Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 21:58:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 nie ma iskry na jednym cylindrze  (Przeczytany 12403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
Jawa 350 nie ma iskry na jednym cylindrze
« dnia: Lutego 22, 2015, 20:57:15 »

Witam, kupiłem jakiś czas temu jawe 350, trzeba było dokupić tylko dętki i kluczyk. Problem polega na tym że gdy chciałem ją odpalić i wcześniej sprawdziłem iskrę była tylko na jednym cylindrze. Od razu mówię że obie cewki są sprawne a świece nowe. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem nic. Z góry dziękuję za odpowiedzi  ;D
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2015, 21:10:33 wysłana przez robster »

olekcz

• Świeżak
  • *
Odp: Jawa 350 nie ma iskry na jednym cylindrze
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 22, 2015, 21:22:02 »

Kolego zacznij od przerywacza. Sprawdz czy się otwiera.

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2015, 17:36:35 »

Tak przerywacz się otwiera.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2015, 17:40:03 »

Ciekawe czy jest przejście z przerywacza na kabel idący do cewki
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2015, 17:53:44 »

miernik w łapkę i patrzysz jak kolega wyżej mówi czy dochodzi sterowanie z przerywaczy ( rwana jest oczywiście masa -) i niebieski kabelek czy jest zasilanie i spróbuj koncensatory podmienić jak masz cewki  sprawne to innej opcji nie ma jak brak sterowania ( sygnału z przerywaczy) bądź brak zasilania . Najprostrzy sposób to cyba podłączyć sie żarówką pod kable przy cewce i kopać żarówka powinna błyskać jak przerywacz zwarty
    Status GG

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 25, 2015, 16:06:12 »

ok w najbliższą sobotę sprawdzę, a czy może np jak jest ustawiona zła przerwa na przerywaczu jednym, może to być przyczyną?

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 25, 2015, 16:08:23 »

szczególnie jak jest za mała owszem może być to przyczyną
    Status GG

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 19, 2015, 17:08:27 »

Jawa odpaliła ale trzeba jeszcze wyregulować dobrze zapłon, ale po ok 3 dniach jeżdżenia chwilę pojeździłem i zgasła i już nie chce odpalić, kopie się tak jakby straciła kompresję. Raz na chwilkę odpaliła na jeden cylinder. Nie wiem za bardzo co robić  :D Piszę tutaj żeby już nie robić nowego tematu  :)

Ryba9512

• Świeżak
  • *
  • Co mogę to pomogę
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 19, 2015, 20:10:42 »

Stanęła z jakimiś towarzyszącymi dźwiękami czy po prostu zgasła? Manometr w cylinder i sprawdź kompresję, bo jedyne co mi na myśl przychodzi przy stracie kompresji to tylko pierścienie, ale to by musiała dać jakiś znak.
Jawa 350 TS 84r, Wsk 125 83r, Simson S51 Comfort 89r

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 19, 2015, 22:32:11 »

no właśnie jechałem i zaczęła trochę zamulać i zaraz jeden cylider zgasł i stanąłem i zgasła i nie odpali. Bo z nią to tak że raz paliła na prawy, raz na lewy i własnie ostatnio oba załapały więc to na pewno zapłon tylko teraz zaniepokoiła mnie ta kompresja i że nie chce odpalić, ale żadnych dźwięków nie było  :D

Ryba9512

• Świeżak
  • *
  • Co mogę to pomogę
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 19, 2015, 23:31:48 »

A podczas jazdy na jednym nigdy drugi się nie "zaplił"? Weź zerknij czy cewki sie nie grzeją no i do przerywaczy, kombinuj z przerwami :) 
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2015, 23:36:02 wysłana przez Ryba9512 »
Jawa 350 TS 84r, Wsk 125 83r, Simson S51 Comfort 89r

