Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 19:31:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odtłumianie tłumików 350TS  (Przeczytany 9332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Odtłumianie tłumików 350TS
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 02, 2015, 16:09:45 »

2. Weź jedź z głośnym wydechem w samochodzie lub motocyklu - po godzinie masz dosyć.
zależy też dokładnie jaki jest ten wydech i w czym, ja w poprzednim bandicie miałem pełny przelot i mi w ogóle nie przeszkadzał

W nowszych , japońskich już się nie podłubie .
da się podłubać tylko że tam inne rzeczy się robi,
ostre wałki, większe zawory, turbo i np. z bandita 1200 z mocą około 110KM robi się około 200-250KM tylko w takie już trzeba kasy wsadzić.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Danio12

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638 90r.
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 02, 2015, 16:42:18 »

https://www.youtube.com/watch?v=L6OBDj-B6o0&feature=youtu.be Proszę o to filmik który przedstawia jak moja Jawa bije w rury :)
Jawa Motorcajkl :)

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
  • Jawa 350 TS '88+Velorex 562, Ogar 200 '88
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 02, 2015, 16:55:07 »

Lekką różnicę słyszę:) Osobiście dla czegoś takiego bym nie wiercił dziur.
Ciekawi mnie,jak z olejem - czy nadal będzie tak kapał.

Co do dłubania w Japonii - nie wiem,o jaki Ci motocykl chodziło,ale zwłaszcza starsze 2T Japońskie kochały tuning......
4T też nie pozostaje bez "pola manewru",dużo można osiągnąć,jak ma się czas,kasę i wiedzę:)
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 02, 2015, 17:50:33 »

@VonMajzel - ale przy twoich lżejszych przeróbkach też się jakoś szybko silnik skończył ??
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 02, 2015, 18:28:29 »

https://www.youtube.com/watch?v=L6OBDj-B6o0&feature=youtu.be Proszę o to filmik który przedstawia jak moja Jawa bije w rury :)

Spoko, jest nieźle. Nie zeszpeciłeś naturalnego dźwięku pracującej Jawy. Pod obciążeniem w trakcie jazdy może występować ciekawy przydźwięk. 
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Danio12

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638 90r.
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 02, 2015, 18:36:06 »

Dzięki wielkie  , nie chciałem zrobić totalnego wieś-tuningu . Chciałem aby tylko troszeczkę głośniej biła w te piękne chromowane wydechy :) Dziury wierciłem z głową ;)

johndeere7930

• Młodszy Jawer
  • **
  • JAWA TS 350 638.1 1988 SUZUKI GSF 600 BANDIT 2001
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 02, 2015, 23:27:48 »

Siema w mojej jawie poprzedni właściciel wstawił takie coś. Ładnie chodzi tylko są kolanka ucięte. ;p Robię remont do oryginalnego stanu i nowe tłumiki wstawiam także te likwiduje. Według mnie to trochę dziwnie wygląda ;p
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2015, 23:37:16 wysłana przez johndeere7930 »
Prawdziwy motocykl odpala się z kopa
Bez młota to nie robota

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 03, 2015, 07:26:36 »

Ucięte kolanka to znany sposób "odblokowania" silników 2T , chodzi o to aby kolanko nie wchodziło do tłumika na znaczną głębokość , tylko tyle ile musi aby się dobrze uszczelnić , najczęściej 0,5-1 cm za uszczelkę . Tak się robi po to aby nie robić "stożkowej" komory obok kolanka w tłumiku która chwyta część zwrotnej fali ciśnień , bo wtedy do kolanka (i cylindra) dociera mniejsze ciśnienie i skutkiem tego też jest sporo słabsze "rezo" . Jak kolanko jest dobrze wpasowane do tłumika to powinno łapać całe , lub prawie całe fale ciśnień i wtedy silnik jest trochę bardziej zrywny (daje większy moment obrotowy) , bo wydech mu bardziej pomaga . Przy tym też dobrze jest sobie sfazować kolanko od środka , tak aby ono zaczynało się choćby minimalnym stożkiem , to też trochę pomaga ciut więcej wyłapać . Kolankiem dłuższym chyba o 10 czy 15 cm blokowano Ogary 205 z silnikami Jawki 223 (50 ccm) .

Natomiast przesunięcie tłumika do przodu (i też przy tym ucięte kolanka) to troszeczkę skraca drogę falom (drogę od przegrody do cylindra) i podnosi częstotliwość rezo (bo pojedyńcza fala doleci ciut szybciej) , czyli podwyższa obroty na których wydech daje kopa . Jak wiadomo ze wzoru : moc = moment x obroty , moc powinna wzrosnąć .

Myslę że ktoś nie robił tego wydechu całkowicie "na pałę" . Tylko te końcówki "basowe" ... Ehhh ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2015, 07:37:11 wysłana przez von_Majzel »

Danio12

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 638 90r.
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 03, 2015, 12:13:35 »

Ciekawe jak chodzi na takich rurach , chociaż ja nigdy bym nie założył czegoś takiego do swojej :D

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 03, 2015, 17:54:18 »

Nie tylko kolankiem blokowano ogary, ale też i wysokością kanału wydechowego. W sumie trochę to zeszło na temat tuningu.

Jakbym miał cokolwiek robić to zacząłbym od kształtu komory spalania. Wziąć obie głowice, zaspawać oprócz gwintu na świecę. Potem zostaje zabawa frezem i dopieszczanie kształtu. Za młodszego zrobiłem do WSK 125 taką głowicę. Problem był jeden - stopień sprężania wynosił 13:1 i na niczym innym to nie jechało niż V-power(samozapłon na innych paliwach). Podkowa, gaźnik amal 21, zgrane kanały + iskrownik ustawiony 3.4 mm przed GMP i skrócone kolanko w połączeniu z dziurawym tłumikiem. Maksymalna za bardzo się nie zmieniła, ale zrobił się z tego sportowy osioł. Jakbym miał to porównać z oryginalnym S01 to była różnica. Musiałem mieć sprzęgło przerobione na 9 sprężyn. Tylko od razu mówię, że z wału nic nie zostało :) Korba była od pumy i po jakichś 600 km ładnie ją wygięło na banan. Sam silnik mimo dziurawego tłumika brzmiał jak bardzo wytłumiony i lepiej spalał mieszankę.

W cezecie bym zwiększył sprężanie z 9 do 10,5, ale coś mi się wydaje że będzie spora zabawa z rantem głowicy, który styka się z cylindrem(możliwa kolizja z denkiem tłoka). Zostawiłbym oryginalny kształt komory, ale za to stoczył głowicę. Zawiły temat, według mnie nie opłacalne. Zresztą po przygodami z WSK wiem jak "Mad Max" się kończy.

A jak ktoś jest fanem sportowego wydechu to niech przejedzie ponad 200 km w trasie za Fazerem 1000 na pustych rurach. Na pewno wam się odechce.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
  • Jawa 350 TS '88+Velorex 562, Ogar 200 '88
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 03, 2015, 21:00:10 »

Banalne zdanie:sportowe ma mieć miejsce tylko na tor,a nie na co dzień i tyle:)
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson