Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 00:21:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zakup Jawy  (Przeczytany 5052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcinnn6

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Zakup Jawy
« dnia: Stycznia 31, 2015, 22:52:42 »

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5005803585

Szukam dla siebie czegoś w miarę rozsądnego, może uda mi się ją obejrzeć w ciągu najbliższych dni, o co chodzi z tą wersją eksportową?  Czy możecie coś podpowiedzieć?

youngbiker

• Młodszy Jawer
  • **
  • co tam skośna kawa, nie ma to jak jawa :)
Odp: Zakup Jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 31, 2015, 23:21:43 »

cała "eksportowość" tej wersji polega na tabliczce znamionowej pa ruski (tak też i ja mam w CZ). lusterka ma nieoryginalne, z tego co wiem gmole w tym modelu powinny być szare, czyli ktoś chyba wymienił. uchwyt przedniej lampy nie powinien być w kolorze karoserii, ale czarny. myślę że warto obejrzeć ten egzemplarz, ale polecałbym wziąć kogoś, kto się "zna na jawach", chyba nawet w łodzi mamy użytkowników forum, zobacz na mapie jawerów ;)

ogólnie dziwi mnie, że ludzie inwestują w remont, a zaraz potem sprzedają motocykle, przecież porządny remont napewno się nie zwróci przy sprzedaży. a może to z przyczyn technicznych moto trafia w ogłoszenie? warto być czujnym przy kupowaniu takich "nówek". taki offtop.

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 31, 2015, 23:34:44 »

MOŻE sytuacja zmusiła tego Pana do sprzedaży... MOŻE, kupił ją tanio.podszykował i sprzedaje dalej...

Aczkolwiek Jawa za tą cenę musi być dokładnie obejrzana i oceniona aby nie utopić paru ZŁ...

Być może warto,skoro to sprzęt na który się wsiada i jeździ bez inwestycji,gorzej jeżeli jest równy motocyklom za kwotę 1500zł tzn.jeśli trzeba coś dołożyć do inwestycji.

marcinnn6

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2015, 09:29:55 »

A no właśnie, dzięki za info. Przeglądałem dane techniczne i zdjęcia tego modelu w necie ale oczywiście nie zauważyłem tych "nieoryginalności" Cena jest nie mała, ale też ciężko porównywać gdyż na rynku nie ma tych sprzętów za wiele.

Pan napisał, że nie działa licznik i czeka na papiery i blachy z wydziału komunikacji.  Nie wiem czy on robił remont bo choć zapytałem się o to wprost (w mejlu) to nie dostałem na to pytanie odpowiedzi. A na sugestię żeby poprawił licznik skoro to taka igła, to Pan napisał że nie ma czasu. Ok, może nie mieć czasu a może kupił na handel, co również nie jest niczym dziwnym.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2015, 09:35:34 »

Remont za górę pieniędzy a nie działa licznik,do wymiany potencjalnie trzy podzespoły,łatwe w diagnozie i wymianie (nie licząc napędu) a pan nie ma czasu,coś tu nie gra.

marcinnn6

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2015, 10:10:56 »

Teoretycznie wszystko można jakoś wytłumaczyć mniej lub bardziej sensownie. Może linka właśnie się uszkodziła (w co nie za bardzo wierze).

Tak jak patrzę na ogłoszenia to można je podzielić z przymrużeniem oka na kategorię:

Cena od. 3500 do góry - stan kolekcjonerski, mega igła, nowa nie używana lub tym podobne
2500 - 3499 - stan bardzo dobry, po remoncie prawie igła  ale nie działa np. linka, wytarty jest  tłumik (apropo sprzętu z ogłoszenia zapomniałem napisać, że Pan określił tłumiki jako nie idealne) lub tym podobne mniejsze "drobnostki"
1500 - 2500 - do odnowienia mniejszego lub większego
poniżej 1500 - do odnowienia zdecydowanie większego

http://olx.pl/oferta/jawa-350-ts-etz-150-sprzedam-zamienie-CID5-ID8nugD.html#b01f24e428
http://olx.pl/oferta/jawa-ts-350-moze-byc-z-wozkiem-CID5-ID6qopl.html#b01f24e428

i tutaj jeszcze dwa sprzęty które znajdują się już dosyć daleko od Łodzi, no ale przecież są to prawie igły :) ehh wiedziałem że nie będzie to łatwe

