Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 12:07:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Licznik kilometrów  (Przeczytany 11687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mark

• Świeżak
  • *
  • jawa TS 350 simson S51 HONDA VFR 750F
Licznik kilometrów
« dnia: Grudnia 20, 2014, 19:28:33 »

Witam.
Licznik  pokazuje prędkość a kilometry nie. Kupiłem zestaw naprawczy skody troszkę się różni ale pasuje. Przed wymianą tego zestawu chciałem wyzerować licznik. Kręciłem wiertarka poprzez wstążkę i trybik cofając. Niestety pod końcem coś się zacięło i cały czas już się coś zacina. Po wymianie trybików też  aż połamało je również.
Moje pytanie co lepiej się opłaca , kupić nowy made in china 50-60 zł czy używany np skoda 105  lub oryginał  jawy tez używany.
Jeśli ktoś użytkuje te made in chna to proszę się podzielić opinią , czy warte zakupu ?

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
Odp: Licznik kilometrów
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 20, 2014, 19:34:02 »

Kiedyś próbowałem ze skodowskimi licznikami. Mają one inne strzałki - cieńsze - które szybciutko się od drgań łamały...

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 20, 2014, 19:34:47 »

Skoda , będziesz mial przebieg dzienny , tylko zmień sobie obwodke na chromowaną :-)
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 20, 2014, 20:19:33 »

Po co wiertarka .... wystarczy wyjąć oś trybików przesuwających cyfry i przekrecić licznik ile trzeba ....
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 20, 2014, 20:20:39 »

Skoda , będziesz mial przebieg dzienny , tylko zmień sobie obwodke na chromowaną :-)
były też skodowskie z chromowaną obwódką i bez zielonego podświetlenia ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 20, 2014, 20:38:39 »

były też skodowskie z chromowaną obwódką i bez zielonego podświetlenia ;)

Bez zielonego podświetlenia to nawet nie wiedziałem że takie były,takiego nie spotkałem.

Zakupiłem taki licznik. Nie ma ramki chromowanej i zielonego podświetlenia. Nawet nie wiedziałem, że powinien mieć zielone...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 20, 2014, 23:19:11 »

W sumie przeróbka żeby świeciło na zielono, czerwono lub niebiesko nie stanowi problemu. Najprostszy sposób to kolorowy flamaster i po żarówce...  ;)
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

BODZIO

• Starszy Jawer
  • JAWA 350TS, CZ 350, Honda ST 1100
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 23, 2014, 17:36:55 »

Z chińczykami to bywa różnie, zależy pewnie jak trafisz. Ja testowałem 2 sztuki i obie były dziwne. Pokazywały niższą prędkość i przebieg jeden 22% a drugi 27%. Po rozmowie ze sprzedawcą dowiedziałem się, że może być błąd wskazań do 10% i był bardzo zdziwiony moimi pomiarami, ale zaproponował nowy czeski za bagatela 200zł. Liczniki zwróciłem, a założyłem stary używany i jest ok.
tukanzoo@o2.pl
JAWA TS 350 89r X2
CZ 350 81r
HONDA ST 1100 94r
CZ 175 87r

Zbed89

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts 91r
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 25, 2014, 12:59:34 »

A gdzie mozna kupic zestaw naprawczy od skody bo nie moge znalezc ???

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

gazi

• Świeżak
  • *
  • Kocham swoja Jadwisie!
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 25, 2014, 14:51:45 »

Ja założyłem od Skody z przebiegiem dziennym, bo orginał nie wskazywał przebiegu. Jestem zadowolony, a wydałem tylko 50 zł.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 25, 2014, 19:43:30 »

bo orginał nie wskazywał przebiegu.

To chyba fabryczna wada tych liczników - miałem takie dwa i z każdym to samo. :(

WOLF

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634 tęczówka 83r.
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 26, 2014, 18:17:39 »

Witam
mam awarie licznika pokazuje prędkość ale nie nabija kilometrów. Rozebrałem gada i tu zdziwienia bo wszystkie wałki i zębatki  są całe i sprawne. Nie wiem co może być powodem tego defektu jedyne do czego mogę się przyczepić to ośka na której są kółka z cyferkami ona nie jest w żaden trwały sposób z nimi połączona. I tu gorąca prośba do kolegów którzy mieli podobny problem o podpowiedź jak ten licznik naprawić.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 26, 2014, 18:24:46 »

Rozebrałem gada i tu zdziwienia bo wszystkie wałki i zębatki  są całe i sprawne.

Przeważnie usterka tkwi poniżej liczydła - w miejscu gdzie kończy się napęd od linki jest taki mały plastikowy trybik. To on zwykle poddaje się jako pierwszy.

WOLF

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634 tęczówka 83r.
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 26, 2014, 18:52:35 »

Napęd od linki jest dobry , ślimak który wychodzi z obudowy kręci się prawidłowo. Pytanie jest takie czy  wszystkie kółka z cyferkami maja być luźne na wałku z zieloną zębatką?

