Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:36:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ukruszona tuleja cylindra  (Przeczytany 11311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
Odp: Ukruszona tuleja cylindra
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 13, 2015, 10:23:47 »

Pawand masz rację kanały w cylindrach powinny być równe jeśli chodzi o kształt okien i oczywiście wysokość ale nie oszukujmy się nigdy takie nie były.Można tak je dopiłować ze będą sam piszesz ze masz tak zrobione i ja też tak zrobiłem,nadlewy,progi itp.zeszlifowane  ;)
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638,
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 13, 2015, 14:09:49 »

Nie zawsze można dopiłować. Jak jest za dużo do spiłowania ( co grozi zmianą kształtu okien i charakterystyki silnika ), albo akurat przestwione są w drugą stronę  i brakuje to nic nie zrobisz. Dlatego zawsze warto mieć kilka używek i sprawdzić przed dobraniem w parę

Jajawacz350

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 13, 2015, 14:14:26 »

Renegade88 - myslisz ze wszystkie rozumy i umiejetnosci pozjdales, a tak naprawde nawet nie wiesz o kim piszesz!, ze sie zbytnio ktos nie udziela na tym forum to juz nic nie wie i nic sie nie rozumie i powiem Ci ze jestes w powaznym bledzie!  Poprostu JESTES  zwyklym. Fanatykiem i zadufanym w sobie czlowiekiem.
  Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2015, 15:21:53 wysłana przez Jajawacz350 »

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 13, 2015, 15:03:14 »

Renegade88 - myslisz ze wszystkie rozumy i umiejetnosci pozjdales, a tak naprawde nawet nie wiesz o kim piszesz!, ze sie zbytnio ktos nie udziela na tym forum to juz nic nie wie i nic sie nie rozumie i powiem Ci ze jestes w powaznym bledzie!  Poprostu JESTES  zwyklym. Fanatykiem i zadufanym w sobie.  Pozdrawiam

Zawsze możesz odwiedzić dział powitalnia, przedstawić się oraz przywitać  z forumowiczami.
Chociaż fakt że tego nie zrobiłeś, oraz to że piszesz niechlujnie już częściowo Cię przedstawia.
Ave Cezeta!

Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 13, 2015, 15:29:37 »

Renegade88 - myslisz ze wszystkie rozumy i umiejetnosci pozjdales, a tak naprawde nawet nie wiesz o kim piszesz!, ze sie zbytnio ktos nie udziela na tym forum to juz nic nie wie i nic sie nie rozumie i powiem Ci ze jestes w powaznym bledzie!  Poprostu JESTES  zwyklym. Fanatykiem i zadufanym w sobie czlowiekiem.
  Pozdrawiam

Nam rowniez milo Ciebie poznac . Nie wiem , nie widze nic w tym temacie co by takiego kolega Renegade88 Tobie zrobil ... Ale jednak milej jazdy Tobie zycze . Niemniej , ja tez wole byc tak zwanym "fanatykiem" i miec dobrze poskladany silnik , jak go zrobie tak bedzie mi jezdzic , to jest proste . Inna sprawa ze motocykl to nie samochod , jesli cos sie urwie w silniku i ten silnik sie gwaltownie zatrzyma w czasie jazdy , to tragedia gotowa . Motur bledow czesto nie wybacza .
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2015, 15:34:54 wysłana przez von_Majzel »

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 13, 2015, 22:00:44 »

Tak - jesteśmy tutaj fanatykami Jawy - i nie widzimy w tym nic złego. Jeśli Tobie to przeszkadza - nie musisz tutaj się udzielać - sądzę, że nikt za Tobą tutaj nie zatęskni. Remontujemy te nasz motocykle najlepiej jak potrafimy, aby te odwdzięczały się nam dając nam przyjemność z jazdy nimi. Jazdy a nie grzebania po rowach. Jazdą bez strachu, ze coś urwie się do końca i skończymy z zablokowanym kołem na drzewie.
Pamiętaj młody człowieku - remonty po łebkach mszczą się właśnie wtedy, kiedy się tego nie spodziewamy.
Opowiem ci moją historię:
Rok chyba 2002. Mam niebieską jawę TS. Kupiłem do niej przedni chromowany błotnik, jednak nie miał uchwytu - tego na śruby M8. Myślę co tam - przecież są jeszcze śruby przy wąsach. Jeździłem nią wszędzie - codziennie do roboty - 10km w jedna stronę, dwa razy w tygodniu do dziewczyny - 140km w jedną stronę, i średnio dwa zloty w miesiącu. Nic sie nie działo. Wracałem do dziewczyny z Zamościa - późno już było, chciałem podgonić, żeby szybciej się pać położyć, bo jutro przecież do roboty. Przy około 120km/h błotnik na wąsach się przesunął i zawadził tylnym końcem o opone - wciągnęło go w koło i zablokowało mi przednie koło. Kilkanaście metrów walczyłem jeszcze jednak to się mogło tylko w jeden sposób skończyć. Złamana ręka, obojczyk, skręcona noga, rozbity motocykl, porwane skórzane ciuchy. Cieszyłem się. Tak cieszyłem się, że jechałem sam - inaczej mógłbym mieć czyjeś życie na sumieniu.
Chcesz tak? Zakładaj ten cylinder. Wybór należy do ciebie, jednak pamiętaj, że jak się w kogoś pier**lisz, bo ci koło zablokowało, a ten ktoś będzie kumaty zniszczy cię finansowo i psychicznie.
Wybór należy do Ciebie.

Dwumas

• Kobuz :D
  • Świeżak
  • *
  • Po prostu ja :)
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 13, 2015, 23:08:04 »

Widzę, że Świeżaki wiedzą wszystko najlepiej, jak się to czyta to mdli na samą myśl :o

Jeżeli po randze na forum oceniasz czyjąś wiedzę to powodzonka...