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 01, 2015, 10:27:41 »

Nie sugeruj się tym co piszą w ogłoszeniach,znajdż coś ciekawego i poproś kogoś z forum (z twoich okolic) o pomoc w oględzinach.Ja zawsze jestem podejrzliwy w stosunku do ogłoszeń typu:po remoncie kapitalnym ale.......coś nie działa,nie chce odpalić(zawsze zapłon i gażnik do regulacji ;) ::) ).Czasami trzeba oglądnąć kilka sprzętów zanim znajdziesz ten właściwy.

barti

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 01, 2015, 11:47:45 »

Ja podchodzę do zakupu troszkę inaczej.

Staram się zakupić sprzęt za najmniejszą kwotę w stanie złym. Wiadomo że wtedy trzeba robić remonty i dołożyć sporo kasy ale jak coś zrobię to wiem że zrobione i jak zrobione. Jak sie psuje albo niedomaga to wina jest po mojej stronie.

Interesują mnie zawsze tylko kluczowe elementy:
- dokumentacja
- rama prosta
- wypadkowość (nie zawsze dyskwalifikuje sprzęta)
- nieodwracalne przeróbki, spawanie, cięcie ramy
- braki drogich elementów.

Ostatecznie wychodzi na pewno drożej ale mniej stresu i nie mam moralnego kaca że dałem się zrobić w ch....
No i satysfakcja że udało się przywrócić do życia złoma.

Kiedyś jeździłem motocyklem ...

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 01, 2015, 12:55:54 »

Tak,jak kolega Barti napisał,to chyba jedno z właściwych podejść do zakupu jawy ;)
Oczywiście,kierując się tym,że wszystko da się radę samemu zrobić...
Ja wolę kupić sprzęt za około 1500zł , zawsze piorytetem jest dokumentacja (nie żadne ciągłości umów) i kompletność motocykla -nie przyciągają mi uwagi np.jawy bez gmoli czy też z nieorginalnym pokrowcem siedzenia.

Co prawda chcąc kupić w kwocie około 3000zł to trzeba trochę się naszukać i obejrzeć parę sztuk tak by mieć porównanie i rozeznanie.

Na swoim przykładzie,w zeszłym roku kupiłem TS 350 za kwotę 1300zł,nic jej nie brakowało po za czujnikiem STOP -wróciłem nią do domu około 150km. Robiłem uczciwy remont całego silnika (wiadomo jakie to pieniądze) ,zastosowałem zapłon sovek,zmieniłem opony ale niestety musiałem sprzedać z powodu nagłej przeprowadzki. Motor sprzedałem za 2800zł ale nie mam nic do zarzucenia sobie,wady które posiadał to lekko otarty tłumik od kopki,boki na zbiorniku plastikowe pomalowane,może jakieś pierdoły by się znalazły... -ale sądzę,że nowy właściciel (jeżeli użytkuje i dba o motor z głową) jest zadowolony i nie żałuje wydanych pieniędzy.

pery_1989

• Świeżak
  • *
  • Jawa 634
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 01, 2015, 12:59:26 »

Ja do tematu podchodzę tak samo jak Kolega  Barti .Tak najlepiej:D
    Status GG
Drogę otwartą,Wibrację pod butem,Wiatr we włosach
i Manetki w dłoniach. Żeby to nigdy się nie kończyło,
w Szeroki Świat ze mną pędziło,Gdy kopniesz raz-poczujesz pusty gaz,
Gdy kopniesz razy pięć-usłyszysz piękny dźwięk. Maszyna się obudzi,
dwutaktem Świat przewróci,Wy chyba już to wiecie -
Dla mnie Jawa Najpiękniejszy motor na Świecie:D

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 01, 2015, 13:14:30 »

