Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 22:25:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 TS przerywa na prawym cylindrze  (Przeczytany 16650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chmielo

• Świeżak
  • *
Jawa 350 TS przerywa na prawym cylindrze
« dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:21:43 »

Witam,
Zacznę od początku w wersji skróconej ;)
Kupiłem Jawe, miała być tylko do uruchomienia a okazała się zupełnym trupem z przedmuchami w labiryncie i wszędzie gdzie się dało, kartery podłubane po prostu szrot.

Kupiłem drugi silnik igiełkę nigdy nie rozbieraną i zrobiłem z dwóch jeden, oczywiście czoło i połówki z kompletu tego dobrego, wał też został z kompletu.

Teraz mam problem bo nie mogę doprowadzić do ładu zapłonu, na początku okazało się że zamieniłem tłoki L-P, (odkryłem to dzięki forum), teraz już wszystko jest ok, silnik pali od kopa ale na wolnych ledwo co pali na prawym garnku. Jak się ruszy to zaskakuje na prawy i czasem przerywa, ostatnio jak mi zaskoczyła na prawy po poszła na koło i poszedłem w krzaki ;)

Zapłon reguluje na mikrometrze, gaźnik wyregulowany, poziom paliwa chyba też poprawnie, świece nowe NGK BP8 czy jakoś tak.

Proszę o wszystkie sugestie.
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
Odp: Jawa 350 TS przerywa na prawym cylindrze
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:27:09 »

uszczelniacze zewnętrzne wymieniłes bo może nie masz komprechy na dole na jednym gaże. Jak wygląda świeca na tym cylindrze po pracy.

Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:42:38 »

Wszystko jest wymienione na nowe, silniczek zrobiony z należytą starannością, tylko wtope zaliczyłem z tymi tłokami na początku bo jak silnik leżał na podłodze to nie wziąłem pod uwagę z której strony trzeba stać wyznaczając prawą i lewą stronę ;)

Świeca jest czarna ale sucha, on pali na ten garnek ciągle ale słabo. Dodam że zostawiłem tłoki z tego silnika co był w jawie gdyż były nowe, widać że ktoś robił remont ale ponieważ totalnie położył uszczelnienie to nigdy nie udało się jej odpalić. Tłoki są na drugi szlif i każdy jest  innej produkcji, jeden z 2005r a drugi z 2001r. Czy jest możliwość różnej produkcji na tyle aby dla każdego cylindra był na tyle inny stopień wyprzedzenia zapłonu żeby nie chciał pracować na ustawieniach tego drugiego ?
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2014, 10:51:42 »

jawa czy tam cz będzie chodzila bez wiekszych problemów z zapłonem ustawionym wstępnie bez uzycia czujnika czy też innych specjałów nie bedzie miała ewentualnie takiej mocy jak trzeba i mogą być problemy z paleniem zimnego pieca ( kondensatowy i świece podmieniałeś na iinne żeby wykluczyć podstawy)
    Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2014, 16:05:27 »

Przyznam że nie podmieniałem, kondensatory i świece są nowe więc nie widziałem potrzeby ale to nei duży koszt więc mogę kupić.
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2014, 17:52:16 »

szczegulnie przy klasycznym zapłonie warto mieć drógi nawet używany komplet na podmiane a nawet możesz zamienić miejscami świece sprawdził czy jest zmiana a potem kondensatory tak samo to tez sposób
    Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2014, 22:06:46 »

dzisiaj nie udało mi się dojechać do jawy bo lało strasznie w krk a jawe mam kilka km od krakowa ;/ Na jutro zapowiadają pogodę, komplet świec już kupiłem a kondensatory jakieś na podmianę z odzysku będę miał.

Jak to nie świece ani kondziory to jakie jeszcze niedociągnięcia mogą powodować coś takiego ?

Witam,
Dzisiaj podstawiłem nowy komplet świec i kondensator, bez zmian. Podniosłem lekko poziom paliwa w gaźniku i go podregulowałem. Jawa jeździ znośnie jednak prawy garnek jest zimniejszy od lewego i mniej kopci. Widać że gorzej spala i na wolnych daje się odczuć przerwy.

Czy jak zakładałem simering od strony altka i nie posmarowałem niczym powierzchni trącej to mógł się od na tyle delikatnie uszkodzić że powoduje takie delikatne przerwy ?

