Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 21:52:48
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dziwne strzelanie z tlumikow i filtra  (Przeczytany 7153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kutun

• Gość
dziwne strzelanie z tlumikow i filtra
« dnia: Grudnia 27, 2007, 17:10:06 »

witam co to moze byc maszyna traci moc i dziwnie strzela a wraz z tym leca ognie z tlumika i gaznika

Schiso

• Gość
Odp: dziwne strzelanie z tlumikow i filtra
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 27, 2007, 17:29:46 »

Prawdopodobnie zapłon do ustawienia i za mało powietrza na ga¼niku.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2007, 19:27:46 »

Popieram.
Na 99% ¼le ustawiony zapłon i przerwa na przerywaczach. Przypuszczam że masz sporo za pu¼ny zapłon.

pln

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2007, 19:34:58 »

terz myśle że to zapłon. Ewentualnie styki no i być może kondensatory , ale to to już mało prawdopodobne.
Ale po co to zmieniać ludzie płacą sporo kasy za flamer kity a ty to masz za darmo he he :) :] <thumbup>

lluke

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 27, 2007, 20:38:12 »

Ustaw zapłon i to jak najszybciej bo mi kiedyś od takiego wystrzału zapaliło się to paliwo co mi sie przelało z ga¼nika ale się strachu najadłem

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 27, 2007, 21:34:55 »

A powiedzcie mi coś. Kiedyś raz nie miałem orlenowskiego oleju przy sobie i na stacji gosciu wlał mi mixol. po tym zaczeły sie cyrki. świeca od lewego gara co kilka kilometrów łapała nagar (strzelajac w rure). raz w trasie wystrzeliło mi wkład z tłumnika, i jechałem jak harleyem. Problem z nagarem znikł, ale zaczęły sie dziać inne cyrki- świece zaczęły sie sklejać- tak średnio co 15km, elektrody jak makaron. Poitem kupiłem 2 swiece iskry 100 (w trasie na stacji kupiłem i założyłem), te dwie nowe zmakaroniły sie i skleiły po jakichs 25km. Po złozeniu wydechu wkręciłem dwie świece czteroelektrodowe kupione na szrocie za 2zł i zapomniałem o wszystkim. już z 1000km na nich zrobiłem i zadne problemy nie występują. Potraficie wytłu maczyć takie dziwne zachowania silnika?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2007, 00:46:01 wysłana przez bakczysaraj »

Batman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2007, 21:57:02 »

Mixol - i wszystko jasne  :>
A świece niby trza porządnie wygrzać

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 27, 2007, 22:29:11 »

Najwidoczniej mixol przepłukał ci cały syf z silnika i dlatego miałeś takie historie. Ja na mixolu jeżdżę od kuna moto (zresztą tak samo jak wielu jawerów) i problemów nie mam. A nowe świece muszą zostać w silniku porządnie nagrzane by potem spełniały swoją funkcję - chodzi o to żeby po ich wyminie nie gasić od razu silnika tylko zrobić sobie ciut dłuższą traskę  i powinno być w porządku.

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 27, 2007, 22:37:03 »

Wydaje mi się, że jest odwrotnie jak mówi Xargo1. Jeżeli je¼dzi się na mineralnym oleju i potem wleje syntetyczny to może on wypłukać nagar, a nie że mixol coś wypłucze. A co do przypadku sklejania się świec, to przyczoną mogła też być niedostateczna ilość oleju w paliwie (sam miałem identyczną sytuacje).

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 27, 2007, 23:02:50 »

No nowe świece po wkręceniu i po pierwszym odpaleniu padły po tych dwudziestukilku kilometrach;] brak wkładu w tłumniku może powodować przegrzewanie sie świecy?

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 27, 2007, 23:24:42 »

kolego bakczysaraj producent po to wymyślił wkłady tłumików żeby spełniały swoją rolę - czyli były tam gdzie ich miejsce. Poprawa ich miejsca położenia jest trudna i nie każdy z nas wie jak to zrobić.

Wiesz doprowad¼ swóje moto do stanu "prawie" fabrycznego (wszystko w miarę kompletne i sprawne) a potem pytaj co będzie gdy czegoś nie będzie.

pozdr.