Wszystko zależy jeszcze od tego czy jesteś w stanie sam sobie wszystko naprawić, czy będziesz jeździł ze wszystkim po mechanikach, bo np. nie masz narzędzi ani drygu do mechaniki. Wtedy kupowanie "złomu" kompletnie traci sens.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

marcinnn6

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2015, 20:38:36 »

No właśnie, ja nie będę udawał że jestem super mechanikiem i kupię sprzęt do remontu i go sobie zrobie (jest to super sprawa jak się ma czas i umiejętności). Owszem mam jakieś pojęcie ale bardziej w teorii :). Drobne naprawy to sam zrobię, ale za całkowity remont nie biorę się... dlatego szukam czegoś gotowego do jazdy

RobertWawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2015, 22:03:38 »

To moze szukaj Jaweczki z małym przebiegiem ale takiej co stała długo czyli silnik powinna mieć dobry a resztę sam ogarniesz ... Taka można w dobrych pieniądzach trafić

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2015, 22:19:42 »

Długo nieużywany silnik nie gwarantuje długiej bezawaryjnej jazdy.
Na Twoim autorze wątku przypomniały mi się moje motocyklowe początki. Rok 2000. Kupiłem 639.1 z roku 1989. Była bardzo ładna zachowana w pełnym oryginale. Nie znałem się zupełnie, kupiłem wiec motocykl do jazdy. Jawa była po remoncie silnika, chodziła jak zegareczek. Mój brak wiedzy zaowocował tym, że po pierwszym sezonie motocykl nadawał się tylko do remontu. Który zrobiłem sam - nie znając się i nie majac początkowo narzędzi. Pomógł kumpla ojciec - wiedzą merytoryczną i praktyczną, jak i kumpel. Dokładnie pamiętam dreszczyk emocji przy pierwszym rozpoławianiu silnika. Odkręciłem wszystkie śruby i rozejść się nie chciało. Rower - do kumpla - i przyjechał z ojcem obejrzeć - okazało się, że jeszcze jedna śruba. Składanie to samo - złożyłem skrzynię na sucho w kartery - nie ma biegów - ojciec kumpla oświecił mnie, że trzeb wałkiem pokręcić.

Teraz jest łatwiej - jest forum, jest internet jest zajebisty dostęp do wiedzy - nie to co wtedy. Narzędzia - wcale nie potrzebujesz cudu - komplet kluczy, jakiś ściągacz, mały młotek, kombinerki, kawałek starego biurka - w 150zł spokojnie się wyrobisz.   
DZIAŁAJ - a jeśli napotkasz jakiś problem - pisz, fotografuj i pytaj - na pewno pomożemy.
Każdy kiedyś zaczynał. Frajda z jazdy własnoręcznie wyremontowanym motocyklem, w którym znasz każdą śrubkę - bezcenna.
Nawet jak kupisz sprzęt do jazdy to prędzej czy później wymagał będzie grubszego remontu wymagającego rozebrania i złożenia silnika. Czym to ma się różnić od remontu kapitalnego?

Zjawa175

• Świeżak
  • *
  • Mz etz 150, jawa 350 TS.
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 03, 2015, 22:27:32 »

Teraz jest łatwiej - jest forum, jest internet jest zajebisty dostęp do wiedzy - nie to co wtedy. Narzędzia - wcale nie potrzebujesz cudu - komplet kluczy, jakiś ściągacz, mały młotek, kombinerki, kawałek starego biurka - w 150zł spokojnie się wyrobisz.   
DZIAŁAJ - a jeśli napotkasz jakiś problem - pisz, fotografuj i pytaj - na pewno pomożemy.
Każdy kiedyś zaczynał. Frajda z jazdy własnoręcznie wyremontowanym motocyklem, w którym znasz każdą śrubkę - bezcenna.
Nawet jak kupisz sprzęt do jazdy to prędzej czy później wymagał będzie grubszego remontu wymagającego rozebrania i złożenia silnika. Czym to ma się różnić od remontu kapitalnego?
Święte słowa. Jak cos sie psuje wiesz co i gdzie. Jest o wiele łatwiej jeździć moto zrobionym przez własne ręce.
    Status GG

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638,
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 03, 2015, 22:53:45 »