Posty scaliłem - mechanik350
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 22:29:57 wysłana przez mechanik350 »
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2014, 22:53:36 »

Masz podkładkę falistą i tulejkę pod wirnikiem alternatora? Mi ta tulejka ostatnio zrobiła psikusa i przestała się obracać w uszczelniaczu, za to wał zaczął się obracać w niej. Kupiłem nowy uszczelniacz, tulejkę przykleiłem do wału Reinzosilem i podgiąłem podkładkę falistą. Przy tego typu awarii z prawej strony silnika słychać pisk.

Sprawdź jeszcze czy uszczelki pod głowicami są w 100% szczelne.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 12, 2014, 23:04:35 »

Oczywiście podkładka falista i tulejka jest na swoim miejscu. Nie słychać też żadnych pisków.
Uszczelki są na 100% szczelne, przy każdej kombinacji z głowicami daje nowe.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2014, 23:07:20 wysłana przez chmielo »
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 12, 2014, 23:18:16 »

To że nowe to nie zawsze znaczy że szczelne. Chyba 3 razy kupowałem uszczelki "do Jawy" i nigdy nie trzymały, bo są zrobione ze stali. Wystarczy przyłożyć magnes. Ja używam uszczelek od głowiczki kompresora z Ursusa C330 bo są aluminiowe, mają prawie takie same wymiary i dobrze uszczelniają.
Możesz sprawdzić głowicę jakimiś mydlinami które się pienią, np. płynem do mycia okien. Posmaruj/spsikaj łączenie głowicy z cylindrem, kopnij kilka razy i zobacz czy idą bąble. Resztę uszczelnień czyli gaźnik-kruciec-cylindry i możesz sprawdzić zapalając silnik i psikając na nie plakiem lub innym łatwopalnym sprayem, wtedy w razie nieszczelności silnik powinien zmniejszać lub zwiększać wolne obroty.

Uszczelniacz nawet założony na sucho nie powinien wysiąść tak szybko.

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:03:24 »

hmm szukam do aukcjach ale w żadnym komplecie do c330 nie ma takich uszczelek a uszczelka pod głowicę do c330 wygląda zupełnie inaczej ?

Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:21:31 »

W internecie nigdzie tego nie ma, ale u nas w rolniczym normalnie da się kupić. Jak chcesz to popytaj w jakiejś Agromie.

Chociaż tu chyba jest http://www.okazje.info.pl/bf/biuro-i-firma/uszczelka-glowicy-sprezarki-c-360.html?utm_medium=partner&utm_source=http%3A%2F%2Fwww.sklepy24.pl&utm_campaign=sklepy24

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:31:05 »

kolego a dużo z tym jeździłeś bo u mnie jak były przedmuchy z pod głowicy to zaraz i tam oliwa sie pojawiała i to pięknie było widać szczegulnie jak silnik zimny chociaż cz niemiała takich problemów nawetz przedmuchami to musiał by być konkretny dmuchawiec co nie znaczy że możesz tego niemieć . Kolega wyżej napisał ci świtne wręcz sposoby na sprawdzenie ja  osobiście często sprawdzam podobnie samochody i powiem że jak coś jest to zawsze wyjdzie. Sprawdziłeś oczywiście zapłon do konća oprucz tych świec kondensatorów mogą być jeszcze bródne przerywacze i przebici na przewodach wn jak i źle umasowana cewa bądź cewka ze skrótami.
    Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 13, 2014, 08:59:37 »

Panowie jeszcze raz napiszę, silnik jest zrobiony bez oszczędności. Wszystko co dało się kupić oryginalne to kupiłem, co się nie dało to są zamienniki. Cały zapłon poza alternatorem jest nowy, kondensator jeden oryginalny tesli jeden taiwan bo nie dostałem drugiej tesli. Wszystko jest nowe i posprawdzane, cewki przewody itp...

Głowice sprawdzę się uszczelki mam pod nimi nowe, powierzchnie wypolerowane więc wątpię żeby coś puszczało.

Proszę o jeszcze jakieś sugestie.
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 13, 2014, 10:35:09 »

jak zakładałeś cylindry to najpierw przykręciłeścylindry a potem kruciec gaźnika czy na odwrót
    Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 13, 2014, 20:41:38 »

Dokładnie oczyściłem powierzchnię, założyłem uszczelkę i nasadziłem cylindry, kruciec zakładałem na silikonie. Najpierw mocno dokręciłem kruciec żeby ściągnął do siebie równo cylindry, potem założyłem głowicę i dokręciłem ile się dało.