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 20, 2015, 07:36:52 »

opowiem od początku, kupiłem to Jawę za 35 zł i bo ona stała chyba rok i w końcu odpaliła i pracowała sobie ładnie na 1 tys/min na obu cylindrach, za kilka dni po dokupieniu akumulatora odpaliła też ładnie na oba, kawałek się przejechałem i nagle coś zaczeła strasznie nie mieć mocy no i zauważyłem że tylko na jeden cylinder (lewy) chodzi. Trochę tak na oko popatrzyłem w przerywaczach tylko na ten przerywacz od prawego cylindra i coś zrobiłem i prawy nie chodził, tylko lewy a prawy "załączał się" przy wyższysz obrotach. I wczoraj właśnie odpaliłem ładnie chodziła na obu chwilę pojeździłem, wydawało mi się że miała dużą moc, porównywalną z dt 125 odblokowaną 30km bo nawet czasem przez przypadek szła na koło i to z nożnego sprzęgła, chwilę pojeździłem i zgasł jeden cylinder i zgasł drugi i koniec. Kompresja tak jakby uciekła, lekko się kopie bardzo, świece są dobrze przykręcone. Zakaszle tylko kilka razy jak się wleje prosto do cylindra, odpali na chwilę ale tylko na jeden cylinder i zgaśnie. A cewki i przerywacz maja coś do kompresji?  :D  Pytam bo szczerze mówiąc nie znam się za bardzo  ;D

kadetm-780

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.?
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 20, 2015, 07:50:45 »

Cewki i przerywacz nie mają nic do kompresji.
Może ci wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Brak kompresji masz na 1 czy na 2 cylindrach?

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 20, 2015, 09:12:05 »

opowiem od początku, kupiłem to Jawę za 35 zł i bo ona stała chyba rok i w końcu odpaliła i pracowała sobie ładnie na 1 tys/min na obu cylindrach, za kilka dni po dokupieniu akumulatora odpaliła też ładnie na oba, kawałek się przejechałem i nagle coś zaczeła strasznie nie mieć mocy

Przypomniała mi się autentyczna historia, poparta identycznym opisem zdarzeń, a cena zakupu tylko to uprawdopodobnia. Okazało się, że kupujący nabył pojazd z dębowymi tłokami ... Co prawda było to w czasach głębokich niedostatków rynkowych, zwanych komuną, ale kto wie na co dzisiaj są gotowi sprzedający?   :D
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 20, 2015, 11:30:17 »

nie no to nie tak że nieuczciwy sprzedawca, kupiłem ją tak po koleżeńsku i wiedziałem że była katowana w polu, to 35 zł to raczej tak symbolicznie  ;D A da się sprawdzić jakoś tą kompresję bez tego miernika do wkręcania?  czy to jest niezbędne?  ;D

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 20, 2015, 12:47:46 »

A da się sprawdzić jakoś tą kompresję bez tego miernika do wkręcania?  czy to jest niezbędne?  ;D

Jeżeli musi być bez tego miernika, to metoda na palec - zatykasz palcem otwór po świecy zapłonowej i kopiesz. Jeżeli jest dobre ciśnienie, nie ma opcji żebyś utrzymał szczelność. Jeżeli jesteś w stanie utrzymać szczelność, to już gorzej. Niemniej to bardzo pobieżna metoda.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 20, 2015, 13:02:55 »

ok, sprawdzę pewnie niestety dopiero w niedzielę, mam malutką nadzieję że samo się jakoś naprawi  :D
No więc sprawdziłem i niby dość mocno dmucha, nawet powietrze tak jakby piszczy ale utrzymać dam radę, tylko przeraziła mnie jedna rzecz, czy to możliwe żeby jakoś rozwalić gwint w miejscu gdzie wkręca się świece? Bo jej nie da się wkręcić cały czas się obraca jakby nie miała gwintu, na szczęście przynajmniej tylko lewa strona bo prawa normalnie się wkręca. Czy to oznacza że trzeba już nową głowicę?