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 638.1+562.10; 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2014, 21:42:24 »

czy  wszystkie kółka z cyferkami maja być luźne na wałku z zieloną zębatką?
Kółka z cyferkami powinny byc na tym wałku luźne. Ich swobodne obroty są jednak "blokowane" przez małe trybiki na wałku ponizej i ktore to trybiki przesuwają je o jedną pozycje gdy sąsiednie kółko wykona pełny obrót. Razem z wałkiem musi obracać się aluminiowy dysk na koncu skali bo to on przesuwa poprzez trybik kółko zliczające kilometry.
Jesli wszystko wygląda na nieuszkodzone to sprawdz w nastepującej kolejnosci:
1. Poziomy wałek zakonczony slimakiem: na drugim koncu ma on drobny wielowpust, ktory moze byc zdarty i slizga się przy kreceniu linką. Mozna to ocenic po wyciągnieciu tego wałka palcami (miałem te przypadlosc w swoim liczniku i skonczyło się to jego wymianą).
2. Pionowy wałek (na dole zębatka na gorze slimak): powinien się lekko obracac w swoim metalowym uchwycie i zębatka nie powinnna sie na nim slizgac.
3. Zębatka na wałku kółek z cyferkami : nie powinnna się slizgac.
Jesli wszystko kręci sie jak nalezy to sprobuj przytrzymac aluminiowe kółko na koncu cyferblatu i pokręc napedem od linki. Moze w ten sposob ustalisz gdzie obroty nie są przenoszone.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 27, 2014, 16:16:07 »

Tryby się zjeżdżają głównie dlatego, że smar po ponad ćwierć wieku po prostu wysycha i robi się z tego twarda blokada dla delikatnych plastikowych trybów. Jak masz dobrą linkę, przeniesienie napędu z linki to wtedy poprzez zablokowanie się o suchy smar tryb pęka, albo ścina mu zęby.

I często problem przekłamywania starych zegarów to po prostu spory syf w mechanizmie. Jak przypadek, zresztą część wie z Opolszczyzny jak miałem obrotomierz bez pola eco, który kłamał o prawie 1000 obr i wskazówka latała jak żyd po pustym sklepie. Z nudów zegar rozebrałem, wyczyściłem cały i posmarowałem olejem wazelinowym(ja uważam, że zegar jest maszyną precyzyjną). Potem przyszedł moment ustawienia wskazówki i ogólnie ponownej kalibracji zegaru. Nie robiłem tego na pałę tylko wziąłem tachometr, który był używany do pomiaru prędkości obrotowej wirnika w silnikach trójfazowych i nie tylko i zblokowałem go bezpośrednio do wału w silniku. Zegar ustawiłem, obroty pokazuje takie jakie są na wale, nic się nie dybie a za to dostał nową ramkę, puszka po odnowieniu i wskazówka jest bielsza niż jakbym firanki wyprał w vanishu...

Przełożenie obrotomierza to 4:1. Prędkościomierz powinien mieć przełożenie 1:1, ale tego nie jestem pewien, bo przydałby mi się zegar z oryginalną czeską naklejką, czesi oznaczali przełożenia. W sumie to też nie problem, bo wiem gdzie taki zegar namierzyć(nowy, nieużywany. Mam na myśli ten starego typu jak w skodzie). Nowe zegary od 640 mają przełożenie 1:1 na pewno, bo miałem taki zegar na stole. Co jeszcze co do trybów? Jak zbyt mocno przyciśniecie tryb na ramieniu do zębatki od cyfr to też wywołacie niepotrzebne tarcie i licznik będzie przebieg naliczał prawidłowo, ale wskazana prędkość będzie mocno zaniżona. Ja bym tylko nasmarował sam wałek z magnesem i zębatkę, która styka się z tym wałkiem. Reszta trybów obraca się prawie ze znikomą prędkością. Można to pociapać smarem jak czesi, ale po latach będzie powtórka z rozgrywki.

Sam drogomierz w zegarach bez przebiegu dziennego można obracać palcem. Do zegarów ze skody szczęścia nie miałem bo tam już pękają tryby od cyfr i po prostu nie da się już tego obrócić, drogomierz zablokowany na amen.

Od listopada mam manię na rozbieranie zegarów od knedla więc pewnie wpadnę na pomysł jak naprawić porządnie cały prędkościomierz i przywrócić mu jego działanie z dnia kiedy to produkowali. Na pewno zacznę od kupienia trybów z allegro i paru zegarów ze złomu.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

WOLF

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634 tęczówka 83r.
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 27, 2014, 16:53:28 »

Wydaj mi się, że problem w moim liczniku jest spowodowany tym metalowym kółkiem, które zaznaczyłem na żółto jak zdjąłem go z  wałka to ma wiele mikro pęknięć jakby się rozwarstwiało. Jak zamontuje te małe plastikowe kółka zębate na ośce i zamocuje  ją w otwory pod kółkami z cyframi  to one są za blisko tego metalowego kółka   i się to kółko nie może swobodnie obracać. Wystarczy wyciągnąć ośkę z lewego otworu i ja leciutko przesunąć i  wszystko zaczyna działać prawidłowo. Teraz muszę znaleźć takie kółko albo czeka mnie wymiana całego licznika ( myśłałem już o liczniku od Skody ale takim bez przebiegu dziennego).