Kolejność poprawna więc powinno być ok. Proszę o kolejne sugestie.
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 13, 2014, 21:35:04 »

A ja grzebałbym na początku w zapłonie, żeby powoli eliminować kolejne elementy.
Na pierwszy ogień świece - zamień prawą z lewą i odpal. (Świeczki dałeś nowe, więc możesz to ominąć). Jeśli nie ma poprawy, to sprawdzasz cewki - przepinasz miejscami fajki na świecach i kable prądowe przy cewkach - odpalasz - jeśli nadal kuleje ten sam gar wracasz do poprzedniej konfiguracji  kabli przy cewkach a zamieniasz kable przy przerywaczach.  Znowu odpalasz - jeśli nadal kuleje prawy gar - to nie wina żądnej z części składowej instalacji zapłonowej. Pozostaje teraz wymiana simeringa pod wirnikiem alternatora. Tym bardziej, że piszesz, że jak wzbogaciłeś mieszankę, to jakoś lepiej działa - to wskazuje na lewe powietrze.

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 13, 2014, 21:41:54 »

Bimberpołudnie podstawy zrobiłem bez pomocy forum ;)jeżeli nic więcej nikt mi nie umie sensownego poradzić to zostaje mi wymiana simeringu ?
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 13, 2014, 22:10:12 »

Raczej tak

TOMMI

• Starszy Jawer
  • Czym jest człowiek bez pasji ?!
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 13, 2014, 22:17:45 »

a sprawdź czy czasem platyna nie przetarła tej tulejki plastikowej i robić może zwarcie
JAWA 634.7 81r  MZ TS 250 77r .JAWA 353.04 57r. JAWA 6

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 13, 2014, 22:26:51 »

Tommi sprawdzę to jutro acz kolwiek platynki są nowe i izolacje też, jawa ma przebieg jakieś 1,5km więc wątpię żeby coś przetarło.

Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 14, 2014, 08:39:51 »

A masz dobre ładowanie? Może akumulator słabnie na wolnych i dlatego nie chce chodzić. Miałem tak jak mi się dioda odlutowała w prostowniku. A sprawdzałeś iskrę? jak wygląda?

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 14, 2014, 23:42:24 »

akumulator jest nowy, miesiąc temu zalany elektrolitem, ładowanie zmierzę jutro, w każdym razie lampka ładowania gaśnie po odpaleniu silnika.

Inna sprawą jest że słabnący akumulator, duchy i wróżki nie mogą uwziąć się na jeden cylinder ;P

Jawa chodzi w miarę równo, pali od kopa ale jak wcześniej, na prawy gar chodzi słabiej i nie przepala dobrze mieszanki.

Lewy gar kopci aż miło.
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 15, 2014, 08:37:23 »

kolego a masz możliwości zamieszczenia filmu jak ta twoja jawa chodzi.To że kompci na jeden bardziej niż na drógi to na klasycznym zapłonie i ja tak miałem nie wiedziec czem w swojej cz problem dopiero znikną po założeniu elektronika i dodam ze połowa tych sprzętów na których miałem okazje jeździć tak miała. Gaźnik masz jeszcze ustawiony na dotarcie ??? i jeszcze czy jawa w miare normalnie jeździ i czy normalnie reaguje na gaz nawet bez obciążenia.
    Status GG

chmielo

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 15, 2014, 13:06:58 »

kolego azbescik2 nagram filmik dzisiaj, zaraz jadę za kraków do niej, założę lampe i parę drobiazgów i zabieram ją na przejażdżkę ;]

Zrobiłem jakieś 15 km i wnioski takie:

Słyszę coś jakby cykanie przyspieszające wraz z prędkością obrotową silnika, może to te chińskie łożyska igiełkowe na sworzniach mają luzy ?

Przez to że prawy garnek przerywa ciężko mi złapać wolne obroty, trzyma ładnie przez kilkanaście sekund, potem następuje kilka przerw i prawie gaśnie, potem widać jak znowu prawy odpala i ładnie wraca na 1000rpm po czym znowu prawy przerywa. Nagrałem filmik ale tam tego nie widać ;/

https://www.youtube.com/watch?v=8vtKhlC7dL8&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2014, 20:44:34 wysłana przez chmielo »
    Status GG
Kawasaki ZZR1100 92r.
Jawa 350TS 90r.