Ludzie jest żółta ksiązka (jaka jest ale jest) więc można przy jej pomocy doprowadzić moto do stanu używalności - sam tak robiłem.

ps. niedługo ludzie zaczną pytać czy brak tłoka jest przyczyną nie palącego na jeden gar motocykla  :'( 

Nie miejcie za złe  :)
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 27, 2007, 23:38:55 »

a moze ten koles ze stacji nalał ci hipolu? <scared>

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 27, 2007, 23:50:12 »

Co do oleju, to nie wiem czy to jest jakaś różnica...
Zapłon zawsze ustawiam 2,7mm przed i od kiedy złożyłem swoją cz do stanu uzywalności to jeżdze na luxie i przez całe lato nie ma zadnego nagaru a swieczki maja piekny ceglasty kolor :]

A i po kupieniu nowych świeczek (naszych Polskich iskier) Wogóle nie dało sie jezdzic:/ włożyłem świeczki na pare minut do pieca i chodzą jak złoto:)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 28, 2007, 00:27:16 »

Kolego Jerry. nie rób ze mnie wiochy proszę. Cała akcja którą opisałem działa sie podczas jednego wyjazdu. niestety BY£EM ZMUSZONY przejechać te kilka dych bez jednego wkładu, ponieważ na trasie nie miałem jak go założyć. wtedy też zaczęły się dziać cuda ze świecami. A moją jawe mozesz sobie obejżeć. o tu. http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Jawa/TS,350,Twin,Sport/19814

I do twojej świadomości- po powrocie z tego niefortunnego wyjazdu naprawiłem mocowanie wkładu i wkład zamontowałem zpowrotem na swoje miejsce.

cytuję:
"Wiesz doprowad¼ swóje moto do stanu "prawie" fabrycznego (wszystko w miarę kompletne i sprawne)"

tak, wszystko jest kompletne i sprawne.

cytuję 2:
"a potem pytaj co będzie gdy czegoś nie będzie."

więc zapytałem.

cytuję3:
"Ludzie jest żółta ksiązka (jaka jest ale jest) więc można przy jej pomocy doprowadzić moto do stanu używalności"

moje moto jest jak najbardziej w stanie używalności.

========

ponadto w czasie tego wypadu przydał mi się fakt, iz był czas kampanii wyborczych;] nie mając gdzie spakować wywalony wkład, przypiąłem go do kierownicy za pomocą opasek zaciskowych stosowanych do montażu płyt z plakatami;] a tłumnik złozyłem dopiero w domu, tak więc wkręcając nowe iskry ten jeden tłumnik był pusty. błąd zrobiłem w opisie.

ale nie. teraz sie poważnie zastanawiam jak to naprawde było. czy tych nowych iskier nie wkręciłem jeszcze przed wystrzeleniem wkładu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2007, 00:48:45 wysłana przez bakczysaraj »

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 28, 2007, 07:38:51 »

Nie robię wiochy ani nic takiego po prostu uderzył we mnie (moim skromnym zdaniem) brak celowości tego pytania. A to z tego powodu że i tak naprawiłeś wkład. Wiesz na początku zaleciało mi troche kimś kto zgubił wkład i teraz sie pyta czy można tak je¼dzić  :P

Nie miej mi za złe. ¬le skumałem Twojego posta.

Powiem Ci jeszcze że kiedyś też miałem problemy z zapłonem tj. chodziła na jeden gar a drugi załączał sie co troche i przy którejś przegazówce (żeby śwece przepalić) nazbierało sie paliwka w niepalącym garze i przeskoczyła iskra. Wkład wylądował obok sąsiadowego passata  :)

Pozdr  <beer>
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 28, 2007, 09:53:58 »

Bracie Bakczysaraj to zdjęcie jest Niesamowite!!!!Ten las i te promienie!!Brawo!!Dawno nie widziałem tak Pięknego zdjęcia Jawy!!!!

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 28, 2007, 10:12:42 »

Kronobel jak zwykle Twoja romantyczna natura się odzywa. ;)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 28, 2007, 10:51:36 »

Zawsze jak jest pogoda, to wybieram sie na "niedzielny spacer", najczęściej po lasach, do sąsiednich miejscowości, nad rzeke, spawdzić, czy kumple na rybach są;] a to foto zrobiła moja była;]