pożycze a amperomierz podepne jeszcze dziś jak mnie wena najdzie. dziwi mnie czemu to się tak stało z dnia na dzień - tzn po montażu zapłonu ... wezmę przed nocą aku pod prostownik i odepnę zapłon - na następny dzień po powrocie z roboty zobaczymy co się będzie dziać. Ile macie Ah w swoich akumulatorach ?

pedro95

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 02, 2014, 17:04:57 »

Akumulatora nie ładowałem ale sprawdziłem co innego, odpaliła za pierwszym po nocy - co prawda jawa dalej nie trąbi (kliknięcie mnik,mnik , obojętne czy z włączonym zapłonem czy nie) ale, zmierzyłem ładowanie miernikiem (tandeta jakich mało) - wyższe obroty jakieś 14.2-14.4 , wolne obroty ok. 12.5 ale gdy ona tak sobie pyrka na tych wolnych z minute , po tym czasie ładowanie spada do 11.6-11.5 i co narmalne świeci się ładowanie, bez spadku obrotów silnika ... na nie uruchomionym silniku mam napewno ponad 12 ... Ładowanie jakieś jest , bo jest ale podejrzewam że regulator mi się pierniczy , choć chciałbym zmierzyć jakie ładowanie wychodzi z alternatora (bo będę mógł go wtedy wykluczyć tylko co i jak?) . Jeśli macie jakieś pomysły czekam na info ...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2014, 17:15:12 »

to że na wolnych ładowania nie ma to normalne

moja 350 na wolnych obrotach na światłach ma 11V a bez świateł koło 12V
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

pedro95

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 02, 2014, 17:39:10 »

u mnie na wolnych przez chwile jest te ponad 12V ale potem obniża się poniżej 12V , gdyby włączyć światła to by się stało to samo , co Tusk słucha o sobie od polaków - zgasłby :) na biegu jałowym (co by nie powtarzać) gdy trąbne lub dam sygnał świtlny widać jak kontrolka luzu przygasa.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 02, 2014, 17:48:14 »

gdy trąbne lub dam sygnał świtlny widać jak kontrolka luzu przygasa.
mały akumulator i słaby altek praktycznie nie dający prądu na wolnych obrotach więc czego się spodziewasz ?

nawet jak na wolnych obrotach wciśniesz stop to widać jak kontrolka luzu lekko przygasa, czy jak włączy sie kierunek to zapięcie też skacze tak około od 10.5 do 11.5

to nie auto że altek na przełożeniu(około 2:1) ma 120A i daje na wolnych tyle prądu by zasilić światła i co tam jeszcze trzeba i utrzymać przy tym 14.3V i akumulatora 60-90Ah też nie ma.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2014, 19:54:49 »

jaki to akumulator - jak tani to tak się zdarza że pada po jakimś czasie, tu mogło się to zejść z kupnem zapłonu, mierzyłeś czy masz prąd na fazach ? pewnie nie, więc poszukaj w instrukcji lub naszej forumowej bazie wiedzy jak to się robi
Powód tego może być taki że gdzieś jakiś kabel zwiera ci do masy i też będzie tak gubiło prąd.
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!