Tuleja musiała się ukruszyć w wyniku upadku na na podłoże, coś twardego. Nie rozumiem w jaki sposób to ma zaszkodzić działaniu silnika 2T - dobra, ten element zalicza się do skrzyni korbowej i jeżeli nie będzie tego kawałka to zapewniam że nie odczujesz ŻADNEJ różnicy w pojemności skrzyni korbowej w praktyce.

I piszecie o zblokowaniu się koła przez takie coś - niby jak to ma się stać? Kawałek tulei się po prostu ukruszył, nie widzę możliwości zahaczania tłokiem o wyłamanie gdyż część pierścieniowa tłoka tak nisko nie sięga w żadnym wypadku podczas pracy silnika.
Poza tym jadąc z bardzo dużą szybkością na najwyższym biegu, w układzie korbowo-tłokowym działają większe siły wpływające ze skrzyni, więc odłamanie kawałka tłoka nie zblokowało by koła...

Niedługo jeśli komuś się zerwie gwint w karterze to będziecie zmieniać je w całości zamiast naprawić. O ile już tak nie jest :D

Jak już pisałem mój czeski silnik 223 który miał bardziej ukruszoną tuleję niż tutaj, jeździł i jeździ cały czas, odpalał zawsze z pierwszego kopa, palił tyle co każdy inny, nie miałem żadnych awarii i obecny właściciel też nie ma problemów z tą motorynką. A można ją było pałować, kręcić na obrotach, katować itd. ale nigdy się nie zepsuła...
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 11:01:11 wysłana przez Blenders »
    Status GG
Przygotowania na wyprawę:
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Polerowane śruby nierdzewne +
Drobiazgi +

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 13, 2015, 23:23:25 »

Dwumas bystrzaku tłok musi mieć swoje prowadzenie - sądzisz, ze długość płaszcza tłoka inżynier bierze sobie z sufitu?.
Nie ma tulei - nie ma prowadzenia tłoka. Ne ma prowadzenia tłoka, zaczyna on inaczej pracować "myszkować " w cylindrze.

Prosta sprawa - sądzisz, że fabryka robiła tuleje w takiej formie w jakiej są ot tak bez przyczyny?

Są rzeczy naprawialne i nienaprawialne. Te drugie po prostu się wyrzuca a nie lepi gówna z gównem bo więcej z tego smrodu niż pożytku.
Może sam na swoim silniku spróbujesz zamiast dawać złote rady co blokuje silnik a co nie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2015, 23:25:38 wysłana przez Bimberpołudnie »

renegade88

• MEMBER JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 13, 2015, 23:48:50 »

Pozdrawiam

Nie pojąłem wszystkich rozumów, z remontami dwusuwów dopiero się oswajam. Pierwszy remont silnika dwusuwowego to był przy mojej CZ i pomagał mi Jawor, przyznaje się bez bicia motorynkę i ogara 200, nie remontowałem w ogóle przeżyły do końca mimo że nie miały lekko, a drobne naprawy wykonywałem sam. Jestem po szkole mechanik pojazdów samochodowych i wiem że jak wsadzisz gówno to gówno z tego będziesz miał. Ja wiem, że wszystko co robię staram się żeby było zrobione jak najlepiej, dlatego w urlop wsiadłem na CZ i przez 2 tygodnie zrobiłem ponad 1700 km po Polsce bez większych problemów, bo tylko złapałem kapcia co jest udokumentowane

P.S. Pisząc Świeżaki nie miałem na myśli wszystkich początkujących, tylko tych co w tym poście te bzdury piszą. Licznik moich wypowiedzi na forum nabił się głównie z działów turystyki, blacharstwo, i lakiernictwo i innych punktowanych działów bo z mechaniki jeszcze mało się wypowiadam, no chyba że coś wiem na ten temat i jestem tego pewny.
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 00:26:14 wysłana przez renegade88 »
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 14, 2015, 19:28:00 »

Miałem takie wyłamanie w Simsonie. Wyrównałem pilnikiem, założyłem i jeździł.
Robiłem też kiedyś silnik od WSK Mrówki i cylinder też miał ułamany kawałeczek tulei. Po odpaleniu i kilku przegazówkach tuleja ułamała się bardziej i zrobiła miazgę z tłoka.
Od tej pory cylindry z takim uszkodzeniem wywalam na złom.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 14, 2015, 19:38:54 »

Tak wygląda wał z WSK mojego kumpla. Podobnie zrobił jak Muczos :) zablokowało tłok ;)
Korba w harmonijkę :D
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 14, 2015, 19:55:21 »

Akurat u mnie wał nie ucierpiał, założyłem inny cylinder i działało. Bo za łebka tak się robiło. Kto kupował nowe cylindry czy wały? Zakładało się to co było pod ręką i jakoś tam chodziło :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Człowieklasu

• Jawer
  • Jawa 350 638.0 '88
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 15, 2015, 00:49:12 »

Tak wygląda wał z WSK mojego kumpla. Podobnie zrobił jak Muczos :) zablokowało tłok ;)
Korba w harmonijkę :D
No i to jest wystarczający dowód na to żeby nie zakładać tego cylindra. Bo z pozornej  niby oszczędności mogą się zrobić dużo większe koszty.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2015, 00:54:43 wysłana przez Człowieklasu »
Była Motorynka, Wsk125 '78, Wsk175 '85, CZ350 472.6 '89, Romet Mińsk typ 400,  jest Jawa 350 638.0 '88, Wsk175 M21W2 KOBUZ '80, Wsk125 M06B1 '70