Sądzę, że warto obejrzeć to Moto. Cena nie jest niska, ale jeśli naprawdę to wszystko jest zrobione, to kupując motor w gorszym stanie wydasz więcej doprowadzając go do takiego stanu, jak na zdjęciu.
Oczywiście trzeba być czujnym. Dopytaj go jak długo ma Moto, ile czasu trwał remont, kto regenerował wał, kto robił, na jakich częściach itp. Jeśli to  poprzedni właściciel to spróbuj też do niego dotrzeć.
Może się okazać, że facet kupił Moto za 1000zł na handel, wsadził 500 w lakier i polerkę, a teraz sprzedaje za 3500. Spróbuj się umówić z kimś z forum kto ma taki motocykl w okolicy. Trzeźwe spojrzenie z boku zawsze się przydaje

marcinnn6

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 04, 2015, 23:20:40 »

dzięki za wszystkie rady. staram się na spokojnie podejść do tematu, ale wiadomo że emocje zawsze są przy kupowaniu sprzętu. Jak tylko właściciel będzie miał te papiery podjadę obejrzeć (postaram się pstryknąć jakieś foty i się tu nimi podzielić i oczywiście dalej Was będę męczył). Ewentualnie jak by ktoś coś przypadkiem zobaczył w ogłoszeniach to proszę linka podesłać. Śledzę teraz OLX i allegro, ale czasem coś umknie albo wyda się nie warte pochylenia...

A tutaj coś z dzisiejszych poszukiwań:

http://olx.pl/oferta/jawa-350-CID5-ID89Y85.html#ee928ae807

(zainteresowała mnie bo ma blachy z łódzkiego, ale pisze w ogłoszeniu że z mazur, a to za dalekoo) - a jak wam się widzi ten egzemplarz

no i druga (trochę bliżej Łodzi) oczywiście rarytas:

http://otomoto.pl/jawa-ts-350-dla-kolekcjonera-oryginal-zobacz-M4211338.html

co sądzicie o tych?

« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2015, 22:21:53 wysłana przez marcinnn6 »

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 06, 2015, 19:16:48 »

Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

marcinnn6

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 07, 2015, 17:22:09 »

ale ja nie chcę motocykla do remontu na dzień dobry , a to malowanie odpada hehe. Czytałem wątek na tym forum o jawach z koszem bo najbardziej to marzy mi się taki zestaw. Poniżej linki:

http://allegro.pl/jawa-350-z-orginalnym-wozkiem-i5041377551.html
http://allegro.pl/jawa-350-z-wozkiem-bocznym-i5040548185.html

ta czarna wizualnie wydaje się lepsza, a jest tańsza, czy ktoś się domyśla i mnie uświadomi? Powiem szczerze, że też rozpatruje zakup ruska z koszem (też. sporo czytałem na ten temat - generalnie odradzają :) :) - noo chyba że masz czas, potrafisz to naprawić albo masz dobry rabat u laweciarza i dobrego mechanika w okolicy który będzie reanimował sprzęt. Dzisiaj byłem zobaczyć Dniepra:

http://olx.pl/oferta/sprzedam-lub-zamienie-dniepr-mt-9-CID5-ID8OA3l.html#c58bc5f075

w ogłoszeniu jest trochę za bardzo och i ach, bo i to hamulców nie ma za bardzo, sprzęgło bierze na samym końcu (może to kwestia regulacji), zerwana jest jakaś sprężynka w skrzyni biegów która powoduje że dźwignia zmiany biegów "wraca" na swoją pozycję po zmianie biegów,  kosz jest od spodu trochę zardzewiały (bez dziur), a na temat czy był remont czy nie był, to  się nie wypowiadam bo się nie znam. Ale sprzęt odpalił praktycznie odrazu a stał w hali nie ogrzewanej, silnik całkowicie zimny.

ale jechało się super, moc była :) jechaliśmy we dwóch. Ciekawe jak taka jawa sobie radzi z koszem i pasażerem w koszu.  Ale sądzę że motocykl z koszem to właściwy kierunek :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2015, 17:28:47 wysłana przez marcinnn6 »