Posty pod sobą scaliłem - Mechanik350

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2015, 07:15:16 wysłana przez mechanik350 »

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 22, 2015, 19:10:03 »

No więc sprawdziłem i niby dość mocno dmucha, nawet powietrze tak jakby piszczy ale utrzymać dam radę, tylko przeraziła mnie jedna rzecz, czy to możliwe żeby jakoś rozwalić gwint w miejscu gdzie wkręca się świece? Bo jej nie da się wkręcić cały czas się obraca jakby nie miała gwintu, na szczęście przynajmniej tylko lewa strona bo prawa normalnie się wkręca. Czy to oznacza że trzeba już nową głowicę?  :-[

Jak gwint do niczego to najłatwiej poszukać głowicy.

Można też założyć redukcję lub helicoil.

Co kto woli.

Widzęże ag mot ma w ofercie, ale nie stosowałem.
http://www.agmot.pl/sklep?q=redukcja&motorcycle=14
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 22, 2015, 19:45:37 »

Czy to oznacza że trzeba już nową głowicę?  :-[

Tak jak Kolega Blenders pisze. Od siebie dodam, że pod głowicą jest uszczelka, o której nie wszyscy wiedzą. Najczęściej trzeba chwilę popracować pod głowicą zanim udaje się taką uszczelkę wydłubać. Często umyka ona uwadze i pojawia się przedmuch.

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 22, 2015, 19:56:58 »

wiem wiem o tej uszczelce, tylko nie wiem skąd ten gwint zerwany bo na 100 % nie przekręciłem świecy  :D

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 08, 2015, 16:12:06 »

uszczelki już kupiłem, wszystko tam wyczyściłem i teraz tylko jak ściągnąłem głowicę to na niej w miejscu wokół tej dziury (tego koła) od środka jest takie coś, że wystaje jakby miało iść w jakiś rowek, nie potrafię wytłumaczyć. I mam zetrzeć to papierem ściernym na szybie czy tak ma zostać? Bo wygląda to jakby głowica była za mocno wkręcona i się tak jakby odgniotło. I jeszcze dodam że to nie na całym tym obwodzie tylko na części a na drugim praktycznie tego nie ma  :)

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 08, 2015, 16:47:13 »

wiem wiem o tej uszczelce, tylko nie wiem skąd ten gwint zerwany bo na 100 % nie przekręciłem świecy  :D
Może wykręcałeś na gorącym silniku i gwint z głowicy "przyrósł" do świecy ?
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

robster

• Świeżak
  • *
  • TS 350
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 08, 2015, 19:35:58 »

tzn ten problem już będzie rozwiązany tylko to jakby wgniecenie, gdybym miał zdjecie to pokazałbym ale mogę wkleić zdjęcia i zaznaczę bo nie mam zdjęcia z boku

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 08, 2015, 20:58:51 »

uszczelki już kupiłem, wszystko tam wyczyściłem i teraz tylko jak ściągnąłem głowicę to na niej w miejscu wokół tej dziury (tego koła) od środka jest takie coś, że wystaje jakby miało iść w jakiś rowek, nie potrafię wytłumaczyć. I mam zetrzeć to papierem ściernym na szybie czy tak ma zostać? Bo wygląda to jakby głowica była za mocno wkręcona i się tak jakby odgniotło. I jeszcze dodam że to nie na całym tym obwodzie tylko na części a na drugim praktycznie tego nie ma  :)

Co zetrzeć papierem? Na jakiej szybie? Ty Kolego starą uszczelkę z głowicy zdejm   :D

Człowieklasu

• Jawer
  • Jawa 350 638.0 '88
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 08, 2015, 21:00:41 »

Kolego to jest stara uszczelka musisz ją wydłubać
Była Motorynka, Wsk125 '78, Wsk175 '85, CZ350 472.6 '89, Romet Mińsk typ 400,  jest Jawa 350 638.0 '88, Wsk175 M21W2 KOBUZ '80, Wsk125 M06